testing

Friday, February 15, 2013

Chinese New Year Holiday...tak pergi mana2 ke?

petang jumaat yang sangap ni, aku rasa nak update blog.lagi2 keje tengah banyak + next week ada meeting + meeting + visitor + blablabla.....huhuhu

*sy tak suka meeting :p

nak isi masa sebelum pulang jam 7 nanti, gatal tangan nak hupdate ekekeke.cuti CNY panjang kan...sempat kesana kesini :p

sebelum tu, dapat 1 kotak limau.sedap.manis.nyum nyum....

tq supplier...kongsi2 dgn libmate - nas+fahmi + bos


sabtu 9/2/2013

pagi macam biasa la kerjakan rumah.dobi kain baju semua, clear bilik then lepak2...petang pas asar baru gerak balik kampung...alang nak tumpang.pickup dulu then shoot g makan kat bukit rahman putra.

na nak belnja! TQ :p





 sebab memasing tak makan dari pagi (bekpes sekeping roti dan air) ktrang balun sepinggan sorang nasi beriyani ayam.na je ambik nasi ambeng.sudahnya semua SENAK!








konon balik petang tak nak jem,, sudahnye jem juga...nyampahhhh

sampai kampung dah malam..so lepak2 borak2 then zzzz

ahad 9/2/2013

bangun awal sebab nak buat kek coklat untuk mai.semalam besday dia.nak buat malam sangat tak larat.dalam masa sejam, kek pon siap.semua  makan dengan rakus.sedap 1 hal, kecik pon ye..so kejap je dah licin ekekeke

happy besday mai yang ke 7thn..
seronok dapat lilin n topi tu.sepnjang masa kat kg dia pakai je tau :p
kalau aku balik, aku masuk je mesti dia peluk...
sepupu kecik sy :p

terus siap2 nak ke Sungai Sireh Tanjung Karang. ada jemputan kenduri kawen....sepupu ateh kawen. sebab family diorang close, so gigih datang :) 

dalam masa yang sama, kakak lela pon kawen. aku dah pikir, memang tak sempat nak singgah.so b4 pergi jauh, singgah umah lela dulu.lela sekampung je...singgah lela pon tak sampai umah mak dia lagi.kakak lela - kak ani plak tengah bermakeup.salam keruk je la...ekeke


cilok FB kak ani...congrats kak :)
terus shoot ke kenduri sepupu ateh..eiei namanya...dari dulu memang panggil eiei pon :)




 dan kami yang super-gojes...auwwww ekekeke



pas habis kenduri, singgah umah uda kat batu 9...kesian uda...kiranya dah hampir 2 bulan la ayah uda tak de...ibu n uda g ambik rebung + tebu...aku n ika tido zzz....aku angkut sepupu aku g tanjung karang ehhehe




petang kami beransur.singgah pasar sehari kat tangjung karang.pasar ni dari hari ahad membawa ke hari isnin.macam2 ada.murah pon ye.memasing borong tudung.aku je sopan beli tudung selai je.tu pon rm10 hehehe

balik rumah, malamnya sembang lagi.kebetulan pak uteh balik.pak itam-acik sma2 lepak...pastu pengsan!

isnin 10/2/2013

pas zuhur berangkat balik KL.saje nak balik awal.nk relax kat rumahku syurgaku plak.otw balik tapau KFC dan sampai umah dengan selamatnya ekeke...45minit je aku drive ijok-kl.jalan clear.bestttt......

selasa 11/2/2013

pepagi pas subuh dah tak tido.plan nak lepak taman layang2 kepong.nak breakfast sama2 dengn mimi n zam + anak2 dia..masing2 potluck je.aku bawa sandwich + termos air panas + chocalate 3in1..mimi bawa buah n pizza..miza bawa cekodok pisang...berkelah la kami ditengah padang :)


tudung baru kite....rm10 je hehe
semangat nak minum air panas, gigih bawa termos :p

balik rumah singgah giant, teringin nak masak papdrik ayam...tung tang tung tang..siapp...!!!



