testing

Tuesday, October 30, 2012

Lost in Bali 2012 : Tegallalang Rice Terrace

lepas dapat habiskan masa kat Tanah Lot, kami sambung ke Tegallalang Rice Terrace....

bayaran masuk kalau x silap 5,000 rupiah...entah ye ke x...entah la dah x ingat hhehe....tapi kedudukan tegallalang ni bebetol tepi jalan.....

masa kami nak turun, Pak Isme macam tak kasi sebab dia kata perlu bayar...tak pe la...kami bayar je hehehe

kalau nak ke sini sape terkena musim padi tengah masak, memang cantik sangat...tapi kami datang alahai...sedih... :(

tengok blog orang ada yang terkena time cun tu...furhhh best2....ni aku sempat google...

ihsan cik google....

dan time kami pergi......

 sedih tak tengok???muahahahah

dan kami tinggalkan kenangan kat sini....




kat sini ada juga jual2 souvenir tapi kami tak beli....as je beli baju untuk anak buah dia...baju sulam2...cantik gak :D

next.....tengok temple :)

Monday, October 29, 2012

Aidiladha 2012

arini aku still bercuti lagi....so aku berazam nak update blog banyak2 muahahahaha

raya haji lepas aku beraya kat Muar Johor....dah lama kot tak balik beraya sana....raya puasa lagi la...memang kampung selangor je la kan...tapi boleh diusahakan untuk balik Muar next year...tengok pada masa dan keadaan :D

khamis pagi bangun je tido aku terus siap2...sebab aku siap awal, aku kuar dulu...g bawa uchuk turbo mandi....pastu isi angin tayar dan last sekali isi minyak....touch n go dah siap2 aku topup... :D


settle semua terus gerak....lebih kurang 12.45 aku gerak dari KL...brenti jap kat Hentian Rehat Senawang sebab nak g toilet....sambung jalan balik..lebih kurang kul 3pm selamat tiba di bandar Muar....alhamdulillah :D

* perjalanan lancar sebab balik awal :p


pusing2 area bandar Muar, terus la pulang ke kampung halaman...ikut baru je balik bulan 2 aritu masa arwah ayah ngah meninggal...tapi tak sempat nak berjalan :p

sampai rumah melepak....sebelah malm masak ramai2....
jumaat.....hari raya...lepak2 je tengok tv..makan...tgk tv...makan....tido hahaha
sabtu....melepak tgk tv gak....tp dah x tahan la...

kat sana sikit nye panas....panas terik...dah duduk bawah kipas pon masih panas lagi...pastu umah atuk tu umah papan beratap zink...ha rasakan la panas nye cmne....

sabtu petang baru la ktrang kuar jalan2 ke bandar muar lagi....dr kampung ke bandar 10 minit pon x sampai...tp malas nak hadap jem tu yang rela kepanasan kat rumah :p


lepak kat tanjung kejap...pastu terus g layan mee bandung muar....nasib baik sedap...sbb ktrang gamble je redah singgah kedai tu :p


pastu singgah umah mak ngah kan bandar...borak2...lepak2...balik rumah.... :D

ahad...pas subuh semua dah siap2 mandi n packing baju....kul 7.45am ktrang gerak tinggalkan umah atuk....Insyallah bulan 12 kami balik lagi ekekeke

kuar awal bukan pe, nak breakfast muar style...ye la...kat sana breakfast ada satay, mee bandung, mee rebus dan otak otak...vavavavavva....


pastu pusing2 gak nak cari pes mee bandung...mak pui n sepupu aku kirim...syg nye semua tutup...ye la raya haji kan :(


tapi kopi untuk daddy mak pui ada....kopi 434...memang glemer di kalangan orang Muar... :D


dan lebih kurang pukul 9am, ktrang gerak meninggalkan bandar Muar...


sebab balik pagi jalan memang clear...smooth je....10.30am ktrang dah selamat sampai Nilai 3....saje nak singgah...survey2 goodies....


