testing

Monday, September 30, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Guangzhou - Beijing Lu,China Plaza, Shangxia Jiu Pedestrian Street

kisah di Guangzhou sebelum ni, klik III

kami meneruskan aktiviti petang tu ke Beijing Lu...


dari hostel ktrang menapak ke metro station. baru la rasa dekat. sekejapan je dah sampai. sebab tak de bebanan hehehe

area ktrang duduk ni memang kebanyakan nye jual baju budak2. kalau yg jual online tu sini la gamaknya deme ambik stok...sepanjang jalan n mall semua la baju budak2....

sepnjang jalan ada la orang jual air, durian, jagung rebus...as teringin jagung rebus...beli la 2...share2 je :)


dari situ ktrang ambik metro untuk ke Gongyuangjan Station. fare CNY3/pax=CNY12.

kuar dari metro kene menapak sikit untuk sampai ke Beijing Lu. lebih kurang dalam 10minit berjalan kaki...maka sampai la kami kawasan yang jadi tumpuan ramai.....

Beijing Lu Pedestrian Street
sibuk je mamat blakang tu. tak kelakar ok nak masuk dlm kamera org


dan beijing lu ni la syurga shopping....ada beg tangan, ada kasut, ada baju2 dan macam2 lagi la...memang ramai orang berpusu2 kat sini. lagi plak kami datang ari ahad kan :)

suasana Beijing Lu

dalam kedai besar ni, ada lagi kedai kecik2 dalam nya...kira macam arked kat jalan tar tu...so kalo ada lorong2 kecik ha apa lagi masuk la dalam...mcm2 pilihan lagi ada :)

dekat sini juga ada peninggalan tapak asal...kira macam history la kat Beijing Lu ni...aku pon tak tahu apa mende ni hahahaha...

tak tahu...? klik SINI untuk pembacaan :)


TAPI........................

Beijing Lu bukan selera kami.....waawawa...family aku macam pelik pergi china ko x tau nak beli pe. yap ni kisah benar hahaha.....dari satu kedai ke satu kedai ktrng masuk tapi entah la...nafsu shopping lari 360 darjah!!

kalau baju memang la susah sbb saiz besar limited....
kalau kasut plak, memang cantik2 tapi kaki aku ni susah sikit nak selesa....
kalau beg tangan, semua ada. dari kosong xde brand sampai ada brand tp jenis AAA++...owh aku memang tak minat beg tangan jenis cmtu...

so ktrng sedikit hampa bila sampai kat sini :(

dari depan smpai ke hujung ktrang jalan, akhirnya ktrang tekad nak patah balik...elok plak ada mamat cina ni tegur ktrang nak beli pe...kami tunjuk la tshirt...dia boleh eh bawa jumpa member dia suruh tengok stok...tengok stok kat kedai ok lagi, ni bawa g rumah ajak naik....ishhh memang kami x naik la...terus lari..takuttttt muahahahahaha

terus ktrang blah dari situ...elok tengah jalan, ternampak satu group org malaysia...ha apa lagi....terus tegur nak tny kat mana diorang shopping :p

sygnya makcik ni pon frust. ambik travel agency tapi dia x bawa pon tempt shopping org2 tua...kiranya kami ni spesis org tua sbb nak cari kain pasang hahahaha....deme dari Senzhen...senzhen pon tak shopping. tak tau nak beli pe. pulak!

so ktrang mintak tolong org travel agency ni tuliskan kat kertas...lokasi yg jual kain pasang....dia kata ada satu kawasan tu...xjauh pon dr Beijing Lu...n boleh naik teksi...atas jasa baik org ni, dia tulis kan siap2 dalam tulisan cina

bersama group org malaysia..cina baju merah tu tolong tulis...

so ktrang berpisah kat situ...dan kami pon apa lagi g tahan teksi la....

tunjuk kertas, driver tu kata ok..aku dgn as dalam teksi bersembang...

"betol ke dia tau ni...aku takut entah mana2 dia anta..." - aku
"tu la...silap2 mamat td tulis rampas duit budak2 ni dan lacurkan" - as
"kurang ajar...hahaha" - aku

dari jauh ktrang dah nampak kedai kain....so driver tu dah tunjuk....ktrang macam....eh eh....

dia brenti kan ktrng n bayar harga teksi. dari Beijing Lu ke situ CNY20. elok turun aku terus maki!

