testing

Tuesday, September 24, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Dari KL ke Hong Kong!

aku start update sementara masih segar di ingatan....hehhe

dari Kuala Lumpur ke Hong Kong....

Sabtu, 14 September 2013.

benda wajib...
spec mata + duit + passport + iltenary :D

Ktrang berkumpul @ KL Sentral jam 10.30pg. Cukup korum, terus ktrng naik bas ke LCCT. Check in luggage (1beg tarik penuh makanan :p) then terus je masuk.Melepasi immigration yang mudah dan kami dah melepak kat balai perlepasan :D


Sambil tunggu gate buka, ada la hamba Allah ni dok la mentafsir kami...entah la..nak percaya berdosa...tak percaya lagi bagus...yg bestnya b4 pergi dia siap doakan perjalanan kami...dan habis kat situ je kisah org ni :p


Flight delay...patutnya gerak 1.55pm tapi menganjak ke 2.30pm baru la meninggalkan LCCT... tata Kuala Lumpur.... :p


masuk dalam kapal terbang macam biasa tetap order makanan...hehe...air x beli sbb kami dah beli siap2 dan bawa naik atas...jimat jimat muahahhaha


Kami sampai di airport HK jam 6.20pm. Selepas kuar kapal terbang, ktrang dibawa naik bas untuk ke balai ketibaan. Macam biasa la kene melepasi immigration HK. time ni pui kene tahan.

anak cina sesat di HK ekeke

Ntah pe sbb nye kami pun tak tahu...muka pui mmg 100% mcm org HK/China. tapi dia dah larikan diri ke malaysia dulu. adakah pelarian dia dikesan? ekekeke

Settle kes pui, ktrng terus ambik luggage. time ni miza terus pitam tgk luggage dia......


roda beg ilang ok....muahahahhaha

apa kene la diorang cmpak2 beg sampai ilang dua2 tayar tu aku pelik...mcm mana la kami nak menarik beg tu nanti hohohoho....belum pape lagi dah terbeban wakakka

lepas tu kami terus ambik air FREE kat airport...nak jimat kan sampai air pon tapau ekeke...ktrng dh siap2 bawa botol kosong dari KL...


settle penuhkan air, ktrng tolak troli ke customer service train. sebab nak beli Octopus Carrd (OC).


ikut je sign gambar train sampai nampak customer service. beratur je situ dan terus beli OC. mudah je...


Harga Octopus Card HKD $150 = Value HKD $100 + Deposit HKD $50

terus ktrng tolak troli ke tempat tunggu bas...naik bas lagi mudah sebab hostel kami kat area Tsim Sha Tsui. aku memang cari area sini sebab nak memudahkan kami bergerak esok nya. riki2 hostel jumpa la area Chungkin Mansion.

So dari tempat beli OC tu, terus je ikut sign gmbar bas sampai jumpa information board ni...



sila la beratur dan tunggu bas di tempat sepatutnya...

dari airport ktrng ambik bas A21. ktrang dapat details dari booking hostel cara nak sampai hostel dia...siap bgtau turun stesyen bas no 14 @ Nathan Road, langkah 30 ke belakang dan tadaaa jumpa Chungkin Mansion....ekeke...mmg lawak ok... :p


harga tambang bas sama je HKD $33/person. tak kira mana ko turun atau naik dia tetap charge harga tu. so kami dah beli OC, touch saje kat mesin tu...senang dan mudah....

perjalanan mengambil masa 45minit...so layan la panorama malam :D




dan seperti arahan, kami stop kat station bas no 14...dan akhirnya jumpa la pintu masuk dia...


kat sini ada 5 blok. so pastikan korang beratur nak naik lif di blok yang betol. ktrng blok D, tingkat 10. kali ni kami pilih Budget Hostel Hong Kong. booking via hostelworld.com....

lepas je check in dan dia tunjuk bilik kami...terkejut terus...pesal kecik mcm ni?????

ambik gmbar depan pintu 
ngam2 letak 2backpack n beg tarik...




aku dok dgn miza...siap berlaga2 ok...sorang kene duduk atas katil kalau sorang lagi nak wat pape aktiviti ekeke....solat atas katil, makan pon atas katil....

harga untuk bilik ni HKD $536 (RM221) utk 2 bilik. so 1 bilik RM110.50=2org..

syukur je la kan...tapi aku puji la bilik ni bersih. cuma aku tak rekemen kalau ada sape2 yang nak duduk sini...lebih2 lagi traveller perempuan...kat bawah tu mak aiii penuh la umat manusia....gagak hitam berleluasa...wlaupun dia x  kacau tapi rupa deme menakutkan ok...huhu

kalau boleh say NO to Chungkin Mansion melainkan korang travel dengan lelaki :D

lepas je ktrang check in, terus ktrang kuar balik...nak habiskan malam2 yang berbaki ni dengan melawat bandar Hong Kong....

ada apa di Hong Kong??

....bersambung.......

INFO BUDGET

i) Octopus Card HKD$150/pax = HKD$600
ii) Tambang bas A21 dari airport ke Tsim Sha Tsui HKD$33/pax
iii) Budget Hostel Hong Kong HKD$268/room/night = HKD$536
    (deposit untuk kunci bilik HKD$20/room = HKD$40)


6 comments:

  1. tayar luggage tu dah kena curik ganti kat trolley airport kot. hahahha

    ReplyDelete
  2. Yeay..dah sampai HK..aha..mmg not recommend kat area Chungkin Mansion tu..biasalah bilik sempit dan mmg murah compare kat area lain..

    hahaha..kelakar..mcm2 hal eh..kena tahan sbb rupa like chinese, roda beg troli tercabut..tp mesti enjoy ek..keep on writing nk baca lagi

    ReplyDelete
    Replies
    1. byk lagi kisah yg sedih dan memilukan...eceh...

      stay tune :)

      Delete
  3. Bestnya emy...xsbar nk bc cerita emy seterusnya....syoknya korang leh jln2....tinggi jgk kosnya kalu muza kira2 ngan askar2 muza ni...hehehe...teringin jgk nk jln jauh2 tp stakat ni dlm semenanjung je.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. muza n husband target le bawa ddeme g disneyland...boleh muza...kami pon setahun menabung...kalo x main kutu/tabung jgn mimpi nak jalan jauh

      kalo muza perasan, ni trip kami kos paling tinggi.biasanya around 300 je...kali ni 1100 seorang...tu lama sikit menabung...

      chaiyokkk muzaaaa....

      p/s:kt ada PM kat fb nape x reply? :)

      Delete