Posts

Showing posts from February, 2010

~HCMC Vietnam 2010...Day 3~

Image
ok...sambung ceta :)

hari ke 3, ktrang sambung lg 1 trip....kali ni menyusuri Sungai Mekong...Sinht Cafe tu offer 2 trip ke Sg Mekong ni...ada 2 trip mahal n murah...tp trip ktrang ambik ni...murah sikit....rm30 seorang :)


seawal 8am ktrang dah gerak n sampai Sinht Cafe dlm kul 8.15am..dekat je jalan kaki dr hotel...then 8.30am bas gerak meninggalkn Ho Chi Minh...tempt yg nk di tuju tu x la jauh mana...tp kelembapan driver bas memndu wat kan perjalanan menjadi 2 jam....mmg diorang x bawa laju la...so sangap la dok dlm bas sampai 2 jam :)


sampai je kat jeti, ktrang naik bot besar....menyusuri Sungai Mekong.....pe la yg ada kan....tgk pemndangan je la..... :)


then ktrang turun kat satu jeti kecik utk ke tempt membuat rice paper....yg ala2 popia kat sini :)


pas tgk diorang tunjuk cara wat rice paper, ktrng meneruskn perjalanan ke depan....tempt cenderamata yg dibuat dr pokok kelapa.....aku beli sudip n senduk kat sini....arap2 kalo masak keluar la santan secara otomatik …

~HCMC Vietnam 2010...Day 2~

Image
sambung kisah vietnam :)

hari kedua ni ktrang dah ambik pakej...so bangun pagi pas subuh-mandi-breakfast kat bilik...hotel sediakn breakfast tp ktrang x berani nk makan :p pas makan terus berjalan kaki ke Sinht Cafe tu....kene ada kat sana kul 8am...


melepas lelah depan Sinht Cafe :)
ktrang sampai then bas datang...tepat 8.15am bas gerak ke Chu Chi Tunnel :)

sampai sana memasing kene beli tiket masuk...lupa la bape hengget....pasal dah excited nk masuk :p then bermula la perjelajahan ktrang kat dlm tu....



memula sekali dia bawa tgk lubang yg tentera vietnam gunakan untuk masuk ke terowong bawah tanah tu....lubang tu seyes kecik...mmg tentera diorang slim la...kebetuln yg masuk tu org vietnam gak....kire tentera mcm tu la kot :p


pastu as ambik kesempatan try masuk....sekali nk naik xleh plak...


aku dgn su ingt dia main2...pasal tu kami dok gelak...sekali betol xleh naik...nasib baik ada 2 hero yg laju membantu....ada sorang mat salleh tu dia suruh tutup lubang tu...hampeh!hehehe


Ho Chi Minh, Vietnam 2010...Day 1

Image
~Ho Chi Minh, Vietnam 2010...Day 1~ salam :)

aku rasa aku perlu menyimpan info vietnam kat sini...mcm aku g indon tu, bila aku ceta detail ada yg tersesat ke sini....dan berhubung ke email utk tny lebih detail :) aku kan suka share info :p

so utk trip Vietnam ni, aku akan ceta....mungkin detail mungkin simple...tgk mood :)

jom layan kisah Vietnam aku :)

Khamis 28 Januari 2010
Flight ktrang kul 9.05am...so abg as hantar ktrang ke LCCT...check in terus je masuk..flight on time...dlm kapal terbang pe lg leh wat selain makan pastu pejam la mata seminit dua :)



jejak je kaki @ Tan Son Nhat International Airport, sgt excited...sbb x caye leh sampai Vietnam ekeke...aku la kejap nk g kejap xnak....sudahnyer aku redah gak walaupn aku x-berapa-ada-duit-sgt :p


pastu ktrang terus ke tempt bas....mmg plan nk ke city naik bas je...tambang murah...3000 dong...convert duit kite 50 sen je...sambil tgk kiri kanan jalan...x ubah mcm dlm tv...punya la byk moto :)



sampai Ben Thanh market, ktrang turu…