testing

Tuesday, February 23, 2010

~HCMC Vietnam 2010...Day 3~

ok...sambung ceta :)

hari ke 3, ktrang sambung lg 1 trip....kali ni menyusuri Sungai Mekong...Sinht Cafe tu offer 2 trip ke Sg Mekong ni...ada 2 trip mahal n murah...tp trip ktrang ambik ni...murah sikit....rm30 seorang :)


seawal 8am ktrang dah gerak n sampai Sinht Cafe dlm kul 8.15am..dekat je jalan kaki dr hotel...then 8.30am bas gerak meninggalkn Ho Chi Minh...tempt yg nk di tuju tu x la jauh mana...tp kelembapan driver bas memndu wat kan perjalanan menjadi 2 jam....mmg diorang x bawa laju la...so sangap la dok dlm bas sampai 2 jam :)


sampai je kat jeti, ktrang naik bot besar....menyusuri Sungai Mekong.....pe la yg ada kan....tgk pemndangan je la..... :)


then ktrang turun kat satu jeti kecik utk ke tempt membuat rice paper....yg ala2 popia kat sini :)


pas tgk diorang tunjuk cara wat rice paper, ktrng meneruskn perjalanan ke depan....tempt cenderamata yg dibuat dr pokok kelapa.....aku beli sudip n senduk kat sini....arap2 kalo masak keluar la santan secara otomatik hahahaha

pastu, ktrang dibawa ke tempt makan...free lunch...*mmg ada dlm pakej..then ok la...ktrang tunggu pe la yg free tu...sekali dia hidang ktrang daging b*bi!giler busuk....eeiii xleh kenang sampai sekrang...terus ktrang blah....geram je rasa dia hidang daging tu wawawawa

sambil yg lain lunch-free tu, ktrang lepak tepi sungai sambil makan roti + sambal ikan bilis ibu...nyummm....nyummmmm :)


angin sepoi2 bahasa...............


sempt berposing gak :p

pas semua dah kenyang, ktrang sambung perjalanan dgn bot lg....kali ni menyusuri sungai yg lebih kecik..... :) dan ktrang di bawa ke tempt madu...original madu la kiranya....dia hidangkan teh + madu...xleh blah sbb manis sgt....duduk kejap n melawat sekitar kawasan....pastu ktrang berjalan kaki....dan di hujung jalan penunggang kuda udah menanti kami :)


ktrang naik kuda ke next destinasi.....yg ni ter suprise sikit pasal xde dlm pakej :p pastu ktrang stop kat satu kawasan.kene jalan kaki ke dlm hutan....dan stop kat Sinht Cafe nyer port....dan diorng  hidang kan teh + buah2an tempatan.....sambil ktrang makan, ktrang dihiburkn persembahan masyarakt temptan....diorang nyanyi2....ktrang layan makan buah...owh buah2 vietnam manis2...kat sini pon x semanis tempt diorang :p pakai baja apekah??????muahahha


buah-buahan tempatan-->betik, nenas, longan, nipah, nangka..+ teh o tnpa gula


nyanyi lagu bahasa diorang :)

selepas beristirehat, ktrang sambung perjalanan dgn menaiki sampan kecik ni....sgt la teruja....mmg la teruja sbb b4 ni x pernh naik kan....tp sg mekong tu bukn la bersih sgt pon...mmg kotor habis...nk cecah tangan dlm air pon geli ekekeke


dlm sampan kami -> Boey...kenalan dr Hong Kong :)



sampai kat satu jeti kecik, ktrang tukar naik bot besar balik utk kembali ke jetti memula tadi....maka berakhir la trip sg mekong ni + sambung balik naik bas dgn kelembapan yg sama....2jam dlm bas ekekeke


sempat bergmbar kenangan....
kami semangat 1 malaysia tu :)

sampai Ho Chi Minh, sempat la kami bergmbar bersama2... :) then ktrang terus pulang ke hotel... :)


malaysia + hong kong.....
nk g disneyland dah ada geng muahahha

rehat kejap....solat n isi perut pastu ktrang kuar balik...nk wat last shopping.....su n as memasing beli helmet!kat sana helmet diorang stylo habis...aku beli gak tp utk na la...aku mana la pakai moto...minah tu g kelas naik moto...so leh la melaram helmet vietnam :p


pastu ktrang g night market.....kali ni beli souvenier yg x complete lg....malas dah nk nyopping esok nyer....mcm2 la aku rembat sampai x mampu dh nk tawar menawar...letih x hengat...yg aku pelik, t-shirt standard kain kat malaysia 3 helai rm10 tu, kat sana selai jual sampai rm15!mahal betol.....aku nk kurang dapt la selai rm5....tu pon marah2...ntah pape la kan...kalo leh aku nk rege rm3...baru puas hati :p

dan, auntie ni la yg paling baik sekali....ktrang letak harga yg x logik, sudahnye dia mengalah....then dia kata "no profit" hahaha....su mmg hati kering...siap belakon lg ekeke....memula ktrang try pujuk rayu nk rege tu....dia berkeras gak, ktrang pura2 la angkat beg...last2 dia tahan then kasi rege ktrang....hehe...pikir2 kesian auntie tu tp nk wat cmne....customer always right.... :p


auntie : miss, how much u want...
ktrng : 50 dong (rm10)
auntie : cannottt..... * comel sgt time ckp cannot ekekeke
pas settle semua benda, terus gerak ke hotel...ala hotel depan mata je..muahaha...naik bilik masak maggie n dinner terus packing barang2...scary weii berat giler...takut over access...huhuu....

