testing

Thursday, June 27, 2013

Jalan-jalan Isi Perut : Sakura Kristal

salam....

arini kita ke lokasi kedai makan la ye.... biasa ke Sakura Kristal?

aku skang dah rasa macam port best plak Sakura Kristal ni. sebab nya makanan dia sedap....kene dengan tekak aku ni....

lokasi aku try ni kat KL Festival City...dan sempat la ktrng try menu kat bawah ni....

 komen...

1) teh tarik... terbaek...kalah mamak nye teh tarik :)
2) kuey teow pe nama ntah....sape peminat kuey teow mmg suka ni..aku yg x suka pon leh layan..tapi x mampu habis sebab portion dia besar....tapi aku suka...ala2 kuey teow hailam
3) The Indon Treasure....rasa ok...layan...licin aku makan hehe
4) behun tomyam.....entah la chef tu...masak termasin...so nk hirup pon x leh...kene la masuk kitchen balik tambah air hehehe

pastu aku ada tmbaah 1 menu sayur...taugeh n soh-on tu...sedap gak makan gatah2 macam tu je...tapi tak de gambar sebab lahap makan hehehe

dari segi harga, mahal sikit dari kedai2 biasa...sesekali boleh la...selalu bankrap ekekek

leh chekidaut kat website diorang ok...

Sakura Kristal...

Wednesday, June 26, 2013

Selamat datang sayang....

ni kisah ari sabtu....ye hari sabtu yang lepas :p

muka suci di pagi hari...dalam kelas hehe

sabtu kan aku ada kelas sekarang ni. elok je aku bangun pagi g kelas. rasa macam comel dah tua2 belajar. serius aku stress sbb aku lembap.dah lama kotttttttttt tak g kelas...pastu bila lecturer tanya aku tak tahu jawab...aku gelak je nk cover malu...puiiii!!

habis je kelas, terus aku g mandikan kereta kat tempat feveret aku...my ride petronas....tengok2 ramai giler orang kat petronas...aku jengah je terus masuk kedai mesra sebab nak beli air...elok bayar, cashier tu suruh g makan...sambutan anniversary ke 15thn...wow...makan free!

aku jengah la gak pe aku leh makan. ada stall cendul, nasi tomato, air dan juga candy buffet..sebab aku malas makan nasi, aku makan je mashmallow dengan cokelat

 budak sebelah aku layan nasi tomato...aku macam dah berselera nak rasa tapi cari tempat basuh tangan macam jauh...so tak yah la makan....

dah 1/2 jam aku lepak tengok sana sini, aku g tempat kereta balik. skarang ni harga dah naik mencekik.... vacum luar dalam rm12..selama ni elok je rm10...ada je tepi2 tu rm8... tapi aku ni nak selesa nye pasal...entah apa selesa aku kejar pon aku tak tahu hehe

pasni tukar kedai!dah naik hargaaaaaaaaaaa ekekeke

settle basuh kete terus aku drive ke rumah alang kat bndar sri damansara. nasib baik la aku call tanya kat mana. rupanya alang ibu n adik dah pergi hospital melawat sepupu aku ila...dah dapat 2nd baby ok...aku ni x kawen lagi..sentap! kuikuikui

dan wajah comel...bam bam...geyammmmm

tak ubah macam bais afham...montel..geyammmmm

dan ktrng melepak sampai la kene halau dengan guard


dalam pukul 2 lebih terus balik umah alang. tido sana 1 malam...

mentang2 la ktrang jarang datang, alang buat macam2 ok...sampai2 diorang belasah mee/kuey teow sup daging...pastu ptg aku makan nasi dgn sup daging....alang masak ikan kembong asam pedas...layan gak la walaupun tak pedas sangat hehe

dah pas maghrib alang suruh aku order pizza....gemuk oiii.....

pastu layan tv...eeii geli plak tengok ceta aku bukan malaikat tu...umie aida berlakon dengn N3gro...erkkk...tapi tu la realiti nya kan...kerana duit sanggup jadi keldai dadah...Ya Allah jauhkan la aku dari ujian macam tu....semua orang nak kaya...tapi bukan tu caranya :(

pastu membuta....ahad pas zuhur balik rumah...sebabkan jerebu semakin teruk, tak de singgah mana2 pon. terus balik je :)

area korang teruk tak....kawasn aku teruk gak...kelam je rasa...ni view depan kondo aku...

hilang semua bangunan2....

disebabkan jerebu terpaksa la aku bawa kete g keje...aku ni menyampah hadap jem...kalo xde jem, syok nye..aku letih nak cilok2...kalo statik dan sopan je drive ko akan rasa nak maki sebab semua orang akan cilok2 dalam jem...so ko tak nak stress ko pon nak cilok gak...

macam semalam exora tu sibuk la nk lumba aku...tgh2 jem tapi nak gak potong aku...salah ke duduk belakangg driver perempuan...salah? aku bawa macam haram ke? tak ok.....so masa dia potong tu siap pndang n tekan minyak...perlu ke???

