testing

Thursday, September 26, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Dari HK ke Guangzhou

hari kedua di Hong Kong...

Hari Pertama : ketik I & II

Ahad 15 September 2013

Seawal 5.15am kami dah bangun. siap2 untuk checkout.

sebelum tu, breakfast roti + sambal ikan bilis + air choclate. nak kasi tenaga :)


settle check out & deposit HKD$40 return balik kat aku. lebih kurang 6.15am, ktrang gerak meninggalkan hostel. pagi ni kami nak ambik train straight sampai Guangzhou East.

 pakai baju yg sama... i love MY...
as meron, pui itam, aku biru, miza purple.
giordano wat sale..kalo x, haram nak rembat hohoho

dari Chungkin Mansion kami berjalan kaki ke station East Tsim Sha Tsui. naik 1 station dan stop kat Hung Hom Station. fare HKD$4.20.sampai situ exit D6 dan terus jalan ke depan untuk ambik train ke Guangzhou.



dekat sana, korang kene tahu exit mana yang nak kene guna. sbb terlalu banyak exit. kalo salah keluar alamat sesat dan x jumpa2 tempat korang nak pergi. so kene study ye :)


sampai di stesyen Hung Hom, ktrang beli tiket ke Guangzhou. HKD$190/pax. total 4 orang HKD$760.naik train ni akan sampai ke Guangzhou East.

 kene beli kat sini tiket nya



Pukul 7am boarding time. terus masuk melepasi imigresen dan naik train ikut gerabak mana.
 sementara tunggu ada yg study ada yg bergurau senda hehe

Pramu  kasi arrival card + air mineral....
pramu= pramugari/pramugar.senang...sebut pramu je tau la sape org nya...ni idea si as la ni ekekeke

train gerak je aku terus sambung zzzzz.....



bebetol sedar 9.20am...tu pon kelat2 nk buka mata...haha...jgn tny view luar nye camne...aku mmg tido mati wakakaka


sorang lg tgh study...

sampai je di Guangzhou East lebih kurang 9.30am. melepasi imigresen dan terus ktrang kuar ikut Gate 5. ada signage metro. ikut je signage tu sampai la ke station metro Guangzhou East Railway Station.


kat sini korang kene print map siap2. sebab nye senang nak jadikan rujukan. station mana nak berhenti semua. kalau kt duduk KL confirm tak salah route. dah biasa guna train Star/Putra kan...so sama je dengan sana....

sebabkan kami sampai duit yuen masih besar2..mesin ni terima CNY 5 & 10 je. so jangan panik g je customer service dia. sana boleh change duit. so senang :)


 dah dapat token....

hostel kali ni aku booking Sunshine Home. aku baca komen kat Hostelworld.com highly recommend. so terus booking...dari guangzhou east railway station ni kene tukar 2 line sebelum sampai Zhongshiban station. harga seorang CNY5. so total CNY 20.

 exit B.exit kene betol ye

sampai je Zhongshiban station, ktrang pon menyusuri la jalan nak ke Sunshine Home. memang dia bagi direction macam mana nak ke hostel dia. disebabkan ktrrng masing2 bawa bebanan, rasa hostel tu jauh gilerrrrrrrrrrr...siap menyesal booking ok...

aku n miza lagi la...tarik beg yang tak de roda tu...hazab tuhan je tahu....berat nak mampos....rasa tu mcm2 rasa la...wakakak....sampai tak tahan jalan jauh, ktrang stop n makan biskut dulu....dah sampai lapar mencucuk2 time tu..poyo kan hehe

akhirnya....jumpa gak Sunshine Home ni...ktrang dibawa masuk bilik...terus rasa legaaaa......berakhir dah bebanan aku hahaha....hostel ni memang cun...selesa...dia rumah apartment yang dijadikan hostel...1 rumah ada 5 bilik...so bilik ktrang untuk 4 org. ngam2 je :)

harga untuk 1 bilik ni lebih kurang duit kite rm118/nite...so sorang rm29.50.tapi aku dah bayar 10% deposit, balance kene bayar dengan orang hostel CNY201 + CNY100 untuk deposit kunci...

 bilik selesa..tak payah solat atas katil wakakaka

 view dari balkoni

 ruang tamu

 microwave n kettle disediakan...

toilet not bad...

hostel ktrang ni kebetulan ada 2org mat saleh, sorang minah saleh, 2org thailand, 4 gadis melayu + 2 uncle cina dari malaysia....dah mcm family la plak ekeke.....

masuk bilik terus masing2 rebah kan diri dulu...plan nye letak barang kuar terus...tp dah x terdaya....masing2 surrender n nak rehat...terus la masak nasi...lapar nye pasal ekeke....dan juga air chocolate....aku tak tahu la cmne punya nikmat air chocolate tu kalo minum time travel...rasa sedap betolllllllllllll :p

nasi + sup ayam dlm tin + rendang ayam dlm tin + serunding daging +
sambal ikan bilis + air chocolate...
aku makan bertambah..sekian

settle makan, ktrng solat siap2 dan meneruskan perjalanan kami....kemana? mana lagi tempat shopping yang femes emes tu la....

....... Beijing Lu......

bersambung.... :p

INFO BUDGET
i) Tiket train HK-Guangzhou HKD$190/pax = HKD$760
ii) Fare Metro CNY5/pax=CNY20
iii) Hostel - Sunshine Home CNY201 + CNY100 deposit kunci

4 comments:

  1. Aha..kalau travel reramai mmg untung kalau tido hostel...save budget..pastu pulak bwk bekalan mkan dari msia...bertambahw2 untung..

    Tapi itu lah..kesian pulak bila baca hazab nk ke hostel dgn bebanan yg berat tu...tapi kalau cuaca sejuk tak terasa peluh kluar je dok :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. JM,
      travel berdua pon bleh je stay hostel...hostel rupa gini la...tp payah 1 je..share bilik air...nak kuar bilik kene selubung hehe

      berpeluh2 muka ktrang...penat sampai x mampu nk kesat peluh dah...dgn harrapan janji sampai!ekekke

      Delete
  2. hi nak tanya kalau dari airport hk ke hunghom station macam mana ye? n boleh tak beli ticket kat sana? sebab baca kat internet kata takut full. tapi lagi mahal kalau beli awal. confuse sebab first time ke guangzhou dari hongkong

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai NN...

      kalau dari airport HK leh naik train mudah.. kene tgk route dia. maybe kene tukar train utk sampai ke Hunghom station...

      sampai sana cari kaunter tiket utk ke guangzhou. macam kami x booking pon...beli on that day.. train ada sejam sekali kalau tak silap.. :)

      selamat ke HK!

      Delete