Posts

Showing posts from 2017

Cakk! Cantik tak blog kite

Lama tak bersiaran. Azam tinggal azam. Sembang je lebih nak rajin hupdate blog hakikatnya sokmo tak de idea walaupun gambar banyak

Hewwww. ok la nak rajin update balik la. nak ada kenangan kat sini ekekke

oh ye. Mohon klik atas belah kiri tu kalau nak tengok entry lama atau pun info ye. kali ni dia sorok sikit link2 penting tu. tak pe janji tak hilang hihi

jumpa lagi

Sehari di Pulau Langkawi :)

Image
Tadaaaa...........

Sambung lagi di percutian Koh Lipe-Langkawi. Dari Koh Lipe ktrang balik ke Langkawi. Flight lusa. So ada la sehari nak jalan-jalan Langkawi.

Disebabkan kekerapan aku turun Langkawi, maka tak de apa nak dikejarkan dah. Kita jalan-jalan esok je la dari pagi sampai malam :)

Info Sehari di Langkawi

1. Tok Jah Homestay Pantai Chenang

Tak tahu apa tarikan nye stay sini, yang pasti aku dah 2kali datang hahaha...nak kata selalu lepak tepi pantai tidak juga. tapi aku suka :)

Aku biasa ambik rumah 1 bilik. Cukup sangat untuk 4-5 orang dalam tu.

 pinjam pic kakak coco
 dapur  bilik tidur
 ruang tamu leh tido 2orang
2. Kereta Sewa- Viva
Kawan-kawan tok jah gak ni haha... So dapat la viva rm60/day. Aku request keta hanta kat Telaga Harbour balik aku tinggal kat airport. Akak tu ONCE sajaaa

3. Tempat makan sedap di Langkawi
a. Laksa Power
Selera sangat laksa ni. Kene betul dengan tekak sis ekekke. Laksa ikan sekor pernah try sekali tapi lebih suka layan laksa power. kuah dia ad…

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

Image
Gemorninggggg......... (^_^)

Ok nak share dalam satu entry ni. Rajin plak kannnnn hahahaha

1) Transportation dari KL ke Koh Lipe
Reminder : JANGAN LUPA BAWA PASSPORT 

Ada dua cara :-
1) Langkawi, Kedah
2) Satun, Hadyai Thailand

Ktrang pilih cara melalui Langkawi. So kene masuk langkawi dulu dan naik ferry di telaga habour.

kami dari KL naik bas ke Kuala Perlis = RM 47
Jetty Kuala Perlis ke Jetty Pekan Kuah = RM18/sehala
teksi dari Jetty Kuah ke Jetty Harbour = RM 40/kereta

Jangan lupa bawa Passport ye :) kalau tak sia-sia datang langkawi tapi tak boleh masuk Thailand

2) Perjalanan dari Telaga Harbour - Ferry Koh Lipe

Macam mana nak dapatkan tiket ferry? KLIK Telaga Terminal

Pembelian secara online. Buat pembayaran dan email resit tu. Nanti diorang akan email ticket online.

Print dan bawa ke telaga harbour. diorang tukar kepada boarding pass. passport jangan lupa ye


Dapat boarding pass, kene g bangunan imigresen. Sebelah je dengan telaga terminal office. Beg tak perlu bawa.



Settle im…

#Tripsakitnyatudipoket Part 2 : Tempat Makan Halal dan Sedap di Koh Lipe

Image
Hahahahahhahahaha

Pe benda trip dah lama basi boleh up plak petang-petang ni?

Entah. Kes sayang gambar ekekeke

Ok la aku dah total lost dan lupa habis perjalanan trip ni. Bila tengok gambar boleh la share pasal makan.

Seperti sedia maklum, kalau bercuti di pulau-pulau kos MAKAN adalah paling mahal sekali. Sebab kan kali ni kami tak control sangat budget, ON je la makan kedai.

1. Kedai Roti Mina Restaurant

cilok google images :)
Sampai je Koh Lipe, ktrang belasah makan kat sini. Ya Allah sedapnya tomyam dia. Susah nak jumpa original tomyam kat sini. Rindu nak makan kaw kaw tomyam tu...Nakkkkk repeaattt......hehehe
 tomyam Mina yang meletop! rekemen :)
2. Khonlay Thaifood Restaurant
Kedai ni kami try gak. Tapi kali ni tak ambik tomyam, tapi green curry. Ermm not bad tapi tetap angau dengan tomyam mina hahahaa
cilok google images :)
green curry + somtam+ telur bungkus + paprik

3. BungRoon Halal Food
Kedai ni paling senang nampak sebab tepi pantai. Kali ni try lunch kat sini. Menu dia no…

ShortVacay kat Thistle Port Dickson

Image
Assalamualaikum  :)

Nak share pic last year lepak kat Thistle. Tak de pun planning nak pergi PD. Tapi ada orang nak belanja tido 1 malam, ktrang rembat je la. 2nd night kitarang bayar tu pon dapat harga best :)

Terima kasih pada yang belanja. Allah jua la yang membalas hehe

so.. best ke lepak 3H 2M kat hotel ala-ala 5 bintang pastu tak buat apa-apa just keluar makan je?

jawapannya -- best! sila la buat. Aku suka hahaha

Tapi yang sedihnya as tak dapat join sebab ada event. Ktrang dah booking date sebab nak pergi time weekend. So proceed la jugakkk


Gerak pon dah petang. Sampai PD terus pergi dinner kat Medan Ikan Bakar Port Dickson. Ktrang pilih kedai dalam sikit -- D'Terapung Port Dickson.


Sebelum masuk ke area D'Terapung tu, akan ada kedai-kedai seafood kat luar tu tau. So yang luar tu tidak pulak kami try. terus menonong masuk dalam.

Ktrang ambik Ikan Siakap bakar + Ketam masak cili (1 ekor) + Sotong goreng tepung dua ekor + 3 nasi + 3 air


Rasa dia? sangat sangat sangat FRESH…