testing

Wednesday, October 23, 2013

Jom Masuk Dapur : Nasi Kerabu Emy Takeshi

assalamualaikum....

salam rabu...
salam 1 blog!
ekekeke

arini aku kene duty kat setapak. so macam keboringan plak, laju2 aku update blog hehe...

konon nak sambung entry trip aritu, gambar plak tak de...gali2 draft ada ha sekeping gambar nasi kerabu :p

dah kenapa dengan nasi kerabu???

ok saje nak share resipi. ni kira versi Mek Dah..ex-classmate zaman dip n umah sewa. dia la ajar aku wat nasi kerabu versi dia ni....bagi aku n family kene sangat dengan tekak kami....nyum...nyum....

jom....



Step A : Nasi Kuning
Bahan :
Beras 
daun pandan 
serbuk kunyit
-tanak beras ikut bape pot n sesuai dengan family. dah sukat air masukkan sedikit kunyit serbuk dan daun pandan. kemudian dah boleh letak kat rice cooker tu. jangan lupa tekan ok muahahaha

Step B : Isi Ikan
Bahan :
Ikan kembung - 4-5 ekor
- selepas disiang ikan tu, pilih sama ada nak rebus atau pun bakar...dah siap masak, asing kan isi dan tulang...isi kita nak pakai, tulang tu kasi kucing meow meow hehe

Step C : Kerisik ikan
Bahan :
Kelapa
Isi ikan
bawang merah - dihiris
serai - dihiris
garam
gula
minyak masak
- masukkan sedikit minyak..layukan bawang. kemudian masukkan serai. sampai dh naik bau masukkan kelapa.masak sampai kelapa kekuningan.dah nampak kuning coklat tu masukkan garam...masukkan isi ikan dan kacau sebati..letakkan sedikit gula..jgn lebih nanti manis sangattt
- pastu blend pakai blender kering...jgn hancur sgt...sikit2 je... :)

Step D : Sambal Ijau
bahan :
cili padi - 5-6 biji
gula
sedikit air
- dengan menggunakan lesung batu, tumbuk cili padi bersama gula..tumbuk sampai agak lumat dan masukkan sedikit air. jgn byk sgt nanti x likat :)

Step E : Budu
Bahan :
budu
cili padi - dihiris
bawang - dihiris

-masukkan budu dalam mangkuk dan satukan bersama bawang dan cili padi

Step F : keropok ikan
Bahan :
Keropok Ikan
- gorengkan saja

Step G : Ulam-ulaman
Bahan :
Timun
Bunga Kantan
Limau Nipis
Daun Kesom
Kobis
Taugeh
Kacang Panjang
- semuanya dihiris halus dan letak dalam bekas :)

# tambahan : kalau nak solok lada / ayam bakar / daging bakar boleh la tambah. tapi ikut aku yg kosong ni pon makan x cukup pinggan ok heheh

so semua bahan dah ada, maka hidangkan....makan bersama keluarga tersayang....

selamat mencuba (^_^)

 baru last week buat. up daging bakar...
musim korban ni merasa la makan daging...kalo tak makan tulang je hehehe

Friday, October 18, 2013

Kerana Dia.....Pui

tetibe nak buat special entry kannnnnnnnn...............

tahap persahabatan aku dgn pui ni, tak leh lawan as n su yang dah macam SAKA.su tu saka as, as tu saka su...biarlah terpisah sorang dok utara sorang dok selatan, SAKA deme tetap bersatu :p

pui dengan aku ibarat aku dah bomohkan pui ni...pe aku cakap..pe aku buat...pe aku nak pui turutkan...hahaha....dia pon dah macam tak leh lari dari aku je....ekekeke....

Pui...aye nak hp baru pelisss hahaha

masa kami kat HK, last day before balik KL pui kekejangan otot...nasib baik la masa tu kat bilik n tgh siap2 nak keluar....so miza -->nurse kami tolong urut semua....nasib baik la pui ok...kalau tak mmg last day tu kami tak berjalan mana2 la...dok je sampai malam tunggu flite balik KL :p

so balik je KL, terus dia g wat checkup kat Pusrawi... pui dah buat appointment sebelum ni...check punya check + buat MRI scan ada la problem sikit kat tulang belakang dia...dan doktor suggest la supaya dia rest kat hospital 3-4 ari camtu....

sebelum check in ward, harus la bersosial dulu kat KLCC...hehhe


dan sempat la aku n miza g tadah muka. walaupun tak sakit serius tapi kang tak ziarah kesian plak dia...dok hospital asyik la makan je kejenya...gemuk oii!



siap ktrang tumpang solat maghrib + isyak sekali...kang balik senang...boleh la terus pengsan je :p


balik dari melawat pui, miza ajak tido umah dia...mak aku pon tak de...dari aku tido sorang baik la balik umah dia...