tapi bukan papdrik aku yang siap.lepat pisang ibu ekekeke

petang2 sikit baru aku masak....sebab aku tengok semua orang tak lapar, tu masak lewat :)


ni betol2 siap...banyak kali na tanya macm mana aku masak sebab sedap.
malas la layan..kalau sedap ko makan je la sampai terberak kuikuikui

siap masak layan mata sejam dua...pas asar anta adik balik UIA...

pastu nak g basuh kete.tapi ssemua tempat kene tunggu 2-3 keta lagi.memula tunggu pastu malas la.terus chow balik rumah...pesal eh pas balik kampung semua kete kotor ke...kete aku memang la pasal sebulan x basuh wakakakakaka

ion baju keje untuk 3 hari - online kejap - zzzz.....

tu la ceta 4hari cuti di CNY....rasa nak 4hari lagi...tapi tak nak pergi mana2.dok rumah jeeeeeeee.... :)

happy weekends!

*esok keje 1/2 day...wawawa

Wednesday, February 13, 2013

Special entry untuk Syieda

* tarik nafas...

trip ke Cambodia untuk Siem Reap akan disambung :)

korang kenal Syieda tak??? ok tak kenal...
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

tadaaaaaa.......


cilok dari blog beliau....

tengok gaya ceria je orangnye syieda ni :D

so sila la ke blog beliau..... Hydrangea Lover...

aku baru lagi kawan dengan Syieda ni...asalnya cari info pasal siem reap..last2 tercmpak ke blog dia...so tengok macam best nye la hai...siap dah sampai istanbul! i is jelesssssssss

so dari situ la ...komen....komen.....last2 dia mintak address aku...so dah kasi address....dia siap pesan jangan tunggu barang dia nak kasi muahahaha

balik dari cuti cuti cambodia, tengok2 ada parcel dalam almari...tertera nama syieda....

buka dgn rakusnya dan tengok2....

tadaaaaaa.......................


terharu la syieda...byk nye awk kasi souvenier....pape pun terima kasig sgtttt....FM dah terus lekat kat peti sejuk rumah kitew....hehe

ada FM krabi-jogja-HK..keychain..pen...beg duit...kuih tu memang sedap...lagi2 perisa coklat....nyum nyumm.....

nanti tunggu ole2 kite eh.... * nak kasi pe pon tak tau... :p

tq syieda!

Tuesday, February 12, 2013

Cuti-cuti Cambodia 2013 : Part 3 -Velkommen Guesthouse - Central market - Riverside

gigih aku siapkan entry ni...arini dah last cuti...esok dah start keje...kalo hari keje, aku malas banyakkk nak online :p

ok sambung....

**************************

Soheap terus hantar kami depan guesthouse. tak habis2 dia tanya dah booking ke.kalau belom dia ada tempat lain....tak pe...aku tanya dulu....

aku bawa email yang aku print masa deal dgn diorang dan terus deme kasi kami check in....pergi balik ke tuk tuk ambik barang2 dan nak bayar upah Soheap...

masa nak bayar tu, aku kasi usd30...tapi soheap kata bagi la tips..dia x lunch lagi....so aku kasi la extra usd2..kesian tgk muka soheap tu kuikuikuikui...time ni kami tak tahu kami rugi ambik service Soheap sebenarnya.....wawawawa

so kami pon check in la kat guest house ni... Velkommen Guesthouse...harga semalam usd24 (rm72).bilik dia ok sangat tapi tu la mahal la kalo kami pergi bertiga.....plan asal kawan opis miza nak join...last minit sepupu dia kawen.so dia korbankan percutian cambodia ni...aku cuba gak nak tukar bilik, tapi tak de yang untuk 3 orang..tak pe la..bayar je la lebih...


dapat kunci, terus kami nak naik ke bilik...alih2 ternampak....


