testing

Tuesday, December 20, 2011

Trip Bersamamu IV : last day @ Hatyai

Ahad, 27 November 2011

last day @ Hatyai...

ktrng ni kejap nak stay, kejap nak balik sudahnya balik je la ahad ni...

membuatkn kami nak balik sebab kondisi bilik terlampau sejuk.as siap baju berlapis2 tapi x mampu menahan sejuk.aku yg kulit tebal ni pon sama.dah pakai stokin n jaket masih x leh tahan sejuk.memang tido-tido ayam la!

tekad...kita balik je penang :)

pepagi aku n as berjalan kaki ke stesyen keretapi...nak beli tiket balik ke butterworth.tapi tak de.dari lompat2 blog ada plak yg balik butterworth naik train...aku pon x faham.tapi kat kaunter kata train ada 7.30am setiap hari...huhuhu

kuar dari stesyen keretapi, nampak orang jual tiket ke penang...kami kalo boleh tak nak naik van dah sbb kaki aku lenguh...kaki x leh nk menjulur n space kecik...tapi apakan daya van je yang ada utk ke Penang.kalo nak balik KL memang ada banyak bas...nak tak nak beli la gak tiket van...

xde pilihan kami beli tiket Van jam 3pm...




pagi di hatyai

balik bilik kami lepak2 sbb nye ptg baru nak balik.aku tapau air panas..balik terus bancuh 3in1 kopi n makan roti krim yang aku bawa dari KL...sambil melayan tv...

miza plak panggil tukang urut..sejam lebih orang tu gayakan miza..sambil2 ktrang pon bersiap nak check out..siap layan jalan2 cari makan & melodi...entah akak thai tu faham ke x, dia pon layan sama....tgk berita thai ktrang tny dia ni lokasi mana blablabla...dia pon jawab confident je hehehe

tepat kul 12pm, kami kuar.....dan mintak izin nak tinggal beg.. :D


posing depan bilik....


baju sepesen bebeh!

kami menyusuri ke pasar kimyong tu lagi...nak pekena nasi beriani makcik tu lagi.sini jadi pilihan sbb murah..ekekeke


rasanya kalo datang hatyai, makan sini je la....jimat ekeke..nasi + ayam + air = 50baht...rm5!




betol kata fatt, teh ais depa terbaek...rasanya serbuk teh diorang tu yg sedap!wallaaa

sebelum gerak aku tanya akak kedai tu...

aku "kak, zuhur masuk pukul bape?"
akak tu bertanya kawan dia dlm bahasa thai...terus bagi jawapan kat aku

"lima..."sambil buat aksi tangan 5

aku "ha korangggggg.....tgk aku x salah kan...."

ktrang gelak besar ok...muahhahahahahaha

*ceta sebenar kat bawah


kemana pergi dia tetap RATU shopping!duit habis...

sbb nak membunuh waktu, posing je la kat mana2....muahaha...


berlatar belakangkan pasar kim yong



aku sempat rembat selipar rm6 je ni tapi sedehnye cicir la plak...rugiiiii

pastu kami berjalan sampai ke lee garden...kali ni nak singgah central...semalam nye kami jalan2 ada nmpak surau cantik giler!!

ok kat sini kelakar....

flashback kisah semalam.....

aku baca jadual solat kat luar surau tu.as tanya
"mi zuhur kul bape?"

aku konon2 pakar baca tulisan thai jawab...
"5.."

as terkejut..."ko biar betul zuhur pukul 5?"

aku dgn yakin dan garang "yee...zuhur kul 5!"

as "dah tu asar n maghrib kul bape?"

terus ktrng gelak terbahak2...betol gak?sikit nye bodoh kan....

dan arini akak kedai tu pon cakap zuhur kul 5...tgk..semalam depa gelakkan aku..ekeke...rupanya 12.30 dah leh solat ekekekekeke





pestime tgk surau cantik.dulu kagum surau pavilion.rupanya surau ni jauh lg cantik.nak bancuh kopi n teh pon bleh.ada sofa..mmg terbaekk laaaaa

lepas solat ktrang balik ke hotel.ambik beg dan bergerak meninggalkn pekan hatyai yang kecik betol ni...hehehehe

disebabkan hujan, ktrang sarung la baju hujan.as beli kat penang.elok siap pakai hujan pon brenti.depa x nak kecewa, sarung la juga ekekeke







tepat pukul 3pm van sampai.kali ni kami berebut2 naikdepa x mo duduk blakang sekali.sakit badan...aku n miza tgh...as n mak pui barisan kedua....kali ni semua penuh mat salleh...kesian depa pasal ktrang bising.... :p

bukan bising benda lain pon...bising memuji awat mat salleh ni ensemmmmmmmmmmmmmmmm.....ekekeke





tepat 7pm kami selamat sampai bukit kayu hitam....on je hp bertalu2 sms masuk...yg sedih ucu lahirkan baby x cukup bulan.berat 1kg je.patut la hati aku mcm x sedap time kat hatyai.bila kawan2 ajak balik awal, aku terus setuju...rupanya ucu yang tgh berdepan dgn masalah...

