testing

Thursday, November 19, 2015

Jalan-jalan Lumut 2015 : Swiss Court Apartment Hotel,Damai Laut Lumut & Seafood Medan Ikan Bakar Persatuan Nelayan, Hutan Melintang Perak

Muahahahahhaha

akhirnya aku dah berjaya transfer semua gambar hehe...malas nau nak transfer...bukan susah pon..tapi telefon aku kali ni memang menyusahkan ekekeke

ikut hati malas tol nak update trip dah....Koh Lipe aku kasi 1 entry lumsum je la...kalau update sekurang2 nya orang tanya, ada tempat aku leh refer...biasa macam tu la...kalau aku malas nak explain, aku kasi link blog aku je :p

ni trip bulan 10 aritu....

kami plan cun nak lepak santai ke Lumut. aku dapat FREE voucher penginapan 3h2m. kawan aku bg nama kat staff swiss... ala diorang jual pakej percutian....syarat kene dengar dia explain produk diorang....so aku attend kat area time square..ko sign up ke x, tetap dapat free voucher....

masa nak booking, aku request Kuantan tapi dapat Swiss Court Apartment, Lumut...belasah je la...janji FREE...lokasi dia dalam kawasan yang sama dengan Swiss Garden Hotel Lumut tau....

plan nak g 18-20 oct 2015....tapi perancangan Allah tu lebih baik...subuh 18hb tu, makcik aku kat Muar meninggal dunia....kalau aku dah ada kat Lumut tak ke rasa bersalah sebab tak dapat balik Muar n bagi penghormatan terakhir?

So aku tanya ibu, boleh ke pergi Lumut ni...ibu kata pergila..tapi kt balik Muar dulu...pagi tu terus siap-siap n shoot balik Muar, settle pengkebumian semua, 3pm shoot balik KL...smpai KL 6pm, naik rumah mandi dan siap-siap, 7pm shoot ke Lumut...

serius aku letih gile...nak bercakap pon rasa letih...aku siap tido dalam kereta (kalau travel naik kereta aku x suka tido) sebabkan dah gerak lambat, semua plan kami musnah...tak pe la...kita redah apa depan mata je :p

oh ye trip kali ni - aku,pui n miza je...as kan kat setiawan....plan nak singgah je nanti b4 balik KL...ajak dia lepak swiss, dia malas plak...so ok la ber3 pon bley...

otw ke Lumut sempat la kami singgah makan seafood kat hutan melintang tu...aku google ramai rekemen makan kat Medan Ikan Bakar Persatuan Nelayan ni..so jom try

 aku print screen je hahahaha


Ktrang order menu standard je...ikan+ udang + sotong + sayur + tomyam...air tembikai 1 jug...

 1/2 ikan siakap bakar - sedap
1/2 ikan masak 3 rasa - style lain...pelik rasa tp boleh makan...ujung2 sedap
sotong goreng tepung - sedap!
tomyam - sedap
udang masak kunyit - sedap (aku tak makan, diorang kata sedap)

overall -- berbaloi singgah...total RM70 :D

settle makan, ktrang teruskan perjalanan ke Lumut...mieza hangin je sbb tak dapat nak gilir2 drive dengan aku...maybe dia nampak keletihan aku macam mana...muahahahaha

ktrang check in kat Swiss hotel pukul 12am! dah masuk hari sabtu dah muahaha....alasannya sesat barat ok...kalau korang nak pergi sana, set waze jangan ambik teluk senangin...walaupun alamatnya teluk senangin, tapi ko akan naik angin sebab dia bawa ko jalan sesat....bila tanya reception hotel, dia kata kene taip sengiri...baru ikut trek yang betol....

kalau sesat, call hotel nanti dia rescue...janji tunggu tepi jalan n bgtau landmark kat mana...macam kami, ktrang jumpa ada sorang mamat ensem lepak petron...tny jalan then dia kata dia nk tolong anta smpai simpang masuk...seyes jauh betol ke dalam...gigih mamat tu anta...thanks ye...lupa nak ambik no tepon hahahha....

ktrang dapat stay kat Studio Apartment....keluasan dia ok sangat....kalau datang ramai boleh la bawa toto ke kan....sebabkan bangunan lama, xde la wow hotel dia...tapi bagi aku ni pon dah bestttttttttt

 Luas kan....

