testing

Thursday, March 12, 2009

CCM 09-->Kuching Sarawak Part II (DBR)





bersambung entry seblm ni :)

pas berposing, ktrang terus naik shuttle...sorang kene bayar rm2 utk ke damai beach resort...then ktrang ok jer...Shades

rupanya....dmai beach resort dgn SCV dekat giler...terpisah dek kuarters staff jer...aku hangin tol la....kalo ikut jalan raya naik bukit then jumpa roundabout then turun bukit...kalo jalan kaki lalu jalan pntai...eeiii rugi...rugi....hhaha

selepas check in, ktrng di bawa ke chalet....pekerja yg nk bawa beg tu terkejut...sbb nyer ktrang nyer beg satu jer....xkan nk bawa beg semua kan....padahal tido satu malam jer...so lebih baik share jer satu beg... :)


chalet yg berlatar belakangkn gunung santubong

masuk je bilik, terdiam n terjakun...betol ke bilik ni....yeaahhhh......besar giler....rege dh la biasa2 je....tp dh rejeki, ambik ajer :)


aku tido sorang kat katil besar hehehe



tgh happy2 miza plak wat statement sedih --> "kan best kalo mimi ada...mesti seronok tgk bilik ni...." dan2 tu aku sms mimi hehe...cian ibu ngandung yg tgh berperang dgn loya dan muntah2...kite dok happy2 jer uhukkk.......

pastu ktrang lepak kn diri.....siap tertido2....ptg2 sikit jalan menyusur pntai....tgk sunset la konon :p






pastu balik bilik then siap2...malam ni ktrang nk g makan.....penat ktrang simpan perut x lunch...semata2 utk dinner ni...owh ye ktrang pakai baju sama....t-shirt sabah trip tahun lepas...so 3 aweks berbaju hitam hehehe....receptionist call ckp kete dh ready, terus ktrang gerak...xsabar nk makan muahahha



makanan dia ok....air pon sedap...satu je x ok, ikan siakap tu dia x goreng garing...nasi utk 2 org yg sikit tu pon x habis....sbb ktrang gatah lauk...aku try makanan baru --> pahat masak kari kering...miza n aishah makan berselera...skali aku try, xsedap...hehhe....pas makan, diorang hantar ke resort semula...bagus tol service dia.... :)

balik dinner, terus lepak tepi pntai....baring kat kerusi sambil menyanyi....miza tidur2 ayam...aku dgn aishah je layan blues...ramai sgt org bermain di gigi pantai...ktrang still lagi tgk dr kejauhan...tetibe....hujan turn selebat2 nyer....rasakan....berlari2 semua menyelamatkn diri.....hehehe....lawak la plak....miza bising la sbb ktrang nyanyi hujan turun hahahha.....

pastu, ktrang lepak kat lobby plak...nmpak public phone...aku suggest ktrang kene tepon sesape saje tp dgn syarat org tu adalah lelaki....hehe...pas syiling habis, ktrang layan live band....org sarawak ni suara diorang mmg sedap2.....lagi2 kalo nyanyi lagu indon....laaayaannn...... :)

dlm kul 1 lebih, terus masuk bilik....miza ajak rendam kaki kat bathtab...lega gak kaki kene rendam air panas..... :) then terus ktrang ketiduran....letih......zzzz

--> balik dinner bateri kamera kong...so tiada gambar dr malam sampai ke esok...aku lak tertinggal charger...tension jer rasa huhuhu

  




Wednesday, March 11, 2009

CCM 09-->Kuching Sarawak Part II (SCV)





entry kali ni mmg penuh pic kat Sarawak Cultural Village sahaja :)

Jumaat 27hb February 2009


bangun pagi solat subuh, siap2 nk mulakn destinasi....aku wat breakfast....panaskn air n makan kek lapis je...jadilah nk alas perut... :)

