testing

Wednesday, December 31, 2014

Wrap Up 2014!

hari terakhir di tahun 2014!

biasa la mesti kt rasa kejap je tahun tu berlalu...tau2 dah sampai ujung tahun....

nak wrap up ke tahun ni? boleh la kot :p

Januari
tahun ni celebrate besday dengan KKS kat Kuching Sarawak je... trip yang best...penuh perut dengan makan makan dan makan!


tahun ni gak celebrate besday dengan #fruitheart....hai laaa...org dah biasa menyingle kan, mana la reti nak celebrate best2...rasanya ktrang kuar makan sama2 n tukar hadiah je..dia nak wallet aku nak external battery utk hp samsung...aku tak suka powerbank hehe......settle!


Februari
tak hilang penat g Kuching, aku merayap ke JB....muahahha....nak masuk singapore tak de money sangat...so lepak umah su kat JB....aku suka JB...jangan tanya nape aku pon xde jawapan...tp suasana JB tu best!





March
tak hilang penat ke JB, aku sambung jalan ke Kota Kinabalu Sabah dengan KKS original hehe...syok sebab pestime ktrang gather2 kan....bukan senang ok...ni pon redah je bawa husband & anak....seronok gak...leh repeat next year!


hujung bulan, aku kemalangan plak....kesilapan orang lain dan kami yang kene....lastt minit break + tayar tak melekap sebb hujan.....dah kesannye kaki aku berparut...sebagai kenangan wawawawa




April
bulan ni bz banyak sbb involve convo....furhh panas hati je...dan lagi sedih aku failed utk event tu...tak puas hati sangat sangat...macam tak capai tahap kepuasan bekerja wawawa...tu mmg my bad!

 gambar dengan team

Mei
Trip Transjava berjaya gak ktrang redah...sejak balik dari trip HK-Guangzhou-Macau-Senzhen 2013 tu, ktrang macam tak de jiwa nak g trip transjava ni...sebab masing2 tau tahap badan macam mana...tapi alhamdulillah...ktrang xde la penat melampau sebab banyak duduk dalam kete ... ada supir kan?

So trip transjava kami -- surabaya - jogjakarta - bandung - jakarta berjaya kami tempuh...yeahhh

 Bromo, Surabaya


 Candi Borobudur, Jogjakarta



 Tangkuban Perahu, Bandung

 Jakarta....
balik dari trip ni, sambung bercuti dengan family plak....ni pestime plan alhamdulillah berjaya...ktrang stay 2h1m kat A Famosa Resort...aku beli voucher penginapan kat Matta Fair....dapat la 1 malam rm480 + tiket masuk 20pax rm480....




Jun
bulan ni bermakna kat aku dari segi kerjaya....bos bg token...dan kerja pon berubah....pape pun aku cuba buat kerja sehabis baik walaupun tak de la bagus mana...manusia kan x lari dari wat salah hehehe.... tq bos!

dah ready nak puasa....time2 camni dah start wat kira2 utk raya hehe...walaupun tahu tak de la raya mana kan, tapi kene ready duit raya yo

July
yeayyy raya....tapi kali ni lagi seronok dari raya sebab beraya dengan anak buah!!! anak buah kesayangan semua orang....geram je tengok....tapi awal2 ahmad jibreel lahir, dia x bape sihat...asyik sakit perut je...kembung tak habis2.....kesian dia x selesa nak tido semua..



August
Sepupu aku -- apik dirikan masjid...macam tak caye je apik dah kawen....bzy gak kenduri apik....macam2 hal jadi tapi malas la nak ambik port hehehe


September
apa eh? lupa la...tak de apa yang sweet kot... :p

October
aku gatal konon2 nak g kuching sehari belila tiket promo rm55....sekali sampai masa cancel sebab tak de duit wakakakaka

sepupu aku belah johor kenduri....tahun ni aku saje bagi laluan kat sepupu kawen dulu aku kawen kemudian kekekekeke


November
Ktrng terpaksa burn kan tiket ke Mabul, tawau...sebab tak berani...sayang memang sayang tapi ramai tak galakkan pastu cakap macam2, so cancel je la...walaupun tengok orang lain pergi relax je, tapi mana nak tau kan....jangan berani sangat sekali risiko nye besar...furhhh

dan.....sempat buat majlis aqiqah untuk canje kesayangan....anak buah sorang kan...merasa la ko dimanjai...nangis pon semua orang dah gelabah nak pujuk....amat skang ni suka kt peluk...manjakan dia...gomol2 cium dia...haaa tu dia suka....



