testing

Wednesday, August 1, 2007

Penang 2007 : Part 1

salam... Big Smile
aku dh balik KL…n dah keje pon…aku n the geng dh berjaya melepaskn hajat nk berjalan utk tahun ni...walaupn mcm2 dugaan n ntah pape cobaan, smua ktorang redah jer...mmm…

pd mulanya, ktorang plan nk g tempat yg kami x pernh smpai...kalo ikut aku sabah n sarawak je kaki ni x jejak lagi...pkir nyer pkir, Penang @ Terengganu...aku pernh baca kat blog KD pasal dia n kawan2 ke Penang...so aku suruh la bebudak ni g baca...so memasing ON nk ke Penang...tp aku pon satu, print la story kd wat rujukan…ni hampeh…semua nk redah tp x berjaya mcm KD…utk KD n the geng..cayalah korang hehehe…..

pastu ktorang booking flight....tp hotel x booking...apa kesss???.x la..org hotel tu silap wat kn ktorang x dpt bilik....nk x nak, kitorang nk redah jer...cari la mana2 pon, asalkn leh tido....kat sini je dh ada problm!

Dan prblm ke 2 ....mimi n miza xlepas cuti utk ari isnin...miza sbb baru masuk keje gomen...so bos dia x kasi dia cuti mahupun MC....mimi ada keje last minit...sape x angin kan...xkan aku n aishah nk ikut diorang balik ari ahad...kami dah tekad...biarpun tinggal ber-2 jer, kitorang tetap balik isnin.....  

dan …percutian kami bermula…

Sabtu, 28 Julai 2007

janji berkumpul kat KL Sentral kul 8am…aku dh sms diorang sape lewat blnja breakfast…sharp kul 8am…memasing sms dh sampai KL Sentral…cari port kat McD n breakfast….dlm kul 9 naik bas ke LCCT..smpai sana lebih kurang kul 10, kami check in…g toilet sat…terus masuk dlm…alih2 flight delay sejam…tension!!!

Lebih kurang kul 1, kami selamat tiba d penang…aku ckp tune kene tukar…smua kene speaking Penang…hehehe.. lalu depan kedai2 jual perfume…n mimi sangkut beli miracle..terbang rm293 heheh….pastu kuar nk g ambik taxi…tetiba kami di datangi sorang uncle Cina..dia ni ala2 prebet sapu ..dia kata leh hantar n harga murah dr taxi airport tu..aku takut benarnye…tp miza terus ON…so ktorang ikut la Cina tu..dia tahu yg ktorang mcm takut2….sampai dia ckp 

"trust me okey…" okey la uncle hehehe…

Bila dia tny nk kemana, aku pon x tahu nk ckp g mana sbb kami xde hotel…so terus ckp dgn uncle ni…dia suggest Peking Hotel…ktorang kata ok la dr xde…harga RM80 utk satu mlm…bilik ok..ada 2 katil besar…ada tv..ada air-cond…tp satu je..menakutkan sbb ramai sgt cina dlm tu…ngeri tau…mcm ala2 umah tumpangan pon ada.. hahha..pas check in, solat jap pastu kami nk g makan…perut sudah lapar……

b4 smpai hotel, uncle tu dh tunjuk satu kedai nasi padang..dia kata sedap…kami pon patah balik n g kedai tu…dpt je nasi, smua makan x ckp2 dah….tp mmg seyes sedap…makan ctu mahal!mentang2 la kami x pndai ckp Penang..hangpa kenekan kami na…hehehe…

Pastu perjalanan bermula ke Bukit Bendera…leh tahan gak le nk jalan kaki ke Komtar..nk ambik bas…dapat naik bas, berdiri plak tu..adooii..siap aku wat lawak bangang lagi…tiba2…

"sapa nak p bukit bendera turun sini!" 

