testing

Tuesday, January 20, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Introduction

Salam...... :)

Alhamdulillah....permulaan tahun 2015 ni semua nya dipermudahkan.... keadaan ibu semakin baik, keje pon ok, family kawan2 chenta hati semua masih di sisi :D

Trip pertama aku tahun ni, ktrang ke Myanmar....lebih specific ke Yangon je... setiap kali beli tiket, aku akan tengok 1 2 tempat yang mana offer tiket murah....ikut bajet semasa.....pastu rodger KKS....kalo ok, ktrang rembat....kalo tak, dok diam2 hehe

Januari mesti nak travel....sebab?? bulan 1 bulan besday....so nk treat la diri sendiri kan...tapi silapnya aku g time besday ibu plak...selama ni x pernah clash hoho...so deme celebrate tanpa aku la kiranya....hadiah aku dah beli siap2 sebelum aku terbang lagi :D

************************
Syok ke Myanmar?

soalan yang susah nak jawab....hahaaha....apa aku bleh kata aku tak kan repeat Yangon lagi...maybe kawasan2 di Myanmar...sepanjang 4h 3m kat sana, aku sangat x selesa....selama ni aku rasa aku ok je..style aku lek lu lek pess dah x leh diguna pakai kat sana ekekeke

Myanmar semua ok...orang2 dia tak menakutkan, hostel dan hotel semua best, tempat n bangunan2 dia mengekalkan zaman colonel lawa2....jem memang jem....jauh lagi teruk dari KL tapi aku x kisah sangat......cuma 1 yang buat aku tak tahan....life diorang dengan makan sireh + tahap kebersihan diorang....tu je....kat sana berapa kali aku asyik nak termuntah/terbelahak bila tengok sireh kene ludah tu....tahan x tahan aku gigihkan la gak....x tau la nak kata....tak de tempat bersih pon aku rasa..... :(

bila balik KL, tengok gambar balik pesal bersih je dalam gambar......hahahahhaha

tapi ni pandangan aku....lain orang lain caranya....kalo rasa nak try boleh pergi....tengok sendiri budaya diorang kan....mat saleh paling ramai g sana....orang Malaysia tak terserempak plak...bak kata abang malaysia yg keje kat sana -- tak ramai orang malaysia nak datang sini :p

Dah beli tiket aku biarkan peram je....mana2 blog yang hupdate pasal Yangon aku baca gitu2 je...malas la nak wat iltenary awal2.....tup tup dah hujung bulan 12/2014 baru aku menggelupur nak study hehehe

Lagi best, masuk bulan januari 2015 tetibe bz...minggu last before cuti internet connection tak ada....pastu sehari sebelum pergi, kene attend interview...padan muka la kan hehe...bila plan trip ni? malam sebelum pergi baru baca balik ekekeke...

Aku refer 3 blog ni je...credit utk mereka............ :)

1. blogmaya
2. supermeng malaya
3. isabellaidura

INFO -- Yangon, Myanmar

1. Tiket Flight KL - Yangon - KL
tiket ni aku beli bulan Jun 2014...masa tu AirAsia wat promo FREE SEAT...so aku rembat la Yangon, Myanmar ni....return tiket tanpa luggage dan makan RM126/pax.

2. VISA
Untuk ke Myanmar, kene buat Visa ye..aku bagi task ni kat Pui sebab dia doc controller kan....so bab2 ni sila buat :) aku bagi dia link macam mana nak apply VISA...


Visa siap dalam masa 1 hari je....sangat mudah dan pantas...cuma sediakan 2 keping gambar (background putih) + rm140 dah boleh pergi apply visa kat Jalan Tun Perak...under travel agency.............


utuk dapat gambaran jelas, sila ke SINI..... credit to blog kak maya.....

dah siap visa :)

3. Hotel
aku pilih 2 hotel...saje nak tukar angin ehehehe

i. Ocean Pearl Inn (2 malam)
- booking by email ke website diorang --> http://www.myanmarhotel-budget.com/
- bilik triple $38 + extra bed $5 = $43/nite
- lokasi jauh dari pekan, service tip top, ada sediakan breakfast, tengah bandar ke hotel jalan kaki 25minit...naik teksi 2000kyat/way..bilik ok n attached sekali bilik air..bersih dan selesa....
- Free airport transfer (diorang tunggu kat airport)

ii. 30th Corner Boutique Hostel (1malam)
- website --> http://www.30thcorner.com/
- booking thru agoda.com. bayar $88 + $1 booking (guna credit card)
- dorm $22/pax tapi diorang upgrade bilik kami 1bilik 2orang..rezeki
- tengah bandar, lokasi strategik, cantik dan  bersih...tapi bilik air kat luar kene share....dekat dengan tempat shopping. sebelah blok je  :p

kalau korang jenis nak jalan kaki ke mana2 saje, leh stay kat 30th corner...kalau jenis nak murah n naik teksi leh stay kat ocean pearl inn...dua2 ni rekemen n ok sangat :)

