testing

Tuesday, January 22, 2013

Happy Besday Emy!


makin tua makin kecik plak kek nye...tapi ada gak yg sudi belnja...tq pui :D

nape ntah teringin betol tengok ayam...menyelerakan tgk ayam merah mamak....tapi alhamdulillah...dapat makan ayam Nandos....tq lg sekali pada mak pui hehehe

tq kepada yang mengingati....terharu gitu....

tak tahu nak reward apa untuk diri sendiri....beli kan jam tangan rm10 dan cadar rm17.90....total rm27.90...muahahahaha

ada sape2 nak bagi hadiah tak hehehe


Wednesday, January 9, 2013

Ronda-ronda Singapura 2012 : Part II

sambungan entry sebelum ni.... Part I


usai makan, kami singgah solat di Masjid Hajjah Fatimah.rehat luruskan kaki.sebelum keluar kebetulan ada bacaan yassin sempena tahun baru.kami dihidangkan air susu badam.sumpah sedap!yang hidang pon leh tahan.....seorang anak muda agak manis rupanya :) kan pui kan ekekeke


kami meneruskan perjalanan ke...

4) Singapore Flyer.

tak mampu nak naik tapi mampu bergambar je :)

cara ke sana
kami naik train semula di Nicol Highway dan turun di Promenade.

plan nak naik water taxi untuk keseberang sana.ada muzium art.tp syg nye perkhidmatan dah ditutup awal.disebabkan persediaan untuk countdown new year.tak pe.kami pasrah.


so, hari semakin petang kami ambik keputusan untuk balik ke JB.

berpatah jalan kaki untuk ke stesyen Promenade.jalan sudah mula ditutup.sehinggakan untuk melintas pun, polis tu buat tak tahu je.kirikanan jalan ditutup...

tak pe....

ktrang berjalan ke perhentian bas...tengok bas mana yang akan ke Orchard Road.alhamdulillah dapat driver bas yang happy-go-lucky.seronok naik bas dia.bila kami sampai di Takasyima mall, dia suruh turun situ dan sempat wish dengan happy nye....

"ok..Enjoy!!!happy new year!!!"

rasanya kalau kat sini, xjumpa kot driver macam tu.driver sini semua garang2 ekekekekeke
masuk dalam takasyima mall dan menyusuri jalan sampai ke stesyen Orchard.singgah di ticket office nak tau stesyen mana kami boleh refund deposit. staff tu kasi idea untuk ke Stesyen Woodlands.

selain Bugis, orchard dan woodlands pon boleh tukar.

kami naik train dr Orchard dan terus ke Woodlands. sampai sana return tourist pass dan dapat balik refund SD10/seorang.

dari Woodlands kami turun bawah dan naik bas 950 untuk ke JB. tambang dikenekan SD1.30 seorang.

sampai di imigresen Singapura, turun dan dapatkan cop keluar.
naik bas untuk ke JB Sentral...melalui imigresen malaysia dan selesai.

turun bawah untuk dapatkan bas ke Pasir Gudang.harga balik RM4.10.murah la plak...

so tamat la day trip kami ke Singapura.....

#harga tiket setiap train tak tahu sbb kami pakai pass
#best nye kalau malaysia ada bas 2 gerabak macam kat singapore
#setiap kami tukar SD50 = RM125..siap ada balance lagi bawa balik kl. dapat la sorang rm 41.80. :D
#percutian jimat di hujung tahun
#Insyaallah jika ada rezeki kami, next visit fokus USS je...

#singapore best!

Monday, January 7, 2013

Ronda-ronda Singapura 2012 : Part I

salam pagi isnin :D

arini aku masuk keje awal...sangap...tapi kaunter clear.so mari lah kt bercerita....eceh!