lebih kurang kul 12pm, terus gerak balik....dan selamat sampai rumah lebih kurang kul 12.30pm...lega dapat masuk umah sendiri :D

bak kata orang home-cuwet-home ekekeke

tu je kisah Aidiladha saya (^_^)

Monday, October 22, 2012

Jalan-jalan Isi Perut : William Corner, Setapak

lama tak upload pasal jalan2 cari makan ni :p

kalo sebut pasal william ni, rasanya dah ramai kot tinggal jejak...tapi kat area kelana jaya tu glamer la kan....aku plak nak g tak kesampaian...jauh pon ye gak...

tapi.....bila dia buka branch kat Setapak, apa lagi moh kite try makan :D

dan pelbagai menu disediakan....antaranya...









dan sempat la aku rasa....
 cheese nan....

 spagheti bolognese

 nasi goreng ketam

spagheti cabonara

air plak...
 ribena laici + air lemon tea

soda herbs...sedap

macam mana nak kesana......ermm...kalau iku jalan genting klang straight je mcm nak ke setapak/wangsa maju...nampak hospital Columbia, masuk simpang sebelum hospital tu (belah kiri)...terus...nampak jejantas...lepas jejantas nampak kedai WC sebelah kanan...boleh la masuk kawsan tu cari parking :D

selamat mencuba!

Monday, October 15, 2012

Lost in Bali 2012 : Tanah Lot

salam isnin....

arini aku sampai awal kat tempat keje... 7.25am dah terpacak kat sini....user plak ada sorang...so moh sambung ceta ke Bali....

*arap2 dapat siap 1 entry ni...kalo jaga kaunter mana de free mcm ni :p

*****************************************

Day 3 : 17 June 2012

*untuk entry sebelum ni sila ke side bar kanan...klik situ ye...

arini ktrang nak tawan Bali dengan Pak Supir. tempat dia jauh2 so nak menunggang motosikal tu agak keberatan sikit...berat kat hati pon ye...berat penumpang pon ye gak hahahaha *mati la kutuk kks...

so seawal pagi ktrang dah siap2...settle semua g beli air panas...kat tune hotel semua nye berbayar...secawan air panas 2000 rupiah....sarapan pagi ni bubur ayam dan hot milo...

settle sarapan, terus ktrng kuar bilik.ingat nak tunggu pak supir kat lobi...elok je serah kunci pak supir sampai...

aku gunakan perkhidmatan Pak Isme...aku dpat contact number ni dari blog wahida....

simpan barang dalam kijang Pak Isme, kami tinggalkan Tune Hotel Kuta.... tata Tune Hotel Kuta...jumpa lagi hehehe

Sepanjang jalan, kami memulakan perbualan....sesi taaruf bermula...ye la nak cari kesherasian kan...macam2 kisah...dan aku baru tahu satu ceta....

di Bali mereka akan berkurung 1 hari di dalam rumah..semua perniagaan di tutup dan termasuk televisyen pon tak boleh dibuka...tu kepercayaan masyarakat Hindu di sana untuk menyambut tahun baru...dan hari tu dikenali sebagai hari nyepi...sunyi dan sepi....hehe

untuk bacaan tambahan kelik sini... blogserius

rupanya kawan pui pernh ke Bali dan kebetulan terkena hari nyepi....dah la dok je la hotel...tak kemana2 muahahahaha

sedar tak sedar ktrang dah sampai ke Tanah Lot....Pak Isme kata duduk la berapa lama pon...hehe..xla...dia kasi sejam utk di Tanah Lot...lama sangat kang tak dapat nak tawan tempat lain :p


dan ktrang dikenakan bayaran masuk RP8,000/seorang....settle bayar dan mula lah pengembaraan kami...eceh...

