testing

Thursday, September 3, 2009

Jakarta-Bandung : Tempat makan

sambung entry lama...dah siap lama tp x update jer....huhuhu
aku rasa semua aku dah tuliskan....dan aku rasa x lengkap kalo x ceta tempat makan kan ... :)

alhmadulillah sepnjang kami kat sana, tempat makan semua nyer superb...maksud aku dr rasa n kepuasan....tiap kali pas makan, kak zuri mesti tny bape bintang aku nk kasi....aku cerewet gak la bab2 makan ni (tp jun lg teruk...xsedap dia x makan hehe)...sampai aku naik 4kg sepnjang kat sana....ye la kat sini pon aku makan nasi lunch jer...tu pon badan montel...kat sana makan nasi 3 kali sehari....ttiiddaakkk..... hehehe

sampai je Jakarta, pak supir bawa ktrang g makan kat Warung Desa....kat sini ktrang try makan masakan sunda...aku ambik Nasi Timbel & Teh Botol....leh la tahan sedapnyer...n 1st time try jus alpikot...atau kat sini avocado...mmg sedap...hehehe....sgt puas hati la makan kat warung desa  :)

esoknyer breakfast kat hotel jer...n lunch pak supir bawa ktrang makan Nasi Padang kat Sari Bunda....pon sedap jugaaaa.....aku makan siap bertmbah....yg lain sekali pinggan jer....aku dgn aizat la makan banyak wakakaka....kat KL ni mana eh nk g makan nasi padang....yg hidang semua lauk tp rege murah...xmo ar makan kat Natrabu...mahal tu ehhee....

sampai Bandung, malam pertama ktrang dinner kat Pak Cik Met Ikan Bakar...memasing ambik sorang sekor ikan gurame....kat malaysia ikan talapia muahaha.....mana la tahu ikan nyer besar 1 kali penampar (tapak tangan)hehe...mcm nk muntah weii nk habiskn ikan tu....kak wan sampai sebut nama ikan pon dia xleh dah...nk muntah jadinyer hehe

breakfast mmg ktrang order kat guest house jer...senang...1st day wat nasi goreng...2nd day dia wat lontong....sedap gak style bandung :)

lunch lak, ktrang makan kat food court pasar baru jer....ambik nasi set n ayam bakar...sedap n leh tahan....dan kat food court ni la rege paling murah....8org makan = rm60 jer...ngeh3....
n dinner ktrang g Kampung daun....best la makan kat sini....tp sedih x byk snap pic...pasal semua org bateri kamera kong...kamera ada 4 tp bateri xde xdpt la nk posing....nyesal sungguh...sampai rasa nk balik hotel ambik charger tau :(


dan tempt makan terakhir sblm pulang ke malaysia adalah Ayam Goreng Suharti...yg ni bos aku rekemen...katanya paling sedap ayam goreng nyer....sekali aku makan, pergghhh mmg sedap...sambal belacan dia mmg terbaikk....ayam goreng n tepung dia pon leh tahan.....sedap2....ngeh3

so mcm mana la aku x naik berat badan.....sgt la frust bila dh balik malaysia....nk trun kan 4kg tu bercinta tau....huhuh...sampai skang ni pon aku dok control makan nk kasi berat dulu awawawaaa....


Tuesday, August 11, 2009

Jakarta-Bandung : Tempat Shopping

kat Jakarta n Bandung, mmg puas la bershopping...tp ktrang x sempat la nk shopping sgt...pasal masa xde n sgt terhad....nasihat aku kalo nk g dua tempt kene la jangka masa yg pnjang....mcm ktrang ni pon rasa x puas...atau fokus satu tempt jer...kalo nk turun jakarta je...atau bandung je...xpayah tamak nk g dua-dua hehe

antara tempat shopping yg sempat ktrang singgah

@ Tanah Abang, Jakarta



keletihan tunggu pak supir... :)


kat Tanah Abang ni semua benda ada kat sini...punya la banyak kedai n pilihan...kat sini aku x bape shopping sgt (nyesal tau!) pak supir kami nasihatkn berbelnja di Bandung...sudahnya kat Bandung byk yg x kene citarasa...better la Tanah Abang yg pilihan color n baju dia lg cun berbnding kat Bandung....huhuuu

