testing

Thursday, December 26, 2013

Langkawi 2013 : Aku datang lagi...

Salam....

arini gigih aku buat keje dari pagi - break lunch - sambung keje lagi sampai la ha kul 5pm. sakit badan ngantuk baru terasa...so sementara nk tunggu balik aku hupdate hehehe

Perlis nye kisah dah habis...so aku sambung dengan Langkawi plak :)

dari Perlis ktrang naik ferry ke Langkawi.

Ferry Langkawi
Harga : Rm18/sehala
Masa : 45minit

ktrang beli tiket awal sehari. so sampai ngam2 ferry dah ada. kalo redah je takut tiket sold out dan kene la menunggu untk next trip :)


Sampai je jetty Langkawi, aku dah plan nak ambik kereta dengan homestay yang aku nak duduk. so siap2 kira penginapan + transport. Akak tu kasi aku kete Cherry...masa tu dah girang ok..bawa cherry ok...dah la dia kasi rm100/day...

elok aku nak duduk kat tempt driver, tgk2 kereta tu manual. aku tanya balik kan aku dah ckp aku nak auto...akak tu kata balik
"akak ingat emy tak nak auto..."

ayooooo.....kalo pon org ada kete manual, tp di offer auto laju kot ambik auto....sudahnya tersadai la kami kat jetty tu. mencari kereta sewa semua nye mahal. seyes mahal.. utk 3 hari aku dicharge rm250...kereta sentra. terkulat2 la mintak kurang...semua x mo turun harge huhuhu....

aku whatsap mimi mintak no hp mamat dia sewa kete dulu. so dia kasi...dan aku sewa dengan CJ :)

kalau korang nak ambik mamat ni aku berani ckp, dia ni deal mmg senang... tp dia susah nk ckp kat hp...org bz kan...so bertabah la hahaha

dia kasi aku kete wira utk 3hari = rm150...ambik kat jetty pulang kat airport...masa pulang aku call ckp dh tinggal kete kat airport, dia dgn happy nya cakap
"terima kasih pulang keretaaaaaaa....."
hehehehe

so dah dapat kereta, skang ni penginapan plak...

disebabkan ktrng pergi 5 org, aku macam nak cut cost..ye la kalo ambik bilik hotel kene 2 bilik. so aku ambik la homestay...

kali ni aku stay kat Tok Jah Homestay...mana dapat? baca blog org leeee hehehe


komen aku -> homestay ni bersih. suka sgt dan aku berpuas hati. harga sehari rm150. ktrang stay 2 malam kat sini.

ada mcm2 jenis rumah. ada 1 bilik, 2 bilik dan 3 bilik. so ktrang ambik 1 bilik je. 3 org tido dalam bilik, aku n pui tido hall....tido pakai toto...toto dia charge rm10 :)

 dapur tak leh masak tapi ada kettle pingan cawan sudu garpu
ada peti sejuk

 bilik...2 katil single di cantumkan..
tido la 3 org
ada aircond

 toilet

 hall....
tempat tido aku n pui hehehe

 ada tv
baru sampai dah shoping hahahaha

so ferry + kereta sewa + homestay = 90 + 150 + 310 = RM 550 kos utk 3hari/5org

next.....tempat shopping :p


Monday, December 23, 2013

Perlis 2013 : Syoknya Perlis Indera Kayangan

salam pagi isnin.... :)

alhamdulillah aku dah selamat habiskan percutian 2013...tahun ni memang teruk sikit trip aku...bukan teruk pe, asyik berjalan je :p

bulan 1   - cambodia
bulan 2   - kelantan
bulan 4   - pulau pangkor
bulan 6   - Penang
bulan 9   - Hong kong/Senzhen/Guangzhou/Macau
bulan 10 - Seremban/Melaka
bulan 12 - Perlis & Langkawi

So arini nak hupdate pasal Perlis... aku kasi 1 entry je lumsum semua... aktiviti tak banyak pon...sbb Perlis bukan main nye...nak ke langkawi then singgah Perlis :)

tujuan singgah Perlis sebab nak ke rumah mak angkat aku kat Kodiang Kedah. lama tak balik sana. so kali ni nak balik menziarah + nak menyusahkan orang ekekekke

i. Transportation : Bas Etika Ekspress
dari Jalan Duta aku ambik bas ni ke Kangar. Bas ni ok sangat. space besar tapi satu je x ok.. aircond terlalu sejuk. sejuk sampai tak boleh tido walaupun dah pakai sweater + stokin + jeans + baju tebal. so kalau nak naik bas malam kene bawa selimut

harga tiket dari KL ke Kangar RM 47.30 seorang.



