Posts

Showing posts from July, 2014

# Sembang Orang Bujang : Hutang Kredit Kad

Image
lama x sembang kosong :)

alhamdulillah....
alhamdulillah....
alhamdulillah....

akhirnya nawaitu aku untuk tutup kad kredit tercapai....leganyaaaa dapat settle semua hutang dalam kad kredit ni....memang sayang duit tapi dari aku bayar bulan2 pastu hadap interest 18% tu lagi sakit jiwa....

meh aku ceta sejarah awal aku terjebak dengan kredit kad!

 macam aku nye...tp aku tak de logo shell tu cilok en google
bermulanya aku pakai kad kredit ni dengan CITIBANK...masa tu aku otw g Sogo....diorang buka booth kat Maju Junction. so aku terjebak...sebab terjebak adalah aku nak beg roda tu. harga beg tu je dah rm300...nak beli saje2 memang tak la kan...

 beg aku color hitam tapi saiz biru dlm gambar cilok en google
dia kata once aku sign up dan swipe 3 kali any amount, aku boleh dapat beg roda tu....aku apa lagi laju laaaaaaaaaaa sign up...masa sign up tu memang janji, swipe 3 kali - beg sampai terus tutup... sebab anytime leh cancel....

dalam masa yang sama,  aku bleh sign up lagi satu kad kredi…

# 24 Ramadhan : Sakura Kristal Restaurant

Image
Salam :)

lagi 3 hari je kene datang keje.....tak sabar nak tunggu jumaat...

hari ni 22hb July...tarikh lahir arwah ayah...kalau masih ada umur ayah skang 63tahun....rindu plak kat ayah......al fatihah

***********************************

jumaat lepas, ktrang sempat berbuka puasa kat Sakura Kristal...restoran feveret aku hehe....kali ni layan buffet lagi :D

 RM43/pax...tapi campur tax bagai RM49.60...


sajian makanan dia menarik. dan yang pasti sedap! western & masakan kampung


spaghetti *
lamb chop *
bbq chicken *
roti john *
salad pelbagai
satay ayam daging *
goreng pisang & keledek
nasi ayam penyet
sambal udang petai
3 rasa fillet fish *
telur
sayur
mee goreng
mee curry *
ulam2an
kuih muih
buah2 an
air panas n sejuk *
aiskrim
rojak buah

* - sedap!!

aku makan tak banyak pon sebab senak perut hehehe




 terbaek spagheti dia
 lamb chop & chicken bbq sedap



kat sini disediakan surau & parking pon banyak...

oh ye buffet ramadhan ni available kat branch Taman Melawati je...yang …

# 23 Ramadhan : Kuih Raya - Ramun Delights

Image
Salam pagi isnin..... :)

Minggu ni happy sikit sebabnya last keje...pastu leh cuti keje seminggu....

Kat office aku ni, dapat la sehari cuti dari company...kalau nak cuti panjang dan lama, kene apply sendiri :D

So korang cuti seminggu gak ke?

Aku beria cuti maybe tak kemana....dok rumah je + raya pon kat KL je. sebab nya adik aku na tu tgh tunggu hari....tak berani nak beraya kat kg...dapat balik pon, ktrang balik hari je...

ok...meh nak ceta pasal kuih raya

tahun ni memang macam tahun lepas, tanam azam tak mo beli kuih raya...tapi macam rezeki plak dah kemain banyak kuih raya kat rumah....adik aku beli maruku n sarang semut....ibu beli kuih tart..aku plak beli biskut ala2 famos amos...karipap mini lagi....pastu #fruitheart bagi 2 jenis kuih raya....dah kuih banyak plak....

yg tak sampai lagi rempeyek, choc stik n tart choc hehehe

ktrang pas buka masing2 buka almari dapur belasah kuih raya....tengah ada selera ni baik la makan...kang dah raya confirm kuih raya tak laku ekekeke

aritu i…

# 20 Ramadhan : RSMY house of real beriyani

Image
Assalamualaikum wbt.....

