testing

Monday, January 31, 2011

Langkawi 2011 - Tempat-tempat menarik I

entry kali ni aku membawa pembaca sekalian ke tempat2 menarik yang wajib di kunjungi kalo dah sampai ke Langkawi :) * pesal mcm poyo je ayat ni :p

Antara tempat2 yang aku berjaya jejak:-

a) Oriental Village - Cabel Car



destinasi pertama ktrng adalah ke cabel car.tu je signboard yang aku nmpak selepas ambik kete kat airport....so ikut signboard, mmg sampai la...aku drive, adik baca peta..memang dia hebat walaupn geography dapat B eekkeke

sampai sana beli tiket rm15/pax...kene tunjuk myKad la ye...kalo tak rm30 :)


kat sini ada 2 stesyen...yg pertama ketinggian 625.5meter dari aras laut.aku cdangkn tak payah turun sini.teruskan je sampai stesyen terakhir..



stesyen pertama :)



sampai stesyen akhir, kene jalan kaki sikit masuk hutan untuk sampai ke hujung.kat sini best la sikit.nampak la laut dan boleh lihat keindahan cipataan Allah.....tu dah cukup tinggi kat gunung mat chincang :) ibu n na dah memang tak larat nak jalan.diorang tunggu kat stesyen keta kabel je..aku n adik yang redah hutan tu :)






pengalaman berada dalam kete kabel ni biasa2 je...aku tak de la gayat ke hapa....dan ktrang sempat la berposing pakai kamera photographer tu..sekeping rm35...ktrang beli 2 keping...mahal betol...tp demi kenangan abadie, zaaasss je la :D


b) Beras Terbakar


destinasi kedua adalah beras terbakar....aku asyik patah balik , patah balik pasal tak nampak kawasn tu.rupanya dah dilindungi dengan kedai2 jualan.ciss!!!penat aku patah balik je :p

tp sebabkan ulang alik tu la nampak kuih yang sedap n comel tu...kalo x mesti x perasan kedai kuih muih tu :) tny diorang mana beras terbakar nyer...dia kata parking kat situ n jalan kaki masuk celah2 kedai tu...ikut seperti diorang cakap, ha tu diaaaaaa...............





agak frust la singgah sini.sebab beras terbakar tu ada sepinggan je pon.adoii...letih den drive tgh panas nak tengok beras terbakar...ekekeke

c) Kota Mahsuri

destinasi seterusnya, ke Kota Mahsuri...bayaran masuk untuk kota Mahsuri rm5/pax..jalan2 dalam tu dan naik turun naik turun rumah yang ada dalam perkampungan kedah....

pastu ada org ambik gmbar kat piring, so ktrang pon buat la ehhe...murah je..rm10 untuk satu piring :) * duit untuk gambar je dah rm80 :p


hehehehe :)


mendamaikan tengok padi dan gunung tu kan :)


makam mahsuri...





dodoi baby dalam buaian :p


cubaan menghidupkan api


ibu tunjuk cara kukur kelapa :)

pastu ktrang masuk muzium Mahsuri.baca semuanya pasal Mahsuri.sedih la kan...orang teraniaya ni..ktrang saje la discuss betol ke sumpah tu menjadi 7 keturunan..mungkin doa orang teraniaya ni dimakbulkan..ataupun dalm masa yg sama Malaysia memang xde duit nak bangunkan Langkawi...sejak 2 menjak ni baru ada duit...so sumpahan tu x leh la nak percaya sangat eekekeke

balik dari Makam Mahsuri, diorang dah keletihan...nak ajak check in hotel je...so straight la kami ke Pekan Kuah :)

# sakit jiwa berjalan dengan adik aku na tu...dia tahu nak tido jeeee....kat rumah tido, berjalan pon tido..ajak bergmbar taaakk kan la...lenkali tak yah ajak dia berjalan la hahaha

Wednesday, January 26, 2011

Langkawi oh Langkawi 2011

salam.... :)

rasanya pasni aku akan hupdate kisah langkawi...maybe sampai lebam la kene baca...hehe...mcm biasa segala mak nenek info aku nak simpan dalam blog.rujukan masa depan :p

Percutian aku ni 3H 2M...so mmg agak rushing sikit...semua tempt nak terjah...island hoping mmg x sempat le huhuhu

so jom aku ceta detail :p

# Hotel #
1st night - ktrang stay kat Pekan Kuah...Hotel Langkawi Baron menjadi pilihan...family room rm160...basic je ada...swiming pool tarak ekeke...breakfast untuk 2 orang...makanan ok je :)




2nd night - Pantai Tengah area Pantai Cenang....Charlie Motel. disebabkan nak mood pantai, ktrang tukar hotel...bilik dia ok..2 katil besar + single bed rm120...depan motel tu dah jumpa pantai...kalo g ramai2, best la leh wat aktiviti pantai...ramai giler mat saleh berjemur...cekci uuuuuuuuuuu....hehehe