Disember
sebab dah sangap duduk kat KL, merasa la aku n pui g short trip ke Ipoh Perak....seronok gak jalan2 Ipoh...janji dapat hilangkan kempunan nak travel hehe




aku n #fruitheart? alhamdulillah capai gak kami setahun together2....ktrang kuar makan2 kat Johnyys je...feveret kami layan stim-bot hewhwehew..bila dah setahun ni family aku dah seru --bila lagi?..tak de jawapan utk tu...sape tak nak kawen kan? tapi itu la dia...kewangan dan masa tak mengizinkan...chewaaahhh.....bagi masa tambahan ok? hehehe

 tq chenta sebab ensem macam zul ariffin ekekekke

dan....bulan ni paling menguji ktrang sekeluarga bila ibu jatuh sakit....ibu memang x pernah sakit teruk...sekali sakit siap pengsan x sedar diri...2 kali bawa ke emergency....mungkin ibu terlalu letih, stress n tak makan....ibu memang suka skip makan....alasan tak de selera....huhuu memang Allah nk mudahkan kami adik beradik, kebetulan time tu adik aku tgh x keje sbb cuti sekolah, yg kecik study week...so tak de la aku pening cmne nak jaga ibu....macam2 gak aku sedar....terima kasih Allah bagi ujian ni....selama ni ingat dia sihat dan kuat.....baru tau macam mana ibu uruskan hal rumah --brng dapur,bil2,dll..selama ni aku tau bagi duit je huhu :(

tolong jaga kesihatan ye hehehe

*********************************

maka itu je kot aku nak share utk 2014.....ada kot mana2 yg sweet tu aku terlepas pandang...ye la..benda sweet x tulis kat blog so otomatik lupa :D

v
v
v
v
v
v

untuk Malaysia plak, 2014 penuh dengan kesedihan....bermula kehilangan MH370, kepanasan melampau, MH17 ditembak, banjir yang dah macam tsunami & paling terkini QZ8501 terhempas di laut....satu-satu Allah tunjukkan....ada hikmah yang tersembunyi tapi Allah nak kita tengok kekuasaan dia :(

betol kata sorang ustaz tu, kita semua kene muhasabah diri...tak payah nak tuju kat sapa2 tapi diri sendiri ni dulu kene pikir dan bertaubat.....wallahualam......

v
v
v
v
v
v
v
v
v

selamat tinggal 2014.....thanks bagi sweet-sweet je kat aku....hai 2015....semoga tahun ni banyak perubahan & tercapai target aku hendaknya.....aminnn.....

Salam Tahun Baru........... 2.0.1.5 !!!

Monday, December 29, 2014

Jalan-jalan Isi Perut : The Cabin, Taman Melawati

salam isnin.....

lama tak update makanan kan...so arini nak share 1 lagi tempat yang aku dah try....

kadang-kadang tak tau nak makan mana kan? macam blur...ikutkan aku, aku suka makan kat kedai tomyam je....rasa layan sangat kalau dapat tomyam :p


 lokasi dia kat taman melawati....kedai dia memang agak tersorok...tapi kalau tau sekolah islam Adni (tadika) haaa dia bebetol sebelah je....

the cabin ni menu dia banyak western....so kami try

 rootbeer float + kiwwi

 blackpaper steak

beef burger

Air tu aku nye ok la rootbeer kan tapi kiwi tu bukan buah kiwi...kiwi jus je

steak tu boleh la...nak kata sedap sangat tu x la....lulus tekak aku :)

burger ni aku rekemen....sedap...layan sangat....

kedai ni ramai gak orang datang...sepnjang aku lepak tu, ramai je org berganti-ganti....

selain western ada bubur, nasi lemak dan makanan ringan macam pisang cheese tapi time aku datang tu tutup.....

overall....kalau rasa nak try sila lah singgah taman melawati ok!