4. Duit collection
aku tengok setakat nak cover Yangon je, tak de la besar sangat belanja...so aku mintak sorang $100 + rm30 nak beli stok makanan....ktrang kan rajin bawa makanan dari KL hehe...currency masa kami pergi $100 = RM355....kat sana pakai kyat dan usd...senang je nak kira 1 usd= 1000kyat = rm3.55

5. Transport
kat sana kami banyak gunakan teksi...sebelum naik ktrang mesti tanya orang tempatan/hotel berapa harga teksi...takut sangat kene tipu kan ekekeke....sekitar bandar rata2 ambik 2000kyat (rm7.10)....dari bandar ke airport 7000kyat (rm24.85)

semua dah complete, ktrang mulakan percutian ktrang dengan bismillah......hehe

aku ada gunakan hashtag kat insta...kalau nak view bleh je...
#takuttapipergi2015
#tripyangonmyanmar2015

...............bersambung

Thursday, January 8, 2015

Azam 2015

salam tahun baru......

arini dah 8hari kan masuk tahun baru....kejap je :p

tahun ni aku macam tak nak letak azam...tp bila tak de azam macam tak best plak...so nak ON gak azam hehe

1. Kerjaya....
aku kalau boleh sementara muda belia ni, nak challenge diri aku...nak rasa kepuasan bekerja...bukan la skang tak puas tapi rasa nya dah sampai masa explore tempat baru.....

tukar bidang pon aku rasa ok.... :p

2. Nak target saving 10k....
susah gak sebenarnya...tapi tak salah berangan kan hehe....saving ni yang aku tak usik langsung....betol2 terdesak je baru aku g bank ambik sambil nangis2....nak selamat saving kat tabung haji :D

so kalau nak repair rumah, saving lain....nak travel, saving lain...nak kawen saving lain.... 10k ni utk saving kecemasan je....

selamat menabung!

3. Tambah harta - rumah sewa/kereta sewa
dari last year lagi aku dok usha rumah murah....nak beli melabur sikit utk buat rumah sewa....rasanya kene ada la side income camni....sekurang2 nya bekap kan utk masa depan.

nak ada rumah sebiji pon bukan senang oi.... so kalau rumah tu rege 60k-80k leh la usahakan....lebih dari tu memang perit le

tak pon beli kete murah, wat sewa kete.... *menarik gak

4. Kawen - will you marry me
ekekekekke......kalau boleh nak disegerakan...tapi kalau Allah tak izinkan, maka aku tetap akan teruskan hidup ni bersendirian...wakaka....poyo kan....tengok macam mana...:)

5. Minimakan hutang
sekarang ni aku ada 2 hutang je yang sakit hati kalau pikir -- PTPTN & Personal Loan....walaupun personal loan tu sbb nak bayar duit rumah, tapi tetap la sakit hati tgk baki yang susut sikit je....tak sabo nak hidup tak de hutang....

aku berjanji tiada lagi hutang dengan mana2 bank...melainkan beli rumah tu lain ceta...harta tak pe...good debt

6. Jadi muslimah yang lebih baik lagiiiiiiiiiiiii
rasanya dalam banyak2 mende paling susah nak tinggal -- mengumpat/cakap pasal orang + bangun malam solat sunat.....nape ntah....suka sangat cakap pasal orang....tau benda tu berdosa tapi tetap nak mengumpat hehehhe

tahun ni try ubah sikit....pose sunat pon aku dah lama tak buat.....mengaji pas solat pon ikut mood huhuhuu

7. Banyakkan membaca buku ilmiah.....
aku skang suka baca buku2 ilmiah ni...rasa cool je...positif tau hidup kita jadinya....pedulikan orang nak kutuk ke, x suka ke hapa ke....pedulikan....hidup lagi tenang, hati pon senang....

kawan dengan orang yang trema kita seadanya....lagi bagus...life aku pon alhamdulillah lagi baik dari tahun2 sebelum ni.....dari nak pikir pasal orang, menyakitkan hati....pastu ada rasa syak wasangka lagi la jiwa tak tenang...arghhh lupakan semua tu....

aku nye prinsip senang je....ko nak kawan ke suka aku ke tak, terpulang...sikit pon duit aku tak terluak....ko ada ke xde sama je...cmni gak life aku.....

tapi goodbye novel cinta cintun...tak leh hadam dah hewhewhew

8. jaga kesihatan....jaga makan.....jaga diri.....jaga body
Muahahahahha.....best x azam no 7...saje aku letak bawah2 sikit ekekeke

tak de la...seyes sebenarnya nk kurangkan apa yang terlebih selama ni....sejak ibu jatuh sakit tu, aku macam scary plak....kalau aku kene macam mana....tetibe jatuh sakit kan...ibu yang jaga makan pon sekali kene terus collapse...aku plak spesis nak makan sedappppppppppp je...tak sedap rela x makan tau huhuhuhu

so kene ubah sikit2....aku cuba...aku cuba....

v
v
v
v
v
v
v

cukup azam ni.....ni pon tak tau berapa yang lepas target.....

selamat merealisasikan azam!