testing

Tuesday, June 16, 2015

Shopping Raya

pernah ke aku tak membeli time raya? muahahhahaha

setiap kali raya memang akan kuar duit cuma makin lama maki berhemah...beli yang penting je....tol tak :p

tahun ni saje la aku merayap sabtu lepas g Jalan TAR...lama betol tak jalan-jalan hari sabtu....eh macam dah lama x update blog entry macam ni ekekeke


ibu n adik pon nak cuci mata gak...diorang tumpang aku sampai train.....aku kalau nak ke KL, maaf le nak bawa kete...tak sanggup nak tension-tension cari parking n ngadap jem....baik naik train...parking je kete kat train :)

pukul 11 ktrang kuar...plan nye cepat pergi cepat balik....so jumpa pui kat train sogo dan menapak la kami ke Busana Mara tu...sebab pe? perut aku sakit plak...pastu nak toilet cantik...gagah ok berjalan kaki ke sana hehe


settle hal aku, terus lintas jalan naik bas hahaha....save energy....byk hal nak kene redah...eceh...


naik bas turun kat depan coliseum dan jalan kaki ke Jakel Mall.....misi nak cari kain....

tahun ni tak de baju raya lagi....tak de mood nak membeli huhuhu

dalam dok pilih2 tu sekali ada kain sale.... rm8.90/meter....eh eh murah plak kan....terus zasss je...malas aku nak pikir n cari lain :p

 bzy ambik order hehe

raya ni versi myanmar la kami....ekekeke

settle bab kain, singgah solat kat level 5 siap2....solat sini selesa sangatttt....besar dan bersih...rekemen!

terus menapak ke jalan tar......


panas sangatttt

1st aku beli jubah rm50 je....nak pakai bulan Ramadhan ni.... :) pastu siap beli blouse lagi selai rm35...misi nak pakai p opis...baju kurung banyak dah ketat muahahhahaha

pastu nampak orang jual brooch, beli la siap2....nak raya je mesti nk brooch baru...why??


jalan lagi ada orang jual tudung sarung awning lembut tu...rm10 selai...rembat la 1....

pastu saje la masuk kuar arked nak beli kain pasang...sampai la aku tersangkut kat kedai ni....dan drama pon bermula!

budak tu pujuk2 aku n pui suruh beli kain....kami berkenan sbb corak abstrak dia tu...dia ckp kawan dia leh jahitkan...2-3 ari je siap...aku terus cakap -- eh ok la..then aku bayar...settle duit dan barang bertukar tangan,.......

"jom la g kedai tu" aku
"sana tu kak...roshni bazar...sebelah kedai zam zam" budak tu
"eh mana ktrang tau...tunjuk la kedai dia mana 1" aku

dah dia bertolak-tolak x nak tunjuk...suruh g sendiri....

"aku tak kira, ko tunjuk gak...td cakp kawan ko" aku

last2 berat hati dia g la....half way dah nampak roshni bazar, dia suruh aku g sendiri

" eh xde..xde...ko tunjuk sape org nya...tadi ckp boleh tunjuk..skang suruh aku g sendiri...kalo xnk tunjuk, pulang balik duit aku....ada yg mendapat plak ni kang!" aku

tiba-tiba aku naik antu hahahha

sampai dalm tu mencari2 la kawan dia...elok jumpa kawan dia x nak ambik dah. ye la nak raya kan...sape lg nak ambik jahit....depan kwn dia aku ckp aku nak duit...td dia yg kata kawan dia leh siapkn 2 3 hari!

terus ktrang kuar dr kedai tu dan aku ikut dia balik ke kedai dia nak ambik duit....aku x kira.....pulang balik duit aku....

elok dah gerak separuh jalan, tetibe aku rasa kesian kat dia...muka pening je...aku suruh pui ckp -- g balik kedai dulu...jap lg aku datang...

ktrang pon melepek la tepi kebab lejen (kebab dari aku kecik) depan colleseum tu...kalo g kedai bukan dapat duit pon...wat letih gaduh je....tetibe aku insaf hahahaha

lenkali tolong jangan berjanji palsu....dari aku gelak riang aku leh jadi hantu yang menakutkan....hohoho

terus ktrang ambik bas....nak g CM....nak tengok tudung Aidijuma....sekali jalan tutup dia lalu depan lrt masjid jamek...terus ktrang turun....

pui ajak g Aidijuma, Nu Sentral....mall kat KL Sentral tu....aku malas sbb barang banyak....last2 g la gak....

cantik gak la mall ni....besar dan ramai orang...rasa sesak plak tiba2...hehe...masuk Aidijuma tapi corak dia tak berapa nak IN la dengan jiwa aku....makin lama corak makin serabut aku tengok....aku pon dah lama x membeli tudung atin huhuhu

last-last ktrang lepak minum juice.... Le Juiceria

mula-mula try Chocolate Almond Mylk ni...ujung2 ada rasa cinamon....alamak...potong rasa la....hahaha....habis sebotol beli air lain plak

PAM ni pineapple + apple + mint....terbaekkk...sedappp.....masam2 dia kene la dengan tekak aku hehe

semua ni tak de SUGAR...memang manisan buah2an je....tapi nape la mahal sangat...sebotol tu RM14 utk chocolate almond mylk n RM11 untuk PAM....wawawa...