Plan ktrang arini nk ke Damai....kat sana ada Sarwak Cultural Village...tempt yg wajib pergi kalo dh sampai Kuching....ktrang berjalan kaki ke Hotel Grand Magherita (dulu Holiday Inn) nk beli tiket shuttle kat sana....sampai hotel tu, shuttle baru je gerak...so next trip kul 10.15am..sementara nk tunggu, ktrang g Sarawak Plaza...main opis Damai Beach Resort kat situ...hotel x booking lg...then tgk price dia, terus ktrang booking chalet utk 1 malam....ktrng plan nk tido satu malam kat Damai...... :)


sblm gerak meninggalkn hotel :)

sementara nk tunggu kul 10, singgah KFC...ingt nk breakfast...punya la lama, akhirnya ktrang decide nk tapau jer...otw ke damai dlm shuttle, belasah KFC :)


gigih ke x kawan2 aku ni.....

ktrang ke Damai Beach Resort...simpan beg kat luggage room then terus ke Sarawak Cultural Village :)

then sampai SCV, ktrang beli tiket...aku dgn miza pakai student card...xde hal la tahun bape pon janji korang tunjuk je...dpt la sorang rm15...ecah yg xde student card kene bayar full rm60...beza sgt2 huhu....then ktrang terus tgk show diorang.....xbest langsung...show kat sabah jauh lagi best haha.....


show x best sbb lagu dia ntah pape....aku nk lagu puteri sentubong tu hehehe



habis show terus ktrang jalan2 dlm SCV tu :)


jom merentasi jambatan ni .....

rumah pertama yang kitarng redah --> RUMAH BIDAYUH


senang je tu nk asingkn beras dgn kulit :)



pastu ke rumah sebelah --> RUMAH IBAN




kat rumah iban ktrang pakai baju diorang...sewa satu baju RM10...pakai la selama mana pon...yg kelakar, pelancong lain ingat ktrang ni pekerja situ...mana x nyer, berjalan2 n lepak pakai baju diorang tu hehehe



then kami ke rumah sebelah --> RUMAH PENAN




aku dlm percubaan menyumpit...akhirnya berjaya gak shoot center yeahhh


pastu kami ke RUMAH ORANG ULU



pastu ke satu rumah tinggi.... RUMAH ???? (sorry aku lupa hehe)



rumah ni tinggi....menurut pekerja kat situ rumah ni leh muat satu kampung.....mmg besarrrr.......muahahahhaa

dan jalan lagi ke RUMAH MELAYU....



masuk2 je ko kene menari joget...lawak...lawak...aku mana tahu...time masuk tu aku sorang2...miza dgn ecah kat luar...tup tup makcik2 dh nyanyi n pukul gendang hehe....




rumah melayu paling lama...ktrang siap beli jeruk kendondong, bahulu coklat, kuih sepit...then makan kat situ sambil main congkak...dah macam balik rumah nenek plak....muahhaha

dan rumah terakhir yang ktrang g adalah RUMAH CINA





sebelum pulang kita abadikan dulu kenangan kat pintu masuk Sarawak Cultural Village :)



ktrang melepak kat SCV dr kul 11am sampai kul 4ptg...lama la gak...tempt dia besar...dan semua pasal Sarawak ada kat sini.... :)

pastu terus plan nk gerak balik ke Damai Beach Resort..... :)

**bersambung...xlarat upload pic....hehee
 









Friday, March 6, 2009

CCM 09-->Kuching Sarawak Part I

Khamis 26hb February 2009

ktrang berkumpul @ KL Sentral dlm kul 8.30am...breakfast kat McD...then gerak ke LCCT menaiki bas...dalam kul 10.55am ktrang check in....dan terus masuk balai pelepasan :)

masuk2 jer, aku terpndang seorang mamat jambu ni...mcm kenal...rupanya Saiful OIAM tu....cun la dia...eh silap....ensem la dia hahaha...dlm kapal terbang ktrang dpt je seat, aku sibuk nk pakai belt, aishah lak tunduk ke bawah , miza je usha saiful tu...tup2 saiful lalu tepi ktrang say 'hai' kat miza....hangin ke x ko sbb kawan ko sendri potong line..tp miza ni mmg taste jambu jer hahahaha

Photobucket
setiap kali travel, mesti dpt dok kat sayap jer...adooiii....

