testing

Thursday, August 26, 2010

17 Ramadhan : Separuh jalan je lagi menuju R.A.Y.A

arini cuti nuzul quran.aku yang keje kat selangor patutnya cuti arini.tapi aku keje.tempat aku ganti isnin sebagai cuti nuzul.so straight la sampai selasa :)

semakin nak hampir dengan raya, semakin tekak menjadi lemau.tak tahu nak makan pe time berbuka.bangun sahur pon semakin malas.mood keje pon semakin merundum.aikk...semua jatuh je ni ekeke....

roti canai segera + kari ayam + teh o panas...
3 biji rambutan...kenyang!

dalam nak raya, kat opis kene la hias ala kadar.katanya bersederhana.so guna pakai barang-barang lama dan inilah hasilnya...............

aku-pijan-aneey gigih dok hias2.cadang nak letak lemang buatan sendiri.tunggu la lepas cuti merdeka.barang2 banyak tak de.susah nak deco... :p

ermm semangat balik raya ni, semua dah tulis siap2 nak balik kampung.ada lagi yang tak tulis.dah tak muat white board tu :p tahniah elly anda cuti paling lama.3minggu.tak pe kampung dia jauh kat Surabaya.di ikuti kak zuri 2 minggu...best3....

siap kene tulis kampung halaman... ;)


tahun ni dah tak de dapat kad raya....ni pon kad raya tahun bila ntah farik kasi.itupon guna company dia nye kad raya.tak pe lah janji kasi.tapi jangan tak tahu mamat ni pernah merajuk dengan aku.sebab nya aku tak balas kad raya dia muahahahahaha....setahun okey ktrang tak berhubung...ekekeke


dan sehingga arini aku tak berbuka di luar pon lagi.tak sabar nak tunggu next week.tunggu na n adik balik.aku tak sampai hati plak nak buka luar dengan kawan2 tapi ibu kat rumah sorang2 je makan.budak2 ni balik,senang sikit aku nak jadi burung hantu ekeke

aku nak makan secara tamak!!!!!!!!!

order belacan semakin banyak tapiiiiii stok plak susah nak dapat skang ni.cmne?cmne?huhuu

okey qira...pasang lagu raya sekarang!

Tuesday, August 24, 2010

Ahad yang rajin

ahad lepas bebetol aku manfaatkan hari minggu aku :)

bangun pagi...terus mendobi kain baju, basuh pinggan mangkuk, kemas rumah dan blablabla....pe surirumah buat aku buat le :p

ibu plak wat keje dia kat bilik depan.memang aku layan diri aku je la.na dah chow balik Nilai.

siap semua, aku terus kuarkan kotak kasut bawah katil.dalam kotak tu aku letakkan surat menyurat-bil2-surat cinta-surat ptptn-dan segala mak nenek surat la.aku nak filling kasi cun!


bila tengok balik semua surat2 tu terus terpikir kalo la kaya dah lama aku settlekan ptptn ni.menyakitkan jiwa je tengok baki yang aku rasa tak pernah susut muahahaha



settle filling tu, tetibe rajin.cari buku dalam almari.aku nak buat buku resipi.mana2 resipi yang aku dapat aku nak satukan.idea ni datang bila sepupu aku cakap yang arwah ngah tak tinggal kan satu pon buku resipi pe kuih/kek dia buat.dah la sedap.rugi3...so aku catat sikit2 resipi aku dapat aku nak simpan.... :)


settle semua, aku siap2 pergi kedai.cari sayur.cari kelapa.suratkhabar.daun pandan dll....

