testing

Wednesday, August 28, 2013

Raya 2013 - Jamuan Raya Team

salam....

tahun ni ktrang semangat buat makan2 raya sebab student practical dah nak habis training kat sini. so alang2musim raya, jom buat sekali....

sebelum raya as usual, photoshoot harus ada :p

sebelum cuti raya :)

so balik dari cuti, aku decide buat makan2 terus...ktrng discuss kat wechat dan masing2 bawa brang masing2....

hasilnya....



budak2 ni request rendang...jenuh aku cari ayam semua licin...so yg ada daging....

aku buat sendiri rendang daging tu...alahai pesal senang sangat hahaha...tp resipi mak aku la...seyes senang...semua kasi campak je....nanti aku share resipi...kalo gini la rendang nye, tahun depan aku la masak time raya kuikuikui

pukul 1 ktrang start majlis....

 tu dia mc kita :p
pastu bos bg ucapan


nasihat yang diberikan mmg boleh dijadikan panduan ermm....

dan kata2 terakhir dari adik kt ni...suara mcm sedih je ahhahaa

pastu bos aku kasi hadiah...ole2 dari kami....biasa2 je hehe

dan...sebelum makan, posing dulu :p

cukup korum team library....
terlampau di edit hahaha

dan

semua dijemput makan :)

alhamdulillah cukup makan malah berlebih lagi...dan ktrang panggil la department lain datang beraya...tak panggil semua pon...kalo panggil semua, confirm tak cukup....malu lak kami nanti :p

tuan rumah layan tetamu makan :)

dan diakhiri wajah tuan rumah muahahahaha

baju recycle...
baju kurung tahun 2009
tudung baru aidijuma

aku tahun ni mmg x percaya sbb aku mampu beli baju raya sepasang je ekeke...kagum2...

arini jamuan raya opis...so tak de baju raya nak disarung...buka almari pakai baju lama lagi...ekekekke....

Tuesday, August 27, 2013

Jom masuk dapur : Blackpaper Steak

tadaaa.....

aku macam nak update blog. tapi gambar semua dalam laptop kat rumah. so godek2 pc ada gambar aku tak up lagi :p

HP aku rosak ok...baru 4 bulan pakai...apala nasib aku dari last year rezeki smartphone memang tak sherashi...kronologi
bulan 6 2012 - beli hp samsung advance. ilang buln yg sama
bulan 6 2012 - beli hp Sony Xperia. akhirnya hilang buln 3 2013.9 bulan je pakai
bulan 4 2013 - beli hp baru n tak sempat nak review pon. baru 4 bulan pakai dah masuk kedai semula :(

***********************************

arini aku nak share resipi hehehe...ala bersepah resipi ni kat internet.. tapi style aku simple dimple punyaaaaaaaaaaaaa....

masa tu aku dalam kelas tetibe aku rasa nak makan steak. tapi home made punya. aku lagi suka buat sendiri sbb aku leh kontrol masin semua.kalo beli macam tak kene je. tapi kalau aku buat pun, yg senang2 je ekekeke

info resipi aku dapat dari blog Cahaya Cintaku...klik sini untuk resipi beliau... 
bahan-bahan aku beli kat Giant. semua ada...

ada 4 step je nak menyediakan steak ni..

1st

perap kan daging yang dipotong panjang2 dengan sos peppery. senang dan mudah...perap la dalam 1-2jam...pastu cucuk la daging tu supaya sos ni meresap dalam daging tu :)

selepas diperap, letakkan atas pan/magic pan...biarkan dia masak...tak lama setengah jam je dh siap!

2nd step

sementara tunggu daging tu, mari kita sediakan coslow dia plak

sayur kobis potong kecik2 + carrot + bawang potong kecik2 gak
masukkan mayonis dan juga taburkn blackpeper tu..
kacau dan sejukkan dalam peti ais

3rd step

aku beli tomato kecik + brokoli + bawang aku potong kecik2
pastu tabur kan blackpeper lagi...
panaskan pan...letak sikit minyak...taburkan sayur tu...
biarkan ada sikit minyak n tabur blackpeper lagi...
ala2 grilled vege kat nandos tau :)

last step

daging dah siap, masa untuk letakkan gravy dia....

beli dalam peket je n tambah 250ml air...panaskan dalam periuk dan kacau sampai la sebati tak de ketul2... :)

semua dah ready, mari satukan dalam pinggan

tadaaaa......dah siap....up kan sikit air masak letak kiwi + pengat pisang....terangkat ok...aku masak ni masa bulan puasa aritu....berbuka western gitu hehehe

so kalo step mudah ni memang aku suka buat....kalau renyah n leceh, kirim salam le hehehe

selamat mencuba!