ii. Tempat Menarik

Antara tempat yang kami sempat terjah

a. Padang Besar
kalau tak mengenangkan nak ke Langkawi, memang kaw2 aku shopping. semua pun murah... tshirt HRC x ori rm15 selai...skirt rm20...baju2 online bersepah ok...semuanya below rm35...tp sbb aku masih waras, hanya beli tshirt 2 helai + skirt selai....adoiii rasa nak repeat shopping Padang Besar je ekekekeke




b. Gua Kelam
Balik dari Padang Besar, terus gerak ke Gua Kelam. saje nak membunuh masa sebab malas nak balik rumah. So moh la kita ke sini...

harga tiket masuk RM1/pax...


iii. Tempat Makan

Disebabkan kami pergi rumah mak angkat, makan tak de la penting sangat...haha...sebab tuan rumah sah2 masak untuk tetamu....tapi sempat la lepas kempunan makan laksa dan seafood...yummeehhhhh

LAKSA KAK SU

Rekemen ok laksa ni.. dulu aku datang 2002/2003 memang 3 kali repeat makan sini. setelah bertahun tak datang harus la aku cari. walaupun org kata letak belut, tak kira nak gakkkk....

aku bukan  penggemar laksa... tapi laksa kak su ni memang wow sangat....nyum nyum nyum


SEAFOOD : RESTORAN LIZA MAT

dulu aku datang mak angkat aku ni memang bawa makan kat restoran linda. so kesedapan dia memang dah tahu. tapi disebabkan parking kereta tak de + jem kat area jety kuala perlis tu, ktrang lupakan hasrat nak makan kat linda....wawawa

mak angkat bawa kedai ni....alhamdulillah makanan dia tidak mengecewakan...sedap..ikan 3 rasa dia tu memang terangkat.... :)

So ini je la aktiviti yang dapat kami buat di Perlis. esoknya ktrang dah gerak ke Langkawi dari Jety Kuala Perlis (^_^)

p/s:
rasa nak repeat Padang Besar...tak menahan tengok barang murah-murah hehehe

Friday, December 13, 2013

# Sembang Orang Bujang : Syukur...

salam jumaat :)

Insyaallah malam ni aku nak gerak ke utara. nak repeat perlis & langkawi. kali ni bawa ibu,adik n ika -sepupu. elok dah beli tiket, mak pui kata dia x pernh g langkawi. so aku ajak la join sekali.....

Ni trip terakhir utk 2013. dari januari sampai december, rasanya setiap 2 bulan aku mesti bercuti. bebetol mcm org kaya.ekeke....bak kata bos aku,
"org bercuti setahun sekali, dia ni setahun 4-5 kali bercuti"
muahahahahha

2014, 3 trip dah menanti....tak pe slow2 stop kan aktiviti melancong eh....

ermm....nape plak nk ceta pasal syukur ni...

tanpa aku sedar di usia aku 31 ni, dah mcm2 benda aku lalui utk survive. dan skang aku rasa aku dah capai tahap lega...lega apa aku impikan di zaman muda semua dah aku kecapi skang. oh tak semua ...jodoh je tak tiba2 lagi ni muahahahhaa

dari aku tak de kereta, aku dah rasa pakai kereta...dan skang dah nak jual pun.... :)
dari kecik duduk rumah menyewa...rumah murah pon tak de....so beli je rumah flat. pejam mata aku bayar rumah + topup duit kwsp.....nah ambik la rumah ni utk hidup :)
dulu keje dari bawah + start gaji rm500.... dan skang gaji dh naik dan alhamdulillah dah jadi team leader...
dari tak reti naik kapal terbang dan skang dan merata aku bejalan

kalo ni pon tak reti bersyukur tak tahu la kan..... aku dulu ada mengalami masalah jiwa. jiwa kosong. kesunyian.. murung. rasa down gile...tapi sejak aku ubah hidup berpikiran positif, semua Allah mudahkan...

hidup aku simple...aku pon tak kaya. duit tak byk tapi yang aku nak aku enjoy life aku sampai tahap max!ye maximum boleh...kalau nk pikir hidup aku ni, aku pon kene bersyukur sebab Allah bagi orang sekeliling aku yang penuh kasih syg...