petang2 aku baring kejap.pastu masuk dapur.tengok2 mak aku tengah masak bubur pisang.mak aku kata asyik bising je tak dapat bubur, biar dia masak...muahaha.sebabnya dari awal puasa lagi aku mencari bubur pisang.ada beli kat param tapi manis dia tuhan je tahu.sampai tak boleh nk hirup huhuu

tapi dah bgtau mak aku siap2 "ibu, orang tak nak manis"

memang tak manis pon.ngam2 soi je :)

buka makan semangkuk ni, lepas berbuka makan lagi dan sahur pon makan.
hilang kempunan aku ekeke

pastu aku buat sandwich.ibu lak goreng tauhu.buat tauhu sumbat.pastu aku masuk dapur masak Nasi Ujang...sedap tau nasi ni.simple je tapi cedapppp....ni idea dari cikin... :)


air lak aku wat air limau nipis.sikit je gula.asyik air masak je.boring lak :p

dan berbuka la kami 2 beranak.tapi makan penuh meja.sesekali dapat masuk dapur best3.....

tauhu sumbat - sandwich - bubur pisang - tepung pelita jiran kasi

# minggu ni semua aku teringin aku dapat.bubur pisang, tauhu sumbat dan beehun goreng.beehun tu mak aku goreng ari sabtu :) thanks mama!hahaha

Friday, August 20, 2010

Lagi 20 hari nak raya : tahun ni nak beraya dengan sape?

nampak gaya tahun ni beraya dengan diorang lagi... ;)

cuti aku lulus.9-19hb 9...lama tu cuti...biarpun duduk rumah janji aku tak payah naik bas turun bas pergi keje :)

kalau duduk kampung, kene la bergilir2 umah acik dengan ayah ngah.umah acik tak de astro,panas,ramai makcik2, pak sedara, sepupu sepapat berkampung.kalau rumah ayah ngah sejuk ada aircond, rumah ada astro, leh WIFI, tak de orang.best3.

tapi aku pilih rumah acik.nanti mak aku bising.walaupun dah tau sangap sangat sebab tak de astro ekeke

bukan tu aku nak ceta...

tiap kali raya masalah aku satu je.cuti lama tapi tak beraya mana2.kawan2 toksah cakap la.semua bzy beraya.beraya umah mak.beraya umah mertua.memang cuti di manfaatkan la bebetol.aku??cuti memang duduk rumah.tengok tv.makan.tido.ulang balik sampai malam.esok pon rutin yang sama gak.ermm.....

teringin gak nak beraya kat Muar..tapi mak aku malas.leceh.tak suka balik sana.so sekian terima kasih

semalam hello2 dengan farik.biasa la kami.mesti ada plan raya.tapi ujung2 aku malas join.mana taknya ajak pergi tengok orang mancing la, lepak mapley la...dah la mapley kampung yang datang lepak orang tua2.owh boring!!!tu semua aktiviti kaum adam.aku kan hawa ekeke

farik : 'aku try la cuti lama.leh gak lepak kampung.ko balik kampung sound la.senyap je'
emy : 'nak sound camne.aku balik raya ni.last balik bulan 6 aritu'
farik : 'oit.lama nye x balik'

ekekeke.....takpe kali ni balik aku balik lama sikit.pastu tahun depan baru balik lagi muahahhha

tahun ni kalau aku beraya dengan diorang lagi mesti mak aku bising.pic kat atas tu pon aku pergi kene marah.

ibu : ni nak beraya dengan sape?

emy : kawan...

so dia diam la.sekali tu tengok budak2 ni ambik depan rumah.dah macam tak de kawan lain.tapi memang tak de pon.diorang je la yang tinggal kat kampung tu.3 teruna 1 dara...yang lain selamat dah tukar status!ekekke

cuma tahun ni kalau nak lepak2, aku nak suruh diorang tunggu depan simpang la.jangan ambik depan rumah.nanti kene sound lagi.sakit je jiwa aku dengar...