"alaa....bapak ko ada x?"
mieza--> biarlah dia ada pon...bukan ko nak tido dengan dia...

celaka nye statement...pastu dia gelakkan aku...singgah melepak umah mimi n zam..supper makan chicken wrap n white coffee...pastu baru balik...sudahnya ktrang sampai umah miza kul 1pg, elok bapak dia tgk tv...nak sgt tgk bapak miza kan, ha tgk laaa hahahaha

dan 6 october aritu besday pui...happy bornday bebeh!



nak bercuti macam last year kat Grand Lexis, ktrng baru balik bercuti kan....so ktrang g jalan2 kat the curve je....datin buat sale lagi...terbang duit aku  wawawawa


besday girl beli tudung je 6 helai... rm210..untung la duit banyak ekekeke

pastu celebrate....tny dia nak makan pe, dia nak Nandos je...
pui & miza,  kalo besday aye nanti kamu tny nak pe...aye nak makan kat Bubba Gump tau...hahahaha


settle makan, miza nak beli color mata kat elianto...dari miza beli aku plak yang habis duit...promoter tu promote CC cream...

"pe khosiat nye??"
promoter--> boleh merawat kulit...dan sbg foundation.bagus ni...
"rege??"
promoter--> rm99.90...lepas less rm69.20
"ermm xpe la..."
miza --> beli la beb...utk kulit tu..
"tak de duit"
miza-->pakai duit aku dulu.nanti2 bayar la...

elok dia scan kad member pui, pui ada point rm17.20...so aku kene tambah rm52 je...

laju miza bayar hahahahaha....



so sbb dah macam2 beli, elianto kasi la free gift dan lantingkan la ke pui...besday girl katanyaaaaaaaaaaaaa


then terus ktrang jalan2 lalu depan cold storage...sedap gile tembikai susu dia...bak kata promoter tu, "manis sampai menangis" hahaha

memasing beli la sorang sebiji...ni kaw2 manis sgtttttt....sedap!

dan sebelum pulang ke pangkal jalan, ktrang layan kopi...aku skang dah kemaruk la....wawawa

risau takut sakit plak kan....starbucks dah cuba minat tp x kaw kopinya... CBTL ni memang feveret kami....kak kin n su....semua pon feveret....dan sempena besday pui, dapat la kek free....yeayyy!!!


 Insyaallah deme kawan dunia akhirat aku

tengok jam dah pukul 7pm, terus aku ajak deme balik....anak dara tak elok balik malam hahahahahhaa

pastu kene perli.... "emy tak nak balik malam...nak maghrib kat rumah :p"

untuk pui....

Happy besday pui...semoga kesihatan kamu lebih terjaga...jaga makan....jaga kaki...jaga diri... aye doakan yang baik2 utk kamu....hadiah HOLD dulu ok...nak p beli tp tempat tu jauh hehe.....luv u dear!

**mesti pui geli baca sbb tetibe nak dear bagai wakakaka

sekarang ni miza ON-OFF kene outstation....pui plak outstation kat Seremban sampai bulan 12....aku je tinggal sorang kat KL.... :-(

Have a great weekend frenz!

Thursday, October 17, 2013

Cuti-cuti Aidiladha (^_^)

Salam Aidiladha :)

semalam aku dah masuk keje tapi mood keje kelaut....biasa la ramai yang cuti mood pon xde :p

aku cuti dari sabtu sampai selasa je....so sabtu n ahad tu aku dah tekad nak mengemas bilik comel aku....dan paling tragis nye aku kene pasang rak ikea yang aku beli 3bulan yang lepas muahahahha

sabtu......buang barang2 tak guna...selongkar semua tempat + pasang rak...

dan hasilnya.....

sukaaa sgt sbb dari brang banyak2 dah tersusun macam ni...asyik la dok pndang rak tu dari atas katil muaaahhaha....dah penat kemas alang belnja makan pizza....tq alang!

