testing

Monday, February 23, 2015

Cuti CNY jalan-jalan ke IOI Mall Putrajaya

Salam pagi isnin :D

Furhh.....hebat betol penangan jem kat hiway kan...habis jalan dalam semua pon jem tak hengat...syukur la cuti panjang ni aku lepak KL je... :p

asalnya aku memang nk merayap....nk g jb la, kuantan la, pd la....last2 tak kemana...dok umah jeeeeeee

kamis - lepak rumah wat keje umah siap2...
jumaat - merayap ke ioi mall
sabtu - dok umah gak...petang2 g basuh kete n tapau satay
ahad - petang2 g minum petang kat rumah alang....

syok cuti....rasa nak sambung lagi cuti arini hehehe

ibu n adik balik kampung....aku tersadai kat KL...nak balik kampung malas, hati lebih rasa nak merayap...tapi dah plan merayap cancel gak....sebab malas nk ceta :p

jumaat pagi kul 11 ktrang dah kuar rumah...semangat nak berjalan kan....shoot g ioi mall putrajaya....aku dah sampai sini 2 kali....bawala kawan2 berjalan cuci mata :)

ktrang sampai kul 11.45 parking banyak lagi...siap leh pilih depan pintu...dasar pemalas berjalan kan :p


 nampak kat blog DJ....aku pon snap kat sini gak..
berangan p jepun hehehe

sampai2 terus la isi perut dulu....aku saje x bekpes....nak layan makan sedap....kali ni ktrang semua nak western....paling aku suka ioi mall ni banyak tau pilihan makanan dia....LG tu je ada -- SR, Nandos, Black Canyon, Pizza, Seoul Garden, Sakei Sushi, Dubu Dubu, masakan melayu Rasa Utara, Tony Romas.....kat luar pon ada gak....kalau rajin naik tingkat atas pon ada lg...macam texas chicken....ayam penyet...pastu apa lagi ntah...selera malaysia.....kira banyak pilihan.....yang pelik semua kedai tetap penuh umat :p


pusing kat LG tu dua kali nak decide tempat makan....miza ajak layan Dubu Dubu....aku macam nak western....so jom la kt ke NY Steak Shack.....aku pernah tengok cool rekemen kat FB dia...dia kata berbaloi macam tu...so moh la try...

aku memang rekemen kalau korang pencinta steak, sila la terjah....menu ni ktrang ambik yang direkemen oleh chef tu...ala yang ada simbol tu kan...hehe.....aku order big apple burger set....daging dia sedap....pui ambik NY striploin.....sedap ok...gravy dia tu terbaek....dan miza as usual ayam dan miza berpisah tiada....so dia ambik ayam grill apa eh...mayo dia tu pon sedap....

harga pon berbaloi la dengan senak ko makan tu hehehe.....confirm aku repeat sini lagi....wadihana steak house pon kalah :p bos aku kata ni restoran bumiputera...ada lagi 1 branch kat Midvalley..... :)

settle makan, ktrang pon merayap....tak plan nak shopping apa2 pon....aku saje nak hasut miza beli tudung Naelofar.....aritu saje la nak beli selai...apa ke best nya tudung ni sampai ramai benor beli...sekali aku beli (mcm pic atas) seyes best...sarung & lilit...siap.....

dalam nak suruh miza beli, aku pon terjebak sekali hehehhee


dan pastu ktrang membunuh masa je dalam ioi mall....bak kata tadi tak de ke arah nak bershopping pon :)

lopah vs atin juma :p

pastu ktrang lepak surau je....settle zuhur lepak tunggu asar then sambung jalan lagi....ktrang plan nak g Bagan Lalang....diorang teringin benor nak ber seafood...aku dah 2 kali gak la merepeat makan.....

elok kuar dari surau, ktrang singgah bersidai tengok orang main ice skating hahahaha

pastu masuk Adventure Park....idok la ktrang try mainan ekstrem tu....just masuk je....Free Viewing katanya....nanti ada staff bawa ktrang masuk dalam tu....




dia bagi masa 5minit je pastu group lain plak nak masuk :)

terus nak gerak ni....sekali miza n pui nak sangat layan aiskrim Magnum yang femes tu.....dah tu bila nya nak g Bagan Lalang ni??? :p

bila tengok orang beratur, aku malas dah....sebab aku pernah try nak makan kat Midvalley...penuh umat gak terus aku surender....tapi diorang kata dah sampai bila lagi nak rasa.....

ok la korang beratur...dah nak sampai call me pleaseeee hehehe


15minit diorang beratur dah sampai turn ktrng...eh kejap je.... :p

 sorang ambik duit...sorang layan...sorang celup coklat....

