testing

Wednesday, April 23, 2014

Jalan-jalan Isi Perut : Meals Station

lama tak up tempat makan sedap :p

soooooooooo.......................

kali ni aku pilih Meals Station.... banyak kedai dia kan...tapi aku try kat Maju Junction nye...


rasa? tidak mengecewakan....harga pon boleh tahan....tak mahal - tak murah....mampu bayar lagi


kat sini ada Express Lunch Set... so set dia ikut hari....harga rm11 sekali dengan air...aritu sempat la aku try :)


 set hari jumaat
dan...menu2 lain yang sempat aku try.....

 young tau foo....tapi nama lain....lupa dah nama nya :p

 kuey teow tomyam

 asam laksa

 nasi + kari ayam

 guava + dragon fruit

 kangkung sotong...

kalau sesekali time lunch nak ubah selera, sila la cuba di Meals Station....

Info lanjut.....google eh.... Selamat Ber-Luncheon!!


Monday, April 21, 2014

Trend : Tudung Aidijuma featuring Fareeda

muhahahahhaahha......

marilah kita tinggalkan dunia travel seketika....aku syok baca blog orang kaki travel ni...tapi skang ni macam terpaksa la lupakan seketika dunia travel...fokus & habiskan trip yang bersisa sebelum aku travel ke dunia baru wakakakaka

so....

entry tajuk tudung...pehal kan?

aritu kat Whatsap adik aku share la blog sorang gadis comel menggayakan tudung style Fareeda....aku plak baru la faham kisah sebenar nape Fizo Omar & Mawar Fareeda marah pasal isu pattern ni....selama ni bz konvo...dah settle konvo lepak rumah hari ahad & layan Melodi....then FO explain....ok faham :)

dan..dan....aku terus tukar style tudung....wallaa....memang sherashi la...nak pakai pun mudah....nak ambik wudhuk pon tak payah buka pin semua....buka tudung je....

nah style yg aku tiru :p



dah aku tiru, aku suruh kawan2 sekeliling tiru sama hahahaha

 kak kin

 sepupu kampung

 kawan opis


 pui...

sepupu n kawan opis beliau

pe macam....syok kan ramai2 pakai tudung style ni hehehe

so kalau nak tukar style, klik blog adik ni...dengar ceta dia dah glemer skang ekekeke...

klik -->>> YUNABELLA

dan bacalah review terkini dia pasal ledakan tudung ni...rasanya leh kot pakai nama tudung yunabella....sebab dia antara pencetus tudung bawal ala fareeda :)

klik -->>> review

so style ni leh labuhkan tudung....cover dada....selesa...mudah....dan juga nampak kemas....

kos pon tak mahal....
tudung bawal aidijuma plain = rm7
brooch = rm10
total = rm17...

tapi....kalau ada budget apa salahnya rembat fareeda sehelai....buat masa ni aku masih pencinta bawal..... :)

selamat berfesyen!

tiap kali selfie je, mulut jadi camtu muahahahhahaha

Friday, April 18, 2014

KKS Reunion : Kota Kinabalu Sabah.. Final & Info

salam jumaat....

akhirnya.....berjaya gak aku habiskan entry pasal sabah ni....sebab aku dah nak terbang lagi....so entry sabah kasi katup hehehe.....

tapi....kisah hong kong tak habis up lagi....tak pe..weekend ni nak lepak rumah so leh la aku mengarang ayat wakakakaka

ok nah last part.... :)

***************************

hari ke 4 di kota kinabalu..... 4 mac 2014

arini ktrang nak balik KL... sebabkan flight reschedule ke pukul 4.30pm, maka kami lepak2 je kat rumah.....dah inform en don nak check out lepas zuhur. nanti senang tak payah nak g surau smua....dia ok je....

pagi ni semua bantai tido kecuali mak2..anak dah bangun haruslah masing2 bangun kan.....semalam aku beli roti n mayonis konon nya nak buat sarapan sandwich special...sekali tu elok kak kin n su dah buat versi diorang.....

bangun2 dah siap sarapan...ada sandwich telur...sandwich tuna...nasi goreng dan milo panas.....wallaaaaa....tapi aku bangun pun dah nak dekat pukul 10am! ehhehe

lepak2...sembang2....plan tak g mana2 pun pagi ni...nak ke Pasar Fillipino malas plak. lagipun semua barang n ole2 dah beli siap2 semalam :)

pukul 1.30pm, ktrang smua checkout.....sedih nak tinggalkan sabah... eceh!

