testing

Tuesday, March 17, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Makanan tempatan Fresh Seafood Inya Lake, Yangon

salam....

lega minggu ni cuti sekolah....jalan pon cool je...kuar umah kul 8 relax lagi 8.30 dah sampai....kalau hari biasa, hrapan le hehe

Sambung lagi kisah Myanmar....

sepanjang ktrang datang Yangon ni, memang ktrang gerak sendiri...sehingga la 3rd day kat Yangon, kawan pui - Ms Lele nak bawa ktrang g makan makanan tempatan kat area Inya Lake....aku tak terpikir nak ajak dia bawa ktrang jalan-jalan area Kandawgyi Park....

sape Ms Lele?

Pui keje dengan company oil and gas...so client deme ada kat Myanmar....skang ni tgh run project Myanmar....merasa la Ms Lele entertain kami.....petang tu je dia free dan jom la bawa kami kuar naik kete :D

dia tny nak western, korea atau local food?? laju je aku jawab local food :D datang myanmar nak makan menu korea tak kene langsung....eh sana pon ada ayam penyettttttttttttt hehehehe

kalau nak rasa makanan tempatan, moh kita ke Inya Lake....

Inya Lake ni kira port anak muda melepak....rasanya diorang suka lepak relax santai kat taman....kt kat KL ni macam taman tasik titiwangsa tu. tapi idak la ramai couple lepak dating..tp lebih pada aktiviti keluarga...kat sana ramai sgt couple-couple :)

yang kelakar...dari depan ko pandang 1 1 couple, ujung2 mesti nampak couple bercium...kelako...ada la lalu 2-3 kali...last2 kawan2 pon gelak n perasan kot...memula duduk rapat...pastu 1 lg couple rapat lagi...pastu couple lain peluk2...pastu ujung2 couple tgh bercium plak hahahahaha


ktrang makan kat mana?

 Fresh Seafood, Inya Lake Yangon


masa mula sampai, aku macam telan air liur nak makan kat restoran macam ni....tapi bila Ms Lele kata sini pork free, then ok la cuba :)

ktrang order apa yang di suggestkan oleh Ms Lele ni.....lepas semua dah order, waiter akan hantar sup ikan ni.....

sumpah sedappppp....

ni FOC...nak tambah lagi pon tak jadi masalah...aduhh sedap betol sup ikan ni...tapi ada rasa manis ketam gak....mmg licin kami hirup...sup ni free flow...kalau nak lagi panggil saje waiter hehehe


Antara makanan ktrang cuba.....

1. Rakhine Traditional Rice Noodles & Fish Soup


yang ni aku bagi 4 bintang...sedap...rasa yang ringan je...pastu noodles tu dia buat sendiri kat situ...depan kedai tu....furhhh....sedap2....balik KL as plak tiru cara diorang wat sup ni...ternyata mengiurkan kata as hehehe

2. Glass Noodle Salad with Seafood


yang ni not bad...tapi dia nye pedas tu berdesing....hehe...penuh seafood dia...kalau kat sni macam soun kt masak n buat goreng tu...layan gak menu ni :)

3. Salad rice with prawn (spicy)


furhhhh....pedas dia leh sampai menangis ok...pedasss sangat tapi sedap....makan lagi pedas lagiiiii.....habis la air mineral kene teguk sebab nak ilangkan pedas tu hehehe....ni rekemen kene try sebab rice dia lain...bukan nasi biasa kt makan tu

dah kenyang makan main dish, ktrang order plak desert...nak gak rasa kan desert diorang camne.....

4. Mon Hat Saung


nama nak grand tapi aku mudahkan...cendol ok...jangan main-main, cendol ada kat sana hehe...tapi diorang hanya letak cendul + air gula dan hirisan kelapa....mana la org myanmar x selim melim, makan santan pon ala-ala je....kalo cendul malaysia??? rasa sendiri ekekekekke

5. Khaw Pyin

ni pon sama....putih tu ala-ala pulut di curah dengan air gula....pastu hirisan kelapa....kalau kat malaysia seakan-akan kuih lompat tikam...tapi myanmar nye sedapppp...... seyes sedap..rekemen untuk di cuba :)

6.Mount Paung

tau ni kuih apa??

kat malaysia putu piring ekekeke....tapi kat sana putih tu tebal sangat...dalam dia inti sedap...walaupun gula merah gak....tapi kuih ni aku suka style malaysia lagi....yg ni not bad utk dicuba :)

licin ok!