"senang2 kawen je la dengan diorang.habis cerita"

takkkkkkkkkkkkkkkkkk naaaakkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk :p

Monday, August 16, 2010

Tetibe je rasa ada azam selepas seminggu berpuasa

tahun ni aku ada azam ekekke

Azam bulan puasa :-
  • terawih.kalau boleh tak nak miss.buat 8 pon jadi la..sebaiknya 20 pelisss
  • khatam al quran.habis 30 juzuk'...time kecik2 boleh je nape dah tua tak boleh.kenapa???
  • jangan membazir.katakan tidak pada PARAM.kami anti-PARAM :p
  • makan kuantiti sikit.kurangkan manis dalam makanan.lebihkan pada senyuman hahaha
  • nak turun berat badan.bulan pose je nk kurang 4kg!bley?bley x?hehehe
nak turun 4kg eh...tapiiiiiiiii aritu adik balik weekend...meja penuh makanan....erkkk

1st day
murtabak singapore + satay + keledek goreng + bubur keladi
+ ayam rendang nogori...sedap3

air botol feveret adik...
time kecik2 dulu 50sen tapi botol pendek.sekarang rm1.40 botol panjang

2nd day
murtabak + bubur lambuk + kuih2 +
ikan bawal 3 rasa + cakoi+ rambutan

maggie pon adik teringin time berbuka...
pelik aku..aku tak suka maggie!

aku tak tahu nak makan pe...1st day tu aku makan ni je

dan air masak gak aku rasa terbaik.tahun ni macam pelik.tak suka air manis.bila berbuka minum air masak rasanya sedaaaaaaaaaapppp giler..hahahaa

2nd day tu aku kerjakan rambutan + murtabak...habis separuh...arghhh....mana selera rakus aku eh....[tak rakus ke kalo separuh murtabak aku kerjakan hahaha]

semalam buka makan cekodok dengan air masak...ekeke

arini???ermm kalo boleh nak tauhu sumbat...tapi mak aku buat la...kalo beli tak sedap ;)


kalo selamat berbuka arini, 8 hari dah berlalu...ada lagi 22hari...muahaha...siap kira tu ekekek

Friday, August 13, 2010

Jejak PARAM :)


kebiasaan setiap kali menjelang Ramadhan, serang param :)

tapi tahun ni macam tak da selera nak membeli-belah kat sana.entah.rasa macam kalau boleh nak masak.nak masak.nak masak kat rumah!

semalam sempat la g cuci mata.....

kalau nak ikutkan amalan2 aku sebelum ni, tepung pelita wajib ada!tiap-tiap hari nak ada atas meja.tapi tahun ni macam borinnnnggggg....*wat memek muka mencebik ekeke

pesal ko tak berjaya buat aku terliur???

macam-macam hidangan ada...cakap je nak apa....

banyak jenis air.tapi semalam aku buka minum air masak.perghhhh hehehe

kuih yang boleh tahan menarik.tapi aku tak beli pon :p

pe barang makan murtabak singapore kat KL...nak makan g singapore le ekeke

aneey beli nasi beriyani.terbaik katanya.nanti leh try!

3 kali dok ulang alik..akhirnya aku beli...

ayam mana pakcik??
nasi kukus ayam dara..beli sebungkus.share dengan ibu

abg jual : 5 keping rm4 dik!
awek nak beli : sy nak 2 ye!
abg jual : 2 je ke?
**satu aku, satu ibu...cukup la.... :p

pastu terus balik.tengok la esok lusa selera apa plak.ala baru 2 hari puasa..tunggu la dah seminggu nanti :)

tahun ni kat ne nak makan-secara-tamak-tapi-tak-habis??ikut tekak aku vote stim-boat...pas makan leh mata stim.ngantuk sebab makan banyak ekeke....

tahun ni tempat keje aku tapau lauk dan sayur untuk buka puasa..sebelum puasa aritu dapat 2 kotak kurma setiap orang.mabuk kurma la :)

kejap je dah 3 ramadhan....zassss............