Dapur
Pinggan cawan smua tu ada...tapi dapur ni x sure boleh pakai ke tak
peti sejuk kat tepi tu...nampak x? :p

dari luar....

swimming pool best

Seronok kat sini sebab tak de orang...dah aku datang time hari bekerja hehe....saje la tanya bulan 12 ni available tak...tak de ye...FULL available balik bulan 1/2016....ye la cuti sekolah kan :)

stay sini tak dapat breakfast sebab FREE kan...so ktrang add on untuk breakfast pakej voucher 3orang = RM55...nak makan kene pergi kat swiss garden hotel...malas drive, leh call shuttle ambik korang...kalau nampak deme lalu, leh tahan je.... pilihan makanan ok...tapi tak de la banyak sangat sampai tak tahu nak makan apa :p


Lagi satu, ramai kata sini banyak lalat...tapi aku tak de plak rasa banyak lalat tu....bila pergi breakfast, baru jumpa lalat....hahahaha..tapi dalam bilik dia sediakan kertas yang lekat untuk jerat lalat tu....so sape nak datang sini kene set kat kepala lalat banyak ok 

Sterika tak disediakan....ktrang kalau travel mana2, memang bawa ion sendiri...so no big issue... :D
Ni je la info yang aku boleh share pasal swiss garden ni...kalau nak repeat tu boleh je...cuma lokasi dia agak jauh....n family aku pon dah bunyi-bunyi nak bercuti ke Lumut...boleh la masuk list hehehe

 lepak dekat swiss garden nye pool


pilih la kawan yang boleh terima kekurangan kau.
ekekekkeke

Have a nice day!

Tuesday, October 13, 2015

KKS, Mitsui Outlet Park, KLIA Sepang & Bagan Lalang

bersawang blog muahahaha

Lama tak lepak sini....rindu nak membebel tapi nak kata masa xde, tipuu la kan....aku yang malas nak ngadap laptop bila dah balik rumah :p

Life aku skang agak bz...ada je aktiviti tapi nak transfer gambar n share sini alahaiii kemalasan sangat-sangat....tapi aku cuba la nak rajin...blog ni aku sayang...leh gak baca balik dah 2-3 tahun akan datang hehehe

ni aku update cuti merdeka bulan 8 aritu....kisah koh lipe tak habis ceta lagi hahaha.....kebetulan plak as datang KL...jom la merayap......

pikir-pikir tak tahu nak g mana dan kebetulan kawan aku up status dia merayap g mitsui....eh teringin tapi jauh nun kat sepang...driver kata ok janji aku drive. Eh...

dari KL kami ikut highway PLUS exit nilai utara - KLIA...follow je signboard ke KLIA...mitsui ada di sebelah kiri....


sampai sana rezeki kami dapat parking tak jauh dari entrance. tapi panas betol..tak tahan rasanya :p


masuk dalam cuci mata....best gak...ala2 JPO kan.....





 
kami....

biasa la kalau barang2 branded ni sah-sah la aku xde saiz kan....so aku rembat perfume je la....promo merdeka seketul rm70...nasib baik beli seketul..dah balik rumah bau dia xwangi sangat....buang duit je..pui beli perfume Britney Spears rm150..sah2 la wangi tiada tandingan....nyesal beli perfume brand ala2 ni...rugiiii wawawa

ktrang solat asar siap2, then terus shoot ke Bagan Lalang...restoran pilihan tak lain tak bukan Restoran Senandung Semalam :D

aku dah 2-3 kali repeat makan sini...diorang pon sibuk ajak tapi ye la jauh kan Bagan Lalang ni...asyik la tak pegi2...kali ni jejak kan kaki jugak sbb dah sampai area sepang tu...