dari jauh ktrang dah nampak temple yang terpisah di tengah laut tu....memang cantik...tak pe...tu nanti kt pergi...skang kt tawan tempat yang atas2 ni dulu :D


kat batu hitam tu (rujuk gmbar atas paling kanan) ada masa dia akan surut...ada masa ombak memukul batu mmg ko lencun la...so ramai la berlari2 anak takutkan air tu....ktrang ni teringin nak sampai ke tengah...so jom...

buka kasut...singsing kaki seluar dan berjalan....posing2....hehehe

 masa ni masing2 syok je....ye la...ombak tak mengganas lagi hehehe

elok ktrang tengah berposing, tak sempat nak selamatkan diri, ombak memukul ke batu...habis lencunnnnnnnnnn wawawawawa

ktrang memang basah teruk la time tu...tp nak kata pe kan....nak sangat berposing ekeke


setelah puas, kami naik ke darat semula..terus tuju ke toilet...nak bilas mana yang berpasir...dah sia2 je kan :p

 Tanah Lot... kks....June 2012

sempat kami makan aiskrimm + beli Fridge Magnet sorang 1... :)


Tanah Lot...memang cantik....rugi kalau tak singgah :D

masing2 yang sudah kebasahan....

Tanah Lot...
Rp 8,000/person
wajib singgah! :p

Wednesday, October 10, 2012

Bila la nak kurus

tak dapat berat 55kg pon, dapat mcm dalm pic ni jadi la (^_^)

Thursday, October 4, 2012

Lost in Bali 2012 : Patung Satria Gatotkaca - Pantai Jimbaran - Shopping di Krisna

aku sambung update lagi...nak kasi habis minggu ni gak :p

Entry sebelum ni

Part 1
Part 2 a

skang ni Part 2 b ekekeke

Day 2 : 16 June 2012

ktrang gerak meninggalkan Tugu Pengeboman Bali tu untuk mengisi perut yang lapar.tak lapar sangat tapi kalau di isi dengan nasi memang agak lumayan...*sesuai ke ntah guna lumayan ekeke....

menunggang la aku motosikal tu...agak berat sebenarnya sebab aku bawa muatan berat...tapi apakan daya kawan aku tu tak pernah menunggang motosikal...aku gadis kampung harus la pandai bawa motokar hehe...

**kat sana masa nak ambik motosikal, dia nak lesen moto.aku mana ada.so aku cakap aku tak de...dia kata apa2 jadi dijalan ktrang kene tanggung.aku bagi alasan lesen tak bawa ke indonesia...kat malaysia ada la...dia kata tak boleh....

elok plak miza kuarkan lesen kete dia tapi renew kat pej pos tu kan tak de gambar.konon2 tu lesen moto la.dia diam je...tak tahu la dia tahu ktrang menipu ke tak sebab terang2 tulis D wakakakka....

so kalo tak de lesen bawa la dengan berhati-hati ye :D

ok sambung.....

aku meneruskan perjalanan....aku ni suka ikut rentak hati....rasa macam terus...dalam kepala aku akan sentiasa berpikir...mana nak tuju...ktrang tak de petunjuk arah pon...tetibe aku nampak alamak trafic light...tu masuk kanan....sebabkan dah terlajak, aku terus ke kiri...

dan masa ni la kami terpisah!

as yang ikut aku dari belakang tak perasan aku ke kiri....dia teruskan perjalanan....makin lama makin jauh..nape dia tak nampak aku...tapi diorang jalan je terus..

aku n miza plak bila toleh belakang, eh diorang tak de??????

lama kami tersadai kat tepi jalan tunggu diorang lalu tapi tak de....cuak nye la aku time tu...macm mana ni...pikir nye pikir n bincang, jom kt balik hotel....

otw balik singgah beli air mineral n roti...lapaaarrr jadinya hahahah....

sampai je hotel, pak supir tu ada lagi...terus aku tanya...

"nampak tak kawan saya 2 orang tu...."

masing2 tak nampak... "napa?udah sesat?"

aku pon cakap ye la sesat....dah kene tempelek...malas nak guna bahasa diorang....ayat diorang berbunyi....cmni...

