Posts

Showing posts from May, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : Final : Jakarta - KL

Image
akhirnya.....berjaya aku habiskan entry Pulau Jawa ni :)

hari terakhir di bumi Indonesia..... 14 Mei 2014

pagi ni masing2 bangun solat mandi dan terus breakfast....sama macam kat bandung, hostel ni provide breakfast sendiri bikin.....roti,jem n air teh o/kopi.....

settle breakfast, mintak adik receptionist call kan taxi...kejap je tunggu taxi sampai....terus zass ke Thamrin City.....last shopping! hehehe

taxi dari hostel ke thamrin city rp30k + rp10k sbb kita call...ok x kisah... :)


kat Jakarta tempat shopping yang glemer -- Mangga Dua, Tanah Abang, Thamrin City....tanah abang lebih murah tapi thamrin city ni lebih selesa....


sebabkan masing2 duit dah tak bape ada, ktrang beli tudung...blouse....kain2 pasang tak masuk dalam buku....aku beli brooch...kain pelikat....tu je.... :)

bagi aku Thamrin City ni selesa.....shopping + ada aircond so rege diorang tidak la murah sangat2...tapi berbaloi la aku rasa.....

contoh blouse rupa gini....ktrang dapat rm28....kalo kat sini rm40-rm50 ada ko…

Merentas Pulau Jawa 2014 : dari Bandung ke Jakarta

Image
salam.....

arini sambung lagi..... :)

hari ke 6 - Bandung.....

pagi ni ktrang semua bermalas-malasan kat katil...pukul 9 baru nak turun sarapan...bakar roti n makan dengan jem...hostel provide roti je...air kopi n teh o...tapi ktrng bancuh 3in1 air choc :)

pastu ktrang gerak keluar...arini plan nya nak pergi lagi ke Pasar Baru......

kali ni ktrang gerak sendiri je....tanya dengn org hostel kat mana nak tunggu angkutan. ktrang kene keluar ke jalan besar dan tunggu seberang jalan.....

kebetulan nak melintas, nampak angkutan. deme tunggu sekejap....elok ktrang naik, ha ambik ko terus padat....orang sana kurus2 je...ktrng ha bagak2 ekekek



penyanyi jalanan naik sambil menghiburkan.....last2 dia hulur topi dia mintak upah....bagi la seikhlas hati :)


sampai je Pasar baru, terus mulakan misi...tukar tshirt...kat jogja as beli kecik...kat bandung aku plak....kalau kt pakai saiz L katakan, kene la extra kan sikit. sebab deme nye baju saiz x standard....


pastu budak2 ni tersngkut kat kedai lace…

Merentas Pulau Jawa 2014 : Bandung!

Image
selamat pagiiiiii !!!

macam tak percaya plak aku update blog secara laju....arini dah bandung esok jakarta...kalo dah sampai jakarta pastu dah balik KL...then tamat hehehe

sebelum aku sambung lagi, aku nak ucap terima kasih la byk2 kat DJ....sebab sudi kirimkan FM Mt Bromo kat aku....asalnya aku komen je...idak la ambik serius pasal ole2 tu...sekali tup tup dapat :)

kebetulan aku tak beli pape pon kat Surabaya...so ada la kenang2an...

thanks DJ



ok jom sambung :)

hari ni hari ke 5 di bumi Indonesia....

sepatutnya ktrang tiba di stesyen keretapi jam 7am...tapi sebab train delay sampai train Bandung jam 9am...

aku dh blur2 memikirkan mcm mana la pak supir ni sbb janji kat hostel.... aku booking dengan Hayukka Bandoeng....aku usha blog DJ...hehe...so nak deal dengan diorang leh PM FB atau pun Whatssap....aku wasap je senang....

ktrang janji ambik kat hostel jam 9am...tapi aku 9am baru tiba di stesyen keretapi... elok ktrang keluar ada sorang mamat pegang signage Ms Emy....dari Hayukka Ban…