testing

Friday, June 27, 2014

# Sembang Orang Bujang : Kabinet Dapur

eceh...tajukkkk hehhe

dari aku zaman study lagi, aku memang suka hiasan rumah. suka tengok majalah deco2 tu...entah rasa kalau rumah tu cantik n sweet, seronok je kan....

tapi.....rumah aku kecik so aku x suka rumah yang serabut2....kalau g rumah orang yg umah kecik tapi penuh barang, aku sendiri rasa rimas....korang rasa tak?

kalo korang tak kisah tak pe, aku kisah muahahahah

so masa mula2 nak masuk rumah ni 2008, aku dah plan aku nak kurangkan barang2 supaya rumah aku ruang nye luas walaupun duduk 2orang je (weekdays)...kalau ramai pun 5orang (weekend) hehehe

dan diam tak diam, rezeki plak bila aku dapat beli rumah sendiri 2013...duduk dah lama beli je baru last year :D

dah ada rumah haruslaaaaaaaaaaaaaa nak mencantikkan rumah kan...so aku target 1st sekali....kabinet dapur!

mula survey2....konon raya ni nak WOW la kan...sekali hampa....rumah sekangkang kera je tapi rege semua tak masuk akal....aduhh....dry kitchen 6 1/2kaki + wet kitchen 5 1/2kaki = rm5000++. rasa macam nak nangissss je dengar rege tu hehehe

so terpaksa la aku lupakan hasrat beraya dengan dapur....budget ciput je....so takat tengok gambar je la....kalau nanti cukup bajet leh la aku teruskan niat murni tu....

nah cuci mata...dapur rumah orang ekekekke

 sukaa... tapi kurang sikit kalau ada jalur2 ni

 simple...like

 like...

 dapat macam ni pon ok

 up!

 dry kitchen....tp tak mo jalur2

 suka...

 up!
 like!

 gambar2 ni aku cilok dari ehsan google & instagram.....geram je aku tengok tauu.....

kalau boleh memang nak hitam-putih...biar nampak dapur tu besar... :)

takpe2...aku nak selalu berzikir pasal dapur....mana la tau tetibe dapat duit kan....merasa la aku pasang kabinet dapur ni....heheh

Salam Ramadhan yea....... (^_^)  

Wednesday, June 18, 2014

Dating! - Steambot Hotel Royal

ni cerita ahad lepas.... :)

ktrang selalu berazam tak nak kuar dating...tapi bila dia x balik kampung je, otomatik kuar...cmne nak simpan duit ni? hehe

Ahad lepas kami ke Bukit Bintang....kalau di bagi pilihan memang aku tak sampai la...tapi sebab Dila member opis bagi voucher steambot dan kene makan kat hotel royal bukit bintang, gagah gak la aku pergi....

thanks dila belnja ktrang :D


lunch kat taman tasik titiwangsa.....kalau kuar lepas zuhur, aku malas makan luar...aku makan siap2 pastu aku tapau utk #fruitheart....lepak tasik makan dalam kete....dia makan aku cuci mata :p

settle makan terus g bukit bintang....dekat n jalan clear 15minit dah sampai....parking kete kat Lot 10....sekali masuk rm10....mahal oiii...aku mana suka parking mahal2 ni ekekke

ktrang jalan2 dalam tu je nak tunggu kul 6.30pm....habiskan masa lepak Starbucks

hantu kopi!

pastu ktrang solat Asar kat Lot 10.....masuk toilet 50sen eh...pesal la mahal sangat....tapi Lot10 lengang giler...tak de orang...pakkal la ada H&M tu so nampak la meriah nye...kalo tak, alahai....sunyi sepi.....dulu Lot10 sikit punya ramai orang lalu lalang....ni jalan luar tu pon lengang....

aku bajet dah habis cuti skolah....pastu esok dah nak naik skolah so orang tak ramai :D

tengok jam dah 6.15pm jom la kita g restoran kat Hotel Royal tu. dah tak tau nak ke mana lagi ni.....




sampai sana memang awal la kan...sebab dinner buffet tu start 6.30ptg...

ktrang layan kopi n teh dulu....time tu ktrang berdua je dalam restaurant tu...orang lain xde...
aku - "awk tengok...romantik tak sy...sy sewa restaurant ni semata2 nk kuar makan dengan awk tau..."
fh - "tq sayang" 
hahahahahha....sengal!

pastu dah boleh ambik makanan.....

sup ayam / tomyam...ktrang pilih tomyam

ok jom....

pilihan mee, laksa, behun, mee sanggul

ayam n daging yang diperap - sedap!


sotong...udang lepas maghrib baru keluar

 pilihan bebola...kerang dan lala..sayur2an

 nasi, bubur, ayam tandoori, ikan masak merah & kari ayam

 salad...salad kentang...salad nenas...kerabu mangga....

