testing

Thursday, July 24, 2014

# Sembang Orang Bujang : Hutang Kredit Kad

lama x sembang kosong :)

alhamdulillah....
alhamdulillah....
alhamdulillah....

akhirnya nawaitu aku untuk tutup kad kredit tercapai....leganyaaaa dapat settle semua hutang dalam kad kredit ni....memang sayang duit tapi dari aku bayar bulan2 pastu hadap interest 18% tu lagi sakit jiwa....

meh aku ceta sejarah awal aku terjebak dengan kredit kad!

 macam aku nye...tp aku tak de logo shell tu
cilok en google

bermulanya aku pakai kad kredit ni dengan CITIBANK...masa tu aku otw g Sogo....diorang buka booth kat Maju Junction. so aku terjebak...sebab terjebak adalah aku nak beg roda tu. harga beg tu je dah rm300...nak beli saje2 memang tak la kan...

 beg aku color hitam tapi saiz biru dlm gambar
cilok en google

dia kata once aku sign up dan swipe 3 kali any amount, aku boleh dapat beg roda tu....aku apa lagi laju laaaaaaaaaaa sign up...masa sign up tu memang janji, swipe 3 kali - beg sampai terus tutup... sebab anytime leh cancel....

dalam masa yang sama,  aku bleh sign up lagi satu kad kredit dengan OCBC....aku sign up 2nd kad kredit sebab REBET. ye rebet je...apa saje transaction ko buat, ko akan dapat rebet...

contoh

isi minyak rm50..rebet untuk minyak 5%...so dalam bil dia charge ko RM 47.50... +- banyak jimat..masa tu plak aku kan ada kete...ramai la cakap at least kene ada back up la apa la....

kalau g giant beli barang2 pon dapat 5% diskaun....beli apa2 saje + makan kat restaurant dapat rebet 1%...banyak lagi pilihan dia.....

so aku sign up.....masa tu memang disiplin...lepas pakai terus bayar...so clear la kad kredit aku tu :)

^
^
^
^
tup tup....trend smartphone mula menular di kalangan rakyat malaysia....aku plak masa tu memang kedekut gile nak tukar HP...so aku pakai HP sampai retak skrin....relax je...sekali dah terkena sampuk HP, terus swipe ok beli Samsung Advance RM1200.....pakai kredit kad CITIBANK...yang lagi best aku ambik 0% interest plan.....

Elok pakai x sampai sebulan lagi, HP Samsung aku dah kene rembat....arghhh kalo diingat aku jadi stress....baca SINI tragedi lama :p

oh ye kad kredit CITIBANK tu aku kene bayar...sebulan rm94 selama setahun.....sakit hati tau tak....bayar pada barang yang tiada!

stress nye pasal, aku swipe kad kredit OCBC aku untuk beli smart phone baru...kali ni Sony Experia plak....harga rm850....gile tak? dalam masa sebulan aku beli 2 HP...aku rasa aku giler sbb aku ni memang spesis kedekut nak beli barang mahal....susah sebenarnya...macam netbook....aku tak de laptop/netbook...ada pon sbb aku sign up streamyx then dpt free netbook....nama aku nak g beli memang tak...sbb xde kepentingan :)

so bermula la hidup aku dengn hutang 2 kad kredit..semata2 nak ber HP....kad citibank memang aku tak pakai sebab aku fokus untuk bayar HP Samsung yang hilang tu je....kebetulan rezeki ada sikit, aku tengok balance lebih kurang rm700++....so terus aku settle bayar habis then aku tutup citibank tu....maka berakhir la tragedi ngeri + kad kredit tu pon aku dah tutup.....
 
dannnn............elok aku pakai HP Sony tu 9bulan, sekali lagi HP tu hilang. kali ni kecuaian aku tetinggal dalam toilet Petronas....dah sampai sana cari2 balik memang kirim salam la kan....tak de dah HP aku.....time ni tak terkata apa2....terdiam sendiri wawawawa

kali ni tak stress...tapi aku beli HP baru....Ninetology....brand malaysia je.... aku beli HP baru pon alang bagi rm400....kesian agaknya tengok aku sedih tak de HP hehe....klik SINI dan SINI untuk drama itu hahahaha

macam mana dengan kad ocbc?

mula2 je aku disiplin....lepas tu aku lupa diri muahaha....apa yang aku rasa nak beli, aku swipe je....lantak kan situ....lagi2 tgh bulan g sogo, elok je beli kasut...rm59...nmpak kecik kan..tapi kalo dicampur hutang sedia ada, x ke makin tinggi?

