Posts

Showing posts from May, 2011

Balik Kampung....

Image
aku balik kampung weekend lepas....
sabtu petang dlm kul 4 baru aku naik bas.saje rodger lela.kot2 la dia free leh lepak2 minum petang.nasib baik dia free n ambik aku kat bus stand kampung....terus g lepak kedai..borak2...ishh kalo aku sampai awal lg byk benda leh borak kan??

lela anta aku kat rumah... "nanti ko balik kg lagi bgtau tau...."

baiklah lela...nanti aku nak balik buln 6 aku rodger....muahahhahaha....

ucu plan nak wat makan2 kat kampung...menu Nasi Bukhara.pak usu nye air tangan.plan asal nk buat time lunch ari ahad.tup tup pak usu ada kenduri.so dibuat awal sabtu malam....



sudahnya tak semua la yang turun.alang - uda - pokteh..tak dapat balik.sebab diorang dah set ahad.tukar sabtu terus x on.masing2 bzy.kalahkn YB pak sedara n mak sedara aku ni ngeh3...
Nasi Bukhara ni mak buyung yg request.sebelum dia beranak kasi dia makan puas2 :p



ktrang up kan dengan satay & air tembikai....juga lengkong pelbagai bahan sampaikn x rasa lengkong tu....muahhahaa



buat doa selamat sik…

Wajib Tonton : Nur Kasih The Movie

Image
wajib tak tonton kot movie ni hehehe

jujur dari hati yang luhur aku katakan movie ni tak sampai ke jiwa aku.seyes tak sampai :(

semalam aku n KKS sempat la g tengok wayang kat KLCC.tujuan utama nak layan movie ni cik as yang nak tengok.so kami turutkan je la...

permulaan ceta aku dah rasa lemau sikit.membawa ke tengah dan seterusnya...adoiii dimana kah best nya movie ni??yang banyak aku tengok semua orang tergelak2 sebab kelakar.dah ilang plak part2 sedih sebagai nadi movie ni...

TAPI pemandangan dalm ceta ni cantik.cara gambar diambik pon cantik.suka nye tengok...sedap mata memandang...wiieee

dan seperti movie Khabir Bahtia yang lain, banyak di tinggalkan persoalan tapi jawapan ada di hujung cerita!

bak kata mak pui..."ceta kat tv lagi best la..."

nasib baik mak pui taja tiket wayang malam tadi.kalau duit sendiri nangis kot sebab rugi hehehe

pada peminat Nur Kasih, sila la ke pawagam...layan la sendiri ceta yang dah mencecah 3.8juta kutipan tiket ni.... :D



p/s:untuk tahun 2011, ni l…

Medan 2011....boleh laaaaaaaaaaaaaaa

Image
aku frust kot trip ke Medan kali ni...macam hareeemmm je :p

tapi nk kata 100% spoil percutian tu xde la.sikit2 je.tapi entah la.jiwa aku tak IN dengan Medan ni.hakikatnya ramai yang kata Medan ni best giler!

aku yang dah pergi rasanya biasa-biasa je la Medan.memang REJECT la...tak mo g lagi...barang shopping walaupn murah tapi still mahal.malah leh dapat murah kat Malaysia.saje la nak ketuk pelancong huhu

dengan nak kene hadap Pak Supir yang sangat3333333 berkira.semua nak control.tau la tu keje dia.tapi semua tak boleh.nak shoping sini kata mahal, alih2 dia bawa gak kedai kroni dia yg mahal gak!muahahahaha....

senang ceta, aku REJECT Medan wakakaka....

full version tunggu gambar yang lain2....ada la sikit tepek dulu ;p


@ LCCT...jom g Medan


baru tiba di Medan


sampai je terus isi perut @ Restoran Garuda


tadaaaa....Nasi Padang...rendang daging & ayam goreng terbaekkk


@ Istana Maimon.....