SD21 - Killing Fields - Russian market = usd15/tuk tuk...apakah????

kalau la kami dr airport ke hotel then ambik pakej deme ni...airport ke hotel usd 7 + usd15 = usd 22/tuk tuk...jimat usd8..convert rm 24!

tapi soheap kasi extra Wat Phnom + Independent Monument + Royal Palace???

dari guesthouse kami leh jalan kaki je...tak jauh mana ok...arghhh rugi kan...rugiiiiiii......

dah la rugi bilik bayar lebih, service tuk tuk pon kerugian gak...tapi nak wat macam mana kan....pasrah je la

masing2 terdiam.....sebab rugggiiii hahahaha

so naik bilik kami rehatkan diri...ada yg mandi n solat...lepak2...makan bekal roti n sambal ikan bilis..

then kami sambung round2 Phnom Penh...kali ni nak ke Central Market... :)

Central market ni pon tempat shopping gak..sama macam Russian market...tapi tempat dia besar dan cantik sikit....so tanya receptionist, dia kata dekat je kalau nak berjalan kaki....so kami jalan je....memang tak jauh pun...kalau naik tuk tuk usd 2 ....

sekangkang kera pon nak kene usd2! nyampah ekekeke


dan biasa la...posing itu perlu....ekeke


jom masuk dalam....


sini pon banyak pilihan macam russian market. kalau tanya aku, aku suka central market...cool je nak membeli...panas pon tak de la sangat...

ktrang jumpa gak kedai jual sutera kemboja...kawtim2...rayu2...last2 dia kasi la usd11 untuk sepasang...vavavava...aku n mak pui terus rembat sepasang dulu...sebab nye ari sabtu nanti kami akan datang lagi nak memborong :p

miza sempat rembat selendang...pastu ktrang  beli t-shirt phnom penh sorang satu...hard rock konon....haktuiiii ekekeke

then terus ktrang jalan balik...sebab nya deme pon nak tutup...central market tutup kul 5ptg :)

pikir2 jom la ke Night Market Phnom Penh....ktrng beli air dulu kat supermarket then tahan tuk tuk...dia kata ok, usd2...naik je la...

elok sampai Night market, tak de.kosong je..rupanya wekend je dia buka. so kami mintak la tuk tuk tu anta terus ke guesthouse. oh ye... night market ni berdepan dengan riverside....

elok dia kata dia nak charge lagi usd3...so total usd5...

wakkk luuu...ko ingat aku bodoh ke...guesthouse sekangkang kera je kot...terus aku cakap...
"its ok...we can walk..."

dia try nak kawtim....byk la ko...3 lorong je kot...ko nak charge...ha x payah....aku terus bayar then terus je jalan kat riverside tu....angin betol...ceh....

dah alang2 jalan tu, terus lepak sambil makan chokachoki hehhe



ada yang main bola, ada yang melepak bergelak ketawa...ada yang berdating...ada yang memancing...banyak aktiviti deme kat riverside ni...lebih kurang pukul 7, kami berjalan kaki balik ke guesthouse.... :)

sampai guesthouse, request air panas....balik bilik terus main macak2...hehe...masak maggie le apa lagi kan....up dengan air choc n roti n sambal ikan bilis....tak lupa juga hotdog segera.makan je terus.nyum nyum :)

1st day -> ni la lunch n dinner kami di bumi cambodia :)

trip kali ni kami sepakat nak bawa bekal je dari malaysia..alasan nak berjimat.semua setuju...nak tengok bekalan kami selama 4H 3M kat cambodia???

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
pasrah.....hahahahha

alhamdulillah...bekalan memang ngam2 sampai hari ke 4...sesuai la dengan duit poket kami...ngam2 gak ekekeke

lepas semua dah kenyang n bersihkan diri n solat, kami terus melandingkan diri.awal gak ktrang tido. sebab esok pagi nak sambung jalan jauh... 5jam dalam van..kematu bontot rasanya....

bersambung......

#entry Phnom Penh selamat aku habiskan....next...trip ke Siem Reap plak ok

#INFO#

Velkommen Guesthouse
Lokasi strategik.berhampiran dengn riverside
Bilik untuk 4 orang : usd 24/night
http://www.velkommenguesthouse.com/index-pp.html

Central Market
tempat shopping...