family ... ibu + adik beradik + mak sedara pak sedara + sepupu sepapat semua baik giler,....
kawan ... kks sentiasa support apa aku buat. ada time happy n sedih. sumpah diorang tak pernah tinggalkn aku.... bff sejak kecik -- ateh...arghh semua kawan2 aku baik2....
boleh ke korang dpt kawan mcm ni?
team kerja .... mmg fun...leh wat keje sama2...supportive each other...bos baik...kawan keje pon baik....

mcm mana aku nk rasa tak bersyukur?? Allah dah bagi semua aku nak...cuma satu je kene uji --> JODOH

yang ni mmg aku tak mampu nk elak. nak pikir dalam2 pon aku mcm berat dan ujung2 aku sebak sendiri....susah...susah nak cari orang yg boleh trema diri kita seadanya. kekurangan aku bukan sikit2...byk plakkkkkkkkk tu...

aku berserah je pada Allah. kalau kata usaha, ye aku mmg berusaha... aku tak pernh rasa putus asa nak mengenali lelaki.. sapa la kita nak paksa orang suka kita kan... tak masuk kes kene tipu selama 1 1/2 tahun...mcm bodoh je rasa...tapi sape aku nak menolak takdir?

sebab kan semua ni, aku nye aura positif semakin tinggi. aku tak nak serabut kepala pikir masalah org lain....org tak boleh ubah apa2 pon...yg pasti aku tau apa aku buat dan aku bahagia......

kalau rasa serabut, solat je...pastu mengadu...siap nangis2 atas tikar sembahyang....buat lah...tu je the best therapy...biarlah kita menangis macam tu dari menangis depan orang, malu woooo...pastu kene ejek hehehe

pokok pangkal diri kita sendiri......yap diri kitaa la....pikir la apa yang kita nak....dan  aku yakin, Allah dah 'reserved' seseorang untuk aku.....Insyaallah.....

*sebak

 credit : google

Tuesday, December 10, 2013

Majlis Resepsi Na & Hussairi....

ingat lagi entry pasal majlis akad nikah? tak ingat klik SINI :p

selepas sebulan mereka selamat jadi suami-isteri, baru lah majlis resepsi diadakan :)

alaasan....adik aku budak praktikal.so tak de cuti tahunan. tapi nak kawen gak..tak kira nak kawen gak.gitu la perumpamaan cerita nya :p

so 6 April kt buat majlis. tempah dewan, tempah catering, beli goodies dan itu ini itu ini...maka tibalah harinya....ikut ibu, dia nak 7 April sebab besday na.tapi dewan semua full...furhhhh...cari dewan pon payah tau!

so jumaat tu aku dah apply cuti. tapi tak macam cuti pon sebab dari pagi lagi aku dah membzy kehulu kehilir cari barang2 yang x cukup. letih gak..tapi tak pe la bukan selalu majlis besar kan :)

so untuk goodies, kami sepakat kasi....

kotak 4segi utk semua tetamu
kotak panjang utk family lelaki...vip

 dalam beg tu ada kotak 4segi + kotak pnjang kek + bunga telur - family lelaki

kek in jar utk sape2 yang makan kat meja beradap :)

so goodies ni semua aku la yang pikir. nk murah tp nmpak grand,...kuikuikui...jadi la kan...hehe

dalam kotak 4segi tu kami letak tuala...dan mak edah aku nk sponsor gula2...tq so much....rezeki na :)
kotak pnjang tu kek gulung mak ngah sponsor...tp untuk pihak lelaki je.so dia sediakan 50 kotak je...tq mak ngah!

dan bunga telur....mak edah aku gigih siapkan....ktrang beli barang2 je....oh mak edah...tq tq...


settle keje aku...bab2 ni aku kene pikir ok...so tibalah malam jumaat nak setup dewan...ktrang lepak sana sampai kul 4pagi....wawawa....nk make sure semua ok....then baru balik umah...

yang ada sama aku,adik...nor, lyn, abg boy, ijat, rasul, nan, apit, kawan nan....ni semua sepupu belah johor...sempoi la korang...sanggup xtido :p

malam tu....aku dah lega...sebab semua dah ready :D

 meja VIP color itam...yang lain pink-turqoise

 meja makan beradap...
simple backdrop untuk tangkap gambar je


 kadang2 aku ni poyo terlebih...
gigih wat list menu...then aku print kan wat mcm kat hotel hahahha

 pintu gerbang....


 goodies dah ready...
kos 1 goodies ni mmg under budget...aku pakai kotak kek je...rm20sen..
murah pon murah....beg2 semua tu mahal

sila la tinggal kan jejak anda disini :)

keseluruhan dewan....