dah jauh dia tinggalkan aku..dah kira aku makan asap je ni...sekali aku nmpak kete dia....dia sangkut xleh tukar lane..aku pe lagi lalu sebelah dia pastu memang aku bawa laju...siap berdoa tak nak jumpa dia lagi...

akhirnya aku puas sebab aku sampai simpang aku dulu...dia baru terhegeh2 nak sampai...dah kalo jem ko nak laju pon tak guna baiiiiiiiiiii........muahahhaahahahahha *gelak syaiton

ishh pnjang merapu....ok la...tata... :)

Monday, June 24, 2013

Majlis Aqiqah Fatimahatul Az Zahrah

Salam.... :)

Aritu dee jemput datang rumah dia kat shah alam sebab dia buat majlis aqiqah untuk puteri dia yg sorang tu....akhirnya dee berjaya gak dapat baby :)

1st baby - keguguran.masa tu 5buln dia pregnant.ke 6 bulan...lupa :p
2nd baby - meninggal sehari selepas dilahirkan....
dan akhirnya dapat baby girl....Fatimahatul Az Zahrah..... setelah hampir 4tahun baru dapat timang cahaya mata...comell....bam bam tau...
  

ktrang datang dari KL..aku-as-mak pui...singgah solat zuhur kat masjid shah alam...pastu bergabong dengan cik diana...

dah makan semua, baru la kak kin n family sampai. diorang lambat sebab dari Melaka. ada kenduri gak :)

lauk pauk dee, memang sedap. tempah katering. rezeki kami dapat bawa balik rumah.masing2 tapau...

layan gambar ye.....

susah ktrang nak jumpa sebenarnya.masing2 ada komitmen kan. aku bujang ni pon susah nak slot apatah lagi dah ada family...kalau ada kenduri ke hapa tak datang, memang rugi la..rugi sebab tak dapat bertentang mata....tu je hehe

petang dalam kul 5 lebih ktrang balik semula ke KL.....

tq dee sudi jemput kami...hujung tahun adik ko nak kenduri kan...jemput la lagi pasti kami datang hahahha







Monday blues....jerebu....sakit mata....gatal muka.... :(

Thursday, June 20, 2013

Short Trip : Pulau Pangkor 2013

kali ni nye trip, aku malas nak ceta ikut hari. aku kasi lumsum semua dalam satu entry. short trip je kan :D

tarikh : 23 May - 26 May 2013 (khamis malam gerak ke Perak)
team : aku-mak pui - miza dari KL..bergabong dengan As di perak
misi berjalan : sebab aku stress keje...wakakaka

1) Singgah Lekir @ rumah as
Dah alang2 hajat nak ke Pangkor, ktrang sempat singgah rumah as. so malam khamis lepas keje naik bas, terus turun area Lekir. Tq as kasi tumpang tido semalam :)

as masakkan nasi hujan panas masa kami sampai dengan ayam masak merah...
esok nye lunch dia kasi special menu...ikan jenahak steam + sambal sotong + ikan pari bakar cicah air asam...kecuqq ayaqqqq liur! hehehe

Depan rumah as pon ada laut. so merasa la kami pergi posing kat depan umah as. aku tanya nak mandi boleh ke..as kata kalau nak mandi kene baca yassin dulu sebelum terjun kah kah kah


2) Bas KL - Lumut - KL
ktrng naik bas kat Jalan Duta. Pui je naik bas dari puduraya. harga tiket bas seorang rm24.70. return RM49.40. masa tiket balik ke KL, bas tinggalkan kami. kesilapan teknikal salah tulis masa kat tiket tu. nasib baik leh kejar ke Manjung sana.

walaupun leh kejar, kerugian kat kami. kene bayar prebet sapu rm20.kereta perdana.tak pe la..sesekali main kejar2 ok gak ekekeke

bas ktrng naik adalah bas Arwana

bas dah cun, sekali balik KL rosak ok...sentap betol...6 jam bertapa dalam bas :(

tapi bas ni selesa....okla dengan harga nya :)

2) Feri - @ Jeti Marina Island

selain jeti Lumut, ada option lain untuk ke Pulau Pangkor ..melalui Marina Island. lokasi dia senang je.sama jalan ke Teluk Batik. cuma ikut je la signboard Marina Island tu. sampai je kawasan tu,boleh la parking kereta. cuma aku tak pasti berapa ringgit kalau tinggal kereta kat situ. kakak as drop kat kami dan terus ktrng beli tiket feri.


harga sama kalau naik dari jeti lumut. RM10 seorang.



balik kami turun jeti lumut sebab nak balik KL naik bas kan. yang ni jangan la korang tunjuk tiket. sebab kalo dia tgk tiket kt jeti marina, dia suruh pergi ikut lane jeti marina.

