Posts

Showing posts from September, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Guangzhou - Beijing Lu,China Plaza, Shangxia Jiu Pedestrian Street

Image
kisah di Guangzhou sebelum ni, klik III

kami meneruskan aktiviti petang tu ke Beijing Lu...


dari hostel ktrang menapak ke metro station. baru la rasa dekat. sekejapan je dah sampai. sebab tak de bebanan hehehe

area ktrang duduk ni memang kebanyakan nye jual baju budak2. kalau yg jual online tu sini la gamaknya deme ambik stok...sepanjang jalan n mall semua la baju budak2....

sepnjang jalan ada la orang jual air, durian, jagung rebus...as teringin jagung rebus...beli la 2...share2 je :)


dari situ ktrang ambik metro untuk ke Gongyuangjan Station. fare CNY3/pax=CNY12.

kuar dari metro kene menapak sikit untuk sampai ke Beijing Lu. lebih kurang dalam 10minit berjalan kaki...maka sampai la kami kawasan yang jadi tumpuan ramai.....

Beijing Lu Pedestrian Street sibuk je mamat blakang tu. tak kelakar ok nak masuk dlm kamera org

dan beijing lu ni la syurga shopping....ada beg tangan, ada kasut, ada baju2 dan macam2 lagi la...memang ramai orang berpusu2 kat sini. lagi plak kami datang ari ahad k…

Lost and Found Trip 2013 : Dari HK ke Guangzhou

Image
hari kedua di Hong Kong...

Hari Pertama : ketik I & II

Ahad 15 September 2013

Seawal 5.15am kami dah bangun. siap2 untuk checkout.

sebelum tu, breakfast roti + sambal ikan bilis + air choclate. nak kasi tenaga :)


settle check out & deposit HKD$40 return balik kat aku. lebih kurang 6.15am, ktrang gerak meninggalkan hostel. pagi ni kami nak ambik train straight sampai Guangzhou East.

 pakai baju yg sama... i love MY... as meron, pui itam, aku biru, miza purple.
giordano wat sale..kalo x, haram nak rembat hohoho
dari Chungkin Mansion kami berjalan kaki ke station East Tsim Sha Tsui. naik 1 station dan stop kat Hung Hom Station. fare HKD$4.20.sampai situ exit D6 dan terus jalan ke depan untuk ambik train ke Guangzhou.



dekat sana, korang kene tahu exit mana yang nak kene guna. sbb terlalu banyak exit. kalo salah keluar alamat sesat dan x jumpa2 tempat korang nak pergi. so kene study ye :)


sampai di stesyen Hung Hom, ktrang beli tiket ke Guangzhou. HKD$190/pax. total 4 orang HKD$76…

Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -->Avenue of Star, 1881 Heritage, The Clock Tower

Image
ada apa di Hong Kong di waktu malam?


kuar dari hostel, ktrng berjalan kaki ke depan. Plan asal nak ke Avenue of Stars...tapi tak nampak apa2 signage. so ikut je la kaki melangkah...tup tup jumpa 1881 Heritage.

 Info 1881 Heritage
1881Heritage --> akanmembawa anda keera VictoriaHongKong.Daritahun 1880-anhingga 1996, ini adalah ibu pejabatHongKongPolis Marin. Beberapa bangunandan artifaktelah dipeliharadandipulihkan, dankini mempunyaisebuah pusatmembeli-belah,hotelwarisan,dan dewanpameran.

dah sampai pe lagi harus la tinggal jejak....




dah settle posing sambung jalan lagi sampai ke hujung jalan...tengok2 nampak clock tower ni....ha tinggal jejak lagi

INFO Clock Tower
Standing 44-metres tall, the old Clock Tower was erected in 1915 as part of the Kowloon–Canton Railway terminus. The once-bustling station is long gone, but this red brick and granite tower, now preserved as a Declared Monument, survives as an elegant reminder of the Age of Steam. It has also been a memorable landmark for…