Monday, August 26, 2013

Jom Beraya - rumah kak kin

aku rasa tahun ni macam jemputan 'beraya' tu kurang la...ada tu ada tp masa tak sesuai :p

mcm smlm bos aku buat open house, tapi aku tak datang. dia tny nape x datang...aku ckp..
"puan cakp lmbat...sy ni kalo dah ada plan susah nak adjust"
bos "amboiiiii mcm menteri plak dia ni"

muahahahahha....org sekeliling aku tau kot tahap bz aku ni cmne...kuikuikui

so awal2 balik keje, dah dapat jemputan dari kak kin...kebetulan amni dah setahun dia buat sekali potong kek bagai + open house + leh kami beraya :)


baju recycle muahahaha

baju raya aku kan 1 je...sedih plak rasa. sbb tak de baju ok nak berjalan. so pakai je la brng2 recycle ni ha...tudung baru, baju lama, kain skirt baru...acik belnja wieee....

masa nak masuk ni, penuh orang kat dalam...tgh menjamu selera...so kami tunggu luar dulu...pastu baru redah :)

menu sedap.....laksa n beehun sup...air laici...kek coklat....kuih raya.... :D

pastu potong kek amni...happy besday sayang....






 Tq kak jemput kami....makanan sedap.... :)

balik tu aku pui miza g melepak kat kl festival city...cuci mata je...b4 balik lepak makan aiskrim... :p




dan singgah kat kedai chubby pretty ni...kalau nk cari baju saiz besar, sila terjah sini ok... :p

liza yang peramah...seronok borak dgn adik ni :)

Wednesday, August 21, 2013

JJCM @ Muar, Johor

Orang kuat makan macam aku, kalau tak makan memang tak sah ekekeke

so dah berpeluang balik kampung moh la kita singgah jalan2 isi perut....nyum...nyumm...

Antara tempat makan menarik sempat kami singgah :-

a. Murtabak Singapura...

dari aku kecik sampai dah tua ni la kedai feveret murtabak singapura terbaekkk...tapi skang dah mcm x sedap sgt..sebab aku pernh makan lagi sedap kat KL ekeke

plan asal nak makan tapi penuh. so kami tapau untuk bawa balik umah dan makan ramai2..

saiz biasa rm6 besar rm10 dan special rm15 :)

laju je kene ngap sbb sedap :p

b. Mee Udang & Mee Bandung

kalau dah ke muar x layan mee bandung memang tak sah kan. so ktrang jalan kaki je.selang 2-3 kedai camtu...

credit to blog : eznakhalili

so ktrang order mee bandung dan mee udang banjir

mee udang banjir

 mee bandung

bagi aku rasa biasa2 je sbb aku balik aritu makan mee bandung lagi umphhh....mee udang aku tak rasa sbb tak suka udang hehee

Lokasi :
Deretan kedai shoplot sebelah SM Sains Muar Johor

c. Medan Ikan Bakar Sabak Awor

kalau sape berpeluang g sini, cuba kedai Wakjos pelis...pastu wat review pastu bgtau aku la kan...sedap ke x :)

masa kami p, Wakjos tutup...tp semua kata sedap...ktrng makan sini masa musim raya. kedai x semua buka lagi...so try kedai no 9 rasa x mengecewakan :)

 Lokasi:
Area Jalan Bakariah, Muar Johor

d. Kedai Kopi 434


Kopi 434 memang cukup sinonim dengan Muar...sape nak rasa sila p sana ekeke

sebab kawan aku kirim, aku pon singgah...dia buat ala2 cafe...leh breakfast kat situ...aku tgk ramai tunggu x dapat air mahupon makanan...so tak yah le...

tapi kalau nak paket biasa, ada je jual kat kedai runcit. kawan aku nk uncang n dalam balang...so kene la g cafe dia

aku tak reti nak minum kopi pekat tu...so aku order kopi susu...rasa memang tak mengecewakan....kaw sangattttttt



Lokasi :
berhadapan dengan bus stand bas lama Muar.... :)

e. Apam Balik Dorayaki Kacang Merah

1st time aku makan kat Muar!

pastu sedap gilerrrrrrrrrrrrrrrr

sepupu aku yang suruh ayah dia beli....pastu aku ngap 1...eh sedap...ngap lagi dan lagi...sumpah sedap weeiii

mak aku kata ada je kat KL...tp nape aku jumpa????

 isi dia yang mencairkan hatiku ekekeke

ni pon antara makanan terbaek di Muar la...sbb rata2 kalau dh balik Muar x beli apam balik pakcik ni, memang rugi... :)

ni je yang sempat aku terjah. kalau ada masa balik lagi, aku nak makan Medan Asam Pedas kat Parit Jawa plak...bersarapan mee rebus kat sana pon patut try. tp dah pergi b4 ni..so tak de la ralat sgt....klik SINI....

