Posts

Showing posts from August, 2010

17 Ramadhan : Separuh jalan je lagi menuju R.A.Y.A

Image
arini cuti nuzul quran.aku yang keje kat selangor patutnya cuti arini.tapi aku keje.tempat aku ganti isnin sebagai cuti nuzul.so straight la sampai selasa :)

semakin nak hampir dengan raya, semakin tekak menjadi lemau.tak tahu nak makan pe time berbuka.bangun sahur pon semakin malas.mood keje pon semakin merundum.aikk...semua jatuh je ni ekeke....

roti canai segera + kari ayam + teh o panas...
3 biji rambutan...kenyang!

dalam nak raya, kat opis kene la hias ala kadar.katanya bersederhana.so guna pakai barang-barang lama dan inilah hasilnya...............

aku-pijan-aneey gigih dok hias2.cadang nak letak lemang buatan sendiri.tunggu la lepas cuti merdeka.barang2 banyak tak de.susah nak deco... :p

ermm semangat balik raya ni, semua dah tulis siap2 nak balik kampung.ada lagi yang tak tulis.dah tak muat white board tu :p tahniah elly anda cuti paling lama.3minggu.tak pe kampung dia jauh kat Surabaya.di ikuti kak zuri 2 minggu...best3....

siap kene tulis kampung halaman... ;)


tahun ni dah tak de da…

Ahad yang rajin

Image
ahad lepas bebetol aku manfaatkan hari minggu aku :)

bangun pagi...terus mendobi kain baju, basuh pinggan mangkuk, kemas rumah dan blablabla....pe surirumah buat aku buat le :p

ibu plak wat keje dia kat bilik depan.memang aku layan diri aku je la.na dah chow balik Nilai.

siap semua, aku terus kuarkan kotak kasut bawah katil.dalam kotak tu aku letakkan surat menyurat-bil2-surat cinta-surat ptptn-dan segala mak nenek surat la.aku nak filling kasi cun!


bila tengok balik semua surat2 tu terus terpikir kalo la kaya dah lama aku settlekan ptptn ni.menyakitkan jiwa je tengok baki yang aku rasa tak pernah susut muahahaha



settle filling tu, tetibe rajin.cari buku dalam almari.aku nak buat buku resipi.mana2 resipi yang aku dapat aku nak satukan.idea ni datang bila sepupu aku cakap yang arwah ngah tak tinggal kan satu pon buku resipi pe kuih/kek dia buat.dah la sedap.rugi3...so aku catat sikit2 resipi aku dapat aku nak simpan.... :)


settle semua, aku siap2 pergi kedai.cari sayur.cari kelapa.suratkhab…

Lagi 20 hari nak raya : tahun ni nak beraya dengan sape?

Image
nampak gaya tahun ni beraya dengan diorang lagi... ;)

cuti aku lulus.9-19hb 9...lama tu cuti...biarpun duduk rumah janji aku tak payah naik bas turun bas pergi keje :)

kalau duduk kampung, kene la bergilir2 umah acik dengan ayah ngah.umah acik tak de astro,panas,ramai makcik2, pak sedara, sepupu sepapat berkampung.kalau rumah ayah ngah sejuk ada aircond, rumah ada astro, leh WIFI, tak de orang.best3.

tapi aku pilih rumah acik.nanti mak aku bising.walaupun dah tau sangap sangat sebab tak de astro ekeke

bukan tu aku nak ceta...

tiap kali raya masalah aku satu je.cuti lama tapi tak beraya mana2.kawan2 toksah cakap la.semua bzy beraya.beraya umah mak.beraya umah mertua.memang cuti di manfaatkan la bebetol.aku??cuti memang duduk rumah.tengok tv.makan.tido.ulang balik sampai malam.esok pon rutin yang sama gak.ermm.....