****************************************

31.12.2012 aritu kami sempat buat day trip ke Singapura.sebab bertapa kat JB lama kan, so kami plan la nak jalan2...nak singgah tempat yang tak masuk lagi...

kisah 2010 klik sini.. Sehari di bumi Singapura

Isnin pagi lepas solat subuh kami terus bersiap2 untuk ke Singapura.disebabkan nuril keje, so dia boleh hantar kami ke stesyen bas Pasir Gudang je. (penginapan kami di taja su n nuril :p)

Kami menaiki bas Maju no 224 untuk ke JB Sentral.plan kami nak masuk singapura dengan menaiki bas.harga tambang bas dari kompleks Pasir Gudang ke JB Sentral RM5.40 seorang.

 perjalanan mengambil masa 1jam30minit

sampai di JB Sentral, ktrang sapedek dulu.makan kat mamak.tapi sedap.memang layan la!

kami naik ke atas utk melalui imigresen Malaysia di CIQ.selesai pengesahan pasport menggunakan pintu automatik, kami ke tingkat bawah untuk mengambil bas ke Singapura.

ada banyak company bas yang masuk ke Singapura. tapi kebetulan kami turun, Causeway Link yang tersedia depan mata. naik saja ye...



dengan bas, ada dua destinasi.

1) Kranji Station - RM1/pax - naik mrt untuk ke singapore city
2) Queen Street - RM 2.50/pax - naik mrt dr stesyen Bugis

disebabkan dulu kami dah cuba destinasi 1, kali ni kami cuba destinasi 2.



bas membawa kami ke imigresen singapura...sebelum queue untuk cop passport, kene isi borang dulu.selesai isi borang baru leh queue.settle cop passport kami berlari turun ke tingkat bawah untuk sambung menaiki bas.

tiket bas kene simpan untuk pengesahan naik bas company yg sama.jgn main redah je ok..

perjalanan ke Queen Street memakan masa 45 minit. sampai je di stesyen bas, dari jauh kelihatan stesyen mrt Bugis. kami ke sana dan time ni ktrang discuss...sama ada nak gunakan EZ Link atau pun Tourist Pass.

Ez Link - ala2 touch n go.habis kene topup.
Tourist Pass - pass ke mana2 destinasi + unlimited ride - bas, mrt, lrt

kami terus tanya di kaunter Ticket Office. Staff tu cadangkan ambik tourist pass. so, untuk penjimatan berganda, kami beli terus tourist pass dengan harga SD10 + deposit SD10.b4 balik kene return n refund balik duit deposit :)


so pass dah ada, kami terus memulakan perjalanan ke Singapura......



kemana kami nak pergi?

1) Sentosa Island
tujuan utama kesini nak tengok USS nye pintu masuk wakakaka...nak masuk duit tak cukup lg.so tengok je depan globe tu.dan kalau sempat nak ke beach. tapi syg nye singapura sepnjang hari hujan. so kami hanya sempat sampai di USS je.

cara kesana
dari stesyen Bugis kami menaiki train ke Outram Park. tukar laluan untuk ke Harbour Front. sampai di sana jalan kaki dalam VIVO City.jalan ikut sign.confirm tak sesat :p
ada dua pilihan untuk ke Sentosa Island.
1) sentosa express - SD3/person
2) sentosa broadwalk - SD1/person

kami memilih cara 2.penjimatan ye :p






2) Chinatown
hanya tempat untuk membeli ole2.lebih murah dari Bugis Street.

cara kesana
naik train dr Harbour Front straight ke Chinatown.
3) Makan Sup Tulang Merah @ Golden Mile Food Court
disebabkn trip lepas x dapat jjcm, kali ni kami usahakan. sup tulang merah wajib makan kalo dah sampai singapura.

cara kesana.
kami sambung menaiki train sampai ke stesyen Dhoby Ghaot.(as kata stesyen pakcik dhoby kene gaot hhee) turun dan tukar line untuk ke Nicol Highway.sampai di Nicol Highway, ikut sign/jejntas terus ke Beach Road.turun jejantas dan ke kanan straight.akan jumpa masjid Hajjah Fatimah, Kampung Glam Community Centre dan sebelahnye Golden Mile Food Court.