Terkedek2 la 4 org budak turun bas…hahhaa..lawak la…kelakar pon ada..jauh giler kami berjalan…wawawa…sampai tempt tiket kul 4…tp train yg ada kul 5.30…kene tunggu lagi…sambil tunggu, posing2 sat…train sampai je kami terus naik…sekali dgn pelancong yg berbagai bangsa, agama dan negara hehehe…sampai kat atas posing mcm x ingat..turun dr Bukit Bendera ambik cab …n terus gerak ke Padang Kota Lama….

Uncle teksi ni bg la info kat ktorang…dia suruh ktorang jalan kaki balik ke hotel…sbb dh dekat…so cuci mata mlm2 kat Penang…sgt la cantik…pastu ktorang beli 1 rojak n 2 air kelapa…time ni aku rasa sgt sweet…sbb?dh la sama2 penat pastu makan rojak yg satu tu…muka plak memasing kepenatan…pastu ktorang lawan minum air kelapa n habiskn isi dia..aku n mimi…miza n each…x tahu sape menang hahaha….

Ktorang balik ke hotel jalan kaki…smpai kat stesyen minyak, mcm dh sesat xtahu nk kemana…tny pekerja kat situ…dia kata jalan terus…pastu miza nk g toilet…pekerja tu ckp kat belakang….tiba2…
"lu nk p penang road terus ma…belakang mana ada jalan…" cina bengong menyampuk

"ktorang nk g bilik air…" miza  terus nk jalan ke belakang…

"mana ada jalan ma!..situ jalan mati…" cina tu  lg

"kami nk g toilet…nk buang air…td dia kata toilet belakang..so?"

Cina tu membebel x sudah…aku tarik tangan miza ajak balik…miza dh bengang…

"nasib baik kat tempat org…kalo kat KL, aku gaduh…"

Tp kelakar la gak…cina tu menyebuk je…ktorang bkn tny dia…dia dengar ktrng tny jalan…pastu nk marah2..apa hal plak….uhuhu…

Sampai hotel, tukar baju (x mandi k..hehe), wat pape yg patut b4 kuar dgn kawan aishah, arm..terus g gurney drive..happening mlm2…sbb ramai org lepak…pastu singgah sat restoran kapitan kat gurney plaza semata2 nk memenuhi keinginan mimi nk mangolassi…minuman masam2 mcm yogurt….leh tahan kemasaman nyer hehe….pastu baru ke night bazzar kat batu feringghi…aku n mimi memborong dvd…byk ceta2 best aku rembat…(bila aku nk beli dvd?) mimi plak beli semua cartoon jer…adooii susah ada member yg giler cartoon ni….hehehe

Pastu g makan char kuey teaw….rasa ok tp aku sedap lagi NZ wangsa maju…hahhaahha..lepak sampai kul 12 lebih…n balik hotel kul 1am..time ni kelakar sbb hotel tu siap ada jaga yg dh nk kunci pintu pagar…so terus rasa selamat lepak kat budget hotel tu…Wink 

Tp..suasana situ tetap happening sbb byk pub n bistro la n disco…x lupa gak awex2 pondan……..ahaks!

Sampai bilik, mandi n solat…siap kira budget aritu…pastu tahu2 dh kul 3am..pe lagi time to sleep….zzzzz

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~1st day @ Penang~

Penang 2007 : Part 2

Ahad 29 Julai 2007

Arini mimi n miza nk rodger ke KL…g breakfast kat kedai mamak....pas breakfast, uncle 2 yg nk bawa diorang ke hentian sungai nibong dh dtg…uncle 2 tu kawan kepada uncle smlm….uncle semlm dh bg no hp..kalo2 kami ada nk kemana2…sgt baik la org penang!
Time tu aku rasa sedih tgk diorang g dgn keta uncle 2 tu…huhu...saja nk ambik angin pag,ktorng jalan ke bazzar chawrasta…otw ke sana ada pasar cina…singgah jap…ingat nk cuci mata…alih2 telah memborng barang…wawa…

