Posts

Showing posts from 2009

Jakarta-Bandung : Tempat makan

Image
sambung entry lama...dah siap lama tp x update jer....huhuhu
aku rasa semua aku dah tuliskan....dan aku rasa x lengkap kalo x ceta tempat makan kan ... :)

alhmadulillah sepnjang kami kat sana, tempat makan semua nyer superb...maksud aku dr rasa n kepuasan....tiap kali pas makan, kak zuri mesti tny bape bintang aku nk kasi....aku cerewet gak la bab2 makan ni (tp jun lg teruk...xsedap dia x makan hehe)...sampai aku naik 4kg sepnjang kat sana....ye la kat sini pon aku makan nasi lunch jer...tu pon badan montel...kat sana makan nasi 3 kali sehari....ttiiddaakkk..... hehehe

sampai je Jakarta, pak supir bawa ktrang g makan kat Warung Desa....kat sini ktrang try makan masakan sunda...aku ambik Nasi Timbel & Teh Botol....leh la tahan sedapnyer...n 1st time try jus alpikot...atau kat sini avocado...mmg sedap...hehehe....sgt puas hati la makan kat warung desa  :)

esoknyer breakfast kat hotel jer...n lunch pak supir bawa ktrang makan Nasi Padang kat Sari Bunda....pon seda…

Jakarta-Bandung : Tempat Shopping

Image
kat Jakarta n Bandung, mmg puas la bershopping...tp ktrang x sempat la nk shopping sgt...pasal masa xde n sgt terhad....nasihat aku kalo nk g dua tempt kene la jangka masa yg pnjang....mcm ktrang ni pon rasa x puas...atau fokus satu tempt jer...kalo nk turun jakarta je...atau bandung je...xpayah tamak nk g dua-dua hehe

antara tempat shopping yg sempat ktrang singgah

@ Tanah Abang, Jakarta



keletihan tunggu pak supir... :)

kat Tanah Abang ni semua benda ada kat sini...punya la banyak kedai n pilihan...kat sini aku x bape shopping sgt (nyesal tau!) pak supir kami nasihatkn berbelnja di Bandung...sudahnya kat Bandung byk yg x kene citarasa...better la Tanah Abang yg pilihan color n baju dia lg cun berbnding kat Bandung....huhuuu

@ Pasar Baru, Bandung



kat sini byk duit ktrang habis...muahaha....dah xde pilihan kan...so aku nyopping jgn ckp la...mmg lupa diri...balik bilik je punggah barang2 di borong tp kebanyakn bukn barang aku tp barang orang hehe...ktrang berpecah...dan aku sel…

Bandung : Gunung Tangkuban Perahu

Image
kali ni kita cerita pasal gunung tangkuban perahu (selepas ini GTP)

rasanya kalau dah sampai bandung, kene la g sekali....kalo korang dah g sana 2-3 kali xyah la kot...aku pon x nak g lagi walaupn view dia sgt cantik :)

perjalanan dr guest house ke GTP dlm 45 minit....suasana dingin jer...aku tgk environment dia pon best...mcm kita g cameron...sejuk jer...kat sini ada dua jenis kawah gunung berapi...yg kat atas dah x aktif..tp kat bawah masih aktif...mcm kecik2 gunung berapi jer....perjalanan nk turun bawah tu ada la sejauh 1km....tp ikut keupayaan masing2 la leh habiskn bape lama... :)

mcm aku yg sering berjalan kaki (g-balik keje byk berjalan) xde la terasa semput sgt ke apa...mcm dah biasa....tourist guide tu siap tny aku lg x penat ke...?pe ingat org berbadan besar ni cepat mengah ke???muahaha....aku rasa ok...malah nk berpeluh sgt pon x...maybe cuaca sejuk...so sepnjang perjalanan tu ada 2 tempt rehat....ktrang stop la kejap...pasai bukan semua nye larat nk jalan tnp…

Jakarta : Tempat menarik

Image
salam :)

aku kat kg halaman ni...dok tolong la pape yg patut...lg 5 hari je majlis besar kat rumah ayah ngah ni akan diadakan....sepupu aku kawen...so sape2 yg nk dtg kg aku, jemput2 dtg...kenduri sabtu n ahad....mana2 kawan2 yg dh dapt kad kawen tu, sila jelmakan diri dgn baju paling cun yer heehhe

sambung balik entry jakarta-bandung....arini aku nk cerita pasal tugu monumen nasional atau lebih dikenali sebagai Menara Monas....ktrng g sini pon waktu malam...so mmg melepak je la..dan bergmbar...sempat gak naik kereta kuda seround...sgt la kelakar pasai nk naik kerete kuda tu je payah giler....x balance langsung tp bila dah naik ok jer :p











dan esoknyer sebelum berangkat ke Bandung, sempat kami singgah solat kat Masjid Istiqlal...masjid paling besar kat Jakarta....ala2 masjid negara...tp bagi aku masjid kat sana x mcm rupa masjid...tempat wudhu' pon walaupn berasingan, tp lelaki sesuka hati je ambik air sembhyang kat tempt perempuan....dan ruang solat xde kain pemidang..…

Jakarta-Bandung : Pengangkutan

Image
sepnjang percutian kami kat sana, ktrang gunakan pak supir.... :)

kat jakarta, ktrang gunakan perkhidmatan Pak Yous....kire pak yous ni la yg tunggu ktrang kat airport...aku daptkn no tel dia dr internet jer...sbb xde sape yg ada contact kat jakarta.....


Kijang Pak Yous
sewa sehari Pak Yous adalah 500 ribu rupiah.... Pak Yous +6281932245417

kat Bandung plak, ktrang gunakan khidmat Budi....dia la gak yg carikan guest house tu....dgn budi pon ok...senang ceta dua-dua supir ni sgt ok.....n senang je nk deal :)

Budi +62816613442


Kijang Budi
selain dr gunakan budi, ktrang gunakan gak keretapi sebagai pengangkutan kat sana...naik train pon nk ke Bandung dari Stesyen Gambir, Jakarta...perjalanan 3 jam...siap dapat roti+air mineral+gula2....bantal pon ada utk keselesaan penumpang...harga KA Agro Gede dr Jakarta-Bandung adalah rm18....murah tp service meletop...!siap ada pelayan lg dlm keretapi tau

sebarang info sila klik sini yer KA Agro Gede



dalam train Jakarta-Bandung

@ Stesyen Kere…

Bandung : Hotel Penginapan

Image
di Bandung plak, ktrang xdpt hotel...jenuh okey aku nk cari hotel yg kene budget...nasib baik la pak supir tolong carikan guest house...aku plak sangsi habis la nk stay kat guest house...try search internet pon xde....then ktrang pasrah je la....

pas pak supir ambik ktrang n bawa ke guest house tu, terkejut bangeetttt.,.....xcayer nyerrrr......









pe mcm cantik x???ktrang sangaattttt puas hati...harga utk satu malam rm35...pic bilik tido utk bilik VIP....bilik standard ada gak tp aku x snap sbb aku stay kat bilik VIP :) lokasi guest house ni agak jauh dr factory2 outlet...tp kami x kisah sbb ktrang mmg guna supir selama berada di Bandung.... :)

Betah Guest House +6225229768 (Ibu Jajang)