Step beli aiskrim ni pon sekejap je....
1. kene bayar dulu....sorang dalam rm9.30....
2. pilih 3 toping...aku pilih pretzel + almond + mashmallow...nanti dia goncang2 dlm bekas tu

3. nak aiskrim apa....magnum classic atau choc brownies
4. nak celup coklat pe..dark/coklat/white choc
5. dia loreskan hiasan n letak simbol M tu
6. ready utk di ngap :p

kalau korang dine in, tak payah beratur....masuk je terus....kat Magnum ni gak ada makanan lain....tapi kami kan terkejar2 nak ke Bagan Lalang.....


rasa dia???memang la sedap...macam2 dia taburkan....kalau nk jimat silap2 aku leh je buat sendiri....hahahha....arghh x kuasa....tapi pas makan korang kene teguk air masak banyak2....manis betol..xtertahan walaupun aku ambik dark coklat.....air mineral 1.5 liter habis kami kerjakan.....nak ilang rasa manis tu :p

dah settle makan aiskrim, ktrang decide next time la p bagan lalang....aku target gerak awal dalam kul 5 sampai kul 6 dah leh makan....pastu pas maghrib leh balik KL...ni dah 6.30 baru nak p, malas la rasanya...lagipon perut dah full :)

terus shoot gerak balik KL....

sampai KL masing2 nak merayap lagi.....hahaha...ok la jom singgah KL Festival City....

maghrib dulu then masuk karaoke....sempat kan ekekeke......








melalak 2 jam terus la balik ke pangkal jalan....otw anta pui balik kat rumah....elok sampai Ampang, eh nak lepak lagi la layan teh tarik...tu diaaa....

 port depan Ampang Point

port ni dulu zaman-zaman muda aku, memang terbaekkk....paling win roti naan n ayam tandori dia...tapi skang ni aku g makan, alahai tak sama dah macam dulu.....saje order satay, lagi la failed....tak cukup perapan dia...rasa macam ayam kunyit je....

memang tak mai dah hahahahaa

ada sorang mamat ni dok nyanyi lagu....pastu dia jalan dari meja ke meja kutip tips....terus aku request leh tak nyanyikan lagu...dia tanya nak lagu pe.... selimut tetangga boleh? boleh.....

pui request...nyanyi nanti pandang ktrang tau haahhaahaha....miang sangat

 suara bro ni memang sedap....seyes....

 biasa je rasa dia
teh tarik sedap

 satay yang......ermmm

masing2 dah belengas muka hehehe

aku sampai umah ngam-ngam pukul 12.40am.....lama dah tak buat perangai melepak sampai lupa jalan balik rumah hehe.....

esok nya bantai membuta sampai pukul 10 pagi.....nasib #fruitheart balik kampung....tak terkantoi di situ kah kah kah.....dia suka pesan -- anak dara tak elok bangun lambat....hewhewhew

dan ahad....lepak dengan alang...sebab nak bawa amat mucum jalan.....alang pon rindu nak tengok amat mucum....nak main2 dengan dia......


of course sarung tudung lopah.....ni sepupu aku hadiakan sempena besday...macam tau2 je....thanks darling hehehe

amat ni seyes je tau....sekali sengih omey...geyaammm......
v
v
v
v
v
babap nak takk???