@ Pasar Baru, Bandung



kat sini byk duit ktrang habis...muahaha....dah xde pilihan kan...so aku nyopping jgn ckp la...mmg lupa diri...balik bilik je punggah barang2 di borong tp kebanyakn bukn barang aku tp barang orang hehe...ktrang berpecah...dan aku selesa jalan sorang2...janji kul bape jumpa kat ne...senang kan? :) azura pelik cmne la aku leh dpt rege murah je manjang...aku kawtim la..kalo dia xnak kasi rege aku, aku blah.....kedai lain byk hehe...tgk la tu dgn satu beg kat bahu dgn dlm plastik yg dh siap di packing tu sepupu aku nyer souvenier yg dia kasi kawan2 aritu....gigih x aku belikn souvenier utk org kawen...import dr bandung tau :p

aku g pasar baru mmg aku beli beg guni tu...senang...beli je masuk terus...kat sana je 2 beg guni aku beli wakakaka....dan kebanyakn utk org2 pompuan, pasar baru la temptnyer...kain pasang n telekung la paling byk.... :)

ktrang ke Pasar Baru dua kali....dah g kali pertama xpuas...ada brng tercicir x beli..kali ke dua baru complete! :)

@ Kartika Sari

kat sini mmg jual brownies jer...n coklat2 n kerepek2....semua sdap.....dapat la aku beli utk family n kawan2 yg mana2 dtg rumah....kalo nk simpan utk kasi rasa takut x sedap n tahan lama :)

best la dia nyer brownies..... :p


@ Toko Tiga



ni je la factory outlet yg selamat ktrang singgah n belnjakan duit yg ada....lgpun duit ktrang dah selamat habis kat Pasar Baru...sampai dua kali singgah sana jer hehe...byk juga la factory outlet yg ktrang x singgah pasal xde masa n xde rasa nk singgah....takat lalu n tgk sambil kata "oooo...." bila budi tunjuk hehe....

pakaian kat sini sgt la berkualiti...jeans dia original....t-shirt branded -->mcm polo dll pon leh dpt harga yg murah....kualiti tu penting...memborong utk org je la...ngeh3...aku sempat gak rembat t-shirt sehelai...kain dia dah la sedap....nyesal lak beli satu jer huhu....jeans levi's pon leh dpat kurang dr rm100...eeii mcm2 la....toko 3 aku rekemen sgt kalo org nk g :)

dan...ada satu tempt ktrang g....yg ni kelakar la gak....pasal satu2 nyer tempt ktrang x shopping langsung......tempt tu adalah..........



time ni dah kepenatan .....

RUMAH MODE.....wakakaka.....ktrang siap terjumpa sorang org malaysia dok bawa beg rumah mode sebanyak2 nyer...so mmg ktrang nk rasa gak cmne shopping kat situ...sekali dh masuk, mmg x tahu nk beli apa...just tgk2 jer...pastu memasing kuar gelak2...hehehe...so kesana takat ambik gmbar je la...bebetol x sampai setengah jam dok situ....wat penat singgah jer muahaha

maknanye rumah mode bukan selera kami....xngam la kata orang muahaha

tu je la kot tempt shopping ktrang...sikit je kan...sikit2 pon duit leh kering hehe...beg beranak pinak yg x tahan tu...cmne la kalo aku singgah semua FO dia eh.... :)

Wednesday, August 5, 2009

Bandung : Gunung Tangkuban Perahu

kali ni kita cerita pasal gunung tangkuban perahu (selepas ini GTP)

rasanya kalau dah sampai bandung, kene la g sekali....kalo korang dah g sana 2-3 kali xyah la kot...aku pon x nak g lagi walaupn view dia sgt cantik :)

perjalanan dr guest house ke GTP dlm 45 minit....suasana dingin jer...aku tgk environment dia pon best...mcm kita g cameron...sejuk jer...kat sini ada dua jenis kawah gunung berapi...yg kat atas dah x aktif..tp kat bawah masih aktif...mcm kecik2 gunung berapi jer....perjalanan nk turun bawah tu ada la sejauh 1km....tp ikut keupayaan masing2 la leh habiskn bape lama... :)

mcm aku yg sering berjalan kaki (g-balik keje byk berjalan) xde la terasa semput sgt ke apa...mcm dah biasa....tourist guide tu siap tny aku lg x penat ke...?pe ingat org berbadan besar ni cepat mengah ke???muahaha....aku rasa ok...malah nk berpeluh sgt pon x...maybe cuaca sejuk...so sepnjang perjalanan tu ada 2 tempt rehat....ktrang stop la kejap...pasai bukan semua nye larat nk jalan tnpa henti kan.... :)

kat sini xde pe yg menarik melainkn merasa rendam kaki kat air gunung berapi yg masih panas tu jer....