dari bacaan di internet, ada yang rekemen Haji Kadir...ada juga Deen.sebab malas nak cari Haji Kadir, kami duduk je di kedai Deen. sekali hampeh. Haji Kadir betol2 di sebelah Deen....ekekke

sup tulang merah 7ketul bersaiz small SD10 + roti perancis. up dengan mee kuah.

rasa?tidak mengecewakan :) total lunch kami SD16 + air SD2.40
usai makan, kami meneruskan perjalanan......

kemana?

bersambung next entry (^_~)

Saturday, January 5, 2013

Jalan-jalan Isi Perut : Mango Thai, Wangsa Walk

aku suka ke Mango Thai ni....tomyam dia sedap.... :D


Mango Thai ada kat Wangsa Walk...masa aku pergi tu ramai gak orang...



so kat sini ada macam2 pilihan masakan thai...ada gak set...kami pilih set...

nasi + tomyam + kerabu mangga
nasi + ayam padprik + kerabu mangga



so setiap set rm10.90...

dan kami up dengan pulut mangga....terbaekkk.....



keunikan kedai ni, rasa tomyam dia lain....kalo kedai tomyam lain lak rasanya....sila lah mencuba :D

Friday, January 4, 2013

Ana & Epol kawen @ JB

aku habiskan sisa-sisa cuti hujung tahun di JB (^_^)

confirm turun : - aku,pui,as, kak kin n family, dee n family, jun n husband, ila n family, + adeq n family...yang lain bz sbb anak nk masuk skolah :p

yang bujang stay umah su....yg berfamily stay hotel...

klik uitm...
sedar x sedar kami dah berkawan hampir 12tahun!

 kks bergabong di JB

su n kak kin bersama buah hati masing2

me & ana

cun pelamin ana

ana & epol....

pas kenduri shoot ke Johor Premium Outlet... a.k.a JPO

mampu rembat sungless VINCCI je...RM15 seketul
barangan lain mampu telan air liur je... ekekekek

sbb malas nak balik, terus ke Kampung Senibong untuk dinner....

 ikan jenahak 3 rasa - sotong goreng tepung - butter prawn - kailan - tomyam - ketam cili
appertizer : satay-otak2-kacang rebus

 tak dilupakan ikan jenahak masak steam...terangkat!

kami @ 6 Corner, Senibong...
*gambar sangat mengecewakan....huhuhu

dan semua balik ke hotel. esoknya kak kin, ila, jun, adeq selamat pulang ke rumah masing2...

aku - pui - as bertapa lagi di JB.....

next entry :)



Wednesday, January 2, 2013

2013....

tahun baru....azam ???

malas la nak berazam...sebab aku tak de mood nak tanam azam ekekeke

untuk wahida...

bila baca entry dia pasal 25 tentang saya terus semangat nak wat entry utk wahida sbb kan point no 16 ....klik sini kalau nak baca.

16) saya peminat tegar actress Rita Rudaini...sgt2 suka dia sejak dulu lagi...pada saya dia cantik, natural beauty, tak perlu mekap tebal2, body pun cantik...x mcm ada anak dua...lakonan dia pun best...x sabar nak tunggu drama Sehangat Asmara...saya harap yg terbaik utk rumahtangga dia...

persamaan....

aku dulu peminat rita masa zaman uitm...rasa rita lawa gile...keaslian wajah melayu dia tu wallaaa cung nyee.....

ye x make up pon cunggggggg

kurus tinggi perfectto!

dan.....

dia shooting 1-2 scene drama Sehangat Asmara tu kat library aku...so wahida, nantikan kemunculan aku waakakakkakaa... *perasan!

untuk tatapan.....

tu je pon ekekekekkee

salam tahun baru!!!! (^_^)