Wednesday, February 18, 2015

Jalan-jalan Isi Perut : Lemon Cafe, Shangri La Hotel

salam rabu.....

arini rasa macam ari jumaat je...syok betol datang keje jalan clear...kalau la KL selalu macam ni bahagia sangat dok keje kat KL :D

aritu 1 division under operation dibawa dinner kat Shangri La...bergabong dengan opis VC sekali...moh la kita makan sedap sikit.....

ktrang gathering kat Lemon Cafe.....


sampai2 je diorang dah enjoy mengadap makanan....ktrang dah la sampai lambat, laju terus usha menu sedap2 hehehe





aku tak tahu nak makan apa....nape ntah malam tu macam selera mati....pastu tekak aku semua rasa tak sedap...padahal aku pencinta makanan ok....kalau makan buffet ni selagi tak senak, selagi tu bangun g ambik makanan.....

lupa nak snap pic satay....hehe....segala jenis nasi + lauk pauk aku x rasa...memang tak nak makan nasi pon malam tu 

tapiiiiiii............. sape pencinta seafood -- udang, oyster, kupang dll....tu mmg syok la....fresh2 lagi...aku plak x reti makan....memang tak makan seafood so aku dah potong menu kat situ :p



layan gak la sembang2 kosong....sampai pukul 10pm baru aku gerak balik.....

antara orang terakhir balik :)

memang tiap2 tahun kene bawa ktrang lepak macam ni....syok gak sembang yang tak libatkan keje hehe....kalau nak try buffet sini ok la....boleh try cuma malam tu aku nye tekak x sedap kot nak makan macam2....lagi2 baru baik dari keracunan makanan kan.....

oh....ni event awal bulan aritu hehehe

happy holiday!!!

Tuesday, February 17, 2015

harapan je la!

muahhahahahahaha

harapan je la aku nak update blog kan??

mampu tengok je aku skang ni....balik keje pon pengsan....nak sangat update tp bzy...rasa letih datang keje skang ni :(

sejak 2 3 minggu ni dapat keje terkejut terkejut rasa macam penat sangat....due date nya terlampau singkat....dapat task pagi before lunch dah kene submit wawawa.....dapat ari rabu submit ari jumaat....nak tido pon tak lena huhuu

entry ringan......baru settle 1 hal...ada lagi 1 x submit lagi hohohohoo

 pantang jumpa cermin

nanti update lagi....gambar banyak ni....leh je wat modal berblog tp masa plak x mengizinkan... :(

chiao!

eh eh...cuti panjang korang g mana??? :p

Wednesday, February 4, 2015

Trip # takuttapipergi2015 : Myanmar - Hai Yangon!

Salam.....

dah lama balik rasanya dah boleh kot up entry myanmar....makin lama makin lupa....entry Myanmar tak banyak....tapi saat tulis ni rasa dalam 4 -5 entry dah boleh habis...tapi 1 je la....masa nak siapkn entry tu je selalu tak de :p

bismillah....... :)

15 Januari 2015
Aku ambik miza pukul 12...then pikap as n pui terus shoot ke KLIA2.kali ni ktrang pergi bawa kereta dan parking kat sana. senang je parking klia2 ni...parking banyak...harga pon munasabah. alasan bawa kereta sebab ktrang sampai ahad tengah malam.......



sampai klia2 parking kete then terus shoot ke departure....jauh betol nak berjalan kaki tu....lepas ktrang check in terus solat jamak siap2....settle solat, tapau roti nak bawa ke Myanmar...pastu lepak minum petang kat KFC...beli air n chezzy wedges then makan beger ramly...pui tapau beger ramly :p


pastu terus ktraang masuk dalam....nak standby siap2 kat main gate....kang lepak luar kang sekali terlambat masuk tak pasal2 cungap kepenatan :p

flite 5.20pm...kul 4.00pm ktrang dah masuk muahahahahahaa





4.50 ktrang dah boarding dan flite gerak 5.20pm....aku duduk terasing...diorang duduk sebaris....perjalanan kali ni memang hati berdebar2 je.....selagi tak sampai selagi tu aku tak senang duduk....cuaca plak x berapa cantik....asyik la kapal terbang goyang inul je...time ni baru pikir camne la diorang yang terkorban tu :(

nak tido tak lena
nak makan x lalu....seyes aku x makan...tapau bawa turun makan kat hotel :p
nak sembang xde kawan...
so layan perasaan je la :(

6.25pm waktu Myanmar ktrang selamat sampai...leeegaaaa....syukur alhamdulillah :D * perbezaan waktu, Myanmar lewat 1 1/2jam dari Malaysia

melepasi imigresen, ambik luggage dan settlekan apa yg patut kat toilet, terus ktrang cari money changer....ok ni aku nak share dengan korang pasal money changer....adalah di galakkan tukar duit di epot berbanding di luar...sebab pe? kat epot nilai lagi tinggi dari kat luar...