flight on time n perjalanan 1jam 30 minit...pastu ktrang mendarat dlm kul 1.30pm...xlama pastu abang aishah dtg ambik.... :)


abg aishah hantar ktrang kat hotel dia....penginapan @ Kuching ditaja penuh oleh abang aishah...ktrang lepak kat suites dia kat Merdeka Palace....aishah sendiri x tahu abg dia selama ni dok suites...ingat kat bilik hotel jer....sekali masuk.....terkejut terus...melompat bintang ktrang hahahaha


pas solat jamak, terus keluar cari makan...perut lapar giler....sblm abg aishah g keje semula, dia tunjuk tempat makan ni....berdepan dengan hotel jer...namanyer Saujana Food Court atau glamer di panggil Car Park....sbb 4 tingkat tu semata2 parking kete....atas sekali baru food court....kat KL ada kan..sebelah Bangsar Village tu...tp xde la sampai 4 tingkat huhuhuu...menu dia aku order teh o ais limau n nasi goreng ayam...aku kasi 4/5 bintang...sgt kene dgn tekak aku :)


pas makan, ktrang teruskn perjalanan...nk menyusuri Waterfront...melalui  Balai Polis Kuching......

dan Pejabat Pos Besar...unik la dia nyer Pejabat Pos... :)


pastu singgah sekejap kat Muzium Textile Kuching......jalan2 kejap....ada 15minit je sblm muzium tutup....




diorang kata aku ambik kesempatan meraba tut awek tu hahaha

dan ktrang melintasi ala2 Petaling Street @ Chinatown.....

pastu ktrang menyusuri waterfront.....dr jauh aku nmpak Astana kat seberang sungai...so terus ajak diorang naik sampan....naik je terjerit2 sbb takut...malu la hai..dok dlm sampan tu ok jer....tp time nk masuk n duduk tu dia x seimbang, tu yg menjerit takut :p


sampai je sana, Astana dah tutup...dibuka sampai kul 2pm je...pastu ktrang naik sampan balik utk ke seberang...tny sorang akak tu kat mana perkampungn melayu, dia guide ktrang g jeti lagi satu.....otw nk ke sana, singgah beli air...tup tup sebelah aku serina...anak chef wan tgh shooting Zoom Malaysia....asyik la jumpa artis jer kan hehe...

ktrang terus ke jeti naik sampan lg..walaupn 50sen jer sehala, tp kalo dah sepuloh kali x ke rm5 jadinyer hehehe...kat sana ktrang jalan2...nmpak la kedai2 makan...tp tutup ...diorang beroperasi sebelah malam...dan ktrang menapak cari Kek Lapis Dayang Salhah....kebetuln yg layan ktrang ni tuan kedai tu...dia jemput makan...ambik ko, makan kek lapis dh mcm beraya umah orang...semua perisa ktrang belasah....alih2 tuan kedai kata jgn beli lg kalo balik ahad...nanti dtg lg sekali...then ktrang janji nk dtg lagi :) saje nk wat makan2 kat hotel, ktrang beli satu bawa balik :)




ktrang naik sampan balik ke seberang then jalan sampai la Monument Kucing tu...posing sat then ktrang masuk Sarawak Plaza...biasa2 je shopping complex dia...berdepan dgn tu Tun Jugah....


pastu terus ktrang decide nk balik hotel....kaki dh sakit ni...tny teksi dia kata dr situ ke hotel dlm rm10...xkose aku nk bayar...mahal giler hehe...


kaki dah melecet...byk jalan huhuhu

otw balik ktrang jalan di kedai kraftangan berdepan dgn Waterfront tu...mcm2 pilihan...ktrang just tgk2 jer...survey harga la konon... :p owh yer kebetuln ada perayaan apa ntah utk kaum Cina...jalan sesak la jadinya....byk jalan tutup gak...sempat la ktrang tengok tarian Naga.....pastu terus balik hotel.....


sampai hotel lepak dgn abg aishah jap..then mandi n solat....pastu ktrang kuar dinner kat Cili Padi...sedap masakan dia...Kuey Teow Hong Kong paling sedap....sepnjang ktrrang kat sana, xde air lain yg ktrang order melainkn teh o ais limau/limau ais...air limau diorang sedap sbb letak lemon.... :)

balik hotel, buka tentative n discuss esok nyer plan...pastu terus memasing pengsan zzzzz...............

-->tido malam yg menyesakkan...sbb 1. aircond sejuk giler 2. sempit...katil quenn tido ber 3...dah la badan semua slim2... 3. selimut yg x muat nk cover 3 org hahaa