so aku makin lama makin menyampah dengan kad kredit ni....aku bayar tiap2 bulan rm200...balance tetap ada je......

sampai la  16 ramadhan aritu, aku tekad nak kuar duit saving, kasi settle kad kredit aku tu....bayangkan ada duit je aku bayar...ada duit je bayar...sampai nk wat persiapan raya pon xde duit dah...gaji bulan lepas habis ke kad kredit je....

aku g bank kuarkan duit saving.....melayang 2k bayar kredit kad wawawawa

dan skang....sekali lagi aku berjaya tutup kad kredit aku ni....akhirnyaaaa.......

selamat tinggal.....

aku tobat nak pakai kad kredit dah...seyes tobat...ni la satu kesilapan besar dalam hidup yang aku buat...PAKAI KREDIT KAD.....sama kes gak dengan pakai bil untuk HP....aku jenis x pandai kontrol....bil sampai je mesti rm100- rm150....asyik kene rm150 je terus aku terminate....so skang ni HP aku pakai prepaid...sebulan top up rm50....rm30 untuk mobile internet + rm20 untuk call...ala nak call sape pun...call #fruitheart memang FREE 24Hours hehehe

ni la kisah kad kredit aku.....kalau tau aku x nak terjebak dari awal lagi...kerana beg roda + rebet, aku tanggung hutang hampir 2thn....scary...scary......

ada dua hutang yang still aku tanggung -- personal loan & ptptn....ni pon kene pikir strategy nak settle hutang secepat mungkin :D

nanti kita ceta lagi ye..... :)

Tuesday, July 22, 2014

# 24 Ramadhan : Sakura Kristal Restaurant

Salam :)

lagi 3 hari je kene datang keje.....tak sabar nak tunggu jumaat...

hari ni 22hb July...tarikh lahir arwah ayah...kalau masih ada umur ayah skang 63tahun....rindu plak kat ayah......al fatihah

***********************************


jumaat lepas, ktrang sempat berbuka puasa kat Sakura Kristal...restoran feveret aku hehe....kali ni layan buffet lagi :D

 RM43/pax...tapi campur tax bagai RM49.60...


sajian makanan dia menarik. dan yang pasti sedap! western & masakan kampung


spaghetti *
lamb chop *
bbq chicken *
roti john *
salad pelbagai
satay ayam daging *
goreng pisang & keledek
nasi ayam penyet
sambal udang petai
3 rasa fillet fish *
telur
sayur
mee goreng
mee curry *
ulam2an
kuih muih
buah2 an
air panas n sejuk *
aiskrim
rojak buah

* - sedap!!

aku makan tak banyak pon sebab senak perut hehehe




 terbaek spagheti dia

 lamb chop & chicken bbq sedap




kat sini disediakan surau & parking pon banyak...

oh ye buffet ramadhan ni available kat branch Taman Melawati je...yang kedai lain semua nya ala carte :)

Rekemen buka puasa sini...boleh la kalau nak repeat next year :D

Tapi tahun ni, hanya 4 orang je yang turun....julung kali dee leh join...kalau tak bzy sokmo :)


dee & husband

Thanks korang jayakan iftar with kks....makin lama makin kurang ahli :(

tata........... :)

Monday, July 21, 2014

# 23 Ramadhan : Kuih Raya - Ramun Delights

Salam pagi isnin..... :)

Minggu ni happy sikit sebabnya last keje...pastu leh cuti keje seminggu....

Kat office aku ni, dapat la sehari cuti dari company...kalau nak cuti panjang dan lama, kene apply sendiri :D

So korang cuti seminggu gak ke?

Aku beria cuti maybe tak kemana....dok rumah je + raya pon kat KL je. sebab nya adik aku na tu tgh tunggu hari....tak berani nak beraya kat kg...dapat balik pon, ktrang balik hari je...

ok...meh nak ceta pasal kuih raya

tahun ni memang macam tahun lepas, tanam azam tak mo beli kuih raya...tapi macam rezeki plak dah kemain banyak kuih raya kat rumah....adik aku beli maruku n sarang semut....ibu beli kuih tart..aku plak beli biskut ala2 famos amos...karipap mini lagi....pastu #fruitheart bagi 2 jenis kuih raya....dah kuih banyak plak....