dlm kul 1am baru lending tido....letih!!zzzzzzzzz

bersambung............


 

Friday, February 5, 2010

~HCMC Vietnam 2010...Day 2~

sambung kisah vietnam :)

hari kedua ni ktrang dah ambik pakej...so bangun pagi pas subuh-mandi-breakfast kat bilik...hotel sediakn breakfast tp ktrang x berani nk makan :p pas makan terus berjalan kaki ke Sinht Cafe tu....kene ada kat sana kul 8am...


melepas lelah depan Sinht Cafe :)

ktrang sampai then bas datang...tepat 8.15am bas gerak ke Chu Chi Tunnel :)

sampai sana memasing kene beli tiket masuk...lupa la bape hengget....pasal dah excited nk masuk :p then bermula la perjelajahan ktrang kat dlm tu....



memula sekali dia bawa tgk lubang yg tentera vietnam gunakan untuk masuk ke terowong bawah tanah tu....lubang tu seyes kecik...mmg tentera diorang slim la...kebetuln yg masuk tu org vietnam gak....kire tentera mcm tu la kot :p


pastu as ambik kesempatan try masuk....sekali nk naik xleh plak...


aku dgn su ingt dia main2...pasal tu kami dok gelak...sekali betol xleh naik...nasib baik ada 2 hero yg laju membantu....ada sorang mat salleh tu dia suruh tutup lubang tu...hampeh!hehehe


pastu ktrang terus lagi explore hutan tu....perangkap yg diorang gunakan utk perangkap musuh.....tgk mcm2 lagi peralatan yg digunakan semasa perang dulu.... :)

layan gambar eh..........




mamat belakang tu mcm rain x?ekeke



cubaan menembak musuh.....porrrrrrrr


kecik giler lubang!
sakit kaki aku n as walaupn merangkak 30meter je huhu


kwan baru!~wendy~suzhen~ai ling :)
3org malaysia yg ktrang jumpa kat vietnam


layan teh cina + ubi kayu :)


peluru yg digunakan masa perang dulu

then ktrang gerak semula ke ho chi minh...sbb kan ambik half day tour maka berakhir la trip ni :) pastu balik hotel, rehat jap then makan n solat then ke tempt sasaran --> Ben Thanh Market

masuk je pusat shopping tu, mmg xtahu nk pe...just scan je mata...sempt la sambar kain cotton n beg....pastu terjumpa 2 akak org malaysia yg peramah gile...pe lg jadi geng...dia nk tunjuk kedai yg jual telekung...murah dr dlm tu....ktrang follow....mmg murah then beli kat kedai dia rekemen tu :p

pastu ktrang redah malam di Ho Chi Minh....jalan2 sampai Sheraton Hotel...depan hotel tu ada kedai india...Bombay restaurant...rasa nk try n layan nasi...rindu plak...ekeke....order nasi dan rasa puas sgt....siap ada teh tarik tau...tp dia tulis Indian Fresh Milk :)


nasi+kari ayam massala+telur dadar + sup sayur
sedap!

dan pic terakhir ni malam di Ho Chi Minh....pic x clear la...biasala kamera comey....pinjam lak tu ekekee......



balik je hotel simpan barang2 yg ktrng beli then sambung cuci mata kat night market depan hotel....gile la menyopping lg....hehehe....time tu mood dah xde + kaki nk tercabut baru rasa nk balik hotel....

mcm biasa mandi + solat n layan HBO jap pastu terus aku lena.....kul 1am mmg mata terpejam sampai ke subuh :)

#walaupn letih semngat shopping tetap ada hehehe

Thursday, February 4, 2010

Ho Chi Minh, Vietnam 2010...Day 1

~Ho Chi Minh, Vietnam 2010...Day 1~
salam :)

aku rasa aku perlu menyimpan info vietnam kat sini...mcm aku g indon tu, bila aku ceta detail ada yg tersesat ke sini....dan berhubung ke email utk tny lebih detail :) aku kan suka share info :p

so utk trip Vietnam ni, aku akan ceta....mungkin detail mungkin simple...tgk mood :)

jom layan kisah Vietnam aku :)

