Posts

Showing posts from March, 2016

#Birthdaytrip2016: Muzium Sungai Lembing, Kuantan Pahang

Image
sambung lagi entry Kuantan, Pahang...

sebelum aku pergi Kuantan, laju aku search blog DJ..dia pernah g sebelum ni..aku pon plan nak berehat...so xde la beria nak tawan Kuantan hehe...bukan senang nak bercuti n jadi orang have-have ni :D

so ktrang jejak kan kaki ke Muzium Sungai Lembing. dari bandar Kuantan dalam 40km je.  jalan pon tak de la penuh kereta tapi 1 line je la..kalau duduk belakang lori, mohon bertabah :p

sampai je sana,beli tiket masuk RM2..pancit gak la kene naik bukit sikit hewhewhew

banyak info pasal sejarah perlombongan bijih timah kat sungai lembing... gigih la membaca...jumpa plak kerusi n video pasal ni, melepak la kami kat situ...cuaca panas sangat....huhuhu

tengok gambar je k





dan sebelum balik, bergambar depan muzium dulu....


ktrang sambung jalan lagi ke terowong bijih timah...net entry :D


#Birthdaytrip2016 : Swiss Garden Beach Resort, Kuantan, Pahang

Image
Assalamualaikum...

Nampak tak semangat membara nak update blog? Harapannya semoga berterusan la hehe

Tahun ni punyer besday trip -- tak de naik kapal terbang sebab aku tak de hati lagi nak merayap kuar malaysia.. teruk kan penangan putus cinta...habis semua benda selama ni ko suka ko jadi menyampah nak buat....selain travel, reward diri makan kat tempat best-best pon aku tak pergi... hahahahha

Sooooo.....aku suggest tahun ni ke Kuantan, Pahang. masing2 tanya why kuantan? alasan sebab aku dapat voucher Maybank + aku tak pernah explore Kuantan. miza dok ajak ke bangkok la at least sabah ke sarawak ke tapi aku tetap dengan Kuantan....hahaha...sorry! miza dah selalu sangat pergi Kuantan sebab mak sedara dia ramai kat situ....pui baru jalan2 dengn kawan opis ke Kuantan....aku tak kisah apa jua reason korang hehehehe

end up....ktrng pergi juga Kuantan, Pahang.... wieeee

ktrang stay kat Swiss Garden Beach Resort. tahun lepas sape pakai kad kredit Maybank, dia bagi voucher kan...so kawan aku …

Buffet Lunch di Contango, Majestic Hotel

Image
Salam monday bluuueeessss........ hehehe

sebenarnya nak makan buffet kat Majestic ni antara tempat aku teringin nak try. tapi sebab tak de apa-apa rezeki turun dari langit menyebabkan keinginan tu dibiar sepi je... :p

sampai la aku rasa macam dah lama tak reward perut dengan makanan mahal. So aku suggest kat pui n miza, jom layan buffet nak tak.. plan asal nak try hi-tea tapi harga dia tak jauh beza dengan buffet lunch. tambah sikit je lagi ko boleh makan sampai senak ekeke

sebabkan cuti 4hari straight tak pergi mana-mana (cuti krismas tahun lepas hahaha) so aku pon booked la buffet lunch....harga sebab tengah peak season kan, so sorang kene bayar RM 105/pax...(harga lama macam rm78/pax...tak tau latest bape dah) kali ni betol2 bayar sendiri-sendiri...makan je sama-sama wakakakaka


toilet majestic wow sangat
Buffet kat sini bagi aku semua ok kecuali NASI DAGANG....haha...aku siap isi form tu lagi...tak boleh terima langsung nasi dagang dia...rasa failed...rupa je ada...macam pelik sanga…

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Image
Bila aku dah merasa lepak Teluk Intan sehari semalam, aku rasa tarikan dia hanya pada menara condong je. sebab pekan yang tak de apa-apa...ke aku tak habis explore? hehehe

so aku share kan tempat makan yang sempat aku jejak.... :D

1) Medan Ikan Bakar Persatuan Nelayan, Hutan Melintang


credit : Brader Pet
aku dah pernah pergi sekali..klik SINI...so kali ni pon aku repeat gak la sebab kesedapan dia tiada tandingan muahahaha..
cuma kali ni tak de rezeki nak makan seafood...semua habis licin...sotong-udang-ikan siakap -->HABIS...yang ada ikan kembung n tomyam je...so pasrah...ambik la ikan kembung bakar 3ekor + tomyam ayam + ayam kunyit...

cadangan menu nak ke sini -- tomyam + udang kunyit + sotong goreng tepung (paling win) + ikan bakar...smua ni memang aku rekemen sebab sedap sangatttt.....

pic lama di up kembali hahaha
2) Mastan Ghani

bila aku google tempat makan sedap kat teluk intan, mastan ghani ni terus muncul. excited la aku nak cuba. signature dia rojak dan mee rebus...ok jom tr…

Jalan-jalan Teluk Intan : Yew Boutique Hotel & Menara Condong

Image
Lama tak update blog, tak tahu nak tulis apa :p

Gambar banyakkk...tapi itu la...malas sangat nak transfer kan...pakkal la HP dan penuh memory, berat hati transfer la gak hehehe

so...bulan 1 aritu aku sempat ke Teluk Intan...bukan saje-saje nak pergi tapi ktrang ziarah as kat lekir, setiawan...so lajak terus ke Teluk Intan..... :D


ziarah as - bawa as g Aeon Manjung
Mula2 nak cari hotel lain...tapi sebab sesat barat dan tak jumpa, dan terjumpa Yew Boutique Hotel ni. pui masuk tanya ada kosong lagi...ok jom aje la...dah letih sangat ni....


Harga satu malam rm150 (maybe kurang singgit dua kot)... hotel dia not bad. free breakfast untuk 2 orang...

Esoknya, ktrang turun breakfast....pastu g rooftop..saje nak tengok view Teluk Intan :D