Posts

Showing posts from March, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Makanan tempatan Fresh Seafood Inya Lake, Yangon

Image
salam....

lega minggu ni cuti sekolah....jalan pon cool je...kuar umah kul 8 relax lagi 8.30 dah sampai....kalau hari biasa, hrapan le hehe

Sambung lagi kisah Myanmar....

sepanjang ktrang datang Yangon ni, memang ktrang gerak sendiri...sehingga la 3rd day kat Yangon, kawan pui - Ms Lele nak bawa ktrang g makan makanan tempatan kat area Inya Lake....aku tak terpikir nak ajak dia bawa ktrang jalan-jalan area Kandawgyi Park....

sape Ms Lele?

Pui keje dengan company oil and gas...so client deme ada kat Myanmar....skang ni tgh run project Myanmar....merasa la Ms Lele entertain kami.....petang tu je dia free dan jom la bawa kami kuar naik kete :D

dia tny nak western, korea atau local food?? laju je aku jawab local food :D datang myanmar nak makan menu korea tak kene langsung....eh sana pon ada ayam penyettttttttttttt hehehehe

kalau nak rasa makanan tempatan, moh kita ke Inya Lake....

Inya Lake ni kira port anak muda melepak....rasanya diorang suka lepak relax santai kat taman....kt kat KL n…

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Shopping kat Bogyoke Aung Sun Market a.k.a Scott market

Image
lepas letak beg, ktrang terus merayap ke Scott Market... ni la masanya nak membeli belah....ktrang repeat kat sini 2kali....so aku lumsum kan je la entry shopping ni.... :)



**updated dari komen Jea

kalau korang ke Scott market ni, memang akan tetiba muncul la lelaki tempatan nak tunjuk kedai mana yang ok la itu la ini la....kalau kt beli kat kedai tu, dapat la dia komisyen.....

awal2 lagi ktrang dah kene tegur & bawa ke kedai jade tu....tapi pastu ktrang usha kedai lain gak...ternyata kedai dia bawa tu batu lagi lawa dan rege lagi rendah......pastu ada orang bawa ktrng cari FM....kedai ni memang bagi harga macm ktrng nak....

yang lain ktrang jalan-jalan sendiri...lg selesa dan senang memilih :)

So... antara barang ktrang rembat.......

1. Bedak + sabun + bedak powder THANAKA

kat Myanmar kan cukup sinonim dengan bedak thanaka ni...so ktrang rasa best je bagi ole2 kat kawan/sedara mara....struktur bedak ni halus....best je pakai....kalau rajin aku memang pakai malam2...tapi b4 tdo aku…

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - 30th Corner Boutique Hostel

Image
hari ke 3 di bumi Yangon....

arini ktrang kene checkout dari Ocean Pearl Inn....rasa macam malas plak nak tukar hotel...tapi tu la masa booking macam nak duduk tengah bandar......

macam biasa ktrang breakfast dulu, then tahan teksi...beg masing2 besar pon tetap nak rege 2000kyat ekekeke...deme letak 3000 kyat terus reject.....kbai

tunggu teksi lain muahhahahaha

kali ni kami stay kat 30th corner boutique hostel.....lokasi memang dekat sangat dengan tempat shopping dan tempat makan....jangan risau nak berjalan kaki....kalau korang memang nak mudah kemana2, sila stay kat sini.... :)

signage kecik je...aku yg tunjuk driver taxi tu.... driver taxi tak tau kat mana.....sape org myanmar ni?? ehehhe
ktrang booking dorm...tp diorang upgrade ke 1 bilik 2org sebab diorang takut ktrang tak selesa....yeke? ke takut katil diorang patah sebab kami besar-besar....as je kecik hahahaha....kebetulan dalam bilik tu ada minah salleh....so betol la kot nanti kami x selesa sebab ada orang lain :D

 bilik asa…

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Tempat menarik di Yangon

Image
sambung entry semalam.....

dari stesyen keretapi, ktrang meredah tengah panas tu nak ke tempat menarik sekitar bandar Yangon...tapi time aku g ni xde la panas menyengat....panas dia lebih kurang kat malaysia....ktrang beli air mineral sorang 1 botol....masing2 bawa sendiri punya dan jangan gaduh kalo x cukup air....

kat sana air mineral dia 1 liter....so botol comel je....rugi plak aku x bawa balik...kat sini mineral besar 1.5 kan :D siap peluk air mineral lagi hehe

Stesyen keretapi Yangon
tengah berjalan kaki, ternampak bangunan lawa....so suruh pui stop dan posing sepam dua :p


ktrang sambung jalan kaki lagi.....

Antara tempat ktrang singgah melawat cum bergambar adalah......

1. Masjid Bengali Sunni Jameh 




Hajat di hati nak tumpang solat jamak kat sini. tapi masjid ditutup selepas waktu zohor. kalau nak datang pukul 4 waktu asar.. jam kat tangan baru 2.30pm. tak pe la sempat ktrang solat kat hotel je :)
Masjid ni berdekatan dengan Sule Pagoda.......
2. Sule Pagoda



Lokasi dia betul-be…