testing

Friday, May 30, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : Final : Jakarta - KL

akhirnya.....berjaya aku habiskan entry Pulau Jawa ni :)

hari terakhir di bumi Indonesia..... 14 Mei 2014

pagi ni masing2 bangun solat mandi dan terus breakfast....sama macam kat bandung, hostel ni provide breakfast sendiri bikin.....roti,jem n air teh o/kopi.....

settle breakfast, mintak adik receptionist call kan taxi...kejap je tunggu taxi sampai....terus zass ke Thamrin City.....last shopping! hehehe

taxi dari hostel ke thamrin city rp30k + rp10k sbb kita call...ok x kisah... :)


kat Jakarta tempat shopping yang glemer -- Mangga Dua, Tanah Abang, Thamrin City....tanah abang lebih murah tapi thamrin city ni lebih selesa....


sebabkan masing2 duit dah tak bape ada, ktrang beli tudung...blouse....kain2 pasang tak masuk dalam buku....aku beli brooch...kain pelikat....tu je.... :)

bagi aku Thamrin City ni selesa.....shopping + ada aircond so rege diorang tidak la murah sangat2...tapi berbaloi la aku rasa.....

contoh blouse rupa gini....ktrang dapat rm28....kalo kat sini rm40-rm50 ada kot....penuh dengan manik2...ke lagi murah?? muahahahaha

 tudung bawal sulam tampal.... rm20

tudung halfmoon....rm10

ni pon kira beli sbb nak habiskan duit je.....malas plak nak tukar lagi....berkenan betol dengan selendang halfmoon ni...padahal aku x pakai selendang ni.....hehehe


settle shopping, ktrang tanya mana foodcourt. plan nak makan nasi padang....pehal g indon x makan nasi padang kan....diorang suruh keluar dari thamrin city, depan tu je ada....nasib baik dekat...merasa la ktrang layan nasi padang :)


  dari sebanyak2 lauk, ktrang pilih.....

 semua pon sedapppp......

thanks miza open table....ntah tetibe je nak belanja.... hehehhe

settle makan, miza nak memborong lagi....aduhhh...mabuk shopping agaknya....tukar duit kat money changer, then g borong blouse tadi....nak bagi sanak saudara katanya hehehe

settle smua, terus ktrang naik taxi balik ke hostel....driver taxi tu x hafal jalan....so aku kata xpe pak...kt sama2 cari jalan....hhehee

taxi dari thamrin city ke hostel rp30k....kami duduk area harmoni, jakarta.....

sampai je hostel, tumpang bilik nak solat....senang nanti...tak de la nak kene cari surau kan....settle g toilet n solat, pukul 2pm ktrang gerak ke airport....

mintak adik tu carikan 1 taxi besar ala2 avanza....tapi tak de plak...so deme hantar 2 taxi....oh ye nak selamat n rekemen oleh mereka2 yang dah sampai jakarta, sila la gunakan taxi blue bird.. sebab diorang ikut meter....tak de tipu2 pun melainkan ko sendiri nak kasi extra :)

ktrang gerak ke airport....2 taxi....aku n pui kene rp110k dan miza n as rp120k....tol masing2 kene bayar ye...rp13k ke airport :)

sampai airport posing dulu ekekekeke


check in luggage....total semua 100kg.... 1st time aku berjaya jalan lenggang kangkung naik flight...kalo tak selama ni mesti berangkut beg....tapi miza sbb dia paling banyak shopping so dia kene la bawa sikit naik flight.... :)

 
kalau korang perasan roda pergi pasar ni, yap ktrang memang bawa dari malaysia....so senang nak tarik beg berat2...sangkut kan je pastu tarik....badan x sakit....roda ni kami beli masa pergi china last year.... :) sbb tu beg ktrang beranak dengan hebat....ada roda senang....ikat je ketat2 dan tarik :p
 
tiba @ KLIA2 10.00pm

maka....berakhir la trip kami merentas pulau jawa.....idea trip ni aku la teringin nak rasa mengembara....komen masing2, enjoy sangat...badan x la seletih trip china-hong kong 2013....yang tu rasa penat betoll !!

tapi....pui as usual balik trip memang akan sakit...so pui lepas ni kamu dah kene pikir trip ala2 pakai agency la...backpackers tak sesuai dah dengan kamu hehehe

Insyaallah ada rezeki dan kelapangan memang nak repeat lagi....dapat jakarta pun tak pe la....kalo dah sampai jakarta, lajak kejap ke bandung hehehe....