teringin gak nak beraya kat Muar..tapi mak aku malas.leceh.tak suka balik sana.so sekian terima kasih

semalam hello2 dengan farik.biasa la kami.mesti ada plan raya.tapi ujung2 aku m…

Tetibe je rasa ada azam selepas seminggu berpuasa

Image
tahun ni aku ada azam ekekke

Azam bulan puasa :-
terawih.kalau boleh tak nak miss.buat 8 pon jadi la..sebaiknya 20 pelissskhatam al quran.habis 30 juzuk'...time kecik2 boleh je nape dah tua tak boleh.kenapa???jangan membazir.katakan tidak pada PARAM.kami anti-PARAM :pmakan kuantiti sikit.kurangkan manis dalam makanan.lebihkan pada senyuman hahaha
nak turun berat badan.bulan pose je nk kurang 4kg!bley?bley x?hehehenak turun 4kg eh...tapiiiiiiiii aritu adik balik weekend...meja penuh makanan....erkkk

1st day
murtabak singapore + satay + keledek goreng + bubur keladi
+ ayam rendang nogori...sedap3

air botol feveret adik...
time kecik2 dulu 50sen tapi botol pendek.sekarang rm1.40 botol panjang

2nd day
murtabak + bubur lambuk + kuih2 +
ikan bawal 3 rasa + cakoi+ rambutan

maggie pon adik teringin time berbuka...
pelik aku..aku tak suka maggie!

aku tak tahu nak makan pe...1st day tu aku makan ni je

dan air masak gak aku rasa terbaik.tahun ni macam pelik.tak suka air manis.bila berbuka minum air masak r…

Jejak PARAM :)

Image
kebiasaan setiap kali menjelang Ramadhan, serang param :)

tapi tahun ni macam tak da selera nak membeli-belah kat sana.entah.rasa macam kalau boleh nak masak.nak masak.nak masak kat rumah!

semalam sempat la g cuci mata.....

kalau nak ikutkan amalan2 aku sebelum ni, tepung pelita wajib ada!tiap-tiap hari nak ada atas meja.tapi tahun ni macam borinnnnggggg....*wat memek muka mencebik ekeke

pesal ko tak berjaya buat aku terliur???

macam-macam hidangan ada...cakap je nak apa....

banyak jenis air.tapi semalam aku buka minum air masak.perghhhh hehehe

kuih yang boleh tahan menarik.tapi aku tak beli pon :p

pe barang makan murtabak singapore kat KL...nak makan g singapore le ekeke

aneey beli nasi beriyani.terbaik katanya.nanti leh try!

3 kali dok ulang alik..akhirnya aku beli...

ayam mana pakcik??
nasi kukus ayam dara..beli sebungkus.share dengan ibu

abg jual : 5 keping rm4 dik!
awek nak beli : sy nak 2 ye!
abg jual : 2 je ke?
**satu aku, satu ibu...cukup la.... :p

pastu terus balik.tengok la esok lusa selera …

Teman Baru....

Image
agak-agak kenal tak budak baju hijau tu :p

tu kawan blog + fb yang aku baru jumpa...cik einaz :)

dulu time aku nak berdiet, sibuk la klik sini sana.sekali terjumpa blog einaz ni.semangat wei dia kurus.dia kata b4 ni badan dia lagi besar dari aku.tapi setelah setahun berdiet badan cun gilerrrr....jaga makan dan exercise!

terus semangat nak diet setahun hahaha...jun pon sangat men-sapot aku supaya berdiet ketat!

dan ktorang kerap la berhubung kat email.pastu dia ajak aku join dia dengan kawan2 dia ke FRIM.aku macam nak join....paksa rela jun join sama..jun on, aku terus setuju nak follow.dan kitorang berjumpa di FRIM, Kepong....

so...einaz orang ke 2 aku jumpa...1st jumpa kd...teringin juga nak jumpa yang lain-lain kat kepochi link tu...maksud aku memang aku tau diorang kat alam maya antaranya : cool - kak mya - madey - meen - cikin....rasanya cool paling lama kenal tapi tak pernah jumpa pon :p

yang lelain tu semua kawan sengal + kawan2 belajar + se-opis + ex-opismate + sepupu + sedara mara..…

Wajib Tonton : The Last Airbender

Image
sabtu lepas aku dan geng mapley pergi tengok ceta ni...tetibe jadi geng mapley...mana tak nya memasing kemaruk masakan mamak...aku-mak-sue roti nan ayam tandoori...jun mee goreng mamak walaupn yang masak melayu ekekeke

ceta ni best...best untuk di layan tapi jangan layan midnite....hahaha

aku tengok ceta ni dari mula sampai nk ujung2...pastu aku ON dengkur...ngantuk weii...tengok midnite mata stim giler...mungkin sebab aku siang nye dah berjalan nyoping kat jalan tar...malam tak larat....