rezeki ktrang sampai je ada meja kosong...terus ambik tempat.....as dengan miza g order...aku n pui lepak kat meja....dari 6.30 beratur sampai 7.30 baru settle order ye....tu baru order...nak tunggu makanan sampai, nak dekat pukul 9 baru dapat makan wawawawa

sementara tunggu gilir2 g solat n layan otak2....pastu air 1 jug pon licin ktrang kerjakan hehe



menu pilihan...
ikan kerapu bakar
ikan siakap masa steam limau
sotong goreng tepung
lala + pepahat masak masam manis
ketam masam manis
udang butter
tomyam

total dalam RM 120...makan senak n rege berbaloii :p



balik KL, dah malam...nak dekat pukul 12 baru sampai rumah....seronok dapat lepak...kalau perasan, ktrang jarang lepak weekend...sebab masing2 ada je hal nya...biasa lepak ari jumaat lepas keje hehehe

balik tu kaki aku tegang gile...dah lama x drive jauh n lama...betis keras ok...miza kalau aku ada, nama dia nk pegang stereng tu memang tak la...memang aku je la driver sepanjang hari....furhh......

esok cuti. esok tahun baru...semoga ada perubahan sempena tahun baru dan yang penting kene jadi lebih baik lagiiiiiiiiii

happy holiday!!


Friday, September 4, 2015

Broga Hill, Semenyih + Sungai Tekala, Hulu Langat

salam jumaat....

kalau dengar jumaat happy sangattttt...sebabnya aku boleh #mereputdalambilik dua hari ni ekekeke

dah tua2 ni rela memerap dalam rumah....jumaat malam masuk rumah keluar balik isnin pagi...perghh syok gile...lg syok kalau rumah tak de orang...aku sorang je..perghhhh lagiii

muahhahhaa -- abaikan aku kadang2 senget!

aritu b4 puasa entah macam mana tertimbul idea nak 'berpeluh' kan badan...nak pergi dengan kawan2 tempat keje....banyak2 lokasi, broga hill jadi pilihan.....aku ni tahu dah kemampuan aku takat mana...tapi apa salahnya mencuba kannnnnnn hahahha

5.30pagi gerak dari KL...singgah solat subuh bagai sampai tol kajang dah pukul 6 lebih..ambik lin kat tol dan sambung jalan lagi...so harapan nak tengok sunrise tak de ye :D



seminggu sebelum pergi aku dah cuba turun naik tangga....takut la pancit ke kan nanti....sabtu masa aku g tu memula naik tu ok, elok sampai half peha aku sakit ok...keras jeee....

izreen yang tunggu aku tu pon aku cakap x pe la akak tak larat....tak payah tunggu....p naik dulu....dia nak tinggalkan aku pon berat hati...aku tak nak la dia dah datang jauh2 disebabkan aku x merasa nak naik ke puncak :p

aku naik slow-slow...elok plak aku nampak sorang budak perempuan lepak tepi...dia pon kene tinggal kawan2 dia...so kami sembang...last2 kami putuskan untuk turun....

muahahahaha....harapan nak sampai atas...bila nak turun tu baru aku sedar yang aku dah naik agak tinggi la gak....waaaawawawaaa...frust betol!

so view kat atas ni deme share ye...bukan aku yang snap ekekekke




 cayalah la lin

 lin n izreen

lin n dila...dila ni minah hiking...
merata2 panjat bukit n gunung

aku kat bawah syok melepak dengan budak baru kenal yang sama2 tak mampu panjat atas hahahaha...kami sembang2 pastu diorang pon turun....apa lagi aku ajak la posing kat pintu gerbang tu....panas je hati tengok orang snap pic wakakaka



v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

sehingga bertemu lagi kooo......ekeke

lepak minum air kelapa, terus ktrang sambung jalan...kali ni nak berendam kat air terjun...sape nye idea tu? aku laaaaaa....konon nak sejukkan badan....naik pon separuh ada hati nak sejukkan badan ekekekek

shoot g sungai tekala hulu langat....nak masuk dalam tu ada la 30km kot....jauh gak...ingat dekat :p

 masing-masing bawa bekal + tapau kat tepi pintu masuk








lama tak berendam syok gak....hehe...settle mandi terus balik rumah....aku pengsan kepenatan sampai maghrib kot muahahahahha

thanks korang bawa kita jalan-jalan :p

esok sabtu....syok nye!!!

happy weekend :D

Thursday, August 13, 2015

Raya 2015 yang entah hape-hape

boleh ke aku letak tajuk gitu hehehe

tahun ni la aku rasa paling tak bermakna sekali time raya....semua nya punca aku jatuh sakit (demam denggi) + jiwa aku pon tengah sakit gak time raya ni ekekee....

