testing

Monday, May 30, 2011

Balik Kampung....


aku balik kampung weekend lepas....

sabtu petang dlm kul 4 baru aku naik bas.saje rodger lela.kot2 la dia free leh lepak2 minum petang.nasib baik dia free n ambik aku kat bus stand kampung....terus g lepak kedai..borak2...ishh kalo aku sampai awal lg byk benda leh borak kan??

lela anta aku kat rumah... "nanti ko balik kg lagi bgtau tau...."

baiklah lela...nanti aku nak balik buln 6 aku rodger....muahahhahaha....

ucu plan nak wat makan2 kat kampung...menu Nasi Bukhara.pak usu nye air tangan.plan asal nk buat time lunch ari ahad.tup tup pak usu ada kenduri.so dibuat awal sabtu malam....



sudahnya tak semua la yang turun.alang - uda - pokteh..tak dapat balik.sebab diorang dah set ahad.tukar sabtu terus x on.masing2 bzy.kalahkn YB pak sedara n mak sedara aku ni ngeh3...

Nasi Bukhara ni mak buyung yg request.sebelum dia beranak kasi dia makan puas2 :p



ktrang up kan dengan satay & air tembikai....juga lengkong pelbagai bahan sampaikn x rasa lengkong tu....muahhahaa



buat doa selamat sikit dan makan2 bermula :D



sebab banyak makan aku jadi ngantuk.tido awal tapi ahad bangun lmbat muahahaha....

sejak balik dari Medan ni asyik ngantuk jeeeeeeeeeee....time rehat bukan g makan tp g surau bantai tido sejam.ari2 ngantuk.malam pon tido awal.perghhh.....bila mata nak pulih ni eh hehe

tu je ceta hujung minggu. diakhiri dengan pic maisarah :p


mai : kak emy boleh tak belikan anak patung.kita nak la
aku : boleh.yang mcm dalam tv tu ke?
mai :ha....beli nanti...
(rupanya acik yg suruh anak dia mintak.apa mainan dalm tv nanti kak emy belikan..
eeiiiii.pandai betol mak kamu ye maisarah ;p)

selamat bekerja di hari isnin yang sengal ni muahahaha

Thursday, May 26, 2011

Wajib Tonton : Nur Kasih The Movie



wajib tak tonton kot movie ni hehehe

jujur dari hati yang luhur aku katakan movie ni tak sampai ke jiwa aku.seyes tak sampai :(

semalam aku n KKS sempat la g tengok wayang kat KLCC.tujuan utama nak layan movie ni cik as yang nak tengok.so kami turutkan je la...

permulaan ceta aku dah rasa lemau sikit.membawa ke tengah dan seterusnya...adoiii dimana kah best nya movie ni??yang banyak aku tengok semua orang tergelak2 sebab kelakar.dah ilang plak part2 sedih sebagai nadi movie ni...

TAPI pemandangan dalm ceta ni cantik.cara gambar diambik pon cantik.suka nye tengok...sedap mata memandang...wiieee

dan seperti movie Khabir Bahtia yang lain, banyak di tinggalkan persoalan tapi jawapan ada di hujung cerita!

bak kata mak pui..."ceta kat tv lagi best la..."

nasib baik mak pui taja tiket wayang malam tadi.kalau duit sendiri nangis kot sebab rugi hehehe

pada peminat Nur Kasih, sila la ke pawagam...layan la sendiri ceta yang dah mencecah 3.8juta kutipan tiket ni.... :D



p/s:untuk tahun 2011, ni la movie pertama aku tengok wayang... ;p

Wednesday, May 25, 2011

Medan 2011....boleh laaaaaaaaaaaaaaa

aku frust kot trip ke Medan kali ni...macam hareeemmm je :p

tapi nk kata 100% spoil percutian tu xde la.sikit2 je.tapi entah la.jiwa aku tak IN dengan Medan ni.hakikatnya ramai yang kata Medan ni best giler!

aku yang dah pergi rasanya biasa-biasa je la Medan.memang REJECT la...tak mo g lagi...barang shopping walaupn murah tapi still mahal.malah leh dapat murah kat Malaysia.saje la nak ketuk pelancong huhu

dengan nak kene hadap Pak Supir yang sangat3333333 berkira.semua nak control.tau la tu keje dia.tapi semua tak boleh.nak shoping sini kata mahal, alih2 dia bawa gak kedai kroni dia yg mahal gak!muahahahaha....

senang ceta, aku REJECT Medan wakakaka....

full version tunggu gambar yang lain2....ada la sikit tepek dulu ;p


@ LCCT...jom g Medan


baru tiba di Medan


sampai je terus isi perut @ Restoran Garuda


tadaaaa....Nasi Padang...rendang daging & ayam goreng terbaekkk


@ Istana Maimon.....