ahad....bangun2 pagi tengok mak aku dh siap masak....nasi lemak home-made makan sampai malam :p


arini aku punggah almari baju plak....nak kuarkn baju2 yang aku dah tak muat + tak nak pakai....nak sedekah baju tu dah buruk...so aku buang je la....dapat la satu plastik besar.....legaaa....dah kemas2 ada 3 tshirt + 2 blouse tak pakai lagi....tak pe...sampai masa nanti aku pakai punye hehe

tv ni jadi aquarium je la...x kose nak tgk tv dlm bilik

aku mengemas mmg slow motion sikit...rasa nak kemas, aku kemas...kalo penat tgk tv dulu...tido ke...pastu sambung balik...tu yg sampai dua hari hahaha

isnin.....bangun2 mandi n terus shoot balik kg...


singgah umah ayah ngah...nak main dengan bais & dhia jap...


ptg balik umah acik membuta seround....hehe

pastu buka puasa ramai2 sambil layan love u mr arrogant! gile la aku dgn ceta ni muahahaha

menu buka puasa
ikan cencaru asam pedas + kerabu maggie + cekodok udang...
cendol pulut durian

malam....aku g lepak umah lela...nak jumpa susah...lela plak skang dah pindah duduk perlis....jauh dah kami....sampai kul 11 lebih gak la berborak...ujung2 dpt makan nasi impit rendang ayam dan pulut makanan tradisional org sabah...sedap!

hari raya aidiladha......

pagi2 aku dah mandi2 dan shoot g masjid...terawal plak tahun ni...merasa la dok saf depan hehe

balik solat raya, terus jamu selera....menu -->nasi impit + rendang ayam + rendang kerang + kerisik + kek coklat n kek oren

 family aku + alang + family acik
muka rasmi setiap kali raya :p

 pakaian rasmi raya haji --> jubah

tido seround dulu hehe....kul 12 lebih g lunch kat rumah ayah ngah....


kat masjid masih lagi melapah lembu....

menu umah ayah ngah best giler....sepupu aku dah x betol...masak macam2....

ada --> ketupat + kari ayam + rendang kerang
nasi tomato + ayam masak merah
kek -->pandan coklat + red velvet + coklat indulgence

tak takut gemuk??? apa tu gemuk? muahahahahaha

 mereka yang kebosanan....
turn adik aku raya sini plak :p

dhia bambam yang baik sgt....tak nyusahkan org...diam jeeee

 makan lagi....

balik dari rumah ayah ngah, aku tido lagi seround hahahahah

ibu kejut suruh bangun makan...sup tulang dah siap...diulangi bangun makan....ekeke

aku mandi2 pastu makan...dan ready nak gerak balik KL...

 sumpah sedap!!

pukul 6.30pm aku dah selamat ada kat KL...

punggah beg teringat sepupu aku tapaukan kek red velvet n coklat indulgence....walaupun kek xsama SR, rasa tu dah sedap kat tekak aku :)

dah malam baru teringat rugi tak tapau nasi minyak n ayam masak merah ekekek


rumusan :

1. rajin....kali ni aku rajin mengemas hehhe
2. kuat tido....ngantuk lain macam...asyik nk pejam mata je....
3. kuat makan....apa tu kurus?apa tu gemuk? tak tau....ekeke
4.berat naik itu pasti....dari semalam togok air masak...dah turun 1kg...tips nak turun berat minum air masak berliter2 ekekeke
5. best nye cuti!

tamat cuti raya.....

Friday, October 11, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -> Ladies Market

salam jumaat :)

arini ramai last day keje kan....next week dah raya haji...alhamdulillah tahun ni berpeluang korban lagi...so kene balik kampung la raya ni... :D

eh eh lupa plak nak tunjuk barang aku beli kat Senzhen.... ha ni dia

semua pon baju budak....dan wallet ibu :)

sambung lagi... :)

kami sampai di stesyen Mongkok East...tengok map, nak ke hostel pon tak la jauh sangat...

sampai je sini, aku terus topup octopus card kami... so masing2 aku topup kan HKD $50. senang esok nak pakai terus tab saje :) nak topup tak kisah berapa...janji ko pndai2 budget untuk next destination korang nanti...

