testing

Wednesday, October 2, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Guangzhou - Shangxia Jiu Pedestrian Street, Lwan Plaza, Rich Clothing City & Zhongda Fabric Market

last day di Guangzhou.....

Kisah Guangzhou sebelum ni... III & IV

Isnin 16 September 2013

Pagi ni awal pagi ktrang dah bangun...miza buat nasi goreng sbb nasi ada balance malam tadi punya...n air chocolate :D

Tengah lepak kat balkoni, leanne datang situ. Dapat gak ktrang bertentang mata dengan Leanne. baik orgnye. cina Indonesia...dan boleh cakap melayu hehe...so senang la dia tunjuk jalan kat kami...arini ktrang last day kat Guangzhou. dia kata lenkali datang sini 4hari baru puas....ermm nak datang lagi tu entah la....selagi x pndai cakap cina, xpayah la bermimpi nak mai lagi :p

lepas dapat sikit info, ktrang terus siap2 nak gerak...tempat pertama ktrang nak g adalah Shangxia Jiu Pedestrian Street.

walaupun dah tau lebih kurang je dengan Beijing Lu tapi tetap nak pergi :p pastu dekat je dari hostel ktrang tu :) dari hostel ktrang naik teksi ke sana. tambang teksi CNY16









seperti dijangka, tak de pe pon yang menawan hati.....depan tu ada Lwan Plaza..segala JED ada kat sini...tp ktrang tak beli JED...beli ala2 jed je :p






terus ktrang jalan tanpa arah tujuan...ktrang nak cari tempat jual tshirt Guangzhou la konon...so diorang tunjuk arah entah kemana sampai la nk patah kaki rasanya muahahaha

last2 terjumpa kedai kasut....rege best....CNY129 utk 2 pasang kasut...kira sepasang CNY64.50...lebih kurang rm30++ duit kita...

settle rembat kasut jalan lagi ke depan...sampai aku surrender la....kaki dah sakit tp tetap nak jalan muahahahaha

dan akhirnya ktrang terjumpa pusat borong Rich Clothing City....kat sini jual blouse n baju2 borong je...macam2 ada...cuma mcm biasa la kan aku mana de saiz hahaha....







ada kedai jual saiz besar, pe lagi borong la kan....aku rembat 8 blouse....kalau la senang bawa balik memang nak beli banyak2....miza borong nak buat jual....aku beli utk aku je 4...4 lagi aku pass la kat adik2 aku :p aku rembat handbeg gak...comel kat mata aku...pakai g kenduri sesuai la...g keje mcm meriah sgt ekekeke

cari tshirt x jumpa, jadi la dapat rembat blouse...terus ktrang jalan nk g ambik cab...ramai plak nak cab sampai ktrang lama tunggu...elok tgh tunggu tu nampak bas ada tulis Guangzhou Railway Station....yeayyy....naik bas jom!

bas kat Guangzhou ni g mana2 pon CNY2...tp aku bayar CNY4 untuk 4 org....driver tu ckp CNY4 je aku cakap 4org dia kasi sign tangan 4 gak..lantak la ko situ...hahaha....



sampai Guangzhou Railway Station, ktrang ternampak kedai tu jual roda-roda kotaraya hehe...murah je dia jual CNY35...


yang musykil nya hanya aku dan as je yang beli...miza n pui tak nak sebab diorang nak beli beg tarik :p

dengan adanya roda ni memudahkan pergerakan kami...kat sana pon ramai org sana pakai roda ni..so tak de masalah nk pakai pon kan....dari sini ktrang ambik metro nak ke Zhongda Fabric Market...ko nak sangat kain pasang kan, nah kat sini la!









rata2 jual kain tapi diorang hanya display je...adoii mana plak nak cari kedai kain pasang yang leh beli 4meter tu???

yg diorang display ni boleh je nak beli bape meter + design mana ko suka...tapi syarat nye kene mai balik esok/lusa nak ambik kain korang. sebab nya diorang xde simpan stok kat kedai....pulakkkkkkkkkkkkk

ktrang teruskan jalan masuk dalam2 lagi nak kan beli kain pasang nye pasal...pe hal dah sampai x beli langsung....akhirnya Allah temukan kami kedai kain yg boleh beli terus ekekeke




nak kata murah tak la tapi boleh la...alang2 dah sampai beli la sorang 1-2 pasang...aku je rembat 6 pasang...muahahahhaa

lepas dapat kain pasang, ktrang decide nak balik hostel...nak ready gerak ke Senzhen....kalau boleh mmg nak stay lagi 1 malam...tp kang lari plak plan kami ke Senzhen....

