Posts

Showing posts from April, 2012

Resipi Kebab Ayam Bakar

Image
salam...
skang ni nak update blog betol2 malas...pastu xde pe nak di share kan...
arini aku up kebab & ayam bakar...
ayam tu senang je...aku perap malam nya..semua rempah ratus aku guna...serai + bawang + sedikit kunyit....blend kan pastu gaul dgn ayam + garam...bangun pagi terus letak atas kuali leper...biarkan masak 30 minit...
roti tortilla tu aku panaskan je...pastu kerat 4
salad n timun n tomato potong2...
mayoniss + sos...
siap semua...masuk bekas n bawa bekal :D
simple kan? sila la cuba...tak pon bawa la bekal seperti sy ekekeke

Update gmbar plak

Image
Ehem...ehem...

Test 123

Test.

Seharian di IKEA..

Image
semalam hari ahad....dah macam naik tepu dok umah...su ajak g ikea aku terus ONCE...[sebenarnya aku yang ajak gak hehe]

sampai2 g usha barang2 baby kat the curve...su la dok berkenan stroller...mahal eh stroller budak ni...murah ada tp x bape nak cung :p



dari little heaven ke OVO ke Mothercare, perut pon dah mulas2....jom g ikea kita makan....




meatball yang menawan hati...
nmpak bekas kuning tu..aku tapau spagheti carbonara..b4 kuar sempat masak :p

pastu terus jalan2 dalm ikea tu...x tgk pon tempt showroom dia...terus g beli barang2 je kat bawah...

dah capai misi jom la duduk jap...lotih ok berjalan...





dan hasil borongan kami berdua.....



kuar dari situ jalan2 kat ikano....merasa gak aku naik mazda 3 ni...cung la...monthly rm1100...pitam!



dan....aku berkenan gile dapur cmni...simple...suwet...comel...aku nak simpan duit...mcm ni kat ikea rm9k...tp aku akan cuba dapatkan rm2500 je ekekeke



dan hasil borongan aku.....



tuala - bekas letak pinggan - berus cuci tandas tu aku kasi ibu...hadiah mothers …

Resipi Yong Tou Foo

Image
sape suka makan Yong Tou Foo????

aku ikut mood..ada masa giler, asyik la membeli...ada masa xde selera memang berzaman x beli :D

di hari yang aman, aku saje nak try resipi YTF ni....



#bahan untuk direbus#
pilihla apa korang suka...aku pilih ketam, udang, bebola ikan, bebola ketam, sosej, sayur kangkung dan tauhu

#kuah#

10 tangkai cili kering - buang biji cili terlebih dahulu
gula melaka
bijan - digoreng terlebih dahulu
garam
belacan
300 ml air
1 sudu besar minyak
1 1/2 sudu besar tepung jagung dibancuh dengan 50ml air

caranya

1. masukkan minyak kedalam kuali.goreng cili kering sehingga garing dengan api yg kecil.angkat dan asingkan

2. blend - cili + belacan + sikit air..kasi sebati

3. ambik periuk masukkan 300ml air dan gula melaka...kacau sehingga cair...anggaran gula melaka ikut suka...tp pastikan tidak manis sangat

4. masukkan bahan yg telah di blender tadi

5.masukkan sedikit gula jika kurang manis nye..sedang2 je manis...masukkan garam

6. kacau sehingga betol2 masak...

7. masukka…

Kerja @ PICC, Dinner @ hotel istana

Image
sabtu lepas memang aku capek! hehehe

seawal pagi dah kene ada kat PICC...jenuh gak aku pikir camne nak gerak dari KL ke PICC ni...dah la kene ada 6.30am kat sana....

tetibe idea datang...ingat nk call jan...husband dia keje kat lumut skang ni...terus call...

