testing

Monday, July 30, 2012

1st ramadhan di kampung

kebetulan 1st day pose jatuh hari sabtu, dapatla balik kampung buka puasa ramai2...

aku sampai dalam kul 4...terus g umah ayah ngah...nak jumpa Baong...elok2 mak ayah dia bagi nama Ba'is Afham...ktrang panggil Baong...ekeke...ibu la tu suka tukar nama ;p

sumpah dia comel...hahaha....dah la suka masam...menyampah mami tengok...sbb nye muka masam ni x ubah muka ayah dia c usop tu hehehe

sepupu aku ajak g klinik sedut kahak...cian dia ni...mcm nak kene lelah pon ye g...asyik bunyik2 je dada bais....


settle kat klinik singgah param area klinik...tak de pe yang berkenan...bebetol beli apam kukus n roti john je...

otw nak balik umah, singgah param lg satu...kat kg sebelah...pon sma tak de

kuih2 yang besh...terus sepupu aku ckp...

'agaknya kt dah tua kan...semua x selera...'

betol gak kot hahahaha

dan 1st puasa buka ramai2....kat rumah acik...

menu : nasi, asam pedas ikan pari, kerabu kacang botol, pais tempoyak ikan kembung...ulam putat..
kuih : roti john, apam kukus, keria, kaswi & lopez..
air : anggur ais krim soda

* jap korang pernh makan putat x?aku x makan tp deme semua layan..sedap la lemak la...lg sedap dari petai...eeiii....petai aku x layan!

+ aku buat pavlova...saje la kasi deme rasa kan...asyik tgk pic je...laku ok...semua x nak makan nasi...nk pavlova aku je ekekeke

sayangnye pic aku dah delete...wawawa...ingat dh transfer rupanya tak lg....ada yg ni je...


sebelum di bawa pulang ke kmpung



malam tu entah hape kemaruk, semua org pengsan...x tengok pon ceta melayu 'perempuan neraka' hehehe

dan esok nye ba'is datang lg...dapat la main dengan dia b4 semua orang gerak meninggalkan kampung...


25hb 8 yang lepas Ba'is dah genap setahun....kejap je kan anak mami dah besharr.....kecik2 masam xpe...dah besar nanti senyum tau kalo nk ngorat gegirl ekeke

tu je sekian....hehe



Sunday, July 29, 2012

Lawatan Sambil Belajar : Istana Negara

aku dah memang ketinggalan keretapi update pasal lawatan sambil belajar ni :D

aritu kalau semua sedia maklum, Istana Negara di buka untuk orang awam masuk bermula 16 April - 15 Jun 2012....

dan sempat la aku bawa ibu n adik g sana...itu pon ibu yang beria nak tengok sendiri....ok jom!

tapi yang sedih sikit....jauh kot kene parking kete..umat manusia sikit punya ramai....tapi bila jumpa sign kat kete orang, 10,000 steps sehari...maka ok je menapak jauh hehhe


dan sampai kami di pintu masuk Istana Negara.....

elok melepasi pagar kene ke kaunter pendaftaran dan bagitau bape orang dan dapat 1 phamplet...so menapak la masuk ke dalam Istana ni

dengan kepadatan manusia nye, jom la kta explore apa yang ada dalm Istana Negara ni.memula aku baca gak...last2 malehhh ehehe



dan photo kami sebagai kenangan...macam biasa na tetap tak join ktrang....

owh lupa ye...masa nak masuk kalo nak ambik gambar pakai HP/camera/videocam dikenakan bayaran rm3...so kene bayar b4 masuk....ktrang tak lama kat sini...dalam sejam je kot pastu terus shoot balik...penuh sgt umat manusia...tu yg jadi malas nak melepak dalam tu....

elok nak jalan keluar, aku nmpak akak ni nak berposing depan tu...sah2 la ada sign di letak tp wat x faham je...lagi kata x boleh, lagi orang nak buat kan....ekekeke

sebelum pulang...sempat bergambar depan pintu pagar besar...

tu je lawatan sambil belajar aku ekekeke.....



Saturday, July 28, 2012

8 ramadhan...

syoknye dah 8 hari berpuasa....ada baki 22 hari lagi ekeke

adik aku kata aku mcm budak2....suka kira...tp mmg pon..lepas buka je aku pon... "alhamdulillah...dah 8 hari pose..." ekekeke

tahun ni banyak kelainan aku buat....lain dari segi menu je..lain2 still sama....aku tengah melalui tempoh berpantang ni....

nak update blog tapi netbook plak kene serang dek virus...isnin ni nk bawa g opis minta org IT check kan....

jom berbuka!