@ Masjid Raya


menyusuri Tasik Danau Toba untuk ke Pulau Samosir


berlatar belakangkan Tasik Danau Toba.disini la penghujung tasik nye...


Air Terjun Piso Piso....tinggiiiiii


shopping time @ Pajak Ikan


Lepakking @ Merdeka Walk


@ airport Medan...jom pulang!

full story coming soon... :D

Friday, May 20, 2011

Dari KL ke Medan, Indonesia :D

entry ini telah di autopublished kan ngeh3

Sekarang ni kan...mungkin aku tengah menaiki bas dari KL Sentral ke LCCT...mungkin la...kalo x, maybe tengah tunggu kawan2 berkampng depan McD ni :)

Trip ke tiga cum terakhir untuk tahun 2011 (aku harap ini yang terakhir.aku dah miskin sangat ni :p )..kali ni aku pilih Medan Indonesia....ye la...mana ada budget nak g Europe sana..eh.nak jejak kaki ke China pon kene menabong dari sekarang hehehe


tapi...trip kali ni aku angkut jun & miza...su-as-mak pui dah biasa sangat travel dengan aku...miza dulu2 la...time geng-kaki-jalan aktif menjelajah Malaysia...jun je aku tak pernah travel dengan dia.owh pernah.tapi ke Perak je.itu pon dia tido time aku drive ehhehe


iltenary - currency - picca2 - passport - duit rupiah...
dah macam jutawan dah aku ni...ekekeke

macam biasa, iltenary - degree of currency - passport - duit collection dah siap sedia aku bawa...tinggal nak bayar je ni wawawa...sebut pasal currency, benda ni memang wajib la ktrang buat.mahu terkial2 nak menyoping.duit indon ni dah la banyak sgt ribu-ribu nye :p


rupiah tengah naik...1 juta = rm355...hampeh!

doakan perjalanan aku selamat pergi dan kembali.kembali dengan beg beranak pinak muahahaha....

Medan.....apa yang best eh.oh Tasik Danau Toba.... :D

tata Malaysia :D

Tuesday, May 10, 2011

Homemade Steamboat

steamboat adalah makanan kegemaran saya... :D

sempena hari ibu ahad lepas, aku telah menyediakan menu simple tapi berbekas di tekak masing2..home made steamboat muahaha....

alaaa...senang je kan.yang susah nye nak buat stok dan pencicah...tapi bila dah buat senang je :)

arini aku nak share resipi kat sini.sebenarnya apa aku masak pasti aku tepek kat FB.siap step lagi.kat blog x rajin nak wat keje tu muahaha

ok jom...

# untuk penyediaan stok, aku pilih stok tomyam... #



i. rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..



ii. renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste biar sampai rasanya develop..perisakan garam dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan.. :D


# untuk penyediaan bahan mentah#


hanya ini je yang mampu aku cari.plan last minit.
bila nak udang, time2 tu la udang tak jual erkk....

penyediaan bahan mentah:
secara asasnyer..any bahan mentah berasaskan seafood atau daging bleh digunakan sebagai bahan stimbot..janji halal
bahan2 yg biasa digunakan:
Bebola ikan, sotong, ketam, udang dan lain2
Kek Ikan, surimi, crab meat dll.
Udang - janggut digunting n buang uratnya
Sotong -dibelah n potong bunga kalau rajin..asingkan kepala
sotong kembang - dipotong
Ayam -deboned n hirir isinya nipis2 n panjng
aneka Tauhu
Cendawan
kuayteow keping, Mee kuning, mee wantan atau Bihun - direndam hingga lembut n toskan
aneka dumpling - cth mcm wantan atau bhn dim sum tu
aneka sayuran - selalunya sayur sawi putih atau pakchoi or baby kailan , badik jagung, karot atau ape ape saja yg diingini
telur

# untuk penyediaan sos steamboat#



8 biji cili besar*
2 ulas bawang putih*
3 sudu sos ikan*
2 sudu minyak bijan*
1/4 cawan cuka*
1/4 cawan air*
Garam & gula secukupnya*
1/2 sudu kacang tanah*
Bijan
Daun ketumbar

Cara:
Masukkan bahan bertanda * di dalam pengisar. Kisar sebati. Masak di atas dapur sehingga sos menjadi sedikit pekat. Sejukkan. Bila nak hidang masukkan bijan & daun ketumbar.