Pastu ktorang balik ke hotel…time tu dh kul 11…janji dgn naza kul 12….naza nk bawa aku kuar…naza, ex-clasmate aku kat uitm dulu…tiap kali g tempat org ada je kwan2 yg aku jejak...dulu g kelntan, nicky jd mangsa…padahal masa sekelas dulu, lepak dgn diorang pon x…masing2 ada klik…bila sampai kat tempt diorang, tahu plak jejak kan…x malu aku hehehe…
Kul 12.15 aku n aishah check out n tukar hotel yg lebih selesa n selamat…yerla ktorang dh tinggal ber 2..takut jadi pape kat budget hotel tu…tukar hotel depan tu jer…baru nk lepak kat bilik, naza call ckp dh sampai…aku n aishah turun n naza bwa kak nor n ifah..kawan tempat keje dia…ktorang gerak ke taman rimba….kat situ tempat mandi air terjun…aku cecah kaki jer…Smile 

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~taman rimba~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~jambatan x bape tergntung~
pastu g taman rama2 plak…ni lagi best…takat ambik gmbar kat pintu masuk jer…x kuasa aku nk masuk tgk rama2..tp siap nyanyi2 lagu ella lagi….hehehe…
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~cak!!aku sempat interframe hehhe~
Pastu terus ke masjid terapung kat batu feringghi tu…just ambik gmbar gak…hehehe…
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~nmpak ckit je masjid tu...mmm~
otw tu, lalu kawasn yg kene tsunami…terkejut gak sbb punya la jauh laut dgn perkampungan yg musnah tu…mmg dasyat la kalo sejauh tu ombak sapu habis umah diorang…huhuuhu…
on the way balik, singgah toy museum…kagum aku….baaaaannnyyyaakkk sgt anak patung yg ada kat situ…sebut la apa jer, semua ada….kagum sekejap….hehhe
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~posing dgn raksasa~

pastu terus gerak ke Padang Kota baru…n g Padang Kota Lama – Fort Cornwallis….tgk2 kejap…tgk gak jam apa ntah namanyer….hehehe...singgah sat masjid kapitan keling....pastu perut dh lapo..apa lagi...makan time....

So ktorang telah makan nasi kandar yg paling glamour  kat Penang --Line Clear…ppeerrgghhh mmg sedap!sesuai dgn tekak aku giler kari…hehehe…aku n aishah ambik nasi separuh…sbb tahu byk lagi  makanan yg akan masuk dlm perut ni…pas makan, cuci mata…n aishah beli skirt yg bawah lutut…comel sgt dia pakai…tp aku tgk ala2 mcm budak skolah pancaragam nyer uniform hahahaha…tension je dia minta pendapat aku…tp dia beli gak pas aku sokong dia dr depan,blakang, tepi n depan…hehehe

Pastu ktorang memborong jeruk kat bazaar chawrasta…byk giler…nasib baik naza bawa geng…leh tolong kami…heheh..balik hotel antar jeruk pastu kuar balik ke Pdang Kota Lama (pesal aku asyik g sini je) …belasah pasembur dgn rojak buah…sedap giler.....aku siap beli kuah rojak tu bawa blk KL…aku belikn gak utk miza n mimi…kesian kawan2 aku tu x rasa hehehe…

ohh yer...pas kuar dr museum, tiada gmbar yg aku ambik sebab bateri kong...rugi...rugi....

Pastu….ktorang balik ke hotel…naza dgn baik hati nk anta aku n aishah ke airport esok..terharu aku….hehee…aku suruh naza stop kan depan ckit sbb nk g 7 eleven…pas g 7 eleven, aku n aishah window shopping plak kat depan tu…dan aku tersangkut beli baju lagi ….wawawa…pastu terus balik hotel…mandi2..solat….lepak smbil mkn buah + tgk tv….