Friday, July 27, 2012

Lost in Bali 2012 : KL - Ngurah Rai Airport - Tune Hotel Kuta

*tarik nafas...

aku tak de modal nak update blog..aku nak update ceta Bali eh :p

Day 1 15 june 2012... dari KL ke Bali

2pm...ktrang berkumpul @ KL Sentral.bergabong meletup n teruskan perjalanan ke LCCT. ambik bas dalam sejam kami dah sampai...

tak payah check in sbb ktrang tak beli luggage :p

singgah surau solat asar, terus masuk ke balai pelepasan...


flight on time ...kul 6pm mmg gerak meninggalkan KL...dalam flight aku nk membunuh masa ktrang order makan - aku kene siapkan degree of currency...lupa la nak buat...bzy sgt dgn keje b4 travel ekeke


dan dalam masa 2jam 30minit kami selamat jejak kaki di Bali.......


sampai2 je airport sana, tengok orang g satu sudut collect brochure...ktrang pon join la...hehee


bagus kan Bali ni...banyak sangat info...ni semua travel agency la letak kan...aku kutip peta je...saje nk study...tp ermm xpayah guna peta pon x pe...aku redah je sampai je wakakaa

kuar dari situ kami mencari seseorang...aku dah booking siap2 airport transfer....tengok2 ada lelaki pegang nama aku....ekekeke

aku menggunakan service Tune Hotel...sbb kami stay Tune Hotel...so pakai service depa gak...bleh klik kat sini - Ceria Transport

perjalanan dari airport ke Tune Hotel dalam 15-20minit je..ikut keadaan traffic ye...kalo jem, x merasa la 20 minit leh sampai :p

dan akhirnya....Tune Hotel bebeh!

aku x pernah stay...tp aku baca komen ada yg kutuk semua kene bayar...ada yang kata ok sgt sesuai la dengn bajet...kalo tanya aku....

Tune Hotel terbaekkkk....ekekeke...

masa nak check in staff tu tanya...

"ibu enggak mahu tambah apa-apa...di booking bilik nya saja."

"enggak mau pak...kami enggak ada duit"

wakakakaka.....tak de duit ada hati nak bercuti hehe...aku booking bilik je...tak payah aircond...mcm la ko dok umah ada aircond kan...tuala bawa sendiri..toiletries pon sama ye...so jimat ekeke

masuk je bilik...not bad...sesuai la rege murah dia tu ekeke


tp yang x best nya kami x dapat stay sama2 dalam satu bilik...bak kata as...

"ni la percutian pertama aku dapat katil sendiri..selama ni mesti bersempit je kan"

muahahaha....sanggup share katil sbb nak sebilik..leh borak2...dan mmg pon Bali je aku kasi keselesaan...ekeke

setiap kali travel keputusan semua aku yang buat...aku yg wat research...aku yg decide..kalo aku nak makan duit KKS pon deme tak tahu...diorang x pernh tanya aku minta duit utk apa...biasanya b4 travel aku akan inform..."kos kt 300...korang nak bank in atau bg by hand"...sbb aku gak le yang kene g tukarkan duit....diorang mmg cuci kaki la naik kapal terbang...A-Z aku settle kan...benci!ekeke

cuma kali ni....mak pui settle bab hotel...semua dia booking...aku bg je aku nak hotel pe...miza bab pak supir...tapiiiiiiiiiii dia x buat pon.last2 aku gak la yang kene cari wawawawa

ok sambung ekeke.....dah selesai check in, jom la ambik udara luar...nak tengok Bali malam2....


ktrang tak tahu nak kemana sbb dah malam.dan kebanyakan kedai dah nak tutup...ktrang jalan kaki sampai ke Hard Rock then usha2 pantai Kuta...nak berposing dah gelap..so esok je la...

terus kami patah balik ke hotel...singgah kedai 24jam beli air mineral n susu...sana memang banyak kedai ala2 7eleven n kk mart ni...kt kat sini leh bilang dgn jari...kat sana furhhh bersepah!

stay kat Kuta kan x syok sbb crowded sgt....mmg x jiwa la...huhuhuu

dan terus pulang ke bilik...dah lapaaaaaaaaaaa.....hahaha

sebab kan kami dah plan nak jimat selagi boleh, ktrang angkut stok dari KL...ekekeke...sambal ikan bilis ibu wajib ok...up plak dengan kuah rojak may..pui bawa jambu...mmg sedap!!


dan.... ni la stok ktrang utk 4H3M ekeke

betol2 sebelah katil aku...agak2 lapar ngap ngap je hehehe....

malam tu mandi-solat dan terus pengsan....selamat malam Bali..... (^_^)

Friday, July 20, 2012

Yeayyy Bertemu Ramadahan lagi...