dari marina court ke airport, en don dah inform dia charge rm50/trip...tapi sampai masanya dia kira 'free' je...alahai en don....semoga murah rezeki....amin....

so sampai airport terus ktrang lepak cafe....lunch kat situ je ramai2.....settle lunch terus g check in beg....settle check in ready nak boarding....tup tup diorang inform flight delay....adoiiii.....

flight sampai then terus take off ke KL...sampai KL ktrang berpisah....aku follow balik rumah tumpang kak kin....su & as & pui naik 1 kete balik ke ampang.....

maka.....tamatlah percutian kami selama 4H 3M..... :)

KKS.... Kota Kinabalu Sabah 2013

InsyaAllah jika diizinkan, next year ktrang reunion lagi...setahun sekali travel sama2.... :)

INFO BUDGET 

#trip untuk 4H3M + sorang aku kutip rm400....total = 400 x 7 = RM 2800

En Don - 019-2052278 / 016-8470945
Sewa Van & Marina Court Apartment

1)transport 
nissan urvan rm300/day 
2hari = rm600

2)penginapan
a) kundasang - mr jamal 016-6950057
kiram's village rm90/chalet 
3chalet = rm270

b) kotakinabalu - marinacourtaprtment rm300/nite
2malam = rm600

3)tempat menarik sempat lawati
-dairy farm kundasang rm3/pax = rm21
-kinabalu park rm3/pax = rm21
-rumah terbalik @ tamparuli rm10/pax = rm70

4) island hoping - en amran
pulau manukan rm20/pax 
entrance pulau rm3/pax 
= 140 + 21 = rm161

4) tempat makan seafood
Glam's Station 3,Todak Waterfront

5) tempat shopping - Pasar Fillipino

Total kos = rm365/pax..cover semua perbelanjaan termasuk makan + minum....so aku pulang balik balance rm35/pax....

dan....antara barang yang aku sempat shopping.....kos shopping rm250 :)


 brooch + FM + tshirt utk miza + butang baju melayu +
brooch gantung2 utk adik2 n sepupu

udang kering + kuih cincin + kopi tenum + teh sabah +
kuih amplang + ikan masin nipis

TAMAT.......(^_^)

Thursday, April 17, 2014

KKS Reunion : Kota Kinabalu Sabah Part 4

hari ke tiga kami di Kota Kinabalu Sabah.....

arini ktrang plan nak Island hoping...tapi pergi 1 pulau je...berkelah mandi manda...tgk2 ikan.....

lepas je subuh, su dah ketang ketung kat dapur....ktrang nak bawa sarapan n berkelah kat sana....bahan2 ada bawa dari KL, ada beli kat sana..

menu --> nasi lemak + hotdog rebus + ayam kari

bahan2 nasi lemak macam daun pndan santan kotak serai bawa dari KL....sambal nasi lemak bawa dari KL...beli yang kotak Brahim tu...sedap tau....hehe....lain2 beli kat sana....

ikan bilis dah beli kat pasar fillipino...so pagi ni semua bahan2 ni di siapkan je kecuali nasi lemak su kene masak....

settle packing kul 7.30am, kul 8 ktrang siap2 kuar rumah....janji jumpa en amran kat depan hotel Le Meridian....

biasanya korang kalau nak island hoping naik dari Jetty Jeseltton kan....dulu pon aku naik sana gak...tapi kali ni nak jimat tax, kt naik dari belakang pasar fillipino je....sama je macam naik kat sana cuma dapat jimat tax tu :)

en amran charge rm20/seorang n sewa barang snorkeling rm15/set...ktrang sewa 2 set je...nanti kongsi2 je la kan.....


kul 9pg ktrang naik boat terus ke Pulau Manukan....sampai pulau, kene bayar entrance rm3/pax...dan terus cari meja nak melepak.....



ktrang berposing dulu sebelum masing2 basah....