overall ktrang puas hati sangat dapat try makanan tempatan.....rasa dia sedap dan puas hati....total utk semua makanan kat atas + portion Ms Lele dalam +- RM76...Ms Lele belanja hehehe.... Ms Lele makan 3 pinggan ok....badan selim je...tapi selera beso muahahahahah

kami dengan Ms Lele... :)

so kalau dah terjejak Yangon, apa kata cuba makan kat sini...banyak lagi menu lain yang boleh di cuba....ni aku rekemen ok... :D

pastu dia bawa kami melawat opis dia sebelah dengan Inya Lake.....tak boleh masuk tapi dia bawa ktrang g toilet opis dia....hahaha...dia kata public toilet tak bersih...ktrang ok jeeeeeeee.......

 depan opis

dan ktrang ajak dia bawakan kami ke satu tempat yang wajib datang kalo dah sampai Yangon......

next entry ok.... :D

Thursday, March 12, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Shopping kat Bogyoke Aung Sun Market a.k.a Scott market

lepas letak beg, ktrang terus merayap ke Scott Market... ni la masanya nak membeli belah....ktrang repeat kat sini 2kali....so aku lumsum kan je la entry shopping ni.... :)



**updated dari komen Jea

kalau korang ke Scott market ni, memang akan tetiba muncul la lelaki tempatan nak tunjuk kedai mana yang ok la itu la ini la....kalau kt beli kat kedai tu, dapat la dia komisyen.....

awal2 lagi ktrang dah kene tegur & bawa ke kedai jade tu....tapi pastu ktrang usha kedai lain gak...ternyata kedai dia bawa tu batu lagi lawa dan rege lagi rendah......pastu ada orang bawa ktrng cari FM....kedai ni memang bagi harga macm ktrng nak....

yang lain ktrang jalan-jalan sendiri...lg selesa dan senang memilih :)

So... antara barang ktrang rembat.......

1. Bedak + sabun + bedak powder THANAKA

kat Myanmar kan cukup sinonim dengan bedak thanaka ni...so ktrang rasa best je bagi ole2 kat kawan/sedara mara....struktur bedak ni halus....best je pakai....kalau rajin aku memang pakai malam2...tapi b4 tdo aku cuci la..... :)


 
ktrng borong kat sini...kebetulan dia buat sale...beli 6 free 1...camtu la... +- rege murah banyakkk...ktrang memborong pon leh tahan masing2 membeli :)

ada macam-macam bau...original yang krim tu....yang hijau plak ada letak limau nipis....bau macam tak best so ktrang semua ambik krim - original je.

2. Kain pasang & kain sarung versi Myanmar

kalau perasan, ktrang ni memang suka betol beli kain pasang....mieza lagi best siap menjual lagi hehe....aku kali ni beli terlebih pastu dapat plak hulur kat mak sedara sorang selai..rezeki deme la....kebetulan ktrang beli memang borong kat 1 kedai tu je....pilih2 baru merayu murah.....

biasanya mieza kawtim sampai rege murah, baru ktrang serbu dan start memilih :)

 muka bengkek kene lipat kain hahahaha



habis ktrang kerjakan kedai ni



Harga ikut jenis kain.... ada yang $4... $5... $6...lebih kurang duit kt rm14 - rm21...harga kain saje tau....tak masuk baju kosong tu.....



tapi yang paling menawan mahal sikit..... $12 (rm42)....yang ni aku beli utk aku n ibu je...mahal kan...special la utk diri sendiri hehehe

 suka corak dia....sulam ni

 

menunggu mieza pilih kain, kebosanan kami......hehe


ktrang beli gak kain sarung orang myanmar tu....aku beli 1 utk adik ipar....1 utk pak lang....1 utk chenta kt hehe

3. Batu jade, ruby, saphhire dll....

Part ni aku tak ambik tau pon....miza n as yang beli...orang kirim...mieza plak buat jual....sana murah gak...murah banyakk....aku malas nak beli sebab jadi 1 hal plak nak kene tempah cincin ikat batu....so malas.... hehehe






tapi aku beli 1 gelang jade tu.....jade jual murah sbb ikut gred dia....kalo mahal, tu gred dia lawa...color pon shinning....kalo murah macam aku beli, $1 je....color biasa je tp not bad...kalau tau beli lebih sebab ada plak yang berkenan..... *kene rembat dengan chenta kt :p

4. Teh Royal Tea Myanmar

teh tarik ni....not bad untuk dicuba....rasa leh tahan....teh ni pon aku bagi ole-ole kat kawan-kawan :D

cilok google

5. Tshirt + fridge magnet


aku beli sehelai untuk aku....sehelai untuk anak buah muchuk macam tu hehe....comel je amat pakai baju myanmar....geram betol tengok hehehe

fridge magnet $1/seketul...... t-shirt $1-$3....

tu ABCDEFGH........ versi myanmar hehe

aku pon nak gak baju ABC hehehehe

dan hasil rembatan tak seberapa aku......... *gile x seberapa....ekekeke

kain tu bukan main tinggi lagi :D

kalau weekend, akan ada budak2 ni datang minta sedekah.....yang jadi tacing nye aku, setiap kedai pasti akan hulur....WAJIB bagi....saje tanya kedai tu, dia kata dengan bagi budak2 ni duit sikit, kedai diorang akan ada orang datang beli....budak2 ni dapat duit terus macam doakan kedai dia la....ktrang tny lagi...setiap group datang u bagi? yes...semua akan dapat.....furhhhh

dalam prospek Islam plak, lagi kt bersedekah lagi murah rezeki kita.....tol x? so sama je pemahaman nya :D

budak2 ni ada kot 10 group...sikit pon diorang tak merungut....terus hulur je tau.....



sekian kisah shopping di myanmar......dalam ni memang besar....kebanyakan kedai jual lebih kurang sama je...tapi nak mintak tawar tu jenuh...boleh dapat tp pastikan tawar pada harga yang ko pikir berbaloi......gituuuu....* tips shopping hehe

last day tetap repeattttt hehehe

Wednesday, March 11, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - 30th Corner Boutique Hostel

hari ke 3 di bumi Yangon....

arini ktrang kene checkout dari Ocean Pearl Inn....rasa macam malas plak nak tukar hotel...tapi tu la masa booking macam nak duduk tengah bandar......

macam biasa ktrang breakfast dulu, then tahan teksi...beg masing2 besar pon tetap nak rege 2000kyat ekekeke...deme letak 3000 kyat terus reject.....kbai

tunggu teksi lain muahhahahaha

kali ni kami stay kat 30th corner boutique hostel.....lokasi memang dekat sangat dengan tempat shopping dan tempat makan....jangan risau nak berjalan kaki....kalau korang memang nak mudah kemana2, sila stay kat sini.... :)

signage kecik je...aku yg tunjuk driver taxi tu....
driver taxi tak tau kat mana.....sape org myanmar ni?? ehehhe

ktrang booking dorm...tp diorang upgrade ke 1 bilik 2org sebab diorang takut ktrang tak selesa....yeke? ke takut katil diorang patah sebab kami besar-besar....as je kecik hahahaha....kebetulan dalam bilik tu ada minah salleh....so betol la kot nanti kami x selesa sebab ada orang lain :D

 bilik asal

dah nama nya rezeki ktrang terima je....lagi bagus kan....kekurangan hostel ni toilet kat luar....yang lain semua superb....WIFI memang laju berdesuuuppppp :p

bilik kami.....

Toilet dia memang WOW dan juga bersih....5 bintang ok !!!!




 kalau nak usha lebih sila ke website ok --> http://www.30thcorner.com/

Tuesday, March 10, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Tempat menarik di Yangon

sambung entry semalam.....

dari stesyen keretapi, ktrang meredah tengah panas tu nak ke tempat menarik sekitar bandar Yangon...tapi time aku g ni xde la panas menyengat....panas dia lebih kurang kat malaysia....ktrang beli air mineral sorang 1 botol....masing2 bawa sendiri punya dan jangan gaduh kalo x cukup air....

kat sana air mineral dia 1 liter....so botol comel je....rugi plak aku x bawa balik...kat sini mineral besar 1.5 kan :D siap peluk air mineral lagi hehe

Stesyen keretapi Yangon

tengah berjalan kaki, ternampak bangunan lawa....so suruh pui stop dan posing sepam dua :p



ktrang sambung jalan kaki lagi.....

Antara tempat ktrang singgah melawat cum bergambar adalah......