tajuk macam la excited nak ramadhan kan...hakikatnyaaaaaaaaa.......ekekee

bila ramadhan mesti letih lain macam kan...macam pas berbuka mata digam2...nak terawih 8rakaat tu pon ya ampunn....liaatt!

tahun ni sy berazam...
- habis khatam 1 quran...
-tak nak tinggal terawih
-kurangkan berbuka puasa berjemaah di luar
-kurangkan mengunjungi bazar ramadhan....

pasal khatam quran tu, tiap2 tahun azam sama tp tak tahu tahun bila akan betol2 khatam di bulan ramadhan...dulu masa sekolah rendah, aku mampu khatam kan..dah tua x mampu...camne tu :p

TAPI....untuk berbuka puasa berjemaah tu 2 CONFIRM, 1 50-50 ye...dah 3 jemputan dah ada...hehhe

dan sebelum puasa, aku dah round kasi clear apa nak beli...rasanya tahun ni mmg aku bajet...beli yang perlu je....

utk tahun ni baju kain pasang je aku ada 4 = 1 baju pagi raya ibu belikan, 2 psang kain cotton vietnam (aritu meniaga dapat le free ekeke) + 1 pasang kain indon...tp baju tu kain net, kainn nye kain batik...aku beli tahun lepas 2011 kat medan....sampai skang x siap2...

hai laa nasib mak n makcik tukang jahit..baju org siap.family sendiri????heheh....kalo nak baju fesyen aku bg mkcik...baju kurung mak aku je...nak free mak aku, makcik kene bayar....dari dulu sampai skang upah aku tetap sama...rm20 sepasang muahahaha...kejam kan punya anak sedara???hahahhaa

so ahad lepas kul 10pg dah kuar...parking kete port biasa - capsquare..sementara blom naik rege leh la lenjan parking murah...dalam bangunan rm2 per entry...luar rm5 per entry...kami parking luar sbb nakk jalan dekat dengan jakel :p

1st g JAKEL.....


alang nak cari kain baju melayu pak lang n jubah dia...ni dok diskusi dgn ibu pasal kain langsir...dah tua2 jalan dgn adik beradik...agak2 aku nanti adik aku nak ke jalan dgn aku?mesti tak kan....ekeke

ni adik aku yg kecik...kalo no 2 tu manjang bz..jarangg dia follow ktrng...huhuhu...boring la ko na!

aku selalu pesan...jaga badan dik...jgn gemuk...dah gemuk susah nk kurus ekeke

sebenarnya aku malas nak kuar...duit tak de satu hal...pastu malam sabtu aku dah kuar ada party (entry menyusul ekeke).so ahad ingat nak berdondang sayang la..sekali kene ajak plak...pastu aku cakap la nak ajak kuar kene belnja aku... dgn slogan... 'u pay what i want' hehe

alang 'ye la...jgn la mintak mahal2 plak'

ooo ada yg sanggup....terus aku mandi n bersiap follow diorang heheh

masuk jakel, nak paw kain baju tak la kot...baju aku yang 4 pasang tu blom tentu siap...aku jamin..skang ni pon baik mak n makcik aku dok dolak dalih x nak jahit...wawawa

sbb kan kain indon tu kain net, aku beli la lining dia...masa ni sape la nak bayar kan...


terus makcik aku kasi duit....hahaha...thanks alang ekeke

kadng2 aku ni dah tua pon nyusahkan org lagi...aku pon tak tahu sampai bila aku leh survive sendiri...alang ni dari aku study sampai aku dah keje dia tetap hulurkan tangan ringankn beban...nak kuar kete sebijik pon dia hulur 2k kat aku....nak wat korban dia kasi 400 suruh aku g wat korban....time aku tak de duit dia kasi 300 wat belanja...ya allah...terima kasih hadiahkan makcik yang baik macam ni...wawawa... * meraung!

tapiiiiiiii.....kalo bulan tu ko travel n ko call dia mengadu "alang emy bulan ni x de duit la..." memang dia x hulur...sbb ada duit g enjoy...so dia x nak tolong ekekeke....


settle kat jakel, terus kami berpecah....ibu n alang ke mydin...aku n adik cari tudung raya....

kami menyusuri jalan tar...tahun ni raya tudung fesyen ni ye...bersepah orang jual huhu

aku x sukaaaaaaaaaaaaaa.......pendek n jarang...menyampah...baik la pakai tudung awning yang aku ada je...aku sentiasa berdoa jangan la aku berubah hati tetibe beli plak...dah kutuk then ko beli...buruk perangai....

dan jalan sampai depan....adik ajak beli air kopie satu...ok jom beli....