# teringin nak JJCM ke Ipoh, Perak....ada sape2 boleh bawa tak sbb malas nak drive...nak naik train pastu sampai sana ada driver tunggu ekekeke.kalo ada yang sudi email sy ye. ini serius tau hehehe

Tuesday, August 20, 2013

Raya @ Muar, Johor

 :D

tahun ni alhamdulillah berjaya gak kami balik beraya kat Muar :)

tolong jgn pitam tgk pic stylo ni..susah woo nak buat ekeke

raya ketiga ktrang balik sana....sampai Muor ktrang g isi perut dulu...ekek...sampai kg pon dah pukul 6ptg.apa je leh buat pon kan...melepak je la....dan sebelah malamnya adik aku na n husband sampai.diorang jalan lain2...dari pahang ke melaka then sambung ke muar....

raya ke 4, baru la kami kuar beraya....rumah pertama ktrang g rumah che salim....dia ni sepupu ayah aku...tp nenek aku bela sbb mak bapak che salim ni dah meninggal dunia...dan sebab tu la macam rapat je diorang dgn ayah che ni....

lepas g rumah che salim, ktrang g rumah sepupu aku - abg boy...rumah dia kat area sabak awor medan ikan bakar tu...sampai sana dia hidang apa tau.....


 ikan kembung masak asam pedas
lala goreng kunyit
ayam kari
sayur campur...
pencuci mulut : buah mangga manis gile...

terus aku makan 2 kali tambah...sebab asam pedas dia memang terangkat!!! sedap wooooo

tengok la masing2 bukan nak berborak sangat...sibuk beronline sbb ada WIFI...kalo pakai mobile internet reti gak control2 online nye hehe

masuk rumah abg boy tgk ada connection terus masing2 tanya password hahaha...alaa aku pon sama sebenarnya ekekeke

pas makan umah abg boy, ktrang singgah beraya kat rumah mak ngah.... :)

dan sempat la ktrng wat photoshoot family sebab semua ada kan

nampak aku tembam sangt kan??

aku tgk pic ni pon aku naik takut...pesal tembam bebenor...tapi semua pic aku mcm tu... OMG!!! baru 3hari makan tanpa rasa besalah, pipi aku terus kembong wawawa

 kecik je badan diorang skang ni...i is jeles :(

cubaan memanjangkn sikit pipi ekeekke
balik dari rumah mak ngah terus masing2 membongkang....ngantuk tapi kenyang hehe

petang nya aku kuar g booking tempat makan kat medan ikan bakar sabak awor...kalo tak booking sedih la menunggu....

malamnye semua join makan kat sabak awor....ok la harga nya....still murah....sesuai la dengan bajet aku n nor hhahahaha

ktrang plan nak makan kat Wakjos.jadi sebutan la kan...tp tutup lagi kedainya. so ktrang makan kedai no 9...nursheila kot nama kedai tu. rasa tidak mengecewakan.. harga sangat laaaa berpatutan kalau nak bandingkan ikan bakar kat Pantai Jeram nun hohohoho

menu : ikan pari bakar - ikan cencaru bakar - sotong goreng tepung - siakap 3 rasa- sotong goreng tepung - tomyam campur - kailan ikan masin - air buah = order 2 set

pas makan balik mandi2 dan zzzzzz.......

esoknya isnin raya ke 5....na n husband gerak balik dulu...aku plan nak balik lewat2 sikit..sudahnya balik selasa...frust je adik...ala relax kampung lg best walaupun tak de pe nak buat. jarang balik kan sesekali lama2 sikit....

dalam kul 11am, aku baawa ibu n mak andak g pasar parit jawa...cari barang2 nak maasak lunch & malam. sebelah malamnya mak andak nye geng marhaban nak datang baraan....

lunch tu...asam pedas lagi...memang la terangkat....pesal eh org muor nye asam pedas lain macam dari KL????hehehe.ibu plak buat pecal....hohoho

sedap...
as usual 2 kali tmbah hehehe

dan sebelah malamnya, ada marhaban kat rumah mak andak ni....sedap lirik lagu nya...kalo kat KL biasa2 je...sana nye style sampai tergelak2 aku mendengor hehe


orang kuat!! hehe

makcik tudung pink tu dari aku kecik lagi dia suka nak ckp mcm2..kalau balik muor x jumpa dia x sah....syg nya aku x faham...makcik ni plak bisu...tp seronok dia tgk aku...aku ajak gmbar dia ok je... :)

 menu : roti jala, kari ayam ibu buat, buah tembikai...air oren...



lepas diorang balik, ktrang plak makan beramai2.... mak edah sempat buat serawa durian...sape nk kari, makan kari...sape nak serawa makan serawa....aku tak makan pon sbb manis terlmpau...baik layan kari mak aku hehehe

esoknya.....ktrang gerak meninggalkan Muar Johor....Nor n family kul 5pg dah gerak sbb lin keje...so sampai KL ngam je kul 7.30pg...

balik singgah Tesco...cuci mata alih2 melayang duit rm80++...hehehe

tamat la kisah raya di Muar, Johor...

pasni kt ceta jemputan open house kat KL/Selangor plak hehehe

#JJCM di Muar bakal menyusul :p