"jan, jue ada x?aku plan nk tumpang umah hang...tumpang tido blablabla...."

jan kata ok...jue xde...tp aku bangun pagi jue dah balik....cisss malam yang sama jue balik ekeke

jumaat malm dah berkg kat umah jan...sabtu pagi2 siap terus shoot g PICC...20 minit dah sampai :D

dan bermula la aku keje dari 7am sampai 5ptg...rehat pon sebab breakfast...sambung keje...rehat lunch...keje lagi...rehat solat...keje....pastu majlis habis....

seyes nak patah kaki....wawawawawa















settle keje kul 5pm, aku dengan keletihan nye kene cari port gak ni....belah malam nye aku ada dinner kat hotel istana...ni lagi satu aku menyampah...nun kat bukit bintang...mencik nyeee ekekeke

dalam kepenatan terus aku rodger nurul....dia x kasi ok aku datang umah sbb …

Proton Preve...

Image
nakkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!!!!!!!!!!!!!
cun betol la...berkenan nyee....

Gempa bumi Acheh : aku plak naik pening

Image
semalam kan kecoh gempa bumi kat acheh dan amaran tsunami....

masa tu aku kat umah ucu kat shah alam...elok aku bangun terus kepala pening...aku minum air...still rasa pusing2...

duduk balik...sekali kerusi kami duduk ni bergoyang...ha apa lagi terus capai beg kuar umah muahahaha...

rupanya dah ramai org kuar sbb rasa goyang...buka tv astro awani....sah berita pasal gempa bumi :p

sebenarnya bukan pasal tu aku nak ceta ekekeke...

semalam kan cuti pertabalan agong...aku pon ambik kesempatan tido sampai tengahari ...seyes dah lama kot x tido sampai lupa diri muahahaha...

bangun dlm kul 11 lebih pastu breakfast....pastu pikir2 macam nak kuar tapi malas...last2 jom la g umah ucu kat shah alam....nak tgk sepupu kecik aku - nurul akma....

masa dia lahir, dah la x cukup bulan...7 bulan dah nak keluar...pastu berat nye alahai 1kg je...sedih x?kecik2 dah kene masuk dalam inkubator...


halus sangat...time ni ktrang leh tgk dari luar je....pelawat x leh masuk...

pastu dah 3 bulan duduk kat hospital, baru l…

KFC jom makan kat rumah

Image
dah print ke voucher ni?



aku dah...terus menuju ke KFC....


add on chezzy wedges = rm25++

yeayy cutii....selamat bercuti semua (^_^)

Jalan-jalan Isi Perut : House of Nasi Kerabu

Image
lama tak makan kat luar :p

jujur nye memang jarang pon makan luar...hehe...sabtu lepas nak celebrate besday na..so nak makan kat mana eh...ibu cadang nak try nasi kerabu prima sri gombak...

selalu lalu tapi malas singgah...balik2 singgah mamak...ibu layan mamak ok..ekeke



usha2 dia nye menu...not bad...menyelerakan!





eh si kecik ni pon ada...dia tau pilih air je..sibuk nak mango..nak mango..


aniq demam so tido je..adik je posing2


besday gurl dengan adik tukang belanja...luv u bebeh!hehe

dan menu yang kami order pon sampai...1st air la kan...


tembikai, mangga, air kosong wajib...


tukang bayo order ice blended...hehe

makan...semua order nasi kerabu....


adik : nasi kerabu nara ayam bakar...sedap!


besday gurl : nasi kerabu nara ayam percik


aku : nasi kerabu tumis jumbo ekekeke

ibu order nasi kerabu O je..ikan, solok lada n bawang jeruk aku kasi ibu :p memang sengkak la perut makan nasi kerabu ni...licin pon licin sebab sedap :D


bukti memang sedap!

total semua = rm50..alahai x puas la nak pa…

Cotton Vietnam yang sangat chomel + murah!

Image
korang gile kain cotton x?

aku suka sebab tak nipis tak tebal...sedang2 je... :)

aritu member aku balik dari vietnam....elok je dia borong 40 pasang kain....tak reti nak menjual dia pass kat aku....

apa lg....moh kt menjual ekeke

aku jual murah je...rm60 sepasang...ada yg jual sepasang rm75 n rm85 dan rm120 pon ada...


#batch 1 = licin...kecuali atas belah kanan reserved


#batch 2 : ada balance 3 pasang




baki kat tangan ada ni je....


CV 1 :SOLD

CV 2

CV 3

CV 4

kalau ada yang berkenan, email aku ok... emytakeshi22@gmail.com..

tata....