Tuesday, August 10, 2010

Teman Baru....

agak-agak kenal tak budak baju hijau tu :p

tu kawan blog + fb yang aku baru jumpa...cik einaz :)

dulu time aku nak berdiet, sibuk la klik sini sana.sekali terjumpa blog einaz ni.semangat wei dia kurus.dia kata b4 ni badan dia lagi besar dari aku.tapi setelah setahun berdiet badan cun gilerrrr....jaga makan dan exercise!

terus semangat nak diet setahun hahaha...jun pon sangat men-sapot aku supaya berdiet ketat!

dan ktorang kerap la berhubung kat email.pastu dia ajak aku join dia dengan kawan2 dia ke FRIM.aku macam nak join....paksa rela jun join sama..jun on, aku terus setuju nak follow.dan kitorang berjumpa di FRIM, Kepong....

so...einaz orang ke 2 aku jumpa...1st jumpa kd...teringin juga nak jumpa yang lain-lain kat kepochi link tu...maksud aku memang aku tau diorang kat alam maya antaranya : cool - kak mya - madey - meen - cikin....rasanya cool paling lama kenal tapi tak pernah jumpa pon :p

yang lelain tu semua kawan sengal + kawan2 belajar + se-opis + ex-opismate + sepupu + sedara mara.... :)

thanks cik einaz ajak join ke FRIM......nanti kalo nak hiking lagi kat mana2 ajak la lagi eh :)

dan...untuk ko cik jun....thanks teman kan aku eh...ekeke

Segala rintihan aku ,engkau selalu ada
**baik nye bodek wakakakkaa

p/s:nak update pasal FRIM lak

Monday, August 9, 2010

Wajib Tonton : The Last Airbender


sabtu lepas aku dan geng mapley pergi tengok ceta ni...tetibe jadi geng mapley...mana tak nya memasing kemaruk masakan mamak...aku-mak-sue roti nan ayam tandoori...jun mee goreng mamak walaupn yang masak melayu ekekeke

ceta ni best...best untuk di layan tapi jangan layan midnite....hahaha

aku tengok ceta ni dari mula sampai nk ujung2...pastu aku ON dengkur...ngantuk weii...tengok midnite mata stim giler...mungkin sebab aku siang nye dah berjalan nyoping kat jalan tar...malam tak larat....

tapi jun awal2 dah dengkur....zzzz....lagi awal dari aku....

mak dengan sue je celik mata diorang yang sepet tu hahaha....tapi ceta ni best...sampai sekarang aku asyik buat aksi Aang b4 nak berlawan...dan cara nak manipulasi air...

sekarang ni baru Book One:Water....ada 3 buku lagi...sebabkan aku dengan jun tido..mak kata kitorang layak tengok Book Four je terus....hampehhhhhh hehhe

kalau nak tengok, sila ke pawagam berhampiran :)

p/s:kartun dia ada kat astro kan?

Sunday, August 8, 2010

Short Break:Port Dickson

aritu aku pergi bercuti ke PD....dokek jo.. :p

kali ni percutian free-of-charge sebab penginapan dan makan di tanggung...bawa je la beg pakaian...dan duit kalau nak shopping hehe

lelaki di belakang itu yang men-sapot perbelnjaan seisi keluarga...tq ayah ngah!

aktiviti macam biasa...sampai PD sabtu petang.check in apartment pastu lepak minum2.aku bawa behun goreng.diorang plak dah tapau McD GCB....so layan makan2...pas maghrib terus chiao ke swimming pool.berendam malam2 adalah sangat best!

ayah ngah suruh naik nak ajak pergi makan....semua macam slow giler bersiap.kul 10 baru kuar.g makan kat Restoran Nasreen area Teluk Kemang.aku rekemen kalo sesiapa nak makan sini.sedap+service bagus.harga tak mahal sangat.standard. :D

sempat lagi tu posing depan cermin...hahaha

ikan siakap 3 rasa - lala sambal - telur bungkus - udang bawang putih - kailan 3 rasa - tomyam campur -->semua LULUS kat tekak aku :D

balik rumah apa lagi mahu layan mata.ngantuk giler.bawa laptop dan DVD tapi macam hampeh.tak de maknanye nak layan.baik la zzzzz hehehe....