p/s
1: baju putih dan tudung hijau sama je 2hari terakhir....semalam baju bali....kat jakarta baju jogja :p
2:segala info & budget akan di kongsi next entry ye..... (^_^)

Thursday, May 29, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : dari Bandung ke Jakarta

salam.....

arini sambung lagi..... :)

hari ke 6 - Bandung.....

pagi ni ktrang semua bermalas-malasan kat katil...pukul 9 baru nak turun sarapan...bakar roti n makan dengan jem...hostel provide roti je...air kopi n teh o...tapi ktrng bancuh 3in1 air choc :)

pastu ktrang gerak keluar...arini plan nya nak pergi lagi ke Pasar Baru......

kali ni ktrang gerak sendiri je....tanya dengn org hostel kat mana nak tunggu angkutan. ktrang kene keluar ke jalan besar dan tunggu seberang jalan.....

kebetulan nak melintas, nampak angkutan. deme tunggu sekejap....elok ktrang naik, ha ambik ko terus padat....orang sana kurus2 je...ktrng ha bagak2 ekekek



penyanyi jalanan naik sambil menghiburkan.....last2 dia hulur topi dia mintak upah....bagi la seikhlas hati :)


sampai je Pasar baru, terus mulakan misi...tukar tshirt...kat jogja as beli kecik...kat bandung aku plak....kalau kt pakai saiz L katakan, kene la extra kan sikit. sebab deme nye baju saiz x standard....


pastu budak2 ni tersngkut kat kedai lace....

semalam tak de plak nak beli...arini masing2 naik sheikh membeli....lawa2 ok...berkenan sangat tapi apakan daya.....arghhh malas nk beli....hehhe


masing2 merembat kain lace...harga pon murah....1 meter x sampai rm30 rasanya.....

dalam diorang dok mengusha lace, aku up sikit...prada lace ekekkeke

semeter rm84...aku beli 2meter :)

tak terkata bila aku sendiri beli lace mahal ni ekeke...aku pon x pasti nak buat baju raya ke tak...sayang plak sbb mahal hohoho

prada lace ni memang ada yang murah...tapi kain nye keras...aku nye ni lembut je...memang berkenan la....cuma tak cari lining je lagi....nanti nak g jakel.... :)

settle beli lace, terus ktrang decide nak makan kat food court....n nk try kedai DJ pergi -- KEMANGI.....

ktrang frust sikit sebab tak dapat try makan ala2 sizzling berasap tu...akak tu pon x explain menu dia...so berdasarkan menu depan kedai, masing2 order la nasi timbel....as nasi ayam penyet....tapi sedap gak sambal dia....cuma sambal as, pedas sangattttttttttt....kalah waroeng ss kat jogja....

bila dah habis makan, nampk meja sebelah deme anta lauk ala2 sizzling tu...elok akak tu cakap " tu la femes kat kedai ni...." laaaaa nape akak x cakap....hohoho...aku plak dah habis makan baru online g tgk blog DJ....aah la DJ makan yang ala2 sizzling tu....melepas :p


settle makan sempat lagi cari barang sikit then terus ktrang gerak balik ke hostel......kali ni naik angkutan lagi...dia x lalu depan area hostel...brenti kat persimpangan dan ktrang kene jalan kaki sikit....

kali ni aku duduk depan sebelh driver sbb aku malas nk bersempit dengan orang lain hehehe

ktrang asalnya nak g Kartika Sari...tapi aku risau jalan jem pastu area KS ni ke arah Jalan Dago....so ktrang cncel je la nak g memborong brownies...tapi aku ralat kot sbb brownies dia memang sedap....tak jumpa kat KL....

roti cheese yang glemer tu aku dah beli kat pasar baru....murah sikit...brand sama....cuma kartika sari tu packaging style sikit....yang pasar baru jenis timbang je ekekekke

so terus ktrang gerak balik hostel....lepak sejam sebelum gerak ke stesyen keretapi.....

minta org hostel call kan taxi...tapi dia call kawan dia pak supir datang ambik...ok gak tu..senang 1 kete je.... charge ke stesyen rp50k/kereta avanza.

singgah beli brownies kat Amanda....org hostel tu cakap brownies Amanda lagi sedap...dah alang2 area situ gak, tapau la gak brownies Amanda....nasib baik sedap.....puas hati gak la walaupun x dapat kartika sari....aku beli gak pisang bolen....dalam ada pisang n chocalate..... :)


ktrang gerak ke stesyen keretapi....turun je kat stesyen, porter tukang angkat beg dah standby....deme charge rp20k....miza je setuju...ktrang yang lain2 rela angkut sendiri...

