testing

Thursday, May 31, 2012

Resipi Ikan Kembung 3 rasa

salam....

arini aku nak share resipi ikan kembung 3 rasa :p

aritu la dok sorang2 kat rumah...pastu kalo boleh nak masak simple je sbb aku sorang makan....terpikir ada ikan kembung...bahan2 lain pon ada...so terus ketang ketung kat dapur....


Bahan-bahan

a. ikan kembung - digoreng
b. sayur2...ikut la apa ada..aku ada timun, salad n cili merah tu sekadar hiasan hehe
c. bawang putih , bawang merah, halia dii hiris..
d. sos cili, sos tiram...sbb sos tomato dh habis, aku pakai je sos peket tu 1 muahahaha
e. cili boh 2 sudu

Cara

1. tumis bawang merah, putih n halia sampai naik bau
2. masukkan cili boh dan sedikit air. tunggu sampai naik minyak
3. masukkan sos cili 1 sudu + sos tomato 1 sudu dan sedikit sos tiram
4.dah agak sebati dan rasa ok, masukkan ikan tadi...
5. last sekali masukkan timun...kacau sebati dan tutup api.. sedia utk di makan :D

tadaaa...dah siap...aku up dengan papadom n kicap...terangkat!

biasanya orang kalo masak x lalu nak makan kan..tapi aku tetap berselera..sedap betol kene dengan tekak aku ekekeke

selaamat memasak!



Wednesday, May 30, 2012

Sape berani order Pavlova & Red Velvet, order lah :D

kalo ada sape nak order silakan....muhahahahhaa












  seronok lak tetibe oven ok..pastu leh baking...last2 oven jahanam ehehe...

dan seronok hanya dari gambar ada org order...tq fara percaya dengan kebolehan aku ni :p minggu ni aku akan buat yang terbaek pavlova tu utk ko...

wat permulaan, aku ambik order small portion...dah ada keyakinan baru besar terus...

nak share resipi ni...tapi tunggu mood mengarang datang ekekke

pavlova dalam cup

# kalo ada nak test rasaa n order email ok emytakeshi22@gmail.com ekekeke....berani ke? :D

Thursday, May 24, 2012

Jalan-jalan Isi Perut : Kedai makan Ayam Nara

1.behun sup 2. air buah yg manis giler 3.nasi lemak pantai dalam 4. kedai sebelah ayam nara 5. nasi ayam nara

aritu g ambik adik aku kat lembah pantai pastu terus singgah kedai makan kat Pantai Dalam...plan asal nak makan sup-sup tapi tak tahu kat mana.dah alang2 sampai PD jom la layan kat kedai sebelah ayam nara ni :)

Ayam nara - ayam golek yang femes kat PD tu...

kami nak makan ayam golek tu..tapi kalo sekorr mmg tak mampu habis...mintak half xde...maka kami order je menu2 seperti diatas...

nasi lemak tu kedai sebelah nye...feveret ibu ni...rm1 je...rasa dia biasa2 je...

kedai makan ni pon sama...xde la sedap sangt...tp pada menu aku ni la...kalo lain2 aku tak try lg..tengok kedai ni penuh je...ada je orang datang bersilih ganti....

kalo terjalan sampai PD, cubalah (^_^)


Monday, May 21, 2012

Red Velvet vs Pavlova...

entah mana aku dapat semangat nak membaking, dapat la aku try wat 2 jenis kek fofular ni hehehe

memula aku try red velvet...gigih cari bahan pastu balik keje terus masuk dapaur....maka terhasil la red velvet aku ni....

siap beli kotak lagi...habis licin geng opis layan...deme kata sedap hehehe

tp aku buat hodoh sikit...xreti nak deco2 kan hahaha...tp yang penting rasa ngam2..xmanis sbb aku kurangkan gula...makan dgn krim masam....

resipi....tungguuuuuuuuu ekkekekee

sabtu lepas aku macam xde benda nak buat...dok rumah sesaje mmg aku suka...tp kadang2 boring gakk kan...so tgk2 internet saje la aku nak try Pavlova ni...asyik tengok member aku meniaga pavlova ni...nak temph jauh...so meh la aku try...

pas mandi n siap2...shoot g uia ambik adik aku...angkut baju kotor n buku2 dia...pastu g selayang nk g tengok kete aku ni...mcm2 hal menyampah....pastu baru la ke giant...


ingat nak paw budak ni...alih2 aku yang kene...cisss




eh eh kalo g giant korang suka x g seksyen clearance tu....hahaha...aku suka sbb roti murah2..tp kene makan cepat2 la...kang x pasal2 sakit perut sbb dah expired baru nak makan hehehe




dah habis beli barang, aku lepak umah jap...pastu dh boring...tgk tv xde ceta...tido mata x nk pejam...sudahnya aku masuk dapur...godek2...tgk internet...try buat apa tau...