ahad pagi baru la aktiviti bermula...kul 9 baru bangun.g cari sarapan.sempat singgah teluk kemang tu.aku sambar seluar pendek + topi.g PD pon nak shoping.ntah hape2 la aku ni hehe....pastu baru cari sarapan.sedap la sambal sotong kering makcik tu...dah la sotong dia besaaarrrrrrrr...kalo kat KL mimpi di siang hari la nak dapat sotong banyak2...huhuu

budget cun la konon pakai topi merah ekeke

siap bersarapan, barulah kitorang turun ke laut...usop ajak naik Storm.aku dengan ika tak cakap setuju ke apa terus paksa2...eeiii aku mati hidup semula pon tak kan naik.hati aku kecik.badan je besar muahahah....aku duduk dalam bot dengan abang bot tu ekeke

usop - ika - bini usop....
padan muka korang ekekeke

usop lagi dan apik plakk....

dan sempat la posing seketul dua kat tepi pantai tu..kali ni aku tak turun mandi kat laut...sayang kulit uuuuuuuuuuuuuuuuu....ekeke



dan percubaan melompat ke langit yang paling berjaya...dulu lompat kat Sarawak sampai krem kaki...kali ni tidak...malah tinggi la gak hehe


pastu terus terjun kolam...aku siap pakai swiming suit lagi...tapi versi muslimah ler...cekciiiiiiii...dalam kolam baru tanggal baju.malu arr ekeke



sepatutnya check out kul 12, tapi dok leka berendam dah lajak sampai kul 1 lebih...naik rumah siap2 then checkout kul 3...nasib baik tak kene extra charge... :p

pastu terus gerak KL.....percutian kali ni muka tak burn sangat tapi kulit muka mengelupas dan bibir pecah.owh bibir ni sebab ika tendang time berenang...sakit sampai sekarang :(

itu je kisah short break ke PD....best3 sebab aku cuci kaki je kot muahahahha

tata ;)

Thursday, August 5, 2010

Blog Award

salam :)

sejuk nyer arini.kat luar hujan pulak.asyik kuar masuk toilet je le :p

dah lama tak dapat award.tetibe antu tinggal jejak kata dapat anugerah.ok copy je dari blog beliau :)



1. Ucap terima kasih kepada orang yang memberi anda awards

- Terima Kasih Madey!
2. Tag 15 orang yang anda fikirkan menarik untuk dibaca

- Link kat Kepoh-chi semua menarik.otomatik aku tag!
3. Memberi tahu kepada orang-orang yang bertuah di chatbox anda telah ditag

- ok.esok lusa aku bagitau ;)
4. Nyatakan 7 tentang diri anda

- anak sulung dari 3 orang gegirl
- seorang yang banyak cakap dan suka gelak
- suka makan, makan dan makan...
- kalo dah suka makan, otomatik suka berjalan
- kalau bertekak atau kasi pendapat, mesti nak menang
- suka mengarah orang ahhahaa *dah anak sulung kan :p
- sangat sensitif.jiwa lembut walaupun luaran tak macam perempuan melayu terakhir pon :p
siap :) settle hutang dengan Madey :)
p/s:Madey --> lama tak nampak :p

Monday, August 2, 2010

3 Destinasi 1 Hari : Shah Alam {Kota Lampu}


selepas belajar sejarah di Muzium Negara, kitorang meneruskan perjalanan ke Shah Alam :)

tujuan utama memang nak ke Kota Lampu - I City...best dapat tengok lampu dan juga posing :p





nampak tak atas kepala aku ada cekak lampu2 tu :p
kerana cekak tu ada budak rengek2 nak gak...cian dia...
ayah dia suruh minta dari aku heheheh







penat?mestilah penat.sampai tengah malam baru sampai rumah.tapi yang penting enjoy :) sekarang ni kadar bayaran masuk I City RM10 seorang.mahal betol.bagi aku tak pergi pon tak pe.ada lampu je pon :P

so tamat perjalanan aku 3 Destinasi dalam 1 hari (~_^)