 
 desserts....kek n puding

air - jus belimbing, teh n kopi
buah2an - betik dan tembikai

bagi aku seleksi makanan dia sederhana....sesuai dengan harga promo tu RM20/pax....rasa tak mengecewakan....kata la ada yang ajak makan sini lagi, aku rasa ok je untuk aku repeat... :)

dan bermula la sesi masak memasak.....kebanyakan nya dia yang masak....aku duduk ngap ngap makanan je hehehe


perut ktrang sikit nye senak....kiranya 2kali topup...ayam n daging tu sedap...pndai deme merinate hehe....mcm nak makan je lagi tapi perut dah full....so moh la kita balik...

buffet dinner ni dari 6.30ptg sampai 10.30malam...ramai family sampai lepas maghrib....dalam kul 8 ktrang gerak sbb nak kejar maghrib then solat terus....pastu chow tinggalkan bukit bintang :)

bagi aku rekemen kalau sape2 nak rembat voucher ni....berbaloi la dengan apa kita bayar....kalau makan kat SG pon dah sorang rm45 huhuhuhu.....

sila rembat voucher ye hehehhe

diakhiri dengan ketembaman aku sekarang wawawaw

 ni mak aku bising.....

"ko tengok dia elok je jaga badan....ko badan makin lama makin gemuk...tak takut sakit ke???"

tengah takut la ni.....ekekekeke

tata....

Tuesday, June 10, 2014

#Makan je kejenye....

salam..... :)

dah watamat kisah pulau jawa aku...seyes aku rindu saat2 kat sana...sebab bukan senang nak jumpa trip yg enjoy & x terbeban hehe

tak pe...kt bagi laluan pada yang penting dulu.....raya bakal menjelma....pastu bzy kenduri sepupu sepapat.agak2 reda kt angkut beg travel lagi.dalam malaysia pon tak pe...ok kks? :p

kali ni....kt ceta pasal makan......hahahaha....

entah la eh....aku memang tak sayang badan...tau nak makan je...kalau tak makan, aku lapar...sekali dapat makan aku lupa diri...cmne tu :(

kat Instagram ada aku share gak kat #makanjekejenye...sila la tambah lokasi makanan anda kat # tu...kalau sudi.... :)

ni semua pic lama2...saje la aku letak sini sebelum delete...sebelum puasa puaskan nafsu mu ekekekeke

1.Secret Recipe

aritu member opis ajak lepak SR. time nak membayo dah masing2 berebut...masing2 kata aku ada duit...aku ada duit....haha....kelakar.....

saje layan......
 beef lasagnia...
macam biasa dap..dap..dap

sejak aku berkenalan dengan kek ni, tata indulgence....hehe...kek ni rasa dia semua ada...choc - cheese - masam2...manis....dap dap dap....

choc cheese berries....

2.Nando's

Sampai bila2 Nando's tetap di hati hohoho

mushroom soup + garlic bread




3. Buffet @ Primeira Hotel

aritu ada training, lunch makan buffet... masak lemak dia terbaekk....dah 2 kali training kat sini aku layan masak lemak dia :)

dah macam nasi kerabu hehe

sedap puding roti nya


 4. Pizza Hut

 kalau nak delivery kat rumah, aku suka Big Box ni...macam2 ada...semua leh rasa....


 pizza
ayam wings
spaghetti cabonara
mushroom sup + garlic bread
rm45 termasuk tax

5. Nasi Kandar Kudu bin Abdul

nasi kandar terbaek in town...kot2 rindu nasi kandaq penang kan....mai jalan tunku abd rahman pon bleh......

bandung special wajib try :)

dan.....

 
 teh botol & sundae choc carneto
 pencuci mulut hehehe


Monday, June 9, 2014

Merentasi Pulau Jawa 2014 : Budget & Info

Salam....

seminggu tak de entry....hehehe

plan asal nak up entry ni terus...pastu x sedar kebzyan...tu la delay plak....ermmm.....

so....aku sambung eh...penutup la kiranya ni :p

Kat sini aku sharekan budget & info untuk 4 kota yang sempat aku jelajah:


   kutipan setiap orang = rp2juta 700ribu
rm756/pax
total = rp10juta 800ribu = RM3024

Tukaran wang = 1juta rupiah = RM 280 


degree of currency + waktu solat
wajib bawa....