@ Masjid Raya


menyusuri Tasik Danau Toba untuk ke Pulau Samosir


berlatar belakangkan Tasik Danau Toba.disini …

Dari KL ke Medan, Indonesia :D

Image
entry ini telah di autopublished kan ngeh3

Sekarang ni kan...mungkin aku tengah menaiki bas dari KL Sentral ke LCCT...mungkin la...kalo x, maybe tengah tunggu kawan2 berkampng depan McD ni :)

Trip ke tiga cum terakhir untuk tahun 2011 (aku harap ini yang terakhir.aku dah miskin sangat ni :p )..kali ni aku pilih Medan Indonesia....ye la...mana ada budget nak g Europe sana..eh.nak jejak kaki ke China pon kene menabong dari sekarang hehehe


tapi...trip kali ni aku angkut jun & miza...su-as-mak pui dah biasa sangat travel dengan aku...miza dulu2 la...time geng-kaki-jalan aktif menjelajah Malaysia...jun je aku tak pernah travel dengan dia.owh pernah.tapi ke Perak je.itu pon dia tido time aku drive ehhehe


iltenary - currency - picca2 - passport - duit rupiah...
dah macam jutawan dah aku ni...ekekeke
macam biasa, iltenary - degree of currency - passport - duit collection dah siap sedia aku bawa...tinggal nak bayar je ni wawawa...sebut pasal currency, benda ni memang wajib la ktrang buat.m…

Homemade Steamboat

Image
steamboat adalah makanan kegemaran saya... :D

sempena hari ibu ahad lepas, aku telah menyediakan menu simple tapi berbekas di tekak masing2..home made steamboat muahaha....

alaaa...senang je kan.yang susah nye nak buat stok dan pencicah...tapi bila dah buat senang je :)

arini aku nak share resipi kat sini.sebenarnya apa aku masak pasti aku tepek kat FB.siap step lagi.kat blog x rajin nak wat keje tu muahaha

ok jom...

# untuk penyediaan stok, aku pilih stok tomyam... #



i. rebus rangka ayam [bior byk sket] dgn air hingga air tu tinggal separuh..pastu asingkan rangka ayam tu..



ii. renih semula stock dgn serai, hirisan lengkuas, daun limau purut,btg daun ketumbar, bwg beso dipotong baji dan sedikit tomyam paste biar sampai rasanya develop..perisakan garam dan asam limau secukup rasa..tapis semua bhn herba..tinggal stok aje..siap utk digunakan.. :D


# untuk penyediaan bahan mentah#


hanya ini je yang mampu aku cari.plan last minit.
bila nak udang, time2 tu la udang tak jual erkk....

penyediaan bahan me…

Sabtu yang kekenyangan

Image
salam pagi isnin :D

sabtu lepas aku ke shah alam....alang ajak teman dia g Jakel..katanya kain kat sana lagi cun dari kat KL...aku macam 'pehal nak usha kain sampai ke shah alam?' tapi gagah la g...tu pon dah kene bising2 ngeh3
kul 11 gerak ke shah alam.sampai sana terus je ke Jakel...

elok masuk je diorang wat happy hours.aku berkenan satu baju tu tapi kene beli 3 pasang =rm100.yang cun 1 je.nak beli sampai 3 kopak la aku.so x jadi pon rembat.

jalan2 lagi eh cun lak kain bawah ni.ala sari.rm38 semeter.wallaaaaa.....
sudahnya aku x beli pon.ibu beli kain langsir dan alang kain jubah n baju melayu pak lang :D


elok plak aku jumpa patung baju sedondon dengan aku hehe


chempaka amelin a.k.a ayin, adik, comel, ake..
mcm2 nama kot ktrang panggil hehe

budak kecik ni mak aku bela dari baby lagi.skang ni dah x nak balik rumah sendiri.kalo dia ada kecoh la umah aku.kalo tak de rinduuuu wooo.....hehehe

elok nak g kat kete, jumpa fairlady lak...posing sikit hehe



sebabkan dah time lunch, maka alang aj…