macam kami sampai $100 = 102,900.00kyat....berbanding kat luar dapat 102,000 atau pun 101, 000kyat...beza memang tak banyak tapi nak gak untung hahahaha.....dan jangan lipat duit USD korang tu...terkelepok sikit pon tak boleh....grrrrrrr......

kami plak malas nak tukar banyak...tak de nak beli pe....ayat ktrang 'at lis ada la shopping sikit kan' at lis ktrang xleh pakai....kalau dah suka shopping memang tak leh di sangkal lagi hehehe

kami memang sejiwa-- suka berjalan tengok negara orang + suka shopping hehehe

settle tukar duit, pui beli simkad myanmar...kat sana glemer TELENOR....dengan harga 11,500kyat dapat kredit 8000kyat + internet 1gb...tapi usah la tertipu 1gb tu...tak de makna ok...hanya sesetengah tempat je leh dapat....nama je duduk bandar Yangon tapi internet coverage memang tak menyeluruh....aku pakai digi siap2 roaming kan....sampai sana pakai TELENOR gak....nasib baik la dah topup siap2....kelebihan TELENOR ni nak call orang malaysia murah gile...seminit 70sen je.... berbanding digi roaming ni rm9 seminit :)



settle hal simkad, ktrang keluar....utk malam 1st n 2nd ni ktrang stay kat Ocean Pearl Inn....so sebelum datang aku dah booking....aku siap cakap flite aku sampai pukul 6.25pm waktu diorang.....

masa nak keluar ni aku cuak2 gak la pasal dari blog yg aku refer tu, ocean pearl inn ni problem sikit bab2 pickup kat epot....masa aku wat booking awal bulan 1 tu, aku mentioned yang aku baca kat blog ocean pearl ni selalu misscommunication time nk pickup kat airport..so aku tak nak la aku pon kene benda yang sama...so dia kata dia akan anta staff dia nanti....

pagi sebelum aku gerak, aku sempat email cakap flight aku pukul 5.20pm...so jangan lupa pickup....dia reply -- ok....

elok keluar aku nampak orang pegang signange....yg jadi kelakar siap ada nama aku dua2....1 nama panggilan 1 nama penuh wakakakaka ambik ko..dua2 nama ada...takut sangat kan orang tak pickup....haahahha...kelebihan ocean pearl ni, pickup FREE dari epot ke hotel....




ktrang naik je van, terus gerak ke hotel....kebetulan driver tu pernah keje kat subang jaya....3tahun je....tapi kan rata2 orang myanmar ramai datang malaysia -- keje 3tahun -- balik myanmar then tak datang2 dah eh?





aku request nak 2 bilik...1 bilik 2 org....tapi diorang siapkan 1bilik 4org....so diorang suruh tgk dulu ok tak...




almari sempoi


bilik ok la selesa...duduk ber 4 seronok sikit...leh sembang2 sampai masing2 pengsan hehe.....kat sini tak de bilik 4orang...yg ada triple bed je....so kene la tambah extra bed....

kami siap2 mandi solat then buka bekal....layan makan nasi lemak pak nasser + roti n sambal ikan bilis....ktrng kalau kemana2 suka sangat bawa bekal...dah seronok bawa makanan...sebab nya malas nk pikir pasal maknan lagi...pastu jimat sikit duit belanja....kali ni bekal kami terhover plak hehehee

semua ada...takut betol x cukup makan ekekekek

pas makan settlekan urusan yang patut terus landing....perghhh mana la badan x macam kene pam....dah makan tido ok hahahahaha...bak kata mieza --> jarang dapat trip sampai2 berehat...kalau x, full je aktiviti.....

ye..saje nak kasi relax2 santai....esok kita jalan2 ok....

gudnite Yangon....esok kita jelajah Yangon.... :D

* Trivia
Yangon ni kepadatan kereta dia memang teruk...rasanya lagi teruk dari Malaysia....pernah sekali tu semua company kereta turunkan harga kereta kaw2 sale....yang membeli confirm la orang2 kaya...macam shopping kain baju je....syukur la walaupun malaysia jem hazabedah, leh gak naik lrt/train sbg alternatif....kat sana? tak de lrt...bas ada teksi paling banyak...bersepah sesaje...