KEK PAVLOVA.....


nak resipi??nanti aku tepek blog mana aku ikut hehe...tp seyes la sedap....aku mmg kurangkan gula lg...sbb nak jaga kesihatan muahahahahha

next week aku nak try mende lain plak :p

Wednesday, May 16, 2012

Mentang-mentang la aku gemuk :(

kisah ni dah 2-3 minggu yang lepas

 aku jalan2 kat SOGO...dok la meriki blazer hitam..sejak dua menjak ni memang ada ceremony yang ko kene attend pastu kene pakai proper... b4 ni dah redah Metrojaya n JJ tp xde rezeki...yang jual semua slim2...aku kan big size :p

so aritu saje la aku g sogo...cuci mata...1st tempat aku g kat level perempuan tu kedai ERICA...miza ckp deme ada jual blazer besar...semangat ni singgah... pastu ternampk blazer plus...eh eh mesti ada size...

 "dik,ada blazer besar x?" aku
 "sebelah..." dia yang kurus
 "mana ye.." aku sambil melilau kat tepi2 tu..
 "sebelah...MS READ" aku terus terdiam...dan blah dr situ..mentang2 la aku BIG ko campak je aku terus kan kat MS READ....seyes mcm $%#$&&#...

sebab geram aku terus g usha kasut...terus beli ok..try ambik bayar...


elok lepas bayar aku still lalu depan ERICA tu tp terpndang kedai depan dia plak.... MOON..saje la lalu situ nk shortcut konon..alih-alih tersangkut dengn adik yang menegur...



"ye kak...tengok la..." budak tu
"sini ada jual blazer tak" aku
"ada kak..." terus dia tunjuk...


"ermm ada saiz?"
"ada...akak test dulu....kt ada sampai saiz 6..."

terus dia kasi aku cuba 4 dan 5....aku terus masuk fitting room...


 tak tahu nape kene cekak tangan cmtu hahahaha

elok je kan aku pakai ekeke...pastu budak ERICA tu dok pndang2 aku  bila aku gayakan blazer ni....ek eleh ko ingt aku gemuk tak de saiz ke??sesuka hati je campak aku ke MS READ....

aku tukar pakai tukar yang lain akhirnya aku rembat gak 1.. (tak de dlm gmbar)... terus bayar rm118.95...

tahu la aku gemuk tp bg la peluang aku test baju dul..blom pape dah suruh g kedai sebelah...ntah hape2 la promoter perasan bagus tu.... :p

# total kerugian aku hampir rm200....blazer n kasut kuning tu...terus rasa macam nyesal g SOGO sorang2 ekekeke

Tuesday, May 15, 2012

AirAsia buat aku bepikir2 ni

Menyampah!!!

Ni yang wat aku dok pikir2 nak g mana ni ehhehee

Sunday, May 13, 2012

KKS Day Out - Ikea je...ekeke

macam la semua KKS turun....balik2 muka yang sama je... aku-mak pui-su...cuma tambah Kak Kin....yeahh!!

sbb kan nawaitu dah tau nak shopping kat Ikea, maka set je la terus ke situ...aku skang ni kerap la plak g Ikea... ;p

ktrang gerak ke Ikea kul 10am...nasib baik parking ada lagi kosong.tau la kan ikea ni parking susah!

selepas parking kete, terus masuk The Curve.....dan ternampak kedai tudung bawal AidiJuma ni...


dan tak pasal2 aku merembat tudung bawal 2 tone ni :p seyes la tudung juma ni sedap pakai...lembut je...sukaaaa....harga pon tak mahal.... yang biasa 1 tone tu rm7 dan 2 tone rm15 :D

branch dia tak banyak...ada kat the curve, CM dan UIA...sila redah kalo berminat ye..


settle kat tudung ktrang jalan-jalan kat situ...masuk Reject Shop - mother care...hanya cuci mata :D





dah penat berjalan, lepak jap tarik nafas....




pastu moh la kt ke Ikea....cuci mata tgk showroom dia....







dah macam membuang masa plak, ktrang g isi perut dulu....nasib baik dapat meja.. dah la pack hour :p

rm64...lunch tajaan mak pui...thanks dear!


 pastu baru la kami mulakan pencarian menyoping....aku pon beli gak la...kalo nak sedekah tu ada je caraanya walaupn x penting sangt hehehe

banyak tak?rak2 tu su nye barang... :)

ada part kelakar...ktrang nak hadiahkan su baby cot ikea...tapi masing2 tak reti nak cakp mcm mana...su aim baby cot rm165...tp dah habis stok...yang ada rm239...bertolak2 la nak bercakap...lama2 aku ckp...