2jam lepak situ, 3 botol kami beli ekekekeke....dia akan bagi korang kad n sticker....collect 10 sticker dapat FREE 1 botol air atau beg kain....aku target beg kain tu hahahahaha

singgah solat asar pastu make up kat SEPHORA....aku berkenan sangat-sangat eyeliner dia tu....gaji nanti minta tolong pui rembat kan 1 :)

then kami terus pulang ke rumah....sesekali leh la aktiviti macam ni....kalau selalu, poket kering dan malas aku nak redah orang ramai....esok2 dah start puasa, weekend confirm penuh je orang kat Jalan TAR....xmo la redah :p

Total kerugian aku sepanjang sabtu lepas
1. kain kat jakel mall RM44.50 (5meter)
2. blouse RM35
3. Jubah RM50
4. Tudung RM10
5. Brooch RM13
6. Kain pasang abstrak RM40

TOTAL = RM 192.50

Lain-lain
1. tampal tapak kasut rm10
2. kebab rm4
3. air juiceria RM11
4. air buah rm2
5. tambang bas rm1
6. tambang train rm2.80
7. train II rm2.60
8. parking train rm3

TOTAL = RM 36.40

GRAND TOTAL = RM 228.90 

pokaiiiii.......memang tak leh keluar selalu hahahahahahahaha

Monday, June 15, 2015

Hujan...... Al Fatihah

arini sayu je kan....sebab pagi2 dah hujan....


arini ada temujanji dengan Yus...breakfast-date (tq belanja tadi)..leka update kisah masing-masing sampai aku tak tertengok HP...

rupanya.....kawna sekolah aku dulu kembali ke rahmatullah....sebab sakit leukimia.....

aku bukan la BFF dari dulu tapi aku satu-satu nya kawan yang x lost contact dengan hajar...dari sekolah menengah ke zaman keje ke zaman dia dah kawen still keep in touch....bila dia tak de, sikit sebanyak kacau mood aku arini.....

dia la orang yang sangat kuat.....tak pernah aku jumpa orang sekuat dia...sungguh....ni bukan main2...dugaan hidup dia lepas satu, satu datang singgah...semua dia hadapi dengan tenang....kalau aku? meroyan dah kot....anak 1st dia meninggal sbb tersedak susu kat rumah pengasuh.....sikit pon dia x marah pengasuh tu....dia anggap dah ajal dia :(

banyakkk lagi....tak mampu nak share kat sini....tapi aku nak jadi kuat macam dia la.... :(

hajar....semoga ko tenang di sana....dan ditempatkan bersama orang yang beriman...... al fatihah

kenangan dengan hajar @ hospital ampang....

Monday, June 8, 2015

Cuti-cuti ZMN Family 2015 : Glory Beach Resort, Port Dickson

Assalamualaikum...... :)

Monday blues ke? hewhewhew....ngantuk gak arini ni sebab last weekend ktrang merayap.... #weekendgetaway gitu hehe

last year family aku 1st time bercuti sama-sama ke A Famosa Resort,Melaka tahun ni ktrang lepak sama-sama lagi...tapi kat Glory Beach Resort, Port Dickson.....

Sabtu pagi tu ktrang gerak kul 11am....pukul 2pm baru sampai gara-gara jalan jem....aduuhhh.....letih body rasanya....hehe... sampai PD, terus check in....

oh ye aku beli 3 apartment masa Matta Fair bulan 3....1 rumah rm320 + 5 pax buffet breakfast....yang join ramai tapi pokteh & mokteh tak join...pektam pon...diorang kirim mektam & anak2 je...

naik je apartment tu....

hall besar selepas di ubah suai hehe

 dapur cun....
 bilik kecik memang leh duduk sorang je...kecik!

cilok google lupa snap hehe
bilk 1st n 2nd katil gini...selesa sikit

 view dari balkoni...
"air pasang dalam surut pukul 5"
air surut pukul 5 katanya tapi kul 2 dah surut....acaner ekekeke


snap dari swimming pool

overall apartment ni ok...kebersihan pon ok...housekeeping n maintenance pon ok sebab rumah ayah ngah bilik apik tu xde aircon...tuala pon x letak...bagi tv tp xde remote...so bila kt call sekejapan je sampai..... :)