yg tak sampai lagi rempeyek, choc stik n tart choc hehehe

ktrang pas buka masing2 buka almari dapur belasah kuih raya....tengah ada selera ni baik la makan...kang dah raya confirm kuih raya tak laku ekekeke

aritu ibu jalan2 area Medan Mara...masa ni belum puasa...sampai la satu booth tu...ramai orang dok rasa n terus order...tapi ibu pon rasa la tart dia.....memang sedap....tapi malas nak order....ambik no tepon semua....

so last week aku singgah Medan Mara terus cari kedai ni.....


tart nenas dia paling win...kiranya tak yah rasa la...confirm sedap....elok aku makan, wallaaaa sedappp

aku tak suka tart cmni...lebih suka tart gulung...tapi ni la 1st time aku suka tart style dulu2 ni...sebab sedap...inti atas tu pon memang banyak....

selain kuih tart, makmur kacang dan almond choc tart pon signature ramun delights ni....




 

kuih makmur tu aku tak rasa....dia kata memang sedap.....dan best seller gak....tapi almond choc tart tu rekemen.....sedap!



selain kuih2 ni, ada kuih jenis lain lagi....tapi kalau nak signature dia, memang fokus 3 jenis ni je la...kerepek pon ada....dan ada gak kek lapis....as usual ibu feveret kek lapis rempah a.k.a betawi...

harga kuih2 sini 1 bekas tu dalam rm27-rm28 (ikut jenis kuih). harga leh tahan tapi sebab sedap pejam mata je....yang penting puas makan :D

kek lapis banyak perisa....harga 500gram = RM 28...


so kalau korang nak cari kuih last minit ke atau ke area KL boleh la cuba kuih diorang ni....kuih tart tu 1 bekas tu dah tinggal bape ketul je...penangan belasah kuih raya lepas buka hehehe

tata....... :)

Friday, July 18, 2014

# 20 Ramadhan : RSMY house of real beriyani

Assalamualaikum wbt.....

Di hari jumaat yang dinanti ni, semua dikejutkan dengan tragedi #MH17 yang mana terhempas di Ukraine.. sedihnya mengenangkan ahli keluarga yang balik nak sambut hari raya....tak dapat nak bayangkan..... :(

al fatihah untuk semua mangsa....seyes macam tak percaya.....tapi ni la hakikatnya....huhuhu

************************************

sambung hupdate entry..... :)

last week aku n pui bergabong nak kuar g PTPTN kat UTC Plaza Rakyat...ktrang ni macam dah kene sawan nak buat ujrah.....sekarang ni mudah ye....apply je Ujrah then hantar form yang dah diisi ke mana2 cawangan PTPTN...dalam 1-2minggu dah bleh datang sign aggrement yang baru....

tak payah nak bawa balik aggrement tu.datang ke kaunter cakap nak sign Ujrah nanti diorang print terus dan kt terus je sign kat situ. cop saksi deme uruskan. tapi kene bawa setem hasil RM10 dua keping.settle sign, terus bawa balik 1 aggrement untuk rujukan.

then settle... :)

settle g ptptn terus ajak pui lepak opis aku. sebabnya aku balik 4.30ptg. pui plak half day. pas keje solat asar siap2 terus la ke Maju Junction. sangkut kat Aidijuma rembat selai tudung rm7 :p

booking la kami kat restoran ni...bebetol depan MJ dan sebaris restoran Lotus kat Medan Tuanku....dah settle booking dapt sms dari kedai tu.dia reserved untuk 2 org...bagus betol service nye....


sempat la singgah Medan Mara beli kuih raya...nanti aku nk promote...sebab kuih dia sedap :)

pukul 7 ktrng dah kat kedai makan tu...elok sampai orang dah beratur ambik makanan...aku beratur kat roti nan...pui beratur ambik nasi beriyani ayam.... :)


cepat giler deme buat keje...

kedai ni memang famous dengan cheese nan dia....aku dah try sini ada la 2-3 kali kot....masa tengah queue tu ada plak akak depan aku ni nak extra cheese....mamat tu pon terkejut..sebab dia letak mmg super duper banyak kot cheese tu...ko nak extra lagi....bahayaaa.....ekekeke

Antara menu kami order......

 nasi beriyani ayam
cheese nan
ayam tandori
kuah daging hancur - sedap
fresh oren + teh tarik + ais  kosong

 #wefie....hehe


overall memang puas hati...sampai tak mampu habiskan....kalau makan bertiga sedang elok je...makan berdua sampai membazir plak.....