Di hari jumaat yang dinanti ni, semua dikejutkan dengan tragedi #MH17 yang mana terhempas di Ukraine.. sedihnya mengenangkan ahli keluarga yang balik nak sambut hari raya....tak dapat nak bayangkan..... :(

al fatihah untuk semua mangsa....seyes macam tak percaya.....tapi ni la hakikatnya....huhuhu

************************************
sambung hupdate entry..... :)
last week aku n pui bergabong nak kuar g PTPTN kat UTC Plaza Rakyat...ktrang ni macam dah kene sawan nak buat ujrah.....sekarang ni mudah ye....apply je Ujrah then hantar form yang dah diisi ke mana2 cawangan PTPTN...dalam 1-2minggu dah bleh datang sign aggrement yang baru....
tak payah nak bawa balik aggrement tu.datang ke kaunter cakap nak sign Ujrah nanti diorang print terus dan kt terus je sign kat situ. cop saksi deme uruskan. tapi kene bawa setem hasil RM10 dua keping.settle sign, terus bawa balik 1 aggrement untuk rujukan.
then settle... :)
settle g ptptn terus ajak pui lepak opis aku. sebabnya…

# 18 Ramadhan : Juadah berbuka puasa

Image
salam pagi isnin.... :)

bila nak letak tajuk entry ni, tengok2 dah 18 ramadhan...tu pun aku check kalendar...pesal cepat sangat ni????

tengok dalam HP banyak betol pic makanan...sepanjang bulan puasa bertambah rajin la aku snap pic kan....tapi kali ni ibu tak masak beria sangat...boleh dikira dengan jari bape kali je masak yang betol2 masak.....

so kat bawah ni antara menu yang sempat masak sepanjang ramadhooonnnnn.....hehehe

1. SOTO


aku la teringin nak makan soto...nak complete set punya..tak mau buat ala2...so semalam gigih la aku buat dari kul 12 dah start masuk dapur....

sup - buat stock ayam. rebus ayam + air + sup bunjut soto + bawang hiris+bunga lawang...biar dia mereneh..dah agak2 mendidih, kuarkan ayam...ayam lumur dengan kunit n garam....bahan tumis- bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, buah keras (blend)..dah tumis dan naik bau dan ada mcm garing2 sikit terus masukkan dalam sup tadi..biarkan mereneh dengan api kecik...masukkan garam....siap!

begedil - potong 6 biji …

Projek Raya 2014 : Wallpaper

Image
muahahahahhaa.....

poyo tak projek raya bagai.... :p

kebetulan tahun ni macam semangat nak comelkan rumah... tahun lepas comelkan gak tapi tahun ni lain sikit. saje nak buat kelainan....

sebut pasal wallpaper ni, selama ni aku pandang sendu je...sampai la aku ke Kaison KL Fest aritu....


 yang belah ni semua rm55/roll
rm19.90/roll
apa bezanya?
kalau yang mahal tu nampak cantik sikit...rasa la kasar kat permukaan tu...tapi yang rm19.90 tu macam kertas je 
pastu yang rm55 tu kene bancuh gam dan letak gam pastu tampal.... - leceh kalau rm19.90 tu macam kertas sticker....tanggalkan je dan tampal... - mudah
aku pilih mana?
murah & mudah ekekeke
nak memilih pon makan masa 1/2 jam....so last2 aku ambik je la hitam-krim...tengok la macam mana hasilnya nanti.....
rumah aku tak pernah pakai wallpaper ni....kira ni la 1st time....
balik tu terus aku ukur dan mulakan operasi....sekali tengok leh tahan penat muahahhaha
dan......
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
 2012 - ktrang biarkan wall ni putih je…

# 8Ramadhan : Istana Budaya Cafe

Image
Assalamualaikum..... *sopan nye :p

tiba je bulan Ramadhan, satu je la tak lari -- buka puasa kat luar + makanan....tu je la....kadang2 sampai telan air liur tengok kat blog orang :)

macam semalam...saje tgk blog dah tersangkut blog DJ makan buffet kat luar....aku plak pantang tengok makanan...so usha2 jom buka luar!


seperti biasa, istana budaya tetap rege yang mampu bayar :D


rm39/pax
so semalam lepas zuhur kuar g KL Fest jap. belikan Note 8.0 utk acik. dia kirim senang nak wat keje..settle beli Note 8.0, ktrang masuk Kaison jap...aku dah kemaruk satu benda...nanti aku share ye hehe

settle semua terus gerak ke Istana Budaya kat Jalan Tun Razak....

sampai sana lebih kurang pukul 7pm. tapi boleh ambik makanan start pukul 7.15..so lepak sembang2 jap then terus ambik makanan.....

kat sini ada dua bahagian....belah dalam n luar...

Dalam
a) lauk pauk - ayam + sayur + ulam2 + siput sedut + sotong + udang
b) kuih muih
c) salad n kerabu mangga
d) air sejuk n panas
e) jeruk & buah2
f) sup …