Menu ktrang plak mmg pelbagai. sbb aku nak semua orang relax santai dan xde pon pikir nak balik....aku nk tetamu datang enjoy makan...lagi2 sedara2 mak aku kan....

alhamdulillah.....mmg ramai stay sampai petang...so kalo tgk mcm penuh je dewan...hakikatnye jemputan hanya 800 orang....wieeee

kami order catering kat ampang...rm10.80/pax..so apa ktrang dapat
nasi minyak/nasi putih
ayam masak merah
daging hitam
arca
papadom
nangka masak lemak
air masam manis
cendol

dan menu sponsor...
soto - tq ayah ngah
tau foo faa - tq pok teh
teh tarik
kuih 2 jenis - cucur badak + bahulu kemboja....

banyak kan makanan....muahahaha...sbb tu la diorang leh relax smbil makan ulang kali....surau pon disediakan..so xde alasan la nak balik awal....

tak di lupa juga... candy buffet :)


ni aku buat sendiri....dan ateh sponsor coklat n sewa mesin... :) tq beb...jasamu di kenang hehehe

dan.....tiba la majlis di tunggu2....

adik aku dah plan dia nak family kami n family lelaki datang awal. dia nak macam ala2 ada emcee then buat perarakan masuk gitu...so sebab hari tu hari dia kan kami turutkan je la...

ktrang dah rodger family2 aku supaya ada kat dewan pulu 10.30pagi...sebab majlis start pukul 11pagi perarakan masuk.kiranya tetamu datang pukul 12, pengantin dah ada dalam dewan....mcm2 style la minah ni....

so ktrng mintak wak amin husband ateh jadi emcee...memang terbaek,,,,siap berpntun bagai....mmg pndai la dia menghidupkan suasana...hanya dengan kata2...cewah....DJ mmg ada..pakej catering...DJ pon sempoi..layan jeee...

so bila emcee kata... "mengumumkan ketibaan pengantin blablabla......." dalam masa yg sama iringan lagu nasyid berkumandang....vavavava...ustajah sangattttttttttttttttt muahahahaha



dan mereka berjalan sampai la ke meja makan.....

pastu masing2 makan...dan family pon sama....so bila tetamu sampai, penuh dah family ktrang dalam tu :)

dan....gmbar hari2 kejadian.....

 family members... peach :)

 kami....

adik n na....

 pengantin....

 family belah ibu....semua peach kecuali pak usu...eieeiii

 family belah johor memang carca marba ekekeke

dan....


dan minggu berikutnya ktrnag ke temerloh pahang....majlis bertandang plak...




dan....sepanjang adik aku kawen, aku ada pengapit ok...dari akad nikah + majlis resepsi + majlis bertandang....

tadaaaaaa.......

tq pui...love u bebeh....
dia gigih teman aku ok...bagus ni...ekekeke

adik aku dah lama pon kawen....baru perasan ada draft yg tak habis touch up...tp buat masa ni deme tak de tanda2 nak dapat baby....xsabar nak ada baby kecik dalm rumah ni hehhee

tata

Sunday, December 8, 2013

RIP Nelson Mandela 1918 - 2013

Tertarik plak aku baca kisah perjuangan Nelson Mandela ni....macam2 dugaan dia kene tempuh...dan akhirnya dia disegani seluruh dunia....

RIP Nelson Mandela 1918 - 2013....

 