"celaka mamat cina tu....kita bukan nk g sini....!"

mana??


dia hantar ktrang ke kedai langsir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wawawawawawa

time ni frust ok..bukan kain langsir yang ktrang cari!!! nak gelak tp penat so berlalu je la dengan sendu sendan ekekekeke

ktrang jalan kaki ke depan sikit....tengok la apa yang ada


frust + penat

masing2 dah letih dan penat...so ktrang tahan teksi nak balik ke Beijing Lu semula...ktrnag kene bayar CNY30..dan ktrang suruh dia stop sebab nampak macam tempat shopping...hehe...

kat sana terlalu banyak tempat jual barang2...tapi dia macam susah sikit sebab tak letak 1 mall/tempat. contoh, baju+kasut+beg byk kat Beijing Lu...utk accesories plak kat mall lain....sama gak dengan cermin mata ke blouse ke semua tempat jauh2....masing2 ada tempat sendiri....

kat sini la tempat pertama duit kami lebur....merasa la gak aku pecahkan duit yuen...silap2 ada yg balik KL g tukar yuen jadi duit RM balik ngeh ngeh ngeh....

ktrang beli beg + gelang + wallet...satu mall jual accesories je....settle membeli, ktrang mintak tolong staff ni tulis kan tulisan cina...memudahkan ktrang nanti :)

minah ni gigih guna google translate...tq tq tolong kami

settle kat situ terus ktrang gerak melalui Beijing Lu semula....

otw nak ke metro nampak org jual FM Guangzhou...terus je la beli..kang tak jumpa lagi tempat lain, haru plak...tp x banyak sbb dia xde stok lain...dapat la kami sorang 1-2 ketul je...

dan terus ktrang ambik metro nak ke China Plaza....



pergi sini pon sebab nak usha HP/Tab ke...tapi sayang nye tak banyak pilihan...harga pon x murah sangat...cuma kat bawah tu je la byk jual baju/kasut.....dah tak de pe nak cari ktrang gerak je la ke tempat lain plak :p



dan last tempat shopping ktrang nak pergi Shangxia Jiu Pedestrian Street.

dari China Plaza ktrang turun ke metro dan terus ke Shangxia Jiu Pedestrian Street. kos CNY2/pax. so total CNY8...

kuar dari metro dah banyak kedai2 jual baju dan kasut...ada mall...tapi kami tak larat nak masuk...so jalan je slow2.usha je kiri kanan mana yang berkenan...

as siap beli sudu + rembat kasut america kat sini...aku belikan tshirt untuk adik aku selai....as belikan tshirt utk adik beradik lelaki dia....miza beli stokin...murah je dia jual tapi aku tak kuasa nak beli...3 pasang 10yuen...pui je x beli pape.... :p

masa tu dah pukul 10mlm, terus ktrang gerak balik hostel...badan dah lembik...tak larat rasanya nak jalan ke Shangxia Jiu Pedestrian Street....yang kami shopping tu kedai2 tepi metro tu je...tak sampai centre nye lagi hehehe

dan sampai je hostel terus masak nasi...laparrrrrrrrrrrrr. up dengan air chocolate...malam ni budak2 tu makan ayam kurma + sambal udang+serunding+sambal ikan bilis...makan x nak kalah...selera KL tetap ada kuikuikukui

kali ni ktrng nak jumpa Leanne-tuan hostel dan nak tny dia mana tempat yg ok...ktrang nak pergi la kan....sekali elok ada uncle cina masuk rumah....pui ingat uncle tu laki pada Leanne...so tny la...speaking bagai...elok aku keluar, aku ckp dgn uncle tu tp campur melayu sbb ckp dgn pui...elok uncle tu ckp melayu...

"uncle, dari malaysia ke?" pui
"ye la...i datang sini dah 2minggu" uncle..

bermula la cakap melayu di guangzhou...panas je mat salleh dengar ekeekke

dah bersembang, uncle ni panggil lg sorang kawan dia dalam bilik...ajak duduk kat meja makan luar tu bersembang sambil makan limau...tak habis2 kata limau tu sedap dan manis...sekali aku makan masam nak mati...muahahahha

uncle tu tolong ktrang tulis bahasa mandarin siap2....tq uncle...byk tolong kami...risaukan kami...memang macam daddy sangat....

berakhir hari penat di Guangzhou.... (^_^)

INFO BUDGET
i) Metro ke Beijing Lu CNY12
ii) Teksi I CNY20
iii) Teksi II CNY30
iv) Metro dari Beijing Lu ke China Plaza - lupa
v) Metro dari China Plaza ke Shangxia Jiu CNY8
vi) Metro dari Shangxia Jiu ke hostel CNY12
vii) Beli air manis CNY13.50
*shopping duit poket masing2 :)

.......bersambung.........

4 comments:

  1. Hahahaah..kelakar pulak bila baca..nk pegi beli kain pasang..kedai lain yg di hantar..

    TAPI still enjoy kan..

    ReplyDelete
  2. JM,
    kesian kami...dah la jauh sekali salah kedai...masing2 hangin je ekekeke

    enjoy tapi badan penat hehe

    ReplyDelete
  3. hihihi.. kelakar n best entri ni..

    ReplyDelete