Riverside
Menyusuri sungai tonle sap.... :)

Cuti cuti Cambodia 2013 : Part 2 - Russian Market - SD-21 - Independent Monument - Royal Palace - Wat Phnom

tadaaaa.....

arini aku bangun awal...td g beriadah dgn miza n mimi n zam + anak2 diorang..pastu sambung berkelah n breakfast...skang nak sambung la entry cambodia ni :)

*******************************
klik sini untuk ke entry sebelumnya...

dari Killing Fields, kami meneruskan perjalanan ke Russian Market. anggaran masa aku tak pasti sebab entah macam mana aku boleh tertido hahaha...maybe angin2 sepoi bahasa tu wat mata layu je...

tuk tuk Soheap....

sampai2 di Russian Market, dia turunkan kami kat tepi jalan. dia kata dia tunggu hujung jalan sana. then ok la...

cuaca kat sana memang panas...so masuk russian market pon panas gak...kami pusing2...konon nak survey je la kan..sampai la tersinggah kat kedai kain penjual kemboja ni.sutera kemboja memang cun....tapi syang nye deme buka harga usd15 (rm45)..mahal la kalo convert duit kita...pe ceta aku nak beli banyak tapi mahal kan....

kawtim kawtim last dia leh kasi usd12 (rm36)....tak pe la...kami x mampu hahahaha.....tapi jujur cakap, kedai dia kain2 memang cun...nak wat cmne kan...lupakan je la...tapi kalo tempat lain pon dapat usd12, memang sanggup la kami patah balik beli kat situ :p anggaran kami kalau boleh usd10 je utk sepasang sutera kemboja :)

sebab dah berlengas n panas, so aku suggest jom je la kita blah dari sini....nanti kita mai lagi...sempat la aku beli FM...usd 1 (rm3) dapat 2 ketul...pujuk rayu nak free 1 tak di kasi nya...tak pe la....beli je terus....souvenier utk kawan2 dah settle :)

****bila nak update blog ni, mencari la mana pic russian market, tak de rupanya hehehe...so aku cilok je dari google image....ekekeke


credit pic to http://topofthephnom.blogspot.com

terus kami keluar dari russian market tu....kami masuk pintu lain, keluar pintu lain...sesat berpusing ok....yang kami tau soheap turunkan tepi kedai jual patung budha n berdepan kedai beg....berpusing cari.....dah la kaki aku injured...sebab nye sehari sebelum pergi tu aku jalan kaki jauh giler....dari opis ke kwsp...pastu dari situ ke bank....pastu naik teksi ke kampung baru....dari kampung baru balik opis aku wat keje giler jalan kaki....so kaki kanan aku dah mula meragam!

diorang jalan je depan, aku follow dari belakang.....miza kata gps aku sgt lemah...lupa lorong, lupa jalan sbb nye kaki aku sakit hahahaha

gps=ingatan hehehe

terus soheap bawa kami ke Tuol Sleng Genocide Museum...atau lebih dikenali sebagai SD-21...

suka brader dua orang tu tengok ktrng posing...sebab mcm2 style kami buat hehehe

bayaran masuk usd 2 (rm6)..so berjalan la kami masuk ke kawasan ni. sd-21 merupakan penjara di mana mangsa2 ditempatkan sebelum di bawa ke Killing Fileds. kalau nak dengar penerangan dari tourist guide yang bawa pelancong lain, boleh je...tapi kami sambil jalan tu pasang le telinga :p


dan kami terus mengexplore kawasan sd-21 ni...sunyi...sepi...menakutkan ekekekeke



kami habiskan masa kat sini tak sampai 1jam...tak sempat Soheap melepak, kami dah datang balik ke tuk tuk hehe..so last destinasi adalah ke Wat Phnom....

elok otw ke sana, ternampak Independent Monument....soheap stop pelissssssss

ambik picca yang dah diedit. tq pui

kami sambung perjalanan lagi....eh eh.. Royal Palace....stop lagi....hehee

Royal palace...
Royal palace dah mula ditutup sebab raja cambodia mati pada october 2012.
so 4hb februari raja akan dibakar. atas sebab tu jalan dah mula tutup...