nah....angkut la korang! hehehe



tapi....caturan miza mmg betol....jauh ok nak sampai gerabak tu....dari stesyen masuk ke dalam nak tunggu train...kene g line 5...siap cross jalan kene masuk gerabak keretapi lain kuar balik sbb nak ke seberang....gile berliku nak sampai hehehe

pakai porter dia siap anta sampai atas train....hohoho.walaupun miza je bayar, tapi porter tu angkut kan gak beg ktrang. so aku  bagi extra sbb dia tolong kan :)

sementara tunggu nak gerak, posing dulu....



tepat 4.30pm keretapi gerak meninggalkan bandung....thanks bandung....bagi kenangan manis-manis kat kami :)

perjalanan ke jakarta 3 jam....kami bersembang.....pastu aku n pui tdo kejap....dan sambung sembang sampai la kami tiba di jakarta......



 dalam train wajib order ni.....
air guava + pai apa ntah tapi seyes sedap sangaattttt......

sampai di stesyen Gubeng Jakarta, terus ktrang setuju pakai porter....hehehehhe....memang lega la beg ada orang bawakan....lagi 1 stesyen keretapi gubeng ni pakai tangga...tinggi plak tu...so mmg kene pakai porter...tapi kalau beg sikit tak yah la hehehe

turun je bawah, terus orang tanya pasal transport....aku plan nak naik taxi je....tapi kalo dapat avanza ok gak....ada pak supir ni letak harga rp150k....mahalnyeee.....kalo taxi blue bird rp30k/taxi...so kalo 2 baru rp60k....so pas kawtim miza cakap rp80k (rm22.40)....last2 setuju gak dia....

terus kawan2 dia yang lain marah....sbb setuju harga rendah tu.....peduliiii.....nak murah gak hehe

time nak cari hostel ni, ktranag terlajak...hostel bagi landmark tengok pokok mangga....dah malam mana la nk nampak pokok mangga....pak supir ni marah sebab dia x jumpa hotel nye....dia bayangkn hotel...rupanya rumah a.k.a hostel hehe.....oh ktrng stay kat hunny hostel gak...sbb ada kat jakarta, ambik je le....

sampai rumah tu, terus check in.....kali ni dapat bilik 4org + toilet dalam bilik ......legaaaaa



naik tangga ke bilik


terus ktrang siap2 mandi n solat...pastu turun bawah lepak kat dapur....masak maggie...bancuh air choc...habiskan roti n sambal ikan bilis....

settle semua bersembang dalam bilik...sessi membayar hutang piutang....dan ktrang semua zzzzzzz

..........bersambung...............

Wednesday, May 28, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : Bandung!

selamat pagiiiiii !!!

macam tak percaya plak aku update blog secara laju....arini dah bandung esok jakarta...kalo dah sampai jakarta pastu dah balik KL...then tamat hehehe

sebelum aku sambung lagi, aku nak ucap terima kasih la byk2 kat DJ....sebab sudi kirimkan FM Mt Bromo kat aku....asalnya aku komen je...idak la ambik serius pasal ole2 tu...sekali tup tup dapat :)

kebetulan aku tak beli pape pon kat Surabaya...so ada la kenang2an...

thanks DJ



ok jom sambung :)

hari ni hari ke 5 di bumi Indonesia....

sepatutnya ktrang tiba di stesyen keretapi jam 7am...tapi sebab train delay sampai train Bandung jam 9am...

aku dh blur2 memikirkan mcm mana la pak supir ni sbb janji kat hostel.... aku booking dengan Hayukka Bandoeng....aku usha blog DJ...hehe...so nak deal dengan diorang leh PM FB atau pun Whatssap....aku wasap je senang....

ktrang janji ambik kat hostel jam 9am...tapi aku 9am baru tiba di stesyen keretapi... elok ktrang keluar ada sorang mamat pegang signage Ms Emy....dari Hayukka Bandoeng....ok cun...dia tunggu kat train...so jimat la duit teksi kan hehehe

terus suruh dia bawa ke hostel. ktrang stay kat Hunny Hostel... berdekatan dengan stesyen keretapi. sebabnya nanti senang nak gerak esok ke jakarta :)


sampai hostel terus check in. hostel ni pon best... selesa..bersih... rp100k/pax...tapi toilet kat luar...kat bawah ada 2 shower...setiap level ada 1 shower n toilet :)

breakfast ada disediakan roti + jem + susu coklat....susu cair kita putih je kan...deme siap ada perisa coklat....ktrang pe lagi siap beli bawa balik hehehe