MENYEBUT namanya ibarat melaungkan suara kedamaian penuh demokrasi. Biar pun meringkuk hampir tiga dekad dalam penjara sepi, usaha figura kelahiran Mvezo, Afrika Selatan itu selama hayatnya meninggalkan satu legasi paling berharga dalam sejarah dunia.
Khamis lalu, Nelson Mandela, 95, menghembuskan nafas terakhir di kediamannya di Johannesburg, dan kematiannya memberi kesan mendalam kepada individu dan sebilangan masyarakat.
Keperibadiannya tidak pegun di negara sendiri, malah menjangkau ke benua-benua lain sehingga diangkat sebagai tokoh moral dan pemimpin politik yang berwibawa.
Mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr. Mahathir Mohamad turut terkesan dengan kehilangan penerima Hadiah Nobel Keamanan 1993 itu. Dalam kenyataannya kepada media, beliau menganggap Mandela sebagai pemimpin yang cukup hebat serta memiliki ketabahan luar biasa dan komitmen yang tidak pernah luntur dalam memperjuangkan keadilan sosial.
"Setiap kali ditanya siapakah pemimpin yang pernah saya jumpa yang paling saya kagumi, tanpa teragak-agak saya akan menjawab, Nelson Mandela," katanya dalam satu kenyataan kepada media.
Beliau menambah, Mandela juga adalah insan bersifat pemaaf dan tidak memusuhi mereka yang pernah memenjarakannya kerana beliau lebih mementingkan perdamaian.
Perkara itu jelas terbukti ketika Mandela menyarungkan jersi ragbi pasukan Springboks pada kejohanan Piala Dunia Ragbi 1995 di Afrika Selatan. Stadium Ellis Park bergema dengan sorakan lebih 60,000 penonton yang melaungkan nama Mandela.
Springboks sebelum itu dijadikan simbol kebanggaan warga kulit putih Afrika Selatan, yang menjalankan dasar aparteid iaitu penindasan ekonomi dan sosial ke atas penduduk kulit hitam dari tahun 1948 hingga 1994.
Memakai jersi itu seperti satu signifikan kepada cara Mandela 'melupakan' peristiwa berdarah dan kenangan pahit yang memberi kesan mendalam kepada rakyat kulit hitam Afrika.
Dasar aparteid dikuatkuasakan secara meluas pada pemerintahan Presiden ke-7 Afrika Selatan, Hendrik Frensch Verwoerd, yang menolak kepentingan rakyat selain kulit putih. Mereka diberi layanan kelas kedua dari segi ekonomi, sosial, pendidikan dan kebudayaan.

PERDANA Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak (dua dari kanan) dan Panglima Angkatan Tentera, Jeneral Tan Sri Mohd. Zahidi Zainuddin (kiri) tertawa kecil selepas Mandela menyatakan sesuatu dalam satu kunjungan tidak rasmi Mandela ke Kementerian Pertahanan Malaysia pada tahun 2000.


Mandela atau nama sebenarnya Rolihlahla Mandela dilahirkan di Mvezo, sebuah desa kecil di tepi Sungai Mbashe, di daerah Umtata, ibu kota Transkei (kini sebahagian wilayah Tanjung Harapan), Afrika Selatan pada 18 Julai 1918.
Beliau diberi nama Rolihlahla yang membawa maksud 'pembikin masalah' dalam bahasa Xhosa. Moyangnya, Ngubengcuka merupakan seorang raja daripada puak Thembu. Bagaimanapun, keluarga Mandela tidak boleh mewarisi takhta tersebut kerana datuknya dilahirkan daripada isteri keturunan puak Ixhiba.
Bapa Mandela, Gadla Henry Mphakanyiswa pula merupakan ketua bandar Mvezo, namun selepas Afrika Selatan dijajah, Mphakanyiswa dilucutkan jawatan.
Mphakanyiswa kemudian membawa keluarganya termasuk Mandela berpindah ke Qunu. Bapa Mandela memiliki empat orang isteri dan 13 anak iaitu empat anak lelaki dan sembilan anak perempuan. Mandela dilahirkan oleh isteri ketiga Mphakanyiswa, Nosekeni Fanny iaitu anak perempuan kepada Nkedema daripada suku kaum Mpemvu Xhosa.
Kehidupan berubah
Di Qunu, Mandela hidup seperti kanak-kanak lain bermain riang bersama adik-beradiknya. Atas dedikasi Mphakanyiswa untuk melihat anaknya mendapat masa depan yang lebih baik, Mandela dimasukkan ke gereja Methodis.
Kematian bapanya ketika berusia sembilan tahun merubah corak kehidupan Mandela. Berdasarkan wasiat Mphakanyiswa, beliau dijadikan anak angkat kepada pemangku diraja suku Thembu, Jongintaba Dalindyebo.
Di istana itu, Mandela diajar bahasa Inggeris, bahasa Xhosa, sejarah dan geografi. Dari situ beliau memahami kesan kedatangan pihak kulit putih membawa kesan negatif kepada penduduk kulit hitam Afrika.
Ketika berada di tahun kedua di Kolej Universiti Fort Hare iaitu satu-satunya institusi tertinggi untuk orang kulit hitam, Mandela telah dibuang universiti kerana mengetuai pemprotesan pelajar menentang aparteid pada tahun 1940.