akhirnya sampai la kami di last lokasi --> Wat Phnom....

sampai Wat Phnom, ktrng tak de la nak naik...gambar kat bawah sudah....aku kalo masuk2 temple ni lemah sikit....takut lemah semangat :p


bayaran masuk usd1 utk seorang. sebab kami bergambar je, so free je la kan...kalo bayar boleh la naik ke atas....

oh ye...antara tempat yang kami tak pergi
# National Museum
# Silver Pagoda

tak pe la...tak rasa rugi tak pergi.... maybe lain kali kan (^_~)


so trip kami dah habis terus Soheap anta ke guesthouse kami....

bersambung.....

#INFO#

Russian Market
tempat shopping.macam2 ada dijual disitu :)

Tuol Sleng Genocide Museum a.k.a SD21
entrance : usd2/seorang

Royal Palace
Penginapan rasmi raja cambodia

Independent monument
dibina 1958 untuk kemerdekaan rakyat cambodia

Wat Phnom
entrance : usd1/seorang

Monday, February 11, 2013

Cuti-cuti Cambodia 2013 : Part 1- dari KL ke Phnom Penh --> Killing Fields

salam....

tadaaa....entry cambodia telah mula ditulis...ekeke...poyo x? tengah cuba nak siapkan tapi macam tak dapat je....janji tinggal janji la gamaknya...ekekeke

nak update blog ni bila kene letak gambar, tu yang malas.kalau tak de gambar, xsampai plak ceritanya...so gagah la gak letak sekeping dua...

nak tengok banyak picca, add sy kat FB ye ekekekeke

************************************

30 January 2013

Setelah hampir 6bulan menunggu, akhirnya tiba la masa kami plak menawan Cambodia.aku beli tiket ni masa balik dari bercuti di Bali bulan 6 tahun lepas. terus rodger kks, nak ke pergi Cambodia tak. mak pui n miza ON tapi as reject.so kami tinggalkan as :p

flight seawal 7.05am. gerak dari rumah 3.30am.adik miza hantar kami ke KL Sentral. naik bas dan kami selamat tiba di LCCT pukul 4.45am.terus cucuk duit-tukar duit sebab sehari sebelum aku gerak ni, aku terbaca kene sediakan usd25 untuk airport tax. aku macam eh betol ke ni.nape mahal sangat. duit kite lebih kurang rm75 tau...

dan takut duit tak cukup nanti, kami terpaksa tukar di LCCT.mahal  :( rate kami dpt usd 1=3.04 tapi kat lcct usd 1 = 3.29.huhuhuhu......

lepas tukar duit tax, terus kami isi perut. breakfast dulu pastu lepak surau solat subuh then baru kami masuk departure hall.dah web check in ni senang....kami kalau kemana2 memang tak beli luggage :) 



elok masuk terus naik kapal terbang dan flight meninggalkan malaysia......kami apa lagi terus zzzzz.......pengsan!miza lagi tak tido malam tu sebab takut terlajak.aku dapat tido 2jam...pui lagi la tido sejam je ekekekee



perjalanan lebih kurang 1 jam 50 minit....elok kami melepasi imigresen, kami terkagum kejap.selain kene senyum pndang kamera, jari pon kene scan.memula 4 jari.pastu thumb plak..dan settle :D

terus tuju ke toilet...arghh stress nye toilet deme tak de pili air...aku dah la perut memulas2...terpaksa la ku tahan jebat.penangan tak reti nak basuh lap2 ni wawawawa

*vietnam pon sama ye.tak de pili air :(

dari seramai2 orang sampai dah tak de orang kami melepak kat airport hehe...time tu baru pukul 8.50am...cambodia lewat sejam.so kat malaysia dah 9.50am mcam tu....

kami keluar dari lapangan terbang dan disapa pemandu tuk tuk....