tp masa nak turun tangga memang hazab...rasa nak maki je nape la tak de lif...haha...barang masing2 dah berat. nak tak nak kene la ktrang tatang beg dan troli tu...rasa macam nak patah pinggang oiii.....

dari stesyen ni ktrang kuar ke jalan besar....ikut map....syg nya tak jumpa wawawawa. dalam map dekat je...dah ikut sebijik2 dah ni tapi tetap x jumpa...sebb tu aku namakan trip ni lost and found...tu je la keje kami...kalo tak sesat tak sah!

aku pon lupa betol nak email tanya cara ke hostel kalo turun kat east railway station. dalam website dia ajar kalau kt naik metro/bas dari airport....dan seperti biasa, miza dengn as tinggal jaga beg....aku n pui je g cari...

jenuh ok tny org semua pon tak tahu....so ktrng try buat mcm direction dalam website kalau turun bas dari airport tu....akhirnyaaa.....sampai gak....

ktrang dah lalu pon kawasan tu...cuma tak dongak je hahaha...

hostel kat hong kong kali ni apartment yang di buat bilik2. aku pilih Ah Shan Hostel. kawan aku duduk sini dan dia la rekemen... tq mimi!


dan skang, aku nak rekemen kat korang...puas hati sangat...selesa...bersih....selesa....bersih.....hehe...lokasi strategik...nak ke metro mongkok dekat...nak ke ladies market, lintas jalan je....nak balik ke airport pon senang je ambik bas....

so hostel ni rekemen!!! terbaekk dari hostel aku stay kat guangzhou n senzhen muahahahahaa

 untuk 4 org...



yg penting leh solat macam biasa...tak perlu solat atas katil ekekeke

harga untuk 4h 3m = HKD $ 1935..convert jadi RM 794+-. hostel je kan...tp rege membunuh wawawwa...sehari lebih kurang RM 264++/nite/room...sorang dalam RM66++/nite...mahal tapi nasib baik selesa...so syukurrr :D

dah settle check in, ktrng turun balik n nak g ambik as n miza...kali ni ktrang plak sesat hahahaha....lupa lorong mana ktrang tinggalkan diorang...kuar masuk kuar masuk akhirnya nampak gak as n miza...

"lamanya...." miza
"ktrang sesat la... " aku

dan masuk je bilik ha apa lagi baring le seround ekekeke

pas semua siap2 mandi n solat, ktrang dinner dulu....kan dah tapau ayam goreng kunyit, so makan tu je la ekeke

bila dah panaskan, leh tahan sedap.....nyum nyum...

lepas solat ktrang siap2 turun ke ladies market...malam ni kira nak cuci mata je....esok2 baru shopping kaw2 nye...

sambil nak jalan ke Ladies Market, ktrang snap2 pic...asal leh bergmbar dan ada mangsa, laju je kami pose :D






 tu dia ladies market





 ni apartment yg ditukar jadi hostel. hostel kami tingakt 14 

terus ktrang lintas jalan nak ke ladies market...

Ladies Market ni memang tempat yang glamour untuk shopping. harga memula memang mencekik...so sebelum dia cekik korang, kt kene cekik diaa dulu ekeke

lokasi kat area Mongkok...macam aku cakap td bebetol depan hostel ktrang je....just lintas jalan...kalau yang tak duduk area sini, kene naik metro dan turun kat station Mongkok....

apa ada kat sini??

 fridge magnet

 casing hp

 beg

 kasut, aksesori dll

tshirt semestinya...

sepanjang jalan bila ktrng tny fridge magnet, kebanyakan offer seketul HKD $10..tshirt plak rata2 kasi HKD $ 20....so dari depan sampai tengah tu je la rege yg ktrng dapat....

sampai la kedai tshirt satu ni, lepas kawtim dia kasi ktrng selai tshirt HKD $15....mak aii murah ni...terus mintak nak tgk kain tshirt tu....not bad...mmg tebal tshirt standard ni....

ktrang pe lagi, terus la memborong...dari mula dia kasi ktrng ambik sorang selai...tu dia kasi HKD $15....last2 masing2 memborong...terus dia angin seolah2 dia rugi letak harga tu then kami borong byk...

sape suruh ko kasi masa ktrng nak...dengan kurang ajar nye dia campak2 tshirt ktrng nak....geramm je aku tgk...ko nak pikir nak beli bape helai lagi pon dia tak kasi...kalau bleh dia nak ktrang blah dari kedai dia...

memang celaka!

dari aku nak beli 10 terus potong mood...sempat pilih 6 je...so aku terus bayar...aku siap ajuk ckp cina lagi...tp aku ckp chongchengchongcheng je la....hahaha...