 


 




 

memula berendam seround.....dah puas berendam, naik makan dulu....pastu berendam lagi hehehe...gigih bawa bekal sbb kalau smua nak beli, ermmmm over budget nanti....ni dah jimat sikit belanja...kenyang pon kenyang :D


nasi pack dalam bekas...bekas bawa dari kl 
telur rebus + hotdog rebus + ikan bilis goreng + timun
biskut2 + kuih cincin
air masak + air soya kotak
ayam kari dalam tin....

syok gak pulau manukan ni....ikan relax2 je kat ktrng...berang dengan ikan ok....lagi2 duduk bawah jmbatan tu, lagi banyak ikan :)



ktrang janji dengan boat tu kul 12.30 nak balik.....so moh la kita balik.....


balik dari pulau, lunch ktrang order McD je....senang...ringkas....cepat....ekekeke....aku-as-pui turun berendam lagi kat swimming pool marina court....layan la...sbb nya ktrang bertiga je bergelak ketawa hehehe....



naik rumah, mandi2 pastu solat dan terus aku membuta sejam....nagntukkkkk.....

kul 5ptg ktrng kuar ke Pasar Fillipino....shopping kasi terakhir kali ekekeke.....

terus serbu kedai adik semalam tu....beli lagi sikit brooch....aku plak gatal tangan beli cincin mutiara...murah je....seketul rm5  hehehe


 
 dua ni je brooch utk diri sendiri :)

pastu pergi kedai tshirt...ada satu kedai ni dia jual tshirt rm14...xleh tawar...dan aku tgk dia la paling murahhhhh......FM kat kedai dia seketul rm4...yang lain semua mahal2 jenis getah tu...kalo plastik 3ketul rm10...keychain pon dia jual 6 rm10....so borong je la situ :)

time ni kak kin n fahmi dah lari balik....su mmg tido anak beranak kat rumah....ktrang ber3 je masih teruskan shopping hehe.....

shopping last barang2 makanan plak....beli amplang kuih cincin kopi tenom dan ikan masin nipis tu...sedap nye...rasa nak lagi...makan rangup2 ikan masin tu....dan suruh abang tu packing dalam kotak siap2....


settle membeli belah, plan asal nak kuar makan malam...tp su n kak kin nak kirm je sbb anak2 tido....n malas nk kuar....en don dah janji nak bawa ktrang g makan malam....tu la aku kata en don ni baik sangat...terima kasih byk2....

ktrang tunggu en don kat pasar fillipino, dia datang ambik ktrang kat situ...terus ke kedai semalam......

 nasi ayam penyet...
biasa2 je

 behun tomyam
leh tahan rasanya

 udang goreng butter basah

 sotong goreng tepung

tapaukan nasi goreng untuk diorang kat rumah n tomyam....singgah speedmart beli roti n mayonis untuk breakfast esok.....

balik rumah terus melepak packing beg....esok ktrang dah nak balik KL....

bersambung.....

Wednesday, April 16, 2014

KKS Reunion : Kota Kinabalu Sabah Part 3

wowowoooo.....

aku baru settle konvo untuk budak2 ni. tahun ni nye konvo aku frust sikit...entah la....xdpt bagi yg terbaek macam last year :(

sbb frust, aku nak buang dari ingatan aku hahaha...poyo!

nah....sambung lagi kisah kota kinabalu dengan KKS..... :)

******************************

lepas ktrang singgah kat Kinabalu Park, kami teruskan perjalanan ke Tamparuli...

konon nak singgah bergambar kat jambatan tu, tapi kan panas sangat2...so lalu je la....terus ke Rumah Terbalik....

 harga tiket masuk rm10/seorang....

kat sini dia akan bawa masuk ke dalam rumah mengikut group. so sekali masuk ada la dia explain dalam 10minit je. rasa macam tak berbaloi nak bayar rm10...tapi tu la tak masuk tak tahu plak :)

sementara tunggu group kami masuk rumah tu, ktrang posing kat kete jap :)


ok turn kami masuk...yeayy.......



sebelum masuk, kene pukul gong ni 3 kali...pukul je le....


dah pukul gong, nak masuk kene ketuk pintu....sopan sangat niiiiii ekekekke


dan baru lah boleh masuk....dalam rumah ni semua kedudukan ada atas kepala kita....paling berat mesin jahit...30kg....kagum la kejap cmne deme buat rumah terbalik....

lepas 10 minit ktrang kene keluar....habis dah masuk rumah terbalik ni...so kat luar tu ada la area yang leh snap gambar.....

antaranya......

toilet terbalik




taman terbalik



 dan last sekali pic aku.......ekekeke

 
jatuh cinta dengan rayban kak kin!

settle posing, masuk kedai cenderahati beli FM...seketul untuk rumah terbalik ni rm10...beli la 1 nak tambah koleksi :)

ktrang lepak kejap basahkan tekak n layan makan roti....pastu gerak ke KK....

sampai KK, singgah lunch dulu...kat restoran thai...tapi sebab baru pukul 2pm, tak de makanan panas....so masing2 ambik la nasi lauk :)

terus ktrang check in apartment. kali ni kami ambik apartment 3 bilik...Marina Court Apartment...harga 1 rumah rm300. sewa dengan en don....

kami sampai, en don dah siap2 tunggu kat bawah tu.... dan bawa kami naik ke apartment ni....