# Transport #

aku ke Langkawi naik Air Asia...beli time tiket promo free seat..tax n lunggage untuk 4 orang hanya RM 132...murah x???sape kata mahal aku gigit kang hehehe



kat sana, aku sewa keta....ambik Viva RM70...so total 3H2M = RM140...kalo sape kaki shopping ambik la keta besar...macm ktrang sempit giler...barang penuh bonet n keta...aku plak mmg x reti nk drive kete besar..aku ada masalh parking..tak caye tny miza n jun hehe.tp rugi la x sewa honda city..kat sana bersepah pelancong pakai...time ni la nk drive kete mahal kan...owh rugi3....hehe


tapi berbaloi sangat pakai Viva...aku isi rm30..round satu Pulau Langkawi minyak hanya RM20!gilerrrr murah kan :p siap sedekah RM10 kat tuan kete..sbb dia kata minyak tak leh refund hohohoho

# Tempat Makan #

Kedai makan @ Oriental Village
tepi tempt parking tu ada kedai makan..singgah penuhkan perut dulu...harga ok, makanan pon sedap...tapi dia ada nasi campur sebagai sarapan...confius sekejap...hehe

Jai Island Cafe, Pekan Kuah
kreatif tak dia buat menu mcm tu :)

ktrang sempat dinner kat kedai Jai Island Cafe....tak jauh dari hotel ktrang...ni je kedai nmpak macam ok...tak tahu nak makan mana pon ye gak..tapi alhamdulillah makanan dia ok...berbaloi la gak singgah sini :)

Restoran Haji Ramli, Pantai Cenang

time ktrang singgah untuk lunch makanan banyak dah licin..yela kul 2 baru nak makan..mana tak licin hehe...makanan dia ok..aku baca kat blog org lain, diorang kata restoran ni ok :) saje cari area Pantai Cenang..nasib baik ok :)

Sajian Akis, Pantai Cenang

restoran ni memang sedap!ktrang order semua yg di merahkan dalam menu...puas hati sgt cuma service lmbat...yela kedai penuh org, mesti la makanan lmbat sampai kan :p

kalau singgah sini sabar tu penting...kalo sedap x kisah kan :p kedai dia atas dr pntai cenang...selepas laman padi...kedai tepi jalan...kalo nmpak byk kete tu, sah la kedai akis ni :)

Kuih Muih @ Beras Terbakar...

memula ternmpak kedai ni jual kuih sikit punya banyakkkk jenis...4 ketul rm1...ktrnag beli kuih je rm15!gile x??kata lah mmg giler haha...bape ketul kuih yang ada...kuih dia semua comey2...semua jenis ada pastu sedap2.....yg best kalo tepung bungkus kat KL dalam nye kelapa, kat sana dalam nyer ubi kayu...sedap tak tipu *kalo as dpt rasa ni, mesti suka... :)


Breakfast @ kedai makan area airport

aku lupa nak ambik gambar hehe..tp dr roundabout airport tu, ambik jalan ke Padang Matsirat/Kuah...xjauh masuk jalan tu nanti nmpak kedai makan belah kanan...sedap nasi dia..diorang style nasi lemak bukn mcm kite...ada sambal semua..diorang nasi kuning n lauk...ibu, na, adik ambik sekor sotong besar sorang satu...aku plak ikan bilis n telur n air teh ais 2 n air suam 2 = rm12!banyak kali aku tny betol ke rm12, dia kta ye rm12...giler murahh oi!!!kt KL ko mimpi siang hari la...sotong besar tu kalo ambik mahu sepinggan rm4-rm5...furhhh.....

semua kedai makan yang ktrang terjah memuaskan...ko bayar berbaloi pastu ko puas makan...barulah puas hati kan :)

TBC......shopping & tempat menarik :p


Saturday, January 22, 2011

Joyeux Anniversaire!

setiap tahun masuk januari hati berdebar2 muahahha

hari ni bertambah lagi usia aku...alhamdulillah...aku masih lagi bernafas di usia baru ni :)

harapan aku semoga tahun ni dapt la aku lunaskan apa impian aku...aku ada list kan 30 benda yang aku nak buat sebelum aku masuk dalam era 3 series ekekeke

capai tak capai belakang kira :p

dan...salah satu impian aku nak bawa family bercuti n disponsor penuh oleh aku...dan akhirnya impian menjadi kenyataan tahun ni...celebrate besday kat Pulau Langkawi :p

thanks yang wish besday arini.... SMS + call + FB ...ni je sumber2 yang ada...tapi sape call mmg aku x jawab la..mood bercuti beb!mana layan call muahahaha

thanks ibu, na, adik...belnja pizza Dominos haha..aku faham duit semua dah licin balik bercuti kan :p