"xpe la su ambik je la baby cot ni..kami hadiahkan...kami bg rm200, rm39 tambah la..."

dah la su mcm x percaya je....muahahahah.....kami share aku-kak kin-mak pui n as....hadiah untuk baby hazel.. :)

dan mcm tak caye aku shopping hanya lah...


dan barang nya....

cawan rm6.90 + lapik lntai rm1.80 + tuala muka rm0.65 = rm10.35 ekekeke

bak kata kak kin... "tak de pe nak beli, tu pasal main ambik je barang murah2" hehehehe

dah beli n shopping banyak2 problem plak nak bawa balik....susun elok2 dan hadap la kat belakang dengan barang2....cian korang ekekeke


terus shoot g ampang...anta kat umah su dan kuar balik g dinner @ azizah....

total semua rm40...
thanks su open table...

seharian lepak n makan memang enjoy sangt...elok plak ktrang memang semua suka makan.... :p

next lepak....fokus makan jeeeeee....

tata...


Thursday, May 10, 2012

Resipi Pasta yang simple dimple



tadaaa.....

arini aku nak share resipi pasta campak-campak....hehe...

bahan
pasta gulung2 - rebus dan toskan
bawang putih + bawang merah - ditumbuk
tomato puree
cili di kisar 2 sudu
sayur - brokoli + kobis bunga - direbus
ayam + sosej potong kecik2 - direbus

cara
1. masukkan minyak n tumis bawang putih n merah...masukkan cili di kisar td..
2. dah naik bau n minyak, masukkan tomato puree sikit...masukkan air...
3. masukkan ayam n sosej yg sudah di rebus
4. masukkan pasta...
5. gaul kan....masukkan kobis bunga n brokoli...
6. sebatikan mereka....siap....
7.masuk bekas....taburkan bawang goreng...ok siap utk dibawa bekal :D

# aku masak lebih n kasi kawan2 opis makan...deme kata sedap....padahal semua mende aku rebus terlebih dahulu...dalm kuali utk satukan je sebati...bila aku try...ermm not bad....sedap ekeke

selamat mencuba ok!

p/s: simple je...sbb aku kene masak dlm masa 15minit b4 g keje....ekekkee


Tuesday, May 8, 2012

Kalau kita sakit salah ke ambik MC

Bismillahirrahmannirrahim.....
*saje aku letak bismillah supaya aku tak mengamuk dengan kata2 kesat plak kat sini :D

Perasan tak cuaca sekarang bila panas, panas betol...sampai tak tertahan plak rasanya.so dengan cuaca mcm ni bila keluar je g tgh hari masuk keje balik kepala aku mula la sakit mcm nak pecah....

tapi selagi leh tahan aku tahan la...sbb aku tau aku ni besar...pastu kuat...so setakat pening manja tu pedehal la sgt.balik keje mandi basuh kepala then tido esok confirmm baik....

TAPI.....ahad lepas sakit kepala aku dah x leh tahan..sakit sangat2!...so dlm kul 10pm aku dah pengsan....badan seram sejuk je...bangun pagi nak solat subuh badan aku still melayang...nak g toilet kene pegang dinding....

aku cuba positif...pikir keje banyak...ada 1 meeting kene attend...ada benda kene submit...senang ceta keje banyak...tapi dah kul 8am still kepala berat aku terus CONFIRM nak MC!*walaupun aku dah msg ila n nas aku mc :p

dengan kepala yang berat n sakit macam nak pecah, aku sambung tido...memang xleh nak duduk pon....kul 10.30am bangun mandi n minum nescafe n roti sambung tido sampai kul 3pm...memang flat la!

lebih kurang kul 4pm aku gerak g klinik...dekat dengan rumah aku rodger g sentul raya...pernah nampak klinik KITA...so singgah..kasi IC tunggu kejap dah masuk jumpa doktor....



apa lagi kene ceramah ok....sakit betol telinga...aku rasa mcm xleh trema...tapi kene la trema sbb ada gak salah aku...nak tulis balik dialog dah x ingat...tapi inti pati dia terpahat kat otak ni...sampai terpikir2 lagi ni...



1. kalo bekerja, kene datang klinik pagi.selepas zuhur tak bleh dapat mc tp leh kasi statement je menyatakan aku terima rawatan di klinik tu
->sumpah aku tak tahu yang datang petang x bleh.kalo tahu pagi2 aku datang.tapi nak dtg mcm mana...duduk pon xmampu...nak gerak kene pegang dinding....huhu...ok aku salah

2. setakat pening kepala n cirit birit, doktor x accept untuk kasi mc...
->kalo sakit kepala sampai nak pecah kepala, mcm mana aku nak g keje.aku g keje naik bas.keje 10pg-7ptg yang xde relax2...keje tahap MAXSIMUM...ok aku salah sbb pening kepala pon nak g klinik...pasni ko telan je panadol..dah jalan pon x leh baru g klinik..ok aku salah

3. kalau sakit sgt kenapa tak datang weekend.kata dah start sakit last week
->seperti aku nyatakn diatas, aku kuat..kalo pening manja aku leh tahan aku tahan...tapi kalo dah tak tahan aku baru g klinik...fyi, aku takut ubat n doktor....kalo tahu ahad semalam dengan sakit kepala tu aku drive g klinik...ok aku salah lagi

4. doc susah nak keluarkan mc terutama hari ISNIN...
->entah la...xperasan hari apa..dan tak terpikir ari isnin HARAM ambik MC :( * nangis

entah la...terkesima aku dalam kete...salah aku ke datang klinik ni atau mungkin dia ingat aku memang sesaje nak MC...tapi jujur aku cakap aku bukan jenis sikit2 nak mc...hidung srok srek srok srek pon aku datang keje...muka lebam tak cukup tido sbb demam manja pon aku keje....aku tercirit birit macam nak terbarai perut pon aku datang keje....

sejak aku join company baru oktober 2010 sampai arini ni la 1st time aku mc....
keje kat Adni dulu 4tahun lebih, x sampai 10 hari aku MC dalam masa 4tahn tu..byk pon sbb aku suspect denggi.so doktor kasi MC seminggu kene datang hospital ari2....

kebetulan tadi mai call....tanya la bzy ke...aku ckp aku mc...terus dia teruja..
"macam x percaya emy mc arini...salute la..."

ceh!rosak kpi aku katakan tidak pada MC 2012 ni....sbb company husband mai kalo staff x MC dapat rm1000...buta2 je dapat duit kan??? :D

tak pela...aku redha je la...lepas ni memang tak la aku MC kalo pening kepala + cirit birit....aku dah demam teruk baru la aku MC...

thanks doktor kasi ceramah yang buat saya down n serba salah sampai skang ni..... :(






# mak aku mcm kesian kat aku...tak pasal2 kene ceramah plak....sbb dia tau aku susah nak sakit..byk kali dia ckp "sia2 g klinik kene marah plak.kalo tau xpayah pergi...." tp kalo x dpt MC pon aku redha....cuti aku ada banyak lg.esok apply je la EL huhuhuhuhu



Monday, May 7, 2012

Cat Nippon yang tidak mengecewakan

jumaat lepas balik dari keje aku kene suprise dengan Eric....

 "Supriseeeeeeeeeeeee...." ekekeke....

tak dela...mak n adik aku g beli cat...rajin betol la nak cat umah...aku rasa sepanjang hampir 4 thn duduk sini, memang adik aku jela kerjakan bab2 mengecat ni... terima kasih Allah sebab rajin kan adik sy bab2 mengecat ni hehehe

 kadang2 aku rasa lega dan bersyukur sikit...walaupn umah kami tak de lelaki tapi masing2 ada kepakaran badang...bab2 lampu rosak ke bertukang ke betolkan mesin basuh ke hapa saje, mak aku boleh buat...

 bab mengecat plak biasa lelaki suka buat kan, tp adik aku yang kecik tu serah je kat dia...beli cat tahu la dia kerjakan mcm mana...

 bab makan banyak aku bleh buat hahaahhaha.... mcm la perempuan x makan byk kan ;p

ok sambung balik2 umah ada perubahan sikit...

sebelum....


selepas.....


sudut cermin je adik aku cat kasi color merah :D

pastu diorang beli cat utk depan color oren....bilik diorang pink...eeii pitam2...skang ni mak aku suruh pilih cat untuk bilik aku....


 dan beberapa contoh cat ada dlm ni...


 dan color yang menawan hati...





ikut kan aku memang nak oren...tp macam dah boring...mungkin aku pilih hijau epal atau pon grey....grey elok gak bilik gelap lg layan la mata aku ekekke

aku pon rasa dh sampai masa nak tukar susun atur kat bilik tu...ada weekend free nanti aku nak shoot projek make over bilik saya .... :D