Memasak Stimbot
panaskan stok sup dlm periuk stimbot [dlm rice cooker pun bleh]..bior mendidih kemudian masukkan bahan yg dikehendaki [sebanyak yg nak dimakan je] jgn too much sekaligus..
bior mendidih dlm 4-5 minit..jgn overcook nanti tak sedap
masukkan ke dalam mangkuk n cecah dgn sos yg disukai

last sekali bila dah almost habis makan semua bahan mentah..jgn lupa utk cuba sup stimbot tersebut...masukkan sedikit mee dan bihun kemudian pecahkan 2 biji telur ayam ke dalamnya n sedikit sayur, ulangan proses penyediaan memasak tadi. supnya sungguh sedap n manis sebab tadi kita dah celur semua bahan mentah sebelumnya..very rich in flavour.. a must try!


tadaaaa.......nyum nyumm...

jujur aku katakan, aku sangt2 vangga siapkan menu ni.mcm menu kasih sayang pon ye.adik-adik aku (hai na, hai adik) makan pon banyak.na lg la asyik puji kata ni la masakan aku paling sedap muahahahahaha

pasni lupakan je la nak makan stemaboat luar.aku pon dah pandai wat stok sebijik macam kat kedai.makan kat rumah leh repeat lapan puloh kali ngeh3...

resipi dari akak tempat keje lama aku.kak salehah.resipi terbaek la...wiieee

Monday, May 9, 2011

Sabtu yang kekenyangan

salam pagi isnin :D

sabtu lepas aku ke shah alam....alang ajak teman dia g Jakel..katanya kain kat sana lagi cun dari kat KL...aku macam 'pehal nak usha kain sampai ke shah alam?' tapi gagah la g...tu pon dah kene bising2 ngeh3

kul 11 gerak ke shah alam.sampai sana terus je ke Jakel...

elok masuk je diorang wat happy hours.aku berkenan satu baju tu tapi kene beli 3 pasang =rm100.yang cun 1 je.nak beli sampai 3 kopak la aku.so x jadi pon rembat.

jalan2 lagi eh cun lak kain bawah ni.ala sari.rm38 semeter.wallaaaaa.....

sudahnya aku x beli pon.ibu beli kain langsir dan alang kain jubah n baju melayu pak lang :D



elok plak aku jumpa patung baju sedondon dengan aku hehe


chempaka amelin a.k.a ayin, adik, comel, ake..
mcm2 nama kot ktrang panggil hehe

budak kecik ni mak aku bela dari baby lagi.skang ni dah x nak balik rumah sendiri.kalo dia ada kecoh la umah aku.kalo tak de rinduuuu wooo.....hehehe

elok nak g kat kete, jumpa fairlady lak...posing sikit hehe



sebabkan dah time lunch, maka alang ajak makan.dia nak belanja sempena dapat APC...wahh..murah la rezeki alang eh...so ktrang pergi kedai area situ je...Wang Solo Ayam Bakar :)






tukang belanja


ibu dan anak kesayangan nye hehe


air avokado...lama x minum wieee


air adik..soda gembira...pas minum kite enjoy


set untuk 5 orang

sebab kan set ni la ktrang memasing kekenyangan.perut senak x hengat.nyesal makan banyak..wawawa....

lepas settle makan, ktrang gerak ke rumah ucu.awal2 lagi aku call berlakon la konon kata nak singgah umah dia.ucu tny la datang dgn sape.aku cakp kawan2.so dia kata singgah la.kebetulan dia nak wat potong kek untuk aiman.

ktrang dalam kete, macm kelakar pon ye gak.nak kasi aiman apa ni.mana de bawa hadiah kan.tapi xpe la...kasi duit pon ok gak kan... :D

dan sampai umah ucu, majlis belom bermula....terkejut la ucu tengok yang datang ibu, alang dan adik muahahha


suka kek ni.rasanya ringan dan x manis sangat.krim pon sedap...
'ucu, nanti tempah utk emy...'

dan ucu dengan budak kecik aiman...



menu umah ucu -->nasi impit & lodeh, pulut kuning rendang daging, kuih muih, bubur kacang, buah2...tapi aku hanya sentuh kek je.yang lain2 x mampu nak usik.alang lagi best x makan langsung.gara2 makan wang solo tadi ekeke

sabtu balik dengan kekenyangan dan kepenatan...juga kepanasan..wawawa

pesal skang panas eh.aku tido malam berpeluh2 walaupn kipas aku pasang 3 dan ngadap muka aku je....huhuu....

bye