total makanan ktrang rm46...terkejut gak aku....rasa macam tak banyak ambik...tapi hampir rm50....ni menunjukkan kene kurangkan makan kat luar ekekeke.....

barang skang semua dah naik kan....so kalau nak makan luar kene standby at least rm50...kadang2 makan kedai tomyam pon...ambik goreng2 dan air dah total rm23 untuk 2 orang....scary la!

tu je kisah buka puasa yang tak disengajakan ekekekeke

selamat berhujung minggu :)

Wednesday, July 16, 2014

# 18 Ramadhan : Juadah berbuka puasa

salam pagi isnin.... :)

bila nak letak tajuk entry ni, tengok2 dah 18 ramadhan...tu pun aku check kalendar...pesal cepat sangat ni????

tengok dalam HP banyak betol pic makanan...sepanjang bulan puasa bertambah rajin la aku snap pic kan....tapi kali ni ibu tak masak beria sangat...boleh dikira dengan jari bape kali je masak yang betol2 masak.....

so kat bawah ni antara menu yang sempat masak sepanjang ramadhooonnnnn.....hehehe

1. SOTO


aku la teringin nak makan soto...nak complete set punya..tak mau buat ala2...so semalam gigih la aku buat dari kul 12 dah start masuk dapur....

sup - buat stock ayam. rebus ayam + air + sup bunjut soto + bawang hiris+bunga lawang...biar dia mereneh..dah agak2 mendidih, kuarkan ayam...ayam lumur dengan kunit n garam....bahan tumis- bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, buah keras (blend)..dah tumis dan naik bau dan ada mcm garing2 sikit terus masukkan dalam sup tadi..biarkan mereneh dengan api kecik...masukkan garam....siap!

begedil - potong 6 biji kentang dan hiris...pastu goreng....dah siap goreng lumatkan bersama 2 keping daging burger....campur sekali bawang yg dicincang + daun sup hiris + daun bawang hiris....masukkan garam...gaul sebati....bentukkan bulat2 dan kecik2 tu....utk goreng, pecah telur 2 biji dan celup begedil kemudian goreng


nasi impit - rebus yg segera punya...

bahan tambahan - suun digoreng + kacang digoreng + bawang goreng + taugeh... + ayam goreng disiat + sambal kicap

dan hasilnyaaa......................

memang aku makan banyakkk....sedapppppp!!!! hehehe
desert - puding caramel...adik aku buat :)

2. NASI LEMAK



saje bungkus dengan daun pisang....
nak wangi dan naik selera masa makan hehehe

ni pon aku gak teringin...so aku cakap la dengan ibu meh aku try buat....tapi hasil bantuan ibu gak :)

nasi - basuh beras dan last sekali sukat santan kotak + sikit garam + daun pandan.....masak guna periuk elektrik

sambal - masakkan cili boh bersama bawang putih dan bawang merah....biar sambal betol2 masak....masukkan garam....biar sambal mereneh....masukkan sikit gula merah yang telah dicairkan....masukkan gula merah bila sambal dah masak.....last sekali masukkan ikan bilis....siap!

bahan tambahan - telur direbus + timun di hiris + kacang digoreng + telur mata kerbau + ikan bilis digoreng.....

dan hasilnyaa.........


sedapppp!!!!
ekekekekeke

3. Ikan cencaru masak kicap + sayur campur

Kebetulan adik aku singgah nak buka puasa....pastu tengok dalam peti ada ikan cencaru je....jom la kita masak...

kali ni memang 100% air tangan aku...tak de campur tangan orang sekeliling hehehe

ikan cencaru masak kicap - goreng ikan cencaru....tumis bawng putih, bawang merah n halia...masukkan 2 sudu cili boh...tumis sampai naik bau....masukkan kicap....masukkan 1 sudu cuka....masukkan ikan, bawang besar dan cili merah.....

sayur campur - tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis (tumbuk)....masukkan air....masukkan sos tiram 2 sudu....masukkan carrot n kacang ...kacau dan last sekali masukkan sayur2 lain...sikit garam...

dan......



ni je menu yang serius ktrang masak kat rumah....serius ok....yang x serius camne plak? hehe....

kuih muih - ondeh-ondeh, karipap, roti jala, puding caramel ada gak buat tapi aku tak ambik port sebab malas....so adik2 aku je yang tolong ibu buat :)

lain2 ktrang makan apa ada je....kadang2 makan kuih muih kat bazar.....tapau nasi ayam ke....nasi kerabu ke....ikut la....kali ni memang jimat duit lauk :)