dari plan nak balik kampung, aku decide raya kl je....nasib baik ibu tak kisah...ye la kesian gak dia kan nak balik kampung...itu la jiwa pon tak de...raya macam tak de apa je :(

persiapan raya....bebetol ala kadar...nasib baik order kuih 3jenis...merasa la ada kuih raya...baju pagi raya aku plan nak pakai apa yang ada je....tapiiiiiii tiba2 mak aku cakap nak color biru....sebabnya adik aku 1 family warna tu....adoiii nape nk kene tiru diorang kan :p

last2....sarung je baju biru dah lama beli tak pakai + kain tu aku suruh makcik aku jahitkan....tudung sarung je tudung yang ada...tahun ni memang jimat gile belanja aku.....

petang raya macam biasa ziarah kubur ayah dulu....alhamdulillah 14tahun tanpa gagal ktrang g ziarah ayah...mak aku ni kalau x ziarah kubur dia xkan nak balik kampung....so tak yah la mimpi nak beraya balik kampung awal2....xde maknanya............ :(


terpikir gak aku esok2 kalau aku kawen, sape nak bawa dia....ye la kebetulan time tu turn mertua sah2 la balik awal kan....(ni pikir masa dulu..skang xpikir dah hehe) oh lupa adik kecik aku ada lagi muahahaaha

sehari sebelum raya tu xde pe aktiviti melainkan tolong mak aku masak....punya la banyak menu dia padahal nak makan 5 orang je....nasi impit - kuah kacang - rendang daging - kari ayam....nasib baik kuah lontong postpone raya kedua...kalau x sape la nak makan :p

 kalau tahun lepas x balik beraya sbb dapat anakbuah, tahun ni amad dah setahun....kek pon lari dari tapak...aku pecut masa drive :(


 budak ni memang nakal sangattt

pagi raya, ktrang turun solat kat bawah...pastu naik atas balik terus sessi bermaafan dan bergambar....pastu masing-masing makan....simple giler pagi raya aku hehe


 maaf... ni je gambr terbaekkk

 amad dan bonda & walid

 3 beradik....

susah nak ajak amad ni begambar...kene selfie baru dia ok...
sbb nampak muka dia kat screen...eeii mcm2 la awak ni
 tuan belog ehhee

v
v
v
v
v
v
v


ni baju raya pakai sarung apa ada...janji biru hehehe

dan raya kali ni merasa la slim sikit hahaha....berat aku turun +- 7kg gak....so baju pon loose je...tapi skang dah naik balik...stresss aku huhuhuu

pukul 11am mcm tu, amad gerak balik pahang....aku yang kat rumah tukar uniform n ambik port depan tv....korang tny la ceta pe je aku x layan...semua aku layan ok...dari pagi sampai ke malam muahahahaha.....tahun ni paling win rasanya TV3...banyak ceta baru2...astro banyak ceta recycle je...boringgg.... :p

secara ringkasnyaaa...........
raya ke 2 - lepak rumah
raya ke 3 - lepak rumah
raya ke 4 - lepak rumah...petang aku tepu...kuar g layan teh tarik n tossei...kuar dalam sejam then balik rumah balik
raya ke 5 - miza dh balik KL..so dia bawa aku g beraya kat oldtown..minum kopi hahaa
raya ke 6 - aku kene g ambik darah...nak checkup darah aku...kes denggi x habis lagi...nanti aku share

dan raya ke 7 baru aku masuk keje :D

dalam masa aku lepak rumah ni, ada la kawan opis datng beraya n bff aku lela gigih dari kampung datang ziarah aku....happy sangat ada yg sudi dtg rumah...kalau tak bertambah la bosan lepak xde sape datang hehee

so...raya tahun ni memang sempoi habis....disamping aku tak membazir duit, aku betol2 rehattttttttt.....dan nak jadi ceta tahun ni x banyak jemputan open house....haihhh memang raya 2015 masuk ke zon boring dan bosan hehe

macam biasa KKS semua kene hupdate pic raya.....hehehe

walaupun kami jauh, tapi hati kami dekat sangat hehe
 
k la...dah nak habis raya kan.....lagi 2 hari je.... aku tgh struggle ganti pose ni....hewhewhew

akhir kata...syawal dah nak habis!

tata

28Syawal...
5.20pm