Langkawi 2011

usia bertambah ni, moga dapat aku jadi lebih baik...dan di permudahkan segala urusan dunia & akhirat...terima kasih Allah kau permudahkan apa yang aku hajati selama ini :)

dan....tahun ni tahun terakhir berpangkal 2+....tension seh! ekekeke

# best gak bercuti2 time besday...tahun depn leh buat lagi :D

Wednesday, January 19, 2011

Astro First, Emy Second!

weekend lepas adalah weekend paling bermakna dlm hidup aku..sebab nya itulah pertama kali aku melepak kat rumah + x kuar umah pon walaupn g jemur kain ekeke

sabtu semua orng keluar...mcam nak balas dendam pon ye gak...aku terkial2 la kat rumah..nak masak malas, dok la basuh kain baju 2 besin!banyak gilerrrrr...dengan kasut2 keje pon aku basuh gak hehhe

siap keje rumah, aku dok melangut ngadap tv...tukar2 channel aku nak tgk la channel 480...ada 3 movie time tu..macam nk beli, macm x nak, macam nak....

akhirnya aku klik select..pastu kuar la arahan dia

aku anta sms pastu dpt msg reply...dlm masa 5 minit terus dah leh tengok Ngangkung tu :p

dia kasi 48jam je...dalm 2hari la ko layan ceta yg sama..habis ceta tu ulang lagi..habis je, ulang lagi sampai ko rasa nak muntah tengok...yang ni baru la berbaloi2 ko bayar rm15 tu :p

layan la abg Sam yg encem tu hehe...ibu balik je aku kene bebel...sebab membazir g beli movie + menambah bil kat astro tu + dia kata sah2 la dia kene bayarrrrrrrrr hhahaahha....

bak kata adik aku "ibu ni membebel macam umur muda je..padahal dah tua..patutnye kurang la membebel tu ehhehe"

sejak na balik, ibu selalu membebel2..dulu time aku berdua je dgn ibu, seyes nak dgr dia bebel pon susah...so terbukti la skang aku ni anak yang soleh wakakakaka

so kalo nak tengok movie kat rumah, leh la beli channel Astro First ni :D

#aku wat iklan tak berbayar yer :p

Tuesday, January 18, 2011

Kerana mu Kak Limah...

jumaat lepas, aku n abg mi rodger2 ke Finas Ulu Kelang....

entah pe kene dengan aku, sejak 2 menjak ni suka benor dgr radio Klasik FM time g keje.sekali diorang bagitau ada tayangan percuma di Finas UK sana....aku pon eh best gak layan mende free ni :p

mcm biasa la...rodger abg mi nak g tak, dia kata ok...dia free....

pas keje abg mi ambik terus shoot g jln genting klang dulu..aku la nk g pesta thai...nak sedekah duit kat diorang hehe...pastu balik umah abg mi jap...dia nak tukar kete n baju...pas maghrib kuar balik...ters g finas....

dugaan nak g punyalah hujan selebat alam...tup tup smpai finas dah renyai2 je...masuk kat dalam tu tgk2 alleycats tgh nyanyi...frust nye la haiii..............


pengacara malam tu, sharifah shahira...ok la layan...pastu persembahan zamani...ho yeahh i likeee...abg mi ajak balik..aku ckp sikit je nak layan zamani ni...dia nyanyi pon x byk...3 lagu je!

ha tu dia.....

eh tepi mata ak :p

alamak...terkena cahaya la......

clear...zamani masih mcm dulu :)

pas zamani habis show, barulah dia cakap selepas ni ada tayangan Hantu Kak Limah Balik Rumah...hangin gak le kalo tak de...pasal kat radio cakap ada...so mestila kene adakan hehe

my hero wakakaka

aku n abg mi lepak depan sekali...orang sikit nye ramai...tp memang lawak la ceta HKLBR....tapi sayangnya kami layan adalah dlm 20-30minit je...pastu ktrang chao...perut dah munyik2....bontot pon sakit pasal dok atas lantai je...kerusi dah full dengan umat manusia...ingat time hujan xde sape lah datang, rupanya tetap penuh gak! :)

part ni kelako giler!!!

kuar dari situ terus lepak makan2...dan terus pulang ke pangkal jalan...

lenkali kalo free2 lagi nak g la Finas ni.dia sebulan sekali je tayangan percuma ni...slot dia kalo x silap Malam Bertemu Bintang :)

antara yg hadir mamat khalid, liyana jasmay, sabrina ali, sharifah shahira, alleycats, zamani...tu yg aku nampak...yg aku x kenal ada je...muka familiar tapi nama lupa :p

utk abg mi...thanks yer...next time i rodger u lagi muahahahahaa.....

me & abang miza :p

# as, kelako lak panggil miza abg mi ekekeke