MAHATHIR dalam satu pertemuan dengan Mandela di Stadium Negara Kuala Lumpur pada tahun 1990.


Beliau kemudian melanjutkan pendidikan melalui program jarak jauh di University of South Africa (UNISA) di Johannesburg. Setelah mendapat ijazah dalam bidang perniagaan, dia mendaftar dalam program Sarjana Muda Undang-Undang di University Witwatersrand.
Mandela membentuk Liga Pemuda Kongres Kebangsaan Afrika (ANC Youth League) pada tahun 1944 berikutan sistem ANC pimpinan lama tidak selaras dengan perjuangan asas.
Pada awalnya, gagasan baharu itu memulakan kempen menentang dasar diskriminasi antara kaum secara lembut dan tanpa sebarang keganasan. Namun, usaha itu gagal.
Berikutan peristiwa pembunuhan Sharpeville pada tahun 1960, pendekatan Mandela mula berubah. Pemberontakan itu meragut nyawa 69 orang, manakala 181 yang lain cedera teruk. Pihak pemerintah telah mengharamkan semua kegiatan parti politik dan sebarang perjumpaan antara orang kulit hitam.
Beratus-ratus pemberontak ditahan dan dipenjarakan termasuklah Mandela pada tahun 1961. Beliau meneruskan perjuangan dengan menjalankan aktiviti bawah tanah dan menubuhkan sayap militer ANC, Umkhonto we Sizwe (MK).
Setahun kemudian, Mandela meninggalkan tanah airnya untuk mendalami latihan ketenteraan di Algeria dan mengadakan latihan untuk ahli-ahli MK.
Sekembalinya Mandela ke negaranya, beliau terus ditahan dengan alasan meninggalkan negara secara haram dan menyemarakkan semangat memberontak kepada rakyat.
Menerusi pendakwaaan itu, Mandela dihukum penjara selama lima tahun pada November 1962. Ketika masih menjalani hukuman itu, beliau sekali lagi didakwa dalam sebuah perbicaraan yang dikenali sebagai Rivonia Trial.
Dalam perbicaraan itu, Mandela dikenakan hukuman penjara seumur hidup atas tuduhan mengkhianat, menghasut dan melakukan keganasan terhadap rejim Afrika Selatan. Selama 27 tahun hidup dalam penjara di Robben Island, Mandela sempat mendapat ijazah undang-undang melalui program koresponden Universiti London.
Mandela dibebaskan pada Februari 1990 akibat desakan pemimpin-pemimpin dunia semasa perubahan kuasa kerajaan kepada Presiden baharu Afrika Selatan, Frederik Willem de Klerk. Parti ANC turut dilepaskan daripada sebarang sekatan.
Semasa pilihan raya umum tahun 1994, parti ANC menang besar dan Mandela diangkat sebagai Presiden kulit hitam pertama di Afrika Selatan.
DETIK bersejarah ketika Mandela menyarungkan jersi Springboks dan menyampaikan piala kejohanan Piala Dunia Ragbi 1995 kepada ketua pasukan ragbi Afrika Selatan Francois Pienaar (kanan).


Hentikan cengkaman
Peristiwa bersejarah itu juga menamatkan cengkaman dasar aparteid yang membelenggu penduduk kulit hitam selama 46 tahun.
Pemerintahan Mandela mengembalikan kuasa orang kulit hitam dan menyeimbangkan ekonomi Afrika Selatan yang teruk di bawah dasar aparteid.
Selama lima tahun menjadi Presiden, Mandela langsung tidak melakukan sebarang penindasan sebaliknya menekankan kepentingan hak sama rata rakyat Afrika Selatan tanpa mengira warna kulit.
Sumbangan Mandela atau dipanggil Madiba oleh rakyat Afrika Selatan terus kekal walaupun jasad tiada di depan mata. Auranya masih dirasai. Setiap butir bicaranya menjadi sumber motivasi dan inspirasi kepada segenap masyarakat dunia.
Sementara itu, Presiden Afrika Selatan, Jacob Zuma menyatakan pe mergian Mandela sebagai satu kehilangan besar kepada bangsanya.
"Negara kita telah kehilangan seorang anak yang sangat hebat. Kita telah kehilangan seorang bapa. Walaupun kita sedar hari ini bakal tiba, tiada yang dapat menggambarkan kesedihan dan kehilangan beliau," ujarnya ketika mengumumkan berita kematian Mandela secara langsung di stesen televisyen tempatan.
Sumber : Kosmo Online