Posts

Showing posts from October, 2013

Jom Masuk Dapur : Nasi Kerabu Emy Takeshi

Image
assalamualaikum....
salam rabu... salam 1 blog! ekekeke
arini aku kene duty kat setapak. so macam keboringan plak, laju2 aku update blog hehe...
konon nak sambung entry trip aritu, gambar plak tak de...gali2 draft ada ha sekeping gambar nasi kerabu :p
dah kenapa dengan nasi kerabu???
ok saje nak share resipi. ni kira versi Mek Dah..ex-classmate zaman dip n umah sewa. dia la ajar aku wat nasi kerabu versi dia ni....bagi aku n family kene sangat dengan tekak kami....nyum...nyum....
jom....


Step A : Nasi Kuning
Bahan :
Beras 
daun pandan 
serbuk kunyit
-tanak beras ikut bape pot n sesuai dengan family. dah sukat air masukkan sedikit kunyit serbuk dan daun pandan. kemudian dah boleh letak kat rice cooker tu. jangan lupa tekan ok muahahaha

Step B : Isi Ikan
Bahan :
Ikan kembung - 4-5 ekor
- selepas disiang ikan tu, pilih sama ada nak rebus atau pun bakar...dah siap masak, asing kan isi dan tulang...isi kita nak pakai, tulang tu kasi kucing meow meow hehe

Step C : Kerisik ikan
Bahan :
Kelapa
Isi ik…

Kerana Dia.....Pui

Image
tetibe nak buat special entry kannnnnnnnn...............

tahap persahabatan aku dgn pui ni, tak leh lawan as n su yang dah macam SAKA.su tu saka as, as tu saka su...biarlah terpisah sorang dok utara sorang dok selatan, SAKA deme tetap bersatu :p

pui dengan aku ibarat aku dah bomohkan pui ni...pe aku cakap..pe aku buat...pe aku nak pui turutkan...hahaha....dia pon dah macam tak leh lari dari aku je....ekekeke....

Pui...aye nak hp baru pelisss hahaha

masa kami kat HK, last day before balik KL pui kekejangan otot...nasib baik la masa tu kat bilik n tgh siap2 nak keluar....so miza -->nurse kami tolong urut semua....nasib baik la pui ok...kalau tak mmg last day tu kami tak berjalan mana2 la...dok je sampai malam tunggu flite balik KL :p

so balik je KL, terus dia g wat checkup kat Pusrawi... pui dah buat appointment sebelum ni...check punya check + buat MRI scan ada la problem sikit kat tulang belakang dia...dan doktor suggest la supaya dia rest kat hospital 3-4 ari camtu....

sebelum chec…

Cuti-cuti Aidiladha (^_^)

Image
Salam Aidiladha :)

semalam aku dah masuk keje tapi mood keje kelaut....biasa la ramai yang cuti mood pon xde :p

aku cuti dari sabtu sampai selasa je....so sabtu n ahad tu aku dah tekad nak mengemas bilik comel aku....dan paling tragis nye aku kene pasang rak ikea yang aku beli 3bulan yang lepas muahahahha

sabtu......buang barang2 tak guna...selongkar semua tempat + pasang rak...

dan hasilnya.....

sukaaa sgt sbb dari brang banyak2 dah tersusun macam ni...asyik la dok pndang rak tu dari atas katil muaaahhaha....dah penat kemas alang belnja makan pizza....tq alang!

ahad....bangun2 pagi tengok mak aku dh siap masak....nasi lemak home-made makan sampai malam :p


arini aku punggah almari baju plak....nak kuarkn baju2 yang aku dah tak muat + tak nak pakai....nak sedekah baju tu dah buruk...so aku buang je la....dapat la satu plastik besar.....legaaa....dah kemas2 ada 3 tshirt + 2 blouse tak pakai lagi....tak pe...sampai masa nanti aku pakai punye hehe

tv ni jadi aquarium je la...x kose nak t…

Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -> Ladies Market

Image
salam jumaat :)

arini ramai last day keje kan....next week dah raya haji...alhamdulillah tahun ni berpeluang korban lagi...so kene balik kampung la raya ni... :D

eh eh lupa plak nak tunjuk barang aku beli kat Senzhen.... ha ni dia

semua pon baju budak....dan wallet ibu :)
sambung lagi... :)
kami sampai di stesyen Mongkok East...tengok map, nak ke hostel pon tak la jauh sangat...
sampai je sini, aku terus topup octopus card kami... so masing2 aku topup kan HKD $50. senang esok nak pakai terus tab saje :) nak topup tak kisah berapa...janji ko pndai2 budget untuk next destination korang nanti...
tp masa nak turun tangga memang hazab...rasa nak maki je nape la tak de lif...haha...barang masing2 dah berat. nak tak nak kene la ktrang tatang beg dan troli tu...rasa macam nak patah pinggang oiii.....
dari stesyen ni ktrang kuar ke jalan besar....ikut map....syg nya tak jumpa wawawawa. dalam map dekat je...dah ikut sebijik2 dah ni tapi tetap x jumpa...sebb tu aku namakan trip ni lost and found…