yg kelakar, terus call mak aku update ceta...mat salleh lain relax je...bak kata as wat malu je muahahahaha

kami selamat tiba di Penang jam 8malam...terus kakak as ambik.kali ni kami tumpang tido umah kakak as...sampai2 je abg as sediakan sup kambing + nasi + kambing masak blackpaper...memang terbaekkkk..... :D

dah makan kambing, ambik la...tido semua kepanasan!hehe

tu je kisah trip aku ke Hatyai Thailand.tak de pe yg menarik pon.shopping pon beli tshirt selai, jam tangan comel, beg duit, FM...adik2 tshirt sorang 1, utk kawan2 keychain je aku mampu beli.maaf percutian bersamamu mmg tahap miskin tegar...

dengan kos rm200...
1) Van Penang - Hatyai = 30
2) Van Hatyai - Penang = 30
3) tuk tuk floating market = 10
4) tuk tuk 1st day = 2
5) hotel 1 malm= 12.50
6) makan2 = 20
total = rm104.50
balance = rm95.50 memang aku habiskan shopping souviner!

betol2 trip bersamamu ekeke...Insyallah ujung tahun depan aku nak wat mcm ni lagi :D

tamat


Wednesday, December 14, 2011

Konvo gak adik aku ni!

awal buln disember aritu, na dah selamat meng-konvo kan diri!

maka...kami telah meraikan dia @ PICC, Putrajaya....


bergmbar dengan anak kesanyangn...melebar senyum!

dapat pon 2 tiket kan....aku n ibu je yang leh masuk...

posing dengan kawan gaduh...xpandang kamera!menyampah ekeke

dalam dewan....

orang yang duduk luar hazab je menunggu...tapi ktrang kat dalam pon sama...boringgg!!!esok2 kalo adik konvo, turn ibu & na plak masuk....aku nak datang lewat!ekekee

my family member
yang hadir : uda, alang n pokteh...& ika sepupu...thanks memeriahkan majlis

sempat gak posing dengan family Dato' Hassan Ali....


studio photo wajib ada....tp mahal la...4 keping gambar rm160...2 je 11R yang lain 5R huhuhu.adik aku ni laju je bayar.aku kawtim dgn sorang lg lg murah...3 keping 11R + 4keping 5R = rm130...rugiiiiiiiiiiiiiii


dayang2 yang duduk luar dari 8pagi hingga ke tengah hari...cian korang hehehe



akhir sekali.....


skang ni ko plak kene bagi ibu duit banyak2....ngeh ngeh ngeh

tahniah na dah selamat semuanya...alhamdulillah.... (^_^)

Tuesday, December 13, 2011

Trip Bersamamu III : Klonghae Floating Market

sambung lagi kisah Hatyai....

elok lepas beli t-shirt mahal seringgit tu, kami balik ke hotel.letak barang2 & buang apa yang patut, kami kuar semula....

mmg plan nak naik tuk tuk je...dah tny 2-3 tuk tuk sama je charge nye.400baht = rm40.return.

so seorang charge 100baht = rm10....ktrang setuju naik tuk tuk abang ni.memang rezeki dia kot.semua yang lalu hon hon ktrang wat bodoh.abang ni lalu sengih je kami ON plak muahahhaha

dalam 20minit perjalanan, kami tiba di floating market :D





dan seperti yang sedia maklum depa berniaga atas sampan :D








rasanya ktrang try semua makanan kat sini..behun tomyam - satay - ayam apa ntah - jelly kacang hijau - shushi yg 4 kali g beli sebab sedap - air - aiskrim - kopok lekor pon miza selera ekekeke

makan sampai kenyang!

otw nak kuar depa menikam....tak menang pon ekekke


pastu cuci mata sekitar tu...best2...tp barang banyak mahal2...sama je kat hatyai...


tapi ktrang semua rembat jam ni...kecuali miza...tokey tu kasi 80baht= rm8...aku n mak pui sama design...as n su sama design... :)


dah gelap baru ingat nak g cari abang tuk tuk tu hehehe


terus ktrang gerak balik ke hatyai....pastu minta abang tu drop ktrang kat lee garden je...nak cuci mata...


sempat la ktrang naik shoping mall lee garden tu...ada plak idea market ni...jalan2 cuci mata je :D



pastu ktrang jalan2 sekitar hotel tu....


udang besar giler...nasib baik la aku x minat udang ehhe


sebelum balik hotel, kami tapau pulut mangga..sedap!



balik hotel siap layan cerekarama tv3 lagi....comel je tv depa dapt siaran tv3 ehhehe....

malam ni semua kenyang.No Dinner!ekeke....td kat floating market dah makan mcm hape je..so malam kite lepak2 je....

disebabkan kami dah tawaf hatyai, ktrang decide nak balik penang je la...cancel plan nak stay 3H 2M...cancel nak ke songkhla....

setelah timbang tara n berbincang, kami setuju nak check out esok nye....dan aku dah mula rindu orang malaysia....ekeke...

ok.stop dulu!