Khamis 28 Januari 2010
Flight ktrang kul 9.05am...so abg as hantar ktrang ke LCCT...check in terus je masuk..flight on time...dlm kapal terbang pe lg leh wat selain makan pastu pejam la mata seminit dua :)



jejak je kaki @ Tan Son Nhat International Airport, sgt excited...sbb x caye leh sampai Vietnam ekeke...aku la kejap nk g kejap xnak....sudahnyer aku redah gak walaupn aku x-berapa-ada-duit-sgt :p


pastu ktrang terus ke tempt bas....mmg plan nk ke city naik bas je...tambang murah...3000 dong...convert duit kite 50 sen je...sambil tgk kiri kanan jalan...x ubah mcm dlm tv...punya la byk moto :)



sampai Ben Thanh market, ktrang turun....jalan kaki ke hotel lak....cari hotel yg ktrng nk tu xjumpa2....so kebetuln lalu depan hotel yg tgh wat promosi....Boss Hotel standard 23usd(rm78.20) @ double 33usd(rm112.20)...ktrng nk tgk bilik dulu...dia bawa g tgk bilik...sgt puas hati terus je check in :)



pas simpan barang bermula perjalanan ktrng kat bumi Saigon...1st ktrang nk ke Ben Viet area...kat sana byk travel tour yg kita leh ambik....utk trip berjalan2 esok n lusa...nk ke sana je byk kali kene bertanya jalan...english kite clear sebutn nyer...org sana sebut style lain...so map la penyelamat kami...tunjuk je then diorang tunjuk jalan...itupon dlm bahasa vietnam!sudahnya aku ckp je la bahasa melayu...sama2 guna bahasa :p

sampai area sana, nk cari Sinht Cafe lak...dlm kepala ni bayang cafe la kan...rupanya bukn....mcm office yg besar n sgt teratur sistem nyer :) nk temph pakej kaunter lain...nk bayar kene g kaunter lain....aku tgk kat internet Sinht Cafe ni bg pakej budget...aku tgk rege dia pon mmg budget :) ktrang ambik 2 trip...trip ke chu chi tunnel n sg mekong....chuchi tunnel rm15 sorang & sg mekong rm30 sorang :)


settle je pakej jalan2 tu, terus ktrang mulakan trip menawan kota Saigon....tempt pertama ktrng pergi adalh Reunification Palace....kat sini tempt dimana diorang merdeka + mcm tempat bersidang....dah macm ala2 parlimen pon yer gak....stay kat sini x lama....


pastu ktrang berjalan kaki ke Notre Dame Cathedral....church yg ada kat situ.....xleh masuk just bergmbar dr luar jer :)



dan lintas je jalan ada Central Post Office...besar n sgt unik....kat sini lama sikit ktrang stay...siap baca buku bagai ekeke....




pastu ktrng meneruskn perjalanan ke War Remnants Museum....ngeri la tgk mangsa2 perang....kesin pon ada....huhuhu....sampai sini masing2 dah letih....pent berjalan satu hal.....pastu kaki pon dah sengal2.....kire2 jauh gak ktrang berjalan huhuu.....



ktrang sambung jalan nk g tgk Water Puppet show.....bos aku siap rekemen suruh pergi...nk ke sana je susah yg amat pasal bila tny org masing2 x tahu...pelik mmg pelik....yg kelakar aku tny kat sorang lelaki...dia berdiri betol2 depan pintu masuk water puppet ni...tp dia ckp x tahu....nasib baik ada sorang pompuan ni dgr aku tny, dia tunjuk tempt masuk tu.....lor..depan mata je....diorang pon x bape promosikn water puppet....sbb nyer penduduk temptan pon x tahu water puppet tu :) atau mungkin kalo aku tny dlm bahasa vietnam, diorang tahu kot :p


beli tiket pastu ktrang kene tunggu....ada lebih kurang sejam lebih g show nk start....nk jalan ke mana pon x tahu....so tunggu je la...sblm show memasing muka dah lemau....bila start je show, wallaaaa.....best nyer..!seyes best n menghiburkn....dan rasa rugi kalo x pergi tgk show tu :)

 

habis show, ktrng jalan balik ke hotel....time ni dah mcm nk pengsan....pasal seharian berjalan je....makan mmg xde la...sampai hotel terus ktrang buka bekal dan pe lagi....makan mcm org x pernh jumpa maknan....nk ambik roti pon menggeletar hehehe.....sambil makan, sambil tgk bawah....kat depan hotel ktrang ada night market...plan nk g esok malam :)

stok makanan kami 4 hari kat vietnam :)
siap ibu wat sambal ikan bilis lagi....hehe

settle makan, mandi n solat pastu memasing masuk beradu....kul 10 lampu bilik dah padam.....betol2 dah xlarat!pe lg zzzzzzzzzzzzz...................

##pengalaman hari pertama di vietnam sgt meletihkan....jalan kaki je ke semua tempt...lenguh jgn ckp...yg penting enjoy! Wink