 

pastu terus ktrang mandi....siap2 nak jalan....sempat gak makan roti n sambal ikan bilis + air masak.... total masa diambil 1jam hehehe

1st lokasi.... Tangkuban Perahu.....

ikutkan aku, dah pergi malas nk g lagi...kalau boleh nak g kawah putih. tapi memikirkan tak cukup masa, so tak pe la....janji sampai.... +- sejam gak nak ke tangkuban perahu....pak supir apatah nama nya kelakar gak...ada je ceta nak dibuat lawak...paling tak leh blah....

miza -- aduhh...macet nye.....
dia -- oh...korang panggil macet ye...ktrang panggil jem

muahahahaha....sengal!

dia pon cakp mcm style kita....dah biasa bw org kita kan....lepas je jalan2 dia tny-- seronok? hahahaha....mana de deme ckp seronok :p

sampai Tangkuban Perahu, bayaran entrance sorang rp75k + kenderaan rp15k...ktrang di ingatkan x beli kat situ sebab harganya mahal....

ktrang just ambik gambar je kat Tangkuban Perahu.......kat bahagian atas tu...kalau dulu, aku turun sampai ke Kawah Domas tu....kalo turun gak, confirm kawan2 aku akan kata -- trip ko lain dari yang lain la....ekekeke










dan tak lupa beli jagung bakar pedas! sedappppp

 rp10k/seketul

ktrang terus gerak ke Pasar baru.....

trip kali ni memang touch n go....janji sampai je...banyak gak tempat ktrang tak jejak kat Bandung.....ktrng kene rushing ke Pasar Baru, kang takut tak sempat nak menyopping.... 


sampai Pasar Baru, ada staff Hayyuka Bandoeng bawa ktrang shopping. dia ikut je...dan lom pape dah tersinggah kat kedai border lace....beli la 1 meter utk ibu je :)

dan ktrang teruskn shopping kat Pasar baru tu....kain baju - telekung - baju budak - blouse - roti keju - kerepek pisang salai n cheese - tshirt bandung - FM...yg x beli baju renang muslimah.....sedih gak tapi tak pe la...lenkali datang eceh....

nah cuci mata tgk baju ktrang hehehee






Pasar baru tutup jam 5 untuk kain baju....yg jual makanan sampai pukul 7pm...settle membeli terus ktrang kuar dari Pasar baru....


aku sempat la singgah kedai2 yang jual lace meletop2 ni...konon2 nak beli la..harga leh tahan murah...semeter kurang rm100. lawa2 ok....berkenan sangat tapi tu la...ada je tukang reject huhuhu. kerana lace ni pon nak cari gaduh so aku tak beli pon....merajuk! ekekekke

nah cuci mata je ye :)



 suka betoi color ni....

pastu ktrang singgah Toko Tiga....as penggila levis...miza pon...tapi as kata kain nye x sedap...beza sgt dengan kat malaysia....ntah aku tak reti sbb x guna...maklum la saiz tak de wakakakkaa.....

dah tak de apa nak membeli, ktrang gerak terus ke tempat makan. baru terasa perut kosong muahahahahhaa

suruh pak supir bawa je la kemana saja. janji dapat makan....so dia bawa ktrang ke Kedai Belacan.....

 kat sini ada live band...kebetulan ktrang nak makan diorang suruh request lagu....ok la...sandiwara cinta 1.....siap MC tu naik atas kasi mic kat aku suruh nyanyi.....wakakaka. bagi pada org yg betol mmg aku menyanyi sama....enjoy giler....

"jujurla sayang aku tak mengapa.....biar semua jelas tak berbeda...
jika nanti aku yang harus pergi....ku terima walau sakit hati...."


pastu deme nak nyanyi dangdut.....aku jerit la 'kopi dangdut'.....susah gak nk nyanyi sbb x familiar rap lagu tu...last diorang nyanyi gak.....dan lagu terakhir, feveret song aku.... papinka - masih aku mencintainya.....hehe

 hidangan @ kedai belacan....not bad

 serius enjoy gile malam tu...rasa seronok sangat..... :)

lepas makan, ktrang terus gerak balik ke hostel...tapi tak letih sngat sebab dapat shopping hahahahaa

sampai hostel settlekan bayaran kat pak supir terus ktrang naik bilik....byk giler barang hasil tuaian tadi.....miza as usual nak meniaga, lagi banyak dia borong....

mandi - solat....relax2 belek hp dan ktrang terus zzzzz.......

.........bersambung..............