xsangka aku slim n leh lepas masuk hehehe



jauh lagi ke nk sampai bawah wawawa


suka pic ni :p


dah sampai.. :)


jom balik...... :)

gitu la ceta nyer....leh la kalo nk g sini.... :)


Sunday, July 26, 2009

Jakarta : Tempat menarik

salam :)

aku kat kg halaman ni...dok tolong la pape yg patut...lg 5 hari je majlis besar kat rumah ayah ngah ni akan diadakan....sepupu aku kawen...so sape2 yg nk dtg kg aku, jemput2 dtg...kenduri sabtu n ahad....mana2 kawan2 yg dh dapt kad kawen tu, sila jelmakan diri dgn baju paling cun yer heehhe

sambung balik entry jakarta-bandung....arini aku nk cerita pasal tugu monumen nasional atau lebih dikenali sebagai Menara Monas....ktrng g sini pon waktu malam...so mmg melepak je la..dan bergmbar...sempat gak naik kereta kuda seround...sgt la kelakar pasai nk naik kerete kuda tu je payah giler....x balance langsung tp bila dah naik ok jer :p











dan esoknyer sebelum berangkat ke Bandung, sempat kami singgah solat kat Masjid Istiqlal...masjid paling besar kat Jakarta....ala2 masjid negara...tp bagi aku masjid kat sana x mcm rupa masjid...tempat wudhu' pon walaupn berasingan, tp lelaki sesuka hati je ambik air sembhyang kat tempt perempuan....dan ruang solat xde kain pemidang...susah gak la nk buka tudung....n yg paling aku x leh trema, ruang solat dijadikan tempt berborak dan bergelak ketawa.....nk solat pon xbape fokus dek gangguan org yg berborak kat situ huhuhu......



sblm ktrang nk kuar dr ruang solat tu, ternmpak sorang pompuan baca quran...tp aurat nyer x ditutup plak...dgn x bertudung, pakai t shirt kecik...cmne tu??ermm wallahualam :)

p/s:kalo dh balik kg, mula la malas nk balik KL wawawa

Friday, July 24, 2009

Jakarta-Bandung : Pengangkutan

sepnjang percutian kami kat sana, ktrang gunakan pak supir.... :)

kat jakarta, ktrang gunakan perkhidmatan Pak Yous....kire pak yous ni la yg tunggu ktrang kat airport...aku daptkn no tel dia dr internet jer...sbb xde sape yg ada contact kat jakarta.....


Kijang Pak Yous

sewa sehari Pak Yous adalah 500 ribu rupiah.... Pak Yous +6281932245417

kat Bandung plak, ktrang gunakan khidmat Budi....dia la gak yg carikan guest house tu....dgn budi pon ok...senang ceta dua-dua supir ni sgt ok.....n senang je nk deal :)

Budi +62816613442


Kijang Budi

selain dr gunakan budi, ktrang gunakan gak keretapi sebagai pengangkutan kat sana...naik train pon nk ke Bandung dari Stesyen Gambir, Jakarta...perjalanan 3 jam...siap dapat roti+air mineral+gula2....bantal pon ada utk keselesaan penumpang...harga KA Agro Gede dr Jakarta-Bandung adalah rm18....murah tp service meletop...!siap ada pelayan lg dlm keretapi tau Tongue

sebarang info sila klik sini yer KA Agro Gede



dalam train Jakarta-Bandung


@ Stesyen Keretapi Bandung

so dua benda penting dah aku cetakan...next entry aku ceta pasal tempt makan lak yer..sampai aku rasa badan aku kembang la makan banyak kat sana...arrgghhh....hehehe


Thursday, July 23, 2009

Bandung : Hotel Penginapan

di Bandung plak, ktrang xdpt hotel...jenuh okey aku nk cari hotel yg kene budget...nasib baik la pak supir tolong carikan guest house...aku plak sangsi habis la nk stay kat guest house...try search internet pon xde....then ktrang pasrah je la....

pas pak supir ambik ktrang n bawa ke guest house tu, terkejut bangeetttt.,.....xcayer nyerrrr...... Wink









pe mcm cantik x???ktrang sangaattttt puas hati...harga utk satu malam rm35...pic bilik tido utk bilik VIP....bilik standard ada gak tp aku x snap sbb aku stay kat bilik VIP :) lokasi guest house ni agak jauh dr factory2 outlet...tp kami x kisah sbb ktrang mmg guna supir selama berada di Bandung.... :)

Betah Guest House +6225229768 (Ibu Jajang)