# bayaran dikenakan semasa nak masuk Pangkor je. keluar dari pulau tak payah beli tiket lagi

3) Chalet - Pangkor Village
 sejak berkawan dengan miza ni, penginapan di Pangkor tak usah risau. call-buat reservation dan sila la datang hehe


ktrang stay kat chalet mak angkat miza @ Pasir Bogak - Pangkor Village.



aku suka stay sini. walaupun jauh dari kedai2, tapi aku senang nak mandi laut. macam Teluk Nipah memang port cun pasal semua ada dan senang tp kepadatan manusia tu buat aku kureng sikit...


biasanya kalau nak kemana2 ktrang sewa moto ataupun pinjam kereta abang angkat miza

4) Van Pink
Van ni sentiasa ada di jeti ye. harga ikut chalet korang. macam kami mula sampai, naik van ni nak ke Pangkor Village, dia charge rm10/van.kalo 4 org, sorang rm2.50 je :D

makin jauh korang nye chalet, harga macam biasa makin mahal :)


5) Snorkeling
kos untuk snorkeling rm50 untuk 4 orang. ni abang tu kasi diskaun sebab nak cukupkan orang dalam bot. tapi harga pada kertas rm18/seorang. so dia akan bawa island hoping.ada 4-5 pulau gak, pastu dia suruh mandi sejam kat Coral Island...pastu sambung bawa ktrang ke snorkeling kat kawasan dalam sikit....

# tak de pic kami. sbb ktrang pergi sehelai sepinggang. HP semua dalam chalet :)

6) Tempat menarik - Kota Belanda
apa la menarik sangat Pangkor kan....selain tinggalan sejarah yang masih ada ni... Kota Belanda....


7) Tempat makan
 1) Cafe Pangkor Village
malam pertama kami makan kat chalet je. apa diorang masak ktrang telann hehe...rasa leh tahan sedap...cuma tomyam tu la..seafood..aku kureng skit :p


 2) Abae Tomyam, Pasir Bogak
rasa tidak mengecewakan... harga pon tak de la mencekik darah sampai tak mampu...set ktrang makan untuk 5 orang rm110. aku pon tak pasti mahal ke tak sebab miza open table malam tu...ktrng sumbangkan sorang rm10 je ekekeke






kalau dah ke Pangkor, sila la cuba laksa mee. ada di jual dikedai2 makan...dia nye rasa wallaaa sedap...walaupun ada kuah sup + mee + sambal + sikit sayur2/daging hancur....memang sedap!



8) Shopping!
sepakat aku memang nak membeli di Lumut. senang pon senang pastu sana pon murah la sikit dari Pangkor.lg satu mak aku memang nak aku beli produk melayu + Perusahaan Hamid Ali...so kalo dah ada nama bagai, kene la cari kat Lumut sana...

kalau ke Pangkor, jangan lupa rembat ikan bilis mata biru...aku beli sekilo...1/2kilo utk ibu, 1/2 kilo untuk alang...sila la cuba ikan bilis spesis ni.sedap dia lain macam.mungkin sbb saiz dia kecik2...goreng garing2 letak bawang n cili merah...up dengan kicap..aku makan bertmabah ok! hehehe


9) Budget
aku amat menekankan perbelanjaan. lagi budget lagi aku suka...sebab aku dok KL ni ala2 orang susah...tapi berangan nak jadi kaya...ekekeke...

so total perbelanjaan kami di Pangkor

1) Chalet - rm200/2malam...rm66.60/seorang
2) Feri - rm10/seorang
3) Van pink - rm10/rm2.50 seorang 

4) Snorkeling + Island Hoping - RM50/4 after diskaun. rm12.50
5) tiket Bas KL - Lumut - KL = rm24.70 x 2 = RM 49.40

6) Makan RM17.90 (1lunch + 1breakfast + 1dinner)

TOTAL BELANJA = rm158.90/seorang (tak masuk shopping)


bagi aku ok la bajet kami ni...makan apa ada je sebenarnya.....

so sejak balik Pangkor, rasa nak jelajah pulau lain...tengok la kalau aku tak betol hujung bulan ni, aku macam nak ke Perhentian...ekekeke

posing before terjun laut hehe

 silalah ke Pulau Pangkor..... (^_^)

Wednesday, June 19, 2013

Jalan-jalan Isi Perut : Pak Hailam Kopitiam

morning!!!

perasan tak sekarang ni aku rajin update blog??kuikuikui.mood tengah membara so layan je la kan :p

kali ni aku nak share tempat makan lagi. tapi dah lama aku pergi...baru skang nak up (biasalah bz katakan :p)

kali ni kami ke......

bila dapat lepak kopitiam, mesti macam rasa cool.nape eh.tak rasa serabut macam lepak kedai mamak... :p

kat sini ada jual pau.tapi versi wholemeal. so kami try. not bak kata as... - not bad




menu dia pelbagai. cuma nak pilih ikut tekak tu je la...

so ktrng order air berasaskan layer...teh n nescafe layer + nescafe ais...up dengan pau sorang seketul...


pilihan aku nasi lemak rendang ayam...



pilihan as...kuey teow tomyam....


makanan pui ni special sikit. aku dah lupa judulnya...tapi sedap...

so total harga dia mahal la gak...sepinggan macam tu masing2 rm8-10...campur air lagi...pau lagi...ujung2 eh leh tahan mahal kan ekekeke

sila la ke Pak Hailam Kopitiam....aku pergi ni branch Terminal Bas Bersepadu. kat tingkat 1 :)

selamat menjamu selera!