 hasil rembatan...




otw balik, as nak rasa air buah...ramai yang menjual..then ktrng pilih akak yang bertudung ni :p masing2 rembat air limau 2, delima 2 n tebu 1 = CNY50



air delima nye terbaekkkkk!!!!.... dan ktrang singgah makan kat restoran cina muslim ni...HALAL pasti...




time order main tunjuk gambar je....masing2 ambil 1 meal + dimsum....pitam oii nak makan...portion besar giler...uncle kat hostel dah pesan..order 1 pinggan leh makan 2 org..bebetol lupa!

 gigih dia buat....cayalah...




settle makan terus ktrng balik hostel. nak kejar solat n packing terus barang2...ptg ni gak ktrang tinggalkan Guangzhou :)

uncle cina 2 org tu tgh rehat2 dalam bilik...bila dgr kami dah balik laju dia buka pintu...

"dapat apa u nak?" uncle
"dapat uncle....jumpa kedai kain" aku
"bagus la u..." uncle

settle packing n semua ready nak kuar...ktrang lg sekali minta uncle tu tulis bahasa cina stesyen keretapi...sebab tak mampu nak bawa beg. mmg nak ambik teksi...

pas maghrib terus ktrang checkout... Leanne tak kisah pon ktrng terlajak masa...sampai kul 7pm...rekemen ok hostel ni walaupun ada masa dekat, ada masa jauh hehhee

dan sebelum berpisah, tinggalkan kenangan antara kami pernah stay hostel yang sama kat Guangzhou :)


tq uncle....
mana la url blog uncle ni...lupa letak mana wawaa

dari hostel, ktrang tunggu teksi...tp ramai plak yang nak teksi...arghh nak tak nak jom jalan kaki ke station metro! dengan beg yang byk, ktrng gerak ke East Guangzhou Railway Stesyen.....



kesian kat miza...dah la beg tak de roda, pastu dia tarik sorang2 beg-mintak-kene-buang-tu....ktrang pelik tp kesian tapi pelik nape x mau beli roda????? muahahahahha *sorry miza!ekekeke




beg masing2 kan.....

sampai je stesyen ketapi masalah timbul lagi...

ktrang beratur nak beli tiket....tapi org yang keje kat kaunter tu bantai cakap cina dgn pui...sudah...last2 nmpak la awek cina ni...tgk fashionable...so tny leh speaking tak...dia kata little hehe...

dan dia la yang bantu kami beli tiket....tp dia xleh tunggu...rushing nak kejar train :D

 rege tiket ke Senzhen CNY 79.50...

dan....


 baru sehari...beg beranakkkkkk

ready nak tinggalkan Guangzhou.....

tamat kisah Guangzhou.... :)

lain kisah plak di Senzhen...... :p

antara barang aku rembat di Guangzhou

ok la dari tak de kan :)

........bersambung..........

4 comments:

  1. Tak beli BOOT ke? Banyak nyer borong beranak2 beg nye heee...tempat2 yg Emy pegi ni..JM tak pegi lah pulak cam kedai jual kain pasang tu..bila di kata harga pun biasa je..tak rugi lah JM tak pergi heee

    ReplyDelete
  2. tak...semua tgk x berkenan...tak de satu pon yg berkenan....hehehe

    rasa x byk shopping tp beg beranak...cmne tu :p

    tak pergi pon x pe JM...ktrng nk kalau murah rege kene rm20 ke bawah...kalo rege rm25-30 biasa2 je hehehe

    ReplyDelete
  3. Salam, mcmana nak cari kedai kain yg jual kain potong 4 meter? Akak bukanlah nak beli berkayu2, cuma utk pakai sendiri je. Ingat lagi tak , kedai tu kat tingkat berapa? TQ.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kedai kain tu tingkat dua kak...kene naik escalator...
      ada 1-2 kedai je leh beli 4 meter tu
      tu yg sy jumpa...mungkin ada je lagi kedai lain tp tula masalah bahasa ni yg jenuh nak cari kedai :)

      Delete