Friday, December 26, 2014

Bila GAJI.......karaoke jom!

salam jumaat...

hari ni hujan renyai2 je kan....suasana sejuk camni mata mula la nak layu....

opis pon lengang n kosong....ramai sambung cuti :)

rabu lepas kebetulan gaji dah masuk, laju je aku ajak pui n miza ber-sosial....hiburkan hati dan juga poket hehehe

kalau gaji memang aku tolak rm50 siap2 utk makan sedap macam sushi ke, nandos ke, seoulgarden ke....tapi kali ni ktrng pilih karok + dinner....

jom ke Sogo kita.... Redbox Sogo je yang dekat :D

Kalau ambik pakej dinner + karok 3jam = rm46++/pax...

ktrang start pukul 8pm then habis 11pm.....

Antara menu yang ada.....

 macam2 pilihan air

 spagheti
behun goreng singapore - sedap
ayam masak merah, lala, kepah, hati, ikan masak kicap
 salad

 roti bakar

 sayur2...pasta

 laksa
bubur

aku tak tau nak ambik apa...menu macam simple sangat
 1st round


2nd round

dari segi makanan, dia akan topup pelbagai....ada meatball, hotdog dll....ktrang biasa makan sampai full pastu dah malas nak g ambik lagi....nak refill pon air je.....

moh la kita asah suara.......kebetulan malam ni lagu2 aku pilih semua stok2 macam kene tinggal laki je macam meraung new boyz, pelamin anganku musnah, cinta 3segi, jemu, dll......laju miza tanya...

"ko dah kene tinggal ke?"

kurang asam sangat niiiiiiiiiiiii !!!!!!!!! muahhahahahhhaa




overall utk 3 orang dalam rm160++ include services charges + tax...tapi rezeki kami, pui belanja plak...kira nak bayar 'zakat' la tu....hehe....tq pui...semoga murah rezeki kamu sentiasaaaa...................

masakan dia? not bad....boleh la nak makan lagi....tapi kene tunggu next year la...reward setiap bulan karok macam bosan plak kan.... :D

p/s:macam rasa dah lama x makan sushi....padahal baru last month men-sushi kan diri :p

Wednesday, December 24, 2014

Cuti-cuti Malaysia : Ipoh, Perak # 3-Final & Info-budget

Last day kami @ Ipoh Perak.....

arini ktrang kuar lewat sikit....pukul 10 baru gerak nak ke satu lagi tempat tarikan pelancong -- pasar karat....

ada panggil pasar karat...ada kata memory lane...ada kata loking...loken....macam2 nama ye...tapi kalau cari guna waze sila jejak nama jalan ni...jangan taip memory lane....bebetol memory lane dia bawa sampai ke jusco heheheh

lokasi pasar karat ni kat jalan horley...taip ni kat waze senang je jumpa...so moh la kt ke sana....


dari jalan depan sampai hujung, macam2 barang terpakai yang diorang jual....seronok gak tengok....










 kalau korang suka barang2 antik, pasar karat Ipoh ni kene datang tengok...macam2 ada....kami tak beli apa2 pun..tak de yang berkenan :D

dari situ, terus ktrang gerak ke Jalan Yang Kalsum...nak layan nasi vanggey a.k.a nasi ganja....

sekali lagi rekemen dari akak kete sewa, pakcik limau bali dan org sekitar Ipoh, nak makan nasi vanggey/nasi ganja ni kene g kedai 1st branch dia...cawangan dia kat greentown tu tak kawww rasanya macam 1st branch ni....

tapi kedai ni memang ramai orang....korang kene cari Restoran Yong Suan...kedai ni tukang buat air cina, jual nasi mamak....lokasi kedai ni dekat dengan balai polis :)

 nak beratur sikit punya ramai oii....aku g cari meja, pui beratur ambik nasi....