1. Masjid Bengali Sunni Jameh  





Hajat di hati nak tumpang solat jamak kat sini. tapi masjid ditutup selepas waktu zohor. kalau nak datang pukul 4 waktu asar.. jam kat tangan baru 2.30pm. tak pe la sempat ktrang solat kat hotel je :)

Masjid ni berdekatan dengan Sule Pagoda.......

2. Sule Pagoda




Lokasi dia betul-betul di tengah-tengah bandar Yangon. kira dah macam landmark kat Yangon ni. nak kemana-mana pon mudah hanya berjalan kaki. Nampak tak kepanasan melampau kat belakang tu hehe...redah saje.kata suka berjalan kan....

kami tak masuk dalam sule pagoda ni. tak terasa nak masuk....bayaran usd5 ye....

3. Yangon City Hall

sekeping je ktrang snap....buat cukup syarat hahahahha

4. Independent Monumen

kat sini memang pusat anak muda melepak....tengah panas terik still penuh dengan orang melepak...tapi diorang lepak kat celah-celah pokok la kan.cari port redup...

ada mat salleh offer nak snapkan pic kami....tapi tengok la...tiang monumen tu tak nampak langsung hohohoho


tak pe la...kami cuba lagi dan lagi....



dengan panas nya...terus ktrang malas nak begambo dah....

dan......sibuk gak cari port redup sebab nak melepak ekekekeke


kuarkan bekal - roti,coklat, buah dan makan kat sini....dapat la alas perut sebelum makan nasi kat hotel nanti hehehehe

tengah ktrang rehat-rehatkan diri, ada sorang mamat ni tegur... dia terpesona dengan pui sebab dia minat awek putih melepak ala cina ni...tapi memang kelakor la....tu yang keluar ayat -- u three three same....aku + miza + pui = GEMOK.....wakakaka....


beria benar dia nak ajak ktrang naik bas sekitar Yangon....nak bagi rasa macam mana jadi orang local....tapi tak kuasa la aku....malas pon ye gak...xkenal ujung pangkal, pastu xde hati....sekadar bersembang gelak2 je la....

budak ni bagus....respect gak la...dia tengah belajar + sukarelawan kat sekolah....banyak gambar2 dia tunjuk....tapi belagak tak mo keje kat malaysia....gaji kat myanmar dengan malaysia x beza jauh...kalau keje kat obersea lagi wow...

ek eleh...belagak ko kan.....podaahhhhh muahahahhahaha


5. Yangon High Court

bangunan ni betul-betul berdepan dengan monumen tu....lawa sangat...tergoda kami....so harap maaf sebab banyak gambo kat sini hehehe

 

 
 suka pic ni 200juta kali....


 ada plak mamat korea nak berposing...layan kan ekekeke

dari sini terus ktrang tahan teksi ke 

6. Bogyoke Aung Sun Market a.k.a Scott market


1st day ni ktrang usha-usha je....balik bilik leh berangan nak shopping apa nanti ekeke....pusing dalam ni sejam je....sbb x solat lagi kan...so dah usha sikit terus tapau nasi kat kedai halal bedepan jalan ni....

nak singgah solat kat masjid depan market ni, tapi deme syiah....so dia awal-awal dah cakap tak boleh solat kat sini :(

tahan teksi terus balik hotel.....malam ktrang makan nasi + ayam dalam tin + sambal ikan bilis...sedap betol hahaha....pastu lepak2 sembang tapi masing-masing ngadap HP layan wifi...ngehngehngeh

dan diakhiri sekitar gambar di bandar Yangon......


.
 berani duduk?
aku takut patah je ekekeke

 sila la beli strawberi yangon ni...sedap haih....manisss....
tapi strawberi tu diorang import tapi sedap...camne tu






banyak tempat kami tak pergi di Yangon...padahal tak tahu nak kemana kan....sebabnya ktrang tak ambik driver/private car untuk jalan-jalan...so memang merasa la banyak tempat tak dapat touch n go :)

plan asal nak ambik tour usd30/pax...tapi macam 50-50....so tak jadi...tapi kalau korang berminat, boleh la usha sini --> Yangon Heritage Trust

kalau nak FREE pon ada...klik sini --> Free Tour Sabtu, Ahad, Isnin 4pm + Rabu 9am

antara tempat menarik lain di Yangon klik sini --> http://www.visit-mekong.com/myanmar/yangon/attractions.htm

to be continue............