"cepat la korang....bengang plak dok kedai ni...nak hangin tak tentu pasal"

terus semua bayar...dan ktrang blah....tu pon kene bebel ok huhuhu

kat ladies market ni ko nak tny harga pon kene sergah....nak shopping tp dalam ketakutan hahaha....mcm harammm je...tp nk buat mcm mane kan...ni tempat diorang...elok aku tny bape harga tshirt ni, dia ckp HKD $25..tshirt budak lak tu....aikk mahal pehal kan....so dia plak tinggi suara

" how much u want?" sambil hentak tangan atas tshirt tu....

tak scary ko nak shopping???terus ktrng blah hahahaha

kiranya kalo ko nak usha, tengok je dari jauh...bila dh pegang mula la dia sibuk suruh ambik...letih nak dgr cacian lagi ekekee

tapi kadang2 aku nak gelak gak...mana la tak kene marah, rege ktrang letak semua tak masuk akal hahaha....conth dari rege asal hkd $100, ktrng letak terus hkd $20....mmg asyik kene maki je...hahaha...padan muka...ko ingat ktrang ni kaya ke????

kalau korang nak beli tshirt HK ni, masuk ladies market sampai ke hujung...ada sorang uncle tu jual 6helai hkd$90...sama macam minah kurang asam ni jual la...tapi aku saje nak diskaun then dia kasi la 7helai hkd$100...mana tau korang dapat 8helai $100 kan.....

uncle tu tulis dalam bahasa melayu...tp kedai dia hujung ladies market.... :)



walaupun kene sergah dan maki, ktrang tetap posing hahaha

oh ye ladies market ni buka kul 12 tgh hari sampai 11 malam...tutup awal ok...pukul 10 dah ada yg tutup kedai...

"ntah hape2 la deme ni....menjual mcm samseng tp tutup kedai awal..." aku
"ye la dah buka kul 12 tgh hari mana tak ngantuk meniaga..." as

hehehehe.....

sepanjang kat ladies market ni, ada la gak jumpa org malaysia...tapi kan org malaysia ni bila jumpa kat luar sombong bukan main.....boleh ktrng dah pndang mata ni dia alih kan mata tempt lain...apa salah nya senyum huhuhuhu

masa ktrng jalan2 kat sini ada la sorang abg-akak-anak deme....sekali jumpa abg tu tegur...dari kl ke...aah...dr mana? JB....ooo ok...

sat g jumpa lg abg ni...lama ke kat sini?flite bile? ktrng jawab n dia pon jawab soalan yg kami tny...

tp last sekali jumpa abg tu leh tny....study lagi ke?? ktrng gelak....keje dah. aku saspek ktrng ni selekeh mcm budak belajar...manjang la org ingt ktrng ni student je...badan masing2 kalah org bina badan tapi tetap dikata student....ekekeke

bini abg ni lawa....stylo ok..pakai selindang kalah zara ceta love you mr arrogant...pakaian color2 style kpop...yg berckp dgn ktrng semua abg tu....akak tu x kuasa nak ramah tamah ahhaa....last2 baru akak tu ckp dia penat shopping...mana tak penat bawa beg tarik besar ok....confirm kayo!ekekeke

balik dari ladies market singgah beli air kat 7e...masing2 nak air manis....total hkd$13.50...naik bilik tukar baju dan masing2...........

kat hostel ada free wifi....laju...so masuk je bilik hupdate FB ekekeke.....

dan tamat hari ke 4...

bila ktrng dah stay kat Hong Kong baru la rasa percutian sebenar....sebelum ni asyik pindah randah...so badan totally lembik dan penat...kalau tau aku tak pergi guangzhou...memang based kat hong kong then wat day trip je ke Senzhen...sebab badan kami rupanya tak la sepower mana....aku yg gagah pon lembik ekekeke....

nanti sambung kisah di Hong Kong....tak banyak entry dah....ktrang pon dah x sabar nak balik KL ekekekeeke

.....bersambung.......

Salam Aidiladha korang.... jangan banyak sangat makan daging ok! (^_^)