time aku masuk tu, pekerja tu carikan meja utk aku..dapat la kami makan berdua dengan kapel ni....pastu diorang siap2 ambikkan order utk aku...so tak payah dah nak queue panjang2 ni....order saje nak apa....

kepadatan manusia...time lunch full house!

 
 amoi buat air :)

ada gak jual roti bakar...saje ktrang tapau nak makan dalam train....

nasi sampai terus la kami layan......



kalau tanya tekak aku ni, nasi ganja ni memang terbaeekkkk....seyes sedap...tak de la heavy sangat sampai rasa nak pening2 lalat...rasa pon lite-lite je.....

ishhhh kalah restoran kudu bin abdul kat jalan TAR ni ehehehhe

nasi ganja ni adik beradik nasi kandar je...tapi kalau tanya nasi kandar mana yang WOW, confirm aku cakap Line Clear Penang....tapi kalau nk ilang rindu, g kudu bin abdul pon ok.... :)

aku siap tapau bawa balik KL...tapi rasa dia xde la sama macam ko makan kat kedai....lenkali xpayah tapau....sbb x sedap bila makan kat umah hehehe

lepas lunch, terus ktrang gerak ke pangkal jalan....tapi sempat gak nak cari Art Street....mana yang sempat la kan....kat Ipoh ada 7...tapi kami sempat jumpa 2 je...



lagi 5 x sempat nak jejak sebab akak kete sewa nak datang dah.....aku sampai kat stesyen keretapi pukul 1pm...dia sampai pukul 2pm...rugi je melepak situ...kalau tau leh la jejak lagi 5 tu hehehe

lepas pulang kunci kete dan duit deposit return balik, terus ktrang masuk dalam...gilir2 solat dah dengar announcement untuk penumpang2 ETS.....

dan ktrang pulang ke KL dengan train ETS pukul 3pm.....

puas hati sangat trip ni....walaupun singkat 3H 2M tapi rasa banyak juga tempat leh explore...sape kata Ipoh tak ada pape...ada macam2 tau...part makan semua best!!

So.... overall trip ni....

1. Hotel
i. Hotel Ecotel - RM95/nite
ii. Hotel Eastana - RM85/nite

2. Transport
i. Sewa kereta VIVA - rm100 + deposit rm50
Minyak kereta rm40 - 3hari
Kak Aza - 012-5251334
ii. Train ETS
Silver Class - RM25/way RM50/pax/return

3. Jalan-jalan Cari Makan @ Ipoh
i. Ipoh Hainan Chicken Rice, Greentown
ii. Mee Daud Mat Jasak
iii. Breakfast @ Medan Selera Mat Jasak
iv. Gerai Nasi Goreng Udang
v. Nasi Lemak Ayam Kampung
vi. Nasi Ganja a.k.a Nasi Vanggey, Restoran Yong Suan, jalan Yang Kalsum

4. Tempat menarik
i. Taman rekreasi Gunung Lang (rm3/pax)
ii. Gua Tempurung, Gopeng (Tour 2- RM9/pax)
iii. Muzium Perlombongan Bijih Timah Kinta, Kampar (FOC)
iv. The Last Dredge - closed renovation
v. Kellie's Castle - (rm5/pax)
vi. Gerbang Malam - ala2 uptown - buka malam
vii. Pasar Karat/Loking/Loken/Memory Lane - Ahad sahaja

5. Ole-ole
i. Limau bali tambun
ii. 3 in 1 ipoh white coffee
iii. Kacang menglembu
iv. Fridge Magnet - Gua tempurung & kellie's castle

TOTAL belanja hangus = RM370/pax... :)

kalau trip ni g ramai2, maybe cost rendah sikit sebab sharing kan....bila g berdua tinggi la sikit hampir rm400 :p

Tamat cuti-cuti malaysia 2014 kami...rasanya tahun ni aku banyak jalan2 Malaysia berbanding luar.....tak pe la...tu je rezeki aku tahun ni :)

Trip Ipoh, Perak trip terakhir aku untuk 2014..... (^_^)

- End-

trip cuti-cuti Malaysia 2014
- Kuching, Sarawak
- Kota Kinabalu, Sabah
- JB, Johor
- Melaka,A Famosa