Tiket Flight
Air Asia Free Seat
a) KL - Surabaya
b) Jakarta - KL
RM165/pax
Penginapan
a) Surabaya - Wisma Tamu
b) Jogjakarta - Edu Hostel
c) Bandung - Hunny Hostel Bandung
d) Jakarta - Hunny Hostel Jakarta

Tiket train
Option nak beli tiket train
1) Beli online --> http://www.kereta-api.co.id/
2) Beli di kedai Indomaret. dapat resit buat pertukaran tiket di stesyen keretapi
3) mintak tolong pak supir :)

sepanjang trip kami di Surabaya, aku serahkan semuanya kat Mr Wong. aku bagitau nak g Mt Bromo - Air terjun Mandakaripura - stay 1 malam kat Surabaya - nak ke jogja naik train... semua urusan Mr Wong settlekan.. dia kasi aku invoice...bayar je.... :)

atas kepercayaan, tak perlu bank in duit ye...last day before balik baru bayar :D

a) Surabaya
Agent : Mr Wong Kong
Hp number : +6285850713331 (sms, whatssap)
Email : cuti2surabaya@gmail.com

1) Sewa Kete Avanza rp400k - dari airport ke bromo ke hostel
2) Upah supir rp250k
3) Minyak rp200k
4) Bayaran pakej bromo + jeep - rp800k (Pak Eddie)
(penajakan 1, kawah bromo, savanah, batu singa, pasir berbisik)
5) Tips supir Pak Zam rp50k
6) Lain2 kos (parking, entrance air terjun, tol) rp50k
7) Entrance Mt Bromo rp217,500 x 4 = rp870k
8) Hostel - Wisma Tamu = rp280k/bilik/nite
9) Guide Air Terjun rp100k - utk 4org/group
10) Train - Surabaya - Jogjakarta rp135k/pax = rp540k

TOTAL = Rp 3,540,000 = RM 991.20 [rm 247.80/pax]

di jogjakarta plak, ktrang tak pakai supir. cuma adik tony dan hassan tolong drivekan. sewa avanza dan minyak sendiri. kalau ktrang lama di jogja, mungkin ktrang gamble sewa motor....tapi sebab sehari je, kene ada yang drivekan :)

b) Jogjakarta
1) Hostel - EDU Hostel rp460k/nite + breakfast
2) Taxi dari train stesyen ke hostel = rp50k
3) Sewa kereta rp400k/day
4) Minyak rp100k/day
5) Entrance - Candi Borobudur rp230k/pax = rp920k
6) Naik kuda dari Jalan Malioboro - Hostel = rp60k
7) Train Jogjakarta - Bandung = rp285k/pax = rp1,140k

TOTAL = Rp 3,130,000 = RM 876.40 [rm 219.10/pax]

bandung....ambik supir under Hayyueka Bandung. rekemen dari blog orang yang lain, so try guna. memang murah dan servie ok....

c) Bandung
1)  Hostel - Hunny Hostel Bandung rp400k/nite
2) Supir - Hayyueka Bandung rp390k/all include
3) Entrance Tangkuban Perahu + kereta
   = rp75,000 x 4 = rp300k + transport rp15k = rp 315k
4) Train - bandung - jakarta = rp100k/pax = rp400k
5) Taxi dari hostel ke stesyen keretapi = rp50k

TOTAL = Rp 1,555,000 = RM 435.40 [rm 108.85/pax]

tak ambik supir...guna taxi blue bird je. request dari staff hostel. mudah...dan tambang teksi murah dan berbaloi :)

d) Jakarta
1) Hostel - Hunny hostel Jakarta rp480k/nite
2) Taxi dari train ke hostel - rp80k
3) Taxi dari hostel ke Thamrin City - rp40k
4) Taxi dari Thamrin City ke Hostel - rp30k
5) Taxi dari hostel ke airport (2taxi) + tol - rp260k

TOTAL = Rp890,000 = RM 249.20 [rm 62.30/pax]

GRAND TOTAL = RP 9,115,000 = RM 2,552.20.

RM 638.05 + RM 117.95 (makan,jajan,air,dll) = RM 756/pax

KOS= RM 756 + 165 (flight) +
50 (luggage balik) + 20 (order makan dlm flight) + 10 (kl central-lcct) 

TOTAL = RM 1,001/pax

rajin tak aku details perbelanjaan ni hehe....

total sebenar underground rm 739/pax....balance lebih kurang rm17 tu ktrang beli makanan masa kat airport jakarta + dalam flight. misi tak nak bawa duit rupiah balik :)

untuk kos shopping aku tukar 4juta.... rm 1120... then balik aku ada duit rm400...so aku assume la aku shopping +- RM700.... baju sulam + blouse + tshirt + skirt + baju batik + fridge magnet + makanan + brooch + prada lace + tudung + selendang......kira mcm2 aku dapat hehe

trip ni enjoy dan semua happy..... Insyallah kalau ada peluang, aku akan repeat lagi....tapi kali ni fokus 1 tempat je....tak mo dah touch-n-go....target --> jogjakarta / bandung hehehe


susu cair perisa coklat yang ada kat sana.....saja la beli nak buat air kat sini...memang tak kan dapat kat malaysia....mampu beli 1 je wat rasa hehehe

Merentas Pulau Jawa 2014...........tamat.... (^_^)

# sebarang pertanyaan ke idea ke pendapat ke boleh la email ye. akan di story mory lebih details lagi....