Lebih kurang kul 11pm, arm – kawan aishah call dah sampai…ktrang turun n lepak kat depan hotel jer…kat situ mmg meriah…x takut langsung hehehe…memula x nak makan…tp kak nor kata sup kat situ sedap…lagi2 makan dgn roti…so aku n aishah telah meng'order' 1 set sup tu…sedap!mmg sedap…aku dh rasa kalo balik KL conform perut meragam…aku main makan jer…x kira masa langsung…hahahah…

Lebih kurang kul 12 lebih ktorang naik hotel balik…kemas barang2 sbb esok nk balik dah…pastu tido….kali ni mmg aku n aishah pengsan t

Penang 2007 : Part 3

Last entry pasal penang......

Isnin 30 julai 2007

Sedar2 dh kul 8…burn subuh hehehe…mandi n siap2 nk kuar…g breakfast kat hotel…pastu aku n aishah nk rasa naik beca…beca kat melaka lagi cantik...Wink naik beca sampai Komtar…

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~kesian pkcik tu kayuh beca..dh la aku 'comel' hehhe~

pastu ambik bas g jety…nak naik ferry ke butterworth pastu patah balik ke pulau….best la dia nyer pembayarn masuk tabung…senang x payah pakai pape kad mcm lrt….Wink

Sampai pulau balik dah kul 11…aku n aishah kene check out kul 12…ambik bas kat situ…alangkh lembapnyer bas itu..hehehe…sampai komtar dh kul 11.25…pastu sempat singgah chawrasta beli jeruk lagi…smlm kira2 balik x cukup hehhe…pastu beli biskut tambun…otw balik aishah ckp kite x makan cendol pon…g la minum jap cendol n cucur udang style penang kat tepi pasar tu…tp kami share…kalo makan sorang satu, conform x habis….pastu terus jalan cepat2 balik ke hotel…sampai hotel kul 12.15pm….

Time nk bwa turun barng2, punya la byk..call receptionist suruh antar troli…pastu bawa brng ke luggage room…tinggal brang kat situ pastu aku n aishah naik beca lagi g makan kat restoran hamedeeya…org kata nasi beriyani dia sedap…aku n aishah pon try…ambik nasi separuh n ayam tandoori n ayam goreng + murtabak ayam…wawawa…ssseeedddaaappp….aku n aishah makan dgn selera gile…betol kata org, restoran tu sedap! hehehe…aku kesian kat mimi n miza, kami belikn utk diorang murtabk + aku n aishah tapau gak utk family ktorang….siap import  murtabak penang ke KL hhehee

Sampai hotel balik, naza n kak nor dh tunggu…..pastu aku masukkan barang2 ke dalm beg naza….siap naza bg beg lagi sbb brng byk…seyes kelakar..dgn satu kotak n beg sedrhana besar nk bawa balik….time dtg memasing bawa beg belakang jer…hahaha…..time balik, mcm org nk pindah umah!
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~packing brng2 dlm beg naza..hahaha~
Otw ke airport perjalanan ok…check in barang2 kami dan time nk berpisah dgn naza n kak nor...sedih plak...time masuk ke tempat departure tu, rasa mcm sedih sikit + happy…merasa gak org anta aku kat airport..ada org lmbai2 lagi… hahahahha…..

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~b4 check in...~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~gmbr kenangn dgn naza~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~selamat tinggal penang~
Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket
~tanpa airasia aku xkan terbang... Wink~

Balik ke KL…sampai lcct ambik bas ke Kl Sentral n kakak aishah jemput kami….aku lepak umah aishah n mlm miza dtg ambik aku n brng2 dia gak….Shades 

So, tu jela memory kat penang...aku n aishah kat sana asyik ingat mimi n miza jer..pe ktorang wat, pe ktrang makan…kalo la diorang ada, kan best hehehe..mcm syg kawan la konon2 nyer….Tonguedan....kami telah berjanji....~nk jalan sama2 lagi....hehehe

************the end**************