 



 

rumah ni selesa... ada dapur untuk masak...ruang tamu besar...bilik ada 3...sesuai dengan kami 2 family + 3org bujang.....hehe....

lepas settle semua bayaran untuk rumah, ktrang masuk bilik dan rehatkan badan....siap2 solat jamak, ktrang kuar nak cuci mata ke Pasar Fillipino...
tujuan aku ambik marina court ni, senang untuk kami pergi berjalan kaki je. plan stay KK tak de nak g muzium ke apa...semua malas....so stay KK nak pergi pulau & shopping area Pasar Fillipino je...

15minit berjalan kaki, ktrang sampai kat Pasar Fillipino.....

rambang mata aku tengok mutiara....tapi kali ni memang dah plan tak nak membazir...beli seketul dua je....rupanya memang betol...untuk aku, aku beli 2 je brooch mutiara hehehe

gelang cun.berkenan.tapi pas pujuk rayu rm55 je dia kasi....
cancel!

gelang macam ni rm10-rm15

tak beli pon gelang

rm15
bawah-kanan aku punya :)


butang baju melayu untuk chenta

bawah tu brooch untuk ibu

adik ni rajin melayan.....

pilih pui!

rambang mata ok....tengok semua pon lawa2....semua pon cantik.....kawtim sampai dapat harga munasabah.....tapi kedai adik atas ni brooch dia lawa2 sikit. ada style...tp ikut taste orang gak kan :)

sape berkenan, beli je terus...tak payah nak tunggu2...kang esok2 lom tau lagi nak datang ke x kan....macam su...dia x dtg repeat pon...malas nk beli katanya hehehe

settle shopping ktrang balik rumah, solat jamak dan kuar dinner.....

kalau dah sampai KK tak makan seafood macam rugi kan....so jom la kita layan seafood...

tapi...kami tak pergi ke kedai2 seafood yang mahal tu... ktrang makan kat Todak Waterfront. atas sikit dari Pasar Fillipino....nak berjalan kaki boleh je, tapi mau 1/2jam....ktrang ni en don janji nak bawakan...lagipon sewa van tu kan 2 hari...so malam tu driver tu datang balik bawa kami keluar makan....

bagusnya diorang ni, tak nak langsung join kami makan.....entah la....dah puas ajak tapi tetap menolak huhuhu

kalau korang nak makan kat sini, sila la ke kedai Glam Station 3....kedai dia hujung sekali....


aku rekemen sebab -- owner dia orang Perak....lagi satu masakan dia kene dengan tekak kami sbb masakan ala2 semenanjung...tapi...jangan order ketam masak cili.....failed sebab letak serbuk kari. rosak rasa woooo hehehe

failed sebab serbuk kari....

 pilihan seafood....lobster mahal.....



menu malam tu --> ikan jenahak 2 ekor masak 3 rasa & sweet sour + sotong goreng tepung + udang masak butter basah + udang goreng butter + ketam masak cili + sayur kailan...ktrang buat 2 hidangan...

rasa tak mengecewakan..... harga plak rm125 jeeee...7 orang makan....aduh....puas hati sangat sangattt.....

kalau g sana, tolong la order Udang Goreng Butter Basah.....marvelous!


ktrang sempat try kerabu rumpai laut....ishh sedap la...gatah macam tu....makan dengan nasi bleh, gatah pon bleh....dia letak sambal ala2 sos thai sikit....leh tahan sedap...


settle makan, perut pon dah kenyang, ktrang balik rumah....terima kasih adik driver sbb bawa kami....dan sewa van pon berakhir malam tu.....

malam lepak tengok tv...as-pami-kak kin layan bukan aku tak cinta ulangan...tapi aku kan tak follow...bila suruh dia ceta sikit, as malas....siap kasi ayat

"susah arrr cakap dengan ko macam ni...."

sebijik ayat si jebat tu..kurang asam sangatttt muahhahahaha

berakhir la hari kedua kami di sabah..... :)

bersambung......