So itu saje resipi dari dapur cik emy....... (^_^)

Wednesday, July 9, 2014

Projek Raya 2014 : Wallpaper

muahahahahhaa.....

poyo tak projek raya bagai.... :p

kebetulan tahun ni macam semangat nak comelkan rumah... tahun lepas comelkan gak tapi tahun ni lain sikit. saje nak buat kelainan....

sebut pasal wallpaper ni, selama ni aku pandang sendu je...sampai la aku ke Kaison KL Fest aritu....


 yang belah ni semua rm55/roll

rm19.90/roll

apa bezanya?

kalau yang mahal tu nampak cantik sikit...rasa la kasar kat permukaan tu...tapi yang rm19.90 tu macam kertas je 

pastu yang rm55 tu kene bancuh gam dan letak gam pastu tampal.... - leceh
kalau rm19.90 tu macam kertas sticker....tanggalkan je dan tampal... - mudah

aku pilih mana?

murah & mudah ekekeke

nak memilih pon makan masa 1/2 jam....so last2 aku ambik je la hitam-krim...tengok la macam mana hasilnya nanti.....

rumah aku tak pernah pakai wallpaper ni....kira ni la 1st time....

balik tu terus aku ukur dan mulakan operasi....sekali tengok leh tahan penat muahahhaha

dan......

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

 2012 - ktrang biarkan wall ni putih je....

2013 - bagi naik seri letak warna merah...

dan tahun ni...... 

^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
yeayy.....

terus tak sabar nak beraya!! hahahaha

nanti aku ambik gambar betol2 punya.....yang ni dah siap pastu x sabar tu terus snap je :)

so...aku g lagi Kaison, beli untuk wallpaper dapur....yang tu tunggu next entry :)

Monday, July 7, 2014

# 8Ramadhan : Istana Budaya Cafe

Assalamualaikum..... *sopan nye :p

tiba je bulan Ramadhan, satu je la tak lari -- buka puasa kat luar + makanan....tu je la....kadang2 sampai telan air liur tengok kat blog orang :)

macam semalam...saje tgk blog dah tersangkut blog DJ makan buffet kat luar....aku plak pantang tengok makanan...so usha2 jom buka luar!


seperti biasa, istana budaya tetap rege yang mampu bayar :D


rm39/pax

so semalam lepas zuhur kuar g KL Fest jap. belikan Note 8.0 utk acik. dia kirim senang nak wat keje..settle beli Note 8.0, ktrang masuk Kaison jap...aku dah kemaruk satu benda...nanti aku share ye hehe

settle semua terus gerak ke Istana Budaya kat Jalan Tun Razak....

sampai sana lebih kurang pukul 7pm. tapi boleh ambik makanan start pukul 7.15..so lepak sembang2 jap then terus ambik makanan.....

kat sini ada dua bahagian....belah dalam n luar...

Dalam
a) lauk pauk - ayam + sayur + ulam2 + siput sedut + sotong + udang
b) kuih muih
c) salad n kerabu mangga
d) air sejuk n panas
e) jeruk & buah2
f) sup kambing





Luar
a) ABC
b) Yong Tau Foo
c) Rojak Buah
d) Nasi goreng n maggie goreng
e) Mee rebus n laksa
f) Rojak singapore, murtabak, roti jala
g) nasi ayam
h) bakar2 - ikan pari, kembung, cencaru, keli, sosej






dan...apa ktrang balunnnn.........


semua ambik pakai piring kecik...pastu makan share2...sudahnya tetap senak ok....

pastu gilir2 g solat...aku suka Istana Budaya ni surau n parking tak de masalah... :)

lepas solat, sambung layan makan kunyah2 je...ambik donut choc, kuih sikit dan teh tarik....wieee

oh ye lepas maghrib ada bakar2 kambing....ambik la nak wat rasa....

kuah dia ok...tapi dia x garing je...

pastu terus ktrang balik....giler senak perut hohoho

aku arap IB Cafe ni jangan la cepat sangat naik rege....dulu aku pernah g masa rege rm19.90....skang tengok dah rm39 seorang...last year rm35...

sorry gambar blur2....segan nak ambik gambar...ni pon dok la org asyik lalu lalang je.last2 aku malas :p

kalo nak klik entry 2013 ada gak aku share pasal buka kat sini :)

next.....kks iftar jamae :D