dan adik aku bayar....sbb aku dh ckp kan aku xde duit ekekeke

pastu g deretan tudung...dia rembat 2 tudung...aku plak berkenan selendang...pagi raya nak pakai selendang la...try lilit ok tp kene pakai anak tudung yang cover leher...xpe aku ada :p

time nak bayar tu aku pndang adik aku..silap nye aku kuar duit dulu...kalo x dia nyaris2 nak bayarkan...rrruuugggiiiiii aku hahahhaha

selendang pagi raya rm10...kain lining @ jakel...

dalam 12 lebih ibu dah call ajak balik n singgah makan kat segambut....kedai ni ramai orang...ktrang makan ber 4 tp mahal betol terutama menu ni

nasi + 5 ketul udang = rm11

kesian adik aku....dia ingat mcm uia...3 ketul rm2..so dia ambik la 5 ketul...melampau kan...dari selera nak makan terus x lalu sbb mahal...akak tu siap cakap lg "udang 1 rm2" ekeke...tp adik aku ni mmg suka paw tanpa sedar...aritu makan kat mana ntah....dia g order aiskrim...rupanya aiskrim bodoh2 rm15...ekeke

ibu n alang share ikan bakar talapia...merasa la sekor rm16...aku lauk ayam je...up plak dengan yang ni

lay chee kang .....terbaekkkk

total rm45....tanggung bersih oleh ibu n alang muahahahahahaha

total kerugian aku duit selendang je rm10...

thanks korang....lenkali ajak lg org x berduit ni jalan2 eh ekekeke


p/s: salam ramdhan utk semua.... (^_^)

Wednesday, July 18, 2012

Hannah Rhys Balqis

tu nama baby su.... :D

masa su ngandung, ktrang gelarkan baby dalam perut tu 'baby hazel'...so dah lahir mesti la ada nama kan :D

budak2 skang nama mesti macam....wow!kalo pesen nama aku ni raasanya xkan ada...1 dalam sejuta ekekeke

alhamdulillah....su dah selamat melahirkan baby girl...dah nak sebulan ni...memula pantang kat JB umah mertua...skang dah balik perak...pantang umah mak dia plak...

time ni dah 8buln ++.....

muka baby su ni mcm muka jiji je....baby x nmpak lg muka sebenar kan...tunggu dia besar sikit nanti :D

olololo...comey nye tido dalam baby cot aunty kks kasi ye...ekeke

senyumm ye si kacang ni...

hari kesebelas...tapi dah x berbedung...apakah???

elok su sampai je perak, esoknya saka dia pon dah sampai melawat baby...

saka su = as...hehee

korang persahabatan mcm mana?aku ada kawan baik...tp kadng2 kawan baik ni ada masa2 dia x cari kt pon...tapi as n su ni deme baik dari zaman uitm sampai la ke hari ini..ari2 call update ceta...time su sakit lepas bersalin pon dia cari as...masa as ceta tu aku sebak...suara as pon sebak...

"mi kalo org tny sahabat sejati aye...ada pada su...dalam dia sakit beranak pon dia call aye mi..cakap sakit as...." time ni as sebak...

masa su nak kawen as dah pikir...mesti su dah ada life baru n lupakan dia...rupanya tidak...walaupn jauh di mata tp su tetap cari as...owhh korang...aku doakan korang bersahabat sejati sampai ke tua ok....

dan tak lama lagi...sorang lagi akan bertarung di labour room...tapi lepas raya...so bleh la makan puas2 kan hehhee...

mummy-to-be...kak kin

baby kak kin ktrang gelarkan.... 'baby loofa' wakakaka

aku kasi nama hazel...aku kasi nama neelofa...pasni sape lg ngandung aku dah ada nama gelaran...ekeke

p/s:dapat idea update baby su dari entry ni hehehe



Jalan-jalan Isi Perut : Terracotta's Restaurant, The Zone

entry kali ni aku up lokasi baru... terracotta's restaurant...lokasi kat the zone hotel..


seperti aku up entry sebelum ni, kami beli promo groupon untuk hi tea kat the zone...


sesuai dengan Hi tea, menu dia lite-lite je tapi senak perut makan...sbb nye bape kali ntah kami repeat hehehe






stall dia mmg byk...menu pon leh tahan gak...sesuai la dengan rege hi tea dia tu..

nasi goreng cina
ayam goreng berempah
mee goreng
lasagnia
shawarma kebab - feveret!
pau
samosa
roti bom
popia basah
rojak buah - feveret!
soto - feveret!
aiskrim
air oren + masak
beberaja jenis kuih
beberapa jenis kek
buah2an
mushroom sup + roti
sandwich

berbaloi kot....rege biasa rm48...tapi groupon hanya rm28... :D



kalo tanya aku rasa dia cmne, ermm biasa2 je...tak rasa pon standard hotel ekeke...

kalau rasa nak cuba, silakan ke the zone ok...