"TU LA BELAGAK SANGAT NAK BAWA MOTO.KAN DAH SESAT..."

tension kene gelak, terus lepak lobi...adoii cmne nak cari diorang ni....

tetibe sms masuk...eh mak pui...

"kat mana ni?kami sesat"

aku nk reply balik kredit tak de...miza plak pakai line celcom + x roaming...arghhh stress....

"jom miza kt cari kedai telepon....kene beli no sini..."

terus ktrang gerak...kene gelak gak lagi...alaaa. relax la....dah merata aku berjalan...sesekali kene uji ok gak muahahhhaha

aku n miza terus cari kedai tepon...elok kuar simpang ada kedai tepon...tny dia semua...sbb aku dah blur aku jd hangin bila dia cakap dalam simkad tu duit nya sikit je...ada 5ribu rupiah je...aku geram sbb dengan 5 ripu aku x boleh call????

"boleh..tp ibu kena tambah isinya...."

lantak ko la...janji dail kan aku no mak pui skang!

dia wat semua n dail no pui...dengar la suara pui....

"pui....kami kat hotel...kamu ikut signboard ke kuta ok...dah sampai area sini kamu msg.nanti aye datang dgn miza...."

gaya mcm la aku tau semua jalan kat kuta....tp xpe aku leh faham jalan...kalo mak pui-as-miza????malaysia pon diorang x lepas tau... *maafkan saya KKS ekekeke

dah lega dapat ckp dgn mak pui, ktrang balik hotel...rehat kan badan...kaki aku sakit...masa nk stop aku tahan moto...maklum la muatan berat kat belakang nak turun...ekekke...so aku x perasan kaki aku dah terpeleok...hahaha...bantai!

dapt sms diorang dah kat pantai kuta....terus ktrang chow g sana....bawa sekali air n roti..conform deme kelaparan kan....

sampai2 je....tengok diorang duduk tepi...kesian gile....hahahaha

aku x larat nk turun moto...tgk deme je bercerita :p

as " aye dah sakit bontot mi duduk atas moto...jauh nyeeeeeeeeee kami sesat..."

muahahhhaa.....nak cakap apa dah sesat kan :p

pas diorang dah agak bertenang, baru la ktrang teruskan perjalanan....kali ni mmg aku bawa slow2 n berhati2... + sikit2 aku suruh miza pndang belakang walaupun aku leh je tgk kat side miror kan ekekeke

next port....stop je la kat Patung Satria Gatotkaca....


 rasanya kalau sampai airport nak ke mana2 memang nampak patung ni besar tepi jalan....parking moto dan bergambar....


dan aksi gegarkan bumi Bali hahahha.....

 as paling tinggi....berdiri atas then lompat boleh la :p

seberang jalan tu ada AC Minang...situ la kami plan nak lunch...tapi time ni pon dah nak pukul 4pm...tak pe la....kt skip n terus dinner je....

kami teruskan perjalanan ke Pantai Jimbaran.....kat sana ktrang nak dinner...kalau banyak baca blog, ramai yang rekemen makan kat jimbaran ni....so moh kt cari jalan ke sana :)


sepanjang jalan ktrang stop tanya orang....dari belagak tau alih2 sesat, baik la bertanya....dan kami selamat sampai.....alhamdulillah tak sesat....

jalan menyusuri pantai ternampak la pkcik jual jagung ni...



sedap....as order yang pedas....sedap gak...puas la makan.....minta pakcik tu ambik gmbar...dia kata boleh....pastu dia plak suruh aku ambik gambar dia....ekeke


sambil menyusuri pantai....sambil makan jagung.....


dari ujung sana sampai ujung sini kami berjalan, moh la kita cari tempat makan...masa ni dah pukul 6pm...orang pon dah mula meramai....


dah order, kami nak makanan kami sampai betol2 time sunset hahaha...orang tu pon pening....ekekek...tunggu pon lama weii....cepat la sunset....