tapi jun awal2 dah dengkur....zzzz....lagi awal dari aku....

mak dengan sue je celik mata diorang yang sepet tu hahaha....tapi ceta ni best...sampai sekarang aku asyik buat aksi Aang b4 nak berlawan...dan cara nak manipulasi air...

sekarang ni baru Book One:Water....ada 3 buku lagi...sebabkan aku dengan jun tido..mak kata kitorang layak tengok Book Four je terus....hampehhhhhh hehhe

kalau nak tengok, sila ke pawagam berhampiran :)

p/s:kartun dia ada kat astro kan?

Short Break:Port Dickson

Image
aritu aku pergi bercuti ke PD....dokek jo.. :p

kali ni percutian free-of-charge sebab penginapan dan makan di tanggung...bawa je la beg pakaian...dan duit kalau nak shopping hehe

lelaki di belakang itu yang men-sapot perbelnjaan seisi keluarga...tq ayah ngah!

aktiviti macam biasa...sampai PD sabtu petang.check in apartment pastu lepak minum2.aku bawa behun goreng.diorang plak dah tapau McD GCB....so layan makan2...pas maghrib terus chiao ke swimming pool.berendam malam2 adalah sangat best!

ayah ngah suruh naik nak ajak pergi makan....semua macam slow giler bersiap.kul 10 baru kuar.g makan kat Restoran Nasreen area Teluk Kemang.aku rekemen kalo sesiapa nak makan sini.sedap+service bagus.harga tak mahal sangat.standard. :D

sempat lagi tu posing depan cermin...hahaha
ikan siakap 3 rasa - lala sambal - telur bungkus - udang bawang putih - kailan 3 rasa - tomyam campur -->semua LULUS kat tekak aku :D
balik rumah apa lagi mahu layan mata.ngantuk giler.bawa laptop dan DVD tapi macam hampeh.ta…

Blog Award

Image
salam :)

sejuk nyer arini.kat luar hujan pulak.asyik kuar masuk toilet je le :p

dah lama tak dapat award.tetibe antu tinggal jejak kata dapat anugerah.ok copy je dari blog beliau :)



1. Ucap terima kasih kepada orang yang memberi anda awards
- Terima Kasih Madey! 2. Tag 15 orang yang anda fikirkan menarik untuk dibaca
- Link kat Kepoh-chi semua menarik.otomatik aku tag! 3. Memberi tahu kepada orang-orang yang bertuah di chatbox anda telah ditag
- ok.esok lusa aku bagitau ;) 4. Nyatakan 7 tentang diri anda
- anak sulung dari 3 orang gegirl - seorang yang banyak cakap dan suka gelak - suka makan, makan dan makan... - kalo dah suka makan, otomatik suka berjalan - kalau bertekak atau kasi pendapat, mesti nak menang - suka mengarah orang ahhahaa *dah anak sulung kan :p - sangat sensitif.jiwa lembut walaupun luaran tak macam perempuan melayu terakhir pon :p siap :) settle hutang dengan Madey :) p/s:Madey --> lama tak nampak :p

3 Destinasi 1 Hari : Shah Alam {Kota Lampu}

Image
selepas belajar sejarah di Muzium Negara, kitorang meneruskan perjalanan ke Shah Alam :)
tujuan utama memang nak ke Kota Lampu - I City...best dapat tengok lampu dan juga posing :p




nampak tak atas kepala aku ada cekak lampu2 tu :p kerana cekak tu ada budak rengek2 nak gak...cian dia...
ayah dia suruh minta dari aku heheheh






penat?mestilah penat.sampai tengah malam baru sampai rumah.tapi yang penting enjoy :) sekarang ni kadar bayaran masuk I City RM10 seorang.mahal betol.bagi aku tak pergi pon tak pe.ada lampu je pon :P
so tamat perjalanan aku 3 Destinasi dalam 1 hari (~_^)