pung pang pung pang...tak dapat kawtim murah pon...konon nak tiru supermeng malaya usd20 bawa jalan, kami leh dpat usd30 je....nak lagi murah nak lagi murah.....diorang tak nak bagi...aku pandang miza n pui...entah la tengok muka deme macam dah ONCE je...tapi aku rasa mahal...eekkeke

diorang offer usd 30 untuk 1 tuk tuk leh pergi ke Killing Fields - SD 21 - Russian Market - hantar balik hotel...last2 aku pikir kene tambah lagi 1 tempat ni..aku cakap aku nak pergi Wat Phnom....dia kata tak boleh n dia bagi independent monument...ek eleh..independent monumen tu tepi jalan je....dari dlm tuk tuk pon leh ambik gambar...

last2 ok la...tambah 1 lg tempat Wat Phnom....so deal usd30 utk 1 tuk tuk dan sorang usd10 

*tapi sebenarnya kami rugi tau...wawaawa.nanti aku story eh...


kat sana digalakkan pakai mask.sebabnya jalan berabuk,so kalau tak pakai memang bersin je le...nasib baik aku saje nak bawa.rupanya berguna ye :)

driver kami tu nama nya Soheap...layann hehehe


1st lokasi dia bawa kami adalah Choeung Ek Genocidal Center atau senang sebut Killing Fields.


bayaran masuk adalah usd 5 (rm15). dia akan kasi perakam suara ni. nampak je kami terus dia kasi bahsa malaysia.belum sempat kami memilih.kot la ktrng nak bahasa korea ke kan ekeke....


masuk dalam dari satu station ke satu station akan ada nombor. so sampai station tu berhenti la sekejap untuk mendengar penerangan...

sampai stesyen mcm symbol 13 tu, sila tekan perakam tadi.dia akan ceritakan sejarah nye :)

Killing Fields ni tempat pembunuhan yang paling terkenal.sebabnye banyak lagi tempat pembunuhan cuma yang ni dijumpai dan dijaga. rakyat kemboja di bunuh disini. sebelum tu mereka di penjarakan di Genosid Tuol Sleng. tu nanti kita tengok entry lain k :D

nak cerita lebih2 pon aku tak reti...tapi sedih la...perempuan di bogel dan dirogol sebelum di bunuh...kanak2 pon sama....kiranya kekejaman Polpot ni memang tak de tolok banding la....furhhh............



kat dalam ni ada 18 stesyen. so stupa yang ada tengkorak ni merupakan stesyen yang terakhir. seram2 gak la tapi kami kejap je kat stupa ni....huhu

kat depan tu, ada museum....ktrang tak singgah pon masuk sebab dah tau kisah nye...so malas nak tau lagi muahahahhaha


hampir sejam setengah kami habiskan masa, kami keluar cari driver tuk tuk...dan terus ke russian market....

bersambung......

#Info#
Choueng Ek Killing Field, Phnom Penh
Entrance : usd 5 + perakam audio
http://www.cekillingfield.com

Tuk tuk
Airport - Killing Fields - Russian Market - SD-21 - Wat Phnom
usd 30/tuk tuk


Friday, February 8, 2013

Cerita basi : Teater Tun Dr Siti Hasmah

muahhahahahaha......

dah berzaman kot teater ni dipentaskan. sayangnya baru sekarang rasa nak update :)




dapat tiket free dari puan ita.so konon nak feel tengok teater, redah la jugak...benda free jangan ditolak.kalau berbayar tak pergi pon tak pe hehehe

aku pergi dengan bff --> ateh....anak dia letak umah pengasuh, wak amin?? tak pasti hehehe


lakonan lisa surihani masa remaja/muda, dan eja masa usia senja sangat menusuk kalbu. tapi kan....diselitkan juga watak dr mahathir lakonan isma daniel rasanya macam tak best. sebab aku nak tau perjalanan hidup seorang isteri pemimpin negara ni...

boleh dikatakan jalan cerita ni ok..ada gak part boring...ada gak kelakar2 tanpa kt sedar...siap ada momok lagi...memang scary!hehe


 overall, okla....nak ulas lebih pon teater ni dah lama kan hahahahaha

 bulan november.....hahahha