untuk makluman kat Jimbaran ni orang semua suka makan seafood....tapi ktrang macam tak bape mampu la...rege dia telan air liur kot....utk set 4 org je mencecah rm150++....

pikir nye pikir kks kata makan je la goreng2....murah pon murah ekekeke

dan antra menu pilihan......

nasi goreng telur mata + satay + funfries +sotong goreng tepung...kat sana kaloo order sotong goreng tepung dia akan kasi free nasi 2 org makan + sayur kangkung goreng ....

total semua tak sampai rm35 pon muahahahahaha....tapi coke aku 10,000 rupiah....kalo di convert rm3.50...mahal!!!!!!!!muahahahaha

nasi free + kangkung tu ktrang tapau bawa balik.....utk supper hahahha.....

makan la kami sambil menikmati sunset....buang masa betol...sunset la sgt wakakkaa


dah kenyang terus ktrang gerak...kalau orang tanya ok ke x Pantai Jimbaran tu, jujur cakap tak datang pon tak pe...tp kalo tak pergi macam rugi...pilihan di tangan anda hehehe

otw nak balik, ktrang sesat.dah malam so tak bape nampak...aku la tak nampak simpang tu....so patah balik baru lalu jalan yang betul...

terus stop kat patung gatotkaca tu lagi....sbb pe...nak tapau rendang minang kat AC Minang tu...hehehe....nak gak lepas kepingin rasa...sbb nasi free kat jimbaran tak de sape makan...so dah tapau kene la ada lauk nya :D

settle tapau, terus ke Krisna....masa untuk menyoping :D

tempat shopping krisna ni memang murah2...tak ubah macam Mydin...semua ada...tapi kene la pndai pilih...kalo ikut nafsu semua nak sbb murah kan....tapi pilih la mana yang nak je...dan barang di  ingat ktrang tak beli luggage...so jangan cari pasal nak shopping sampai beg beranak :p

dalam control2 membeli, besar gak la beg plastik ktrang ekekeke

pekerja situ ingat ktrang naik kijang pak supir..bila ktrang cakap naik moto, deme terkejut macam mana nak bawa balik....

aku bawa moto pon dah macam bawa apa je....miza kat belakang pegang plastik....aku kat depan pon full gak muahahaha

kat sana ktrang beli t shirt sama2....FACEBALI...sebijik mcm facebook...sekali balik bilik aku try, kecik ok...wawawa....as pon sama....so satu hal plak aku n as kene g krisna balik wawawawawawa

dengan letih gagah la jugak...esok dah takut xde masa...time tu dah kul 11 lebih...tapi jgn risau krisna 24jam :D

ktrang sampai krisna tu lengang je...kalo tau la baik la g lewat malam...steady je shopping ekekke...settle tukar baju semua, sempat lagi merembat shopping....as la...aku tgk je :p

dan terus balik bilik....buka tapau kami....nasi + sayur freee....aku up daging rendang minang tu + nasi lagi 1 bungkus...makan ramai2...syok2...

siap mandi solat semua terus zzzz......

.........stop dulu ye

Monday, October 1, 2012

Kerja...Work...Kerja...Work...

arini aku tak bape sihat...smlm demam mengejut plak..dah la malam tadi asyik terjaga je...xcukup tido :(

nak je MC...tapi pikirkan kerja...tak jadi...


banyak keje aku yang pending...entah la...malas nak pikir ekeke

ktrang team library sebelum2 ni ada 5 org...elok plak ex ketua aku chow...g join maxis...tinggal la kami ber 4....

datang plak sorang dari Muar....jadi 5 balik....ktrng 3 perempuan + 2 lelaki...






tengah bergembira....elok plak kawan aku dapat keje lain...adoii stress tak de geng luah perasaan muahahaha

simple je wat makan2 kat Dapur Penyet MJ....





dan tinggal la kami ber 4 kembali.... :(




kalo ada rezeki hujung tahun ni jadi 5 orang... Insyallah (^_^)