testing

Monday, September 30, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Guangzhou - Beijing Lu,China Plaza, Shangxia Jiu Pedestrian Street

kisah di Guangzhou sebelum ni, klik III

kami meneruskan aktiviti petang tu ke Beijing Lu...


dari hostel ktrang menapak ke metro station. baru la rasa dekat. sekejapan je dah sampai. sebab tak de bebanan hehehe

area ktrang duduk ni memang kebanyakan nye jual baju budak2. kalau yg jual online tu sini la gamaknya deme ambik stok...sepanjang jalan n mall semua la baju budak2....

sepnjang jalan ada la orang jual air, durian, jagung rebus...as teringin jagung rebus...beli la 2...share2 je :)


dari situ ktrang ambik metro untuk ke Gongyuangjan Station. fare CNY3/pax=CNY12.

kuar dari metro kene menapak sikit untuk sampai ke Beijing Lu. lebih kurang dalam 10minit berjalan kaki...maka sampai la kami kawasan yang jadi tumpuan ramai.....

Beijing Lu Pedestrian Street
sibuk je mamat blakang tu. tak kelakar ok nak masuk dlm kamera org


dan beijing lu ni la syurga shopping....ada beg tangan, ada kasut, ada baju2 dan macam2 lagi la...memang ramai orang berpusu2 kat sini. lagi plak kami datang ari ahad kan :)

suasana Beijing Lu

dalam kedai besar ni, ada lagi kedai kecik2 dalam nya...kira macam arked kat jalan tar tu...so kalo ada lorong2 kecik ha apa lagi masuk la dalam...mcm2 pilihan lagi ada :)

dekat sini juga ada peninggalan tapak asal...kira macam history la kat Beijing Lu ni...aku pon tak tahu apa mende ni hahahaha...

tak tahu...? klik SINI untuk pembacaan :)


TAPI........................

Beijing Lu bukan selera kami.....waawawa...family aku macam pelik pergi china ko x tau nak beli pe. yap ni kisah benar hahaha.....dari satu kedai ke satu kedai ktrng masuk tapi entah la...nafsu shopping lari 360 darjah!!

kalau baju memang la susah sbb saiz besar limited....
kalau kasut plak, memang cantik2 tapi kaki aku ni susah sikit nak selesa....
kalau beg tangan, semua ada. dari kosong xde brand sampai ada brand tp jenis AAA++...owh aku memang tak minat beg tangan jenis cmtu...

so ktrng sedikit hampa bila sampai kat sini :(

dari depan smpai ke hujung ktrang jalan, akhirnya ktrang tekad nak patah balik...elok plak ada mamat cina ni tegur ktrang nak beli pe...kami tunjuk la tshirt...dia boleh eh bawa jumpa member dia suruh tengok stok...tengok stok kat kedai ok lagi, ni bawa g rumah ajak naik....ishhh memang kami x naik la...terus lari..takuttttt muahahahahaha

terus ktrang blah dari situ...elok tengah jalan, ternampak satu group org malaysia...ha apa lagi....terus tegur nak tny kat mana diorang shopping :p

sygnya makcik ni pon frust. ambik travel agency tapi dia x bawa pon tempt shopping org2 tua...kiranya kami ni spesis org tua sbb nak cari kain pasang hahahaha....deme dari Senzhen...senzhen pon tak shopping. tak tau nak beli pe. pulak!

so ktrang mintak tolong org travel agency ni tuliskan kat kertas...lokasi yg jual kain pasang....dia kata ada satu kawasan tu...xjauh pon dr Beijing Lu...n boleh naik teksi...atas jasa baik org ni, dia tulis kan siap2 dalam tulisan cina

bersama group org malaysia..cina baju merah tu tolong tulis...

so ktrang berpisah kat situ...dan kami pon apa lagi g tahan teksi la....

tunjuk kertas, driver tu kata ok..aku dgn as dalam teksi bersembang...

"betol ke dia tau ni...aku takut entah mana2 dia anta..." - aku
"tu la...silap2 mamat td tulis rampas duit budak2 ni dan lacurkan" - as
"kurang ajar...hahaha" - aku

dari jauh ktrang dah nampak kedai kain....so driver tu dah tunjuk....ktrang macam....eh eh....

dia brenti kan ktrng n bayar harga teksi. dari Beijing Lu ke situ CNY20. elok turun aku terus maki!

"celaka mamat cina tu....kita bukan nk g sini....!"

mana??


dia hantar ktrang ke kedai langsir!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! wawawawawawa

time ni frust ok..bukan kain langsir yang ktrang cari!!! nak gelak tp penat so berlalu je la dengan sendu sendan ekekekeke

ktrang jalan kaki ke depan sikit....tengok la apa yang ada


frust + penat

masing2 dah letih dan penat...so ktrang tahan teksi nak balik ke Beijing Lu semula...ktrnag kene bayar CNY30..dan ktrang suruh dia stop sebab nampak macam tempat shopping...hehe...

kat sana terlalu banyak tempat jual barang2...tapi dia macam susah sikit sebab tak letak 1 mall/tempat. contoh, baju+kasut+beg byk kat Beijing Lu...utk accesories plak kat mall lain....sama gak dengan cermin mata ke blouse ke semua tempat jauh2....masing2 ada tempat sendiri....

kat sini la tempat pertama duit kami lebur....merasa la gak aku pecahkan duit yuen...silap2 ada yg balik KL g tukar yuen jadi duit RM balik ngeh ngeh ngeh....

ktrang beli beg + gelang + wallet...satu mall jual accesories je....settle membeli, ktrang mintak tolong staff ni tulis kan tulisan cina...memudahkan ktrang nanti :)

minah ni gigih guna google translate...tq tq tolong kami

settle kat situ terus ktrang gerak melalui Beijing Lu semula....

otw nak ke metro nampak org jual FM Guangzhou...terus je la beli..kang tak jumpa lagi tempat lain, haru plak...tp x banyak sbb dia xde stok lain...dapat la kami sorang 1-2 ketul je...

dan terus ktrang ambik metro nak ke China Plaza....



pergi sini pon sebab nak usha HP/Tab ke...tapi sayang nye tak banyak pilihan...harga pