Posts

Showing posts from May, 2012

Resipi Ikan Kembung 3 rasa

Image
salam....
arini aku nak share resipi ikan kembung 3 rasa :p
aritu la dok sorang2 kat rumah...pastu kalo boleh nak masak simple je sbb aku sorang makan....terpikir ada ikan kembung...bahan2 lain pon ada...so terus ketang ketung kat dapur....

Bahan-bahan

a. ikan kembung - digoreng
b. sayur2...ikut la apa ada..aku ada timun, salad n cili merah tu sekadar hiasan hehe
c. bawang putih , bawang merah, halia dii hiris..
d. sos cili, sos tiram...sbb sos tomato dh habis, aku pakai je sos peket tu 1 muahahaha
e. cili boh 2 sudu

Cara

1. tumis bawang merah, putih n halia sampai naik bau
2. masukkan cili boh dan sedikit air. tunggu sampai naik minyak
3. masukkan sos cili 1 sudu + sos tomato 1 sudu dan sedikit sos tiram
4.dah agak sebati dan rasa ok, masukkan ikan tadi...
5. last sekali masukkan timun...kacau sebati dan tutup api.. sedia utk di makan :D

tadaaa...dah siap...aku up dengan papadom n kicap...terangkat!
biasanya orang kalo masak x lalu nak makan kan..tapi aku tetap berselera..sedap beto…

Sape berani order Pavlova & Red Velvet, order lah :D

Image
kalo ada sape nak order silakan....muhahahahhaa












seronok lak tetibe oven ok..pastu leh baking...last2 oven jahanam ehehe...

dan seronok hanya dari gambar ada org order...tq fara percaya dengan kebolehan aku ni :p minggu ni aku akan buat yang terbaek pavlova tu utk ko...

wat permulaan, aku ambik order small portion...dah ada keyakinan baru besar terus...

nak share resipi ni...tapi tunggu mood mengarang datang ekekke

pavlova dalam cup
# kalo ada nak test rasaa n order email ok emytakeshi22@gmail.com ekekeke....berani ke? :D

Jalan-jalan Isi Perut : Kedai makan Ayam Nara

Image
1.behun sup 2. air buah yg manis giler 3.nasi lemak pantai dalam 4. kedai sebelah ayam nara 5. nasi ayam nara

aritu g ambik adik aku kat lembah pantai pastu terus singgah kedai makan kat Pantai Dalam...plan asal nak makan sup-sup tapi tak tahu kat mana.dah alang2 sampai PD jom la layan kat kedai sebelah ayam nara ni :)

Ayam nara - ayam golek yang femes kat PD tu...

kami nak makan ayam golek tu..tapi kalo sekorr mmg tak mampu habis...mintak half xde...maka kami order je menu2 seperti diatas...

nasi lemak tu kedai sebelah nye...feveret ibu ni...rm1 je...rasa dia biasa2 je...

kedai makan ni pon sama...xde la sedap sangt...tp pada menu aku ni la...kalo lain2 aku tak try lg..tengok kedai ni penuh je...ada je orang datang bersilih ganti....

kalo terjalan sampai PD, cubalah (^_^)


Red Velvet vs Pavlova...

Image
entah mana aku dapat semangat nak membaking, dapat la aku try wat 2 jenis kek fofular ni hehehe

memula aku try red velvet...gigih cari bahan pastu balik keje terus masuk dapaur....maka terhasil la red velvet aku ni....

siap beli kotak lagi...habis licin geng opis layan...deme kata sedap hehehe
tp aku buat hodoh sikit...xreti nak deco2 kan hahaha...tp yang penting rasa ngam2..xmanis sbb aku kurangkan gula...makan dgn krim masam....
resipi....tungguuuuuuuuu ekkekekee
sabtu lepas aku macam xde benda nak buat...dok rumah sesaje mmg aku suka...tp kadang2 boring gakk kan...so tgk2 internet saje la aku nak try Pavlova ni...asyik tengok member aku meniaga pavlova ni...nak temph jauh...so meh la aku try...
pas mandi n siap2...shoot g uia ambik adik aku...angkut baju kotor n buku2 dia...pastu g selayang nk g tengok kete aku ni...mcm2 hal menyampah....pastu baru la ke giant...

ingat nak paw budak ni...alih2 aku yang kene...cisss



eh eh kalo g giant korang suka x g seksyen clearance tu....hahaha..…

Mentang-mentang la aku gemuk :(

Image
kisah ni dah 2-3 minggu yang lepas

 aku jalan2 kat SOGO...dok la meriki blazer hitam..sejak dua menjak ni memang ada ceremony yang ko kene attend pastu kene pakai proper... b4 ni dah redah Metrojaya n JJ tp xde rezeki...yang jual semua slim2...aku kan big size :p

so aritu saje la aku g sogo...cuci mata...1st tempat aku g kat level perempuan tu kedai ERICA...miza ckp deme ada jual blazer besar...semangat ni singgah... pastu ternampk blazer plus...eh eh mesti ada size...

 "dik,ada blazer besar x?" aku
 "sebelah..." dia yang kurus
 "mana ye.." aku sambil melilau kat tepi2 tu..
 "sebelah...MS READ" aku terus terdiam...dan blah dr situ..mentang2 la aku BIG ko campak je aku terus kan kat MS READ....seyes mcm $%#$&&#...

sebab geram aku terus g usha kasut...terus beli ok..try ambik bayar...


elok lepas bayar aku still lalu depan ERICA tu tp terpndang kedai depan dia plak.... MOON..saje la lalu situ nk shortcut konon..alih-alih tersangkut dengn…

AirAsia buat aku bepikir2 ni

Image
Menyampah!!!

Ni yang wat aku dok pikir2 nak g mana ni ehhehee

KKS Day Out - Ikea je...ekeke

Image
macam la semua KKS turun....balik2 muka yang sama je... aku-mak pui-su...cuma tambah Kak Kin....yeahh!!

sbb kan nawaitu dah tau nak shopping kat Ikea, maka set je la terus ke situ...aku skang ni kerap la plak g Ikea... ;p

ktrang gerak ke Ikea kul 10am...nasib baik parking ada lagi kosong.tau la kan ikea ni parking susah!

selepas parking kete, terus masuk The Curve.....dan ternampak kedai tudung bawal AidiJuma ni...


dan tak pasal2 aku merembat tudung bawal 2 tone ni :p seyes la tudung juma ni sedap pakai...lembut je...sukaaaa....harga pon tak mahal.... yang biasa 1 tone tu rm7 dan 2 tone rm15 :D
branch dia tak banyak...ada kat the curve, CM dan UIA...sila redah kalo berminat ye..

settle kat tudung ktrang jalan-jalan kat situ...masuk Reject Shop - mother care...hanya cuci mata :D




dah penat berjalan, lepak jap tarik nafas....



pastu moh la kt ke Ikea....cuci mata tgk showroom dia....







dah macam membuang masa plak, ktrang g isi perut dulu....nasib baik dapat meja.. dah la pack hour :p
rm64…

Resipi Pasta yang simple dimple

Image
tadaaa.....

arini aku nak share resipi pasta campak-campak....hehe...

bahan
pasta gulung2 - rebus dan toskan
bawang putih + bawang merah - ditumbuk
tomato puree
cili di kisar 2 sudu
sayur - brokoli + kobis bunga - direbus
ayam + sosej potong kecik2 - direbus

cara
1. masukkan minyak n tumis bawang putih n merah...masukkan cili di kisar td..
2. dah naik bau n minyak, masukkan tomato puree sikit...masukkan air...
3. masukkan ayam n sosej yg sudah di rebus
4. masukkan pasta...
5. gaul kan....masukkan kobis bunga n brokoli...
6. sebatikan mereka....siap....
7.masuk bekas....taburkan bawang goreng...ok siap utk dibawa bekal :D

# aku masak lebih n kasi kawan2 opis makan...deme kata sedap....padahal semua mende aku rebus terlebih dahulu...dalm kuali utk satukan je sebati...bila aku try...ermm not bad....sedap ekeke

selamat mencuba ok!

p/s: simple je...sbb aku kene masak dlm masa 15minit b4 g keje....ekekkee


Kalau kita sakit salah ke ambik MC

Image
Bismillahirrahmannirrahim.....
*saje aku letak bismillah supaya aku tak mengamuk dengan kata2 kesat plak kat sini :D

Perasan tak cuaca sekarang bila panas, panas betol...sampai tak tertahan plak rasanya.so dengan cuaca mcm ni bila keluar je g tgh hari masuk keje balik kepala aku mula la sakit mcm nak pecah....

tapi selagi leh tahan aku tahan la...sbb aku tau aku ni besar...pastu kuat...so setakat pening manja tu pedehal la sgt.balik keje mandi basuh kepala then tido esok confirmm baik....

TAPI.....ahad lepas sakit kepala aku dah x leh tahan..sakit sangat2!...so dlm kul 10pm aku dah pengsan....badan seram sejuk je...bangun pagi nak solat subuh badan aku still melayang...nak g toilet kene pegang dinding....

aku cuba positif...pikir keje banyak...ada 1 meeting kene attend...ada benda kene submit...senang ceta keje banyak...tapi dah kul 8am still kepala berat aku terus CONFIRM nak MC!*walaupun aku dah msg ila n nas aku mc :p

dengan kepala yang berat n sakit macam nak pecah, aku sambung ti…

Cat Nippon yang tidak mengecewakan

Image
jumaat lepas balik dari keje aku kene suprise dengan Eric....

 "Supriseeeeeeeeeeeee...." ekekeke....

tak dela...mak n adik aku g beli cat...rajin betol la nak cat umah...aku rasa sepanjang hampir 4 thn duduk sini, memang adik aku jela kerjakan bab2 mengecat ni... terima kasih Allah sebab rajin kan adik sy bab2 mengecat ni hehehe

 kadang2 aku rasa lega dan bersyukur sikit...walaupn umah kami tak de lelaki tapi masing2 ada kepakaran badang...bab2 lampu rosak ke bertukang ke betolkan mesin basuh ke hapa saje, mak aku boleh buat...

 bab mengecat plak biasa lelaki suka buat kan, tp adik aku yang kecik tu serah je kat dia...beli cat tahu la dia kerjakan mcm mana...

 bab makan banyak aku bleh buat hahaahhaha.... mcm la perempuan x makan byk kan ;p

ok sambung balik2 umah ada perubahan sikit...

sebelum....

selepas.....

sudut cermin je adik aku cat kasi color merah :D
pastu diorang beli cat utk depan color oren....bilik diorang pink...eeii pitam2...skang ni mak aku suruh pilih cat …