1 je problem adalah...lif...memang masalah sebab lif 1 je...pastu ada 10tingkat....bayangkan masa nak checkout...seramai2 orang tunggu lif xlepas2....ktrang nasib la tingkat 4....gigih turun naik tangga....tapi kadang2 tunggu lif gak :p

sampai2 je terus hidang hi-tea...kalau ckp lunch kene siapkan makanan berat kan....hehe...menu hitea ktrang ayah ngah sponsor....maceh ayah ngah.... :D

rendang ayam + nasi impit + kari ayam + nasi + asam pedas ikan
+ pulut kuning + kuih 3 jenis + otak2 popia + air mineral

Hi-tea pon dah macam lunch kan??? hahahha

dah kenyang perut terus masing-masing nak berendam kat pool.....time ni pantai still surut lagi...moh la kiteee......





aku ada anak buah sepupu nama dia bais....walaupun ktrang jumpa leh kira dalam setahun bape kali, tapi tahap ingatan dia kat aku x pernah kurang....so bila dah nampak aku, sah-sah la dia buli aku ok....

acik emy...abg nak jadi burung...acik emy jadi ikan ok....

ikan pon ikan la..... ekekeke

bayangkan aku kene bawa dia jalan dalam air cmni....wawa...sakit blakang acik emy ko....paling tak leh blah ayat dari mulut dia seyes sakit perut....dia nmpak la orang berenang mcm2 gaya....leh dia komen -- aksi yang menarik....pastu ombak datang elok kuar dari mulut dia -- tinggi kau.....wakakaka.....sakit perut aku ok...kalo aku cakap-- bais..bais...acik emy sayang bais....dan dan nak ikut aku balik KL hehehe

malam tadi mak dia wasap cakap bais panggil dia acik emy......hahahha...pitam....

dah puas mandi pool, ktrang mandi laut plak....pastu sambung mandi pool balik....

 budak 2 org depan ni baru tingkatan 1 n 2 kot...tetap geng hehe

 


berjiran dengan Lexis je hehe.....

aku ni ada jiwa budak-budak tak habis lagi...diorang suka lepak dengan aku....sbb tu aku rasa aku jiwa mudaaaaaaaaaaa je...padahal beza umur kami 18thn++...aku dgn adik aku je dah 10tahn beza....hehe...

paling tak leh blah sepupu2 darjah 4 5 ajak aku mandi kat pool...eh korang g la mandi...ikut abg/kakak korang....why kak emy???tapi tu la aku cakap...jiwa budak2 ada lagi dlm diri aku.. sbb tu budak2 still nak ajak aku ekekekeke

lepas maghrib, ada baca yassin n tahlil sikit.....




then dinner ramai-ramai...sebabkn bz tolong hidang, maka xde plak snap pic :( menu mlm ni -- nasi daging + nasi putih + kari ayam + burger + teh o....

lepas makan...sepupu2 besar lepak main kad...


monopoly kad...syok gak...nak beli 1 la nanti

dan balik bilik terus zzzzz........

ahad pagi....ready nak buat bekpes....menu simple -- nasi lemak + teh o + sandwich + burger + hotdog + nugget.....

ada yang bekpes kat bawah...sbb x cukup la kan semua nak turun....oh ye sebab ramai diorang tukar lokasi breakfast kat raflesia hall.....dah breakfast bawah, naik still makan kat rumah nye hehehe



 pilihan makanan yang x mengecewakan...

 1st round ni je aku layan :p

settle breakfast,mandi pool dan berendam mandi pantai lagi....selagi x balik, selagi tu la berendam :p

 amboi dikyaaa.....

amad mengamuk nak masuk kolam...
xpadan budak kecik ok


 pandai plak dia tojang kaki hahaha




nak kene babap...

dalam pukul 11, semua naik ready nak checkout......

pukul 12 lebih gak baru settle dan bersalaman nak balik ke rumah masing-masing......


 jumpa raya ok....

time macam ni la baru dapat jumpa semua....kalau raya, semua balik tapi tak serentak....so nak bergosip pon x dpat....ni lepas subuh dah datang rumah aku dok bersembang dalam bilik.... hehehe....

apa pun thanks semua.....pak lang pesan teruskan aaktiviti ni setiap tahun....jangan stop...masukkan sekali kuliyyah subuh....malam tu pas dinner ada ceramah sikit macam mana nak jadi orang berjaya :D pastu ayah ngah cadangkan buat 3h2m....xpuas berehat 2h1m ekekekke.....

aku la organizer nye...sape lagi kan....ada cabutan bertuah...3 family je....hehe...dapat la family ayah ngah, anak-anak pokteh dan uda.... :)

Insyaallah next year kt jalan-jalan lagi...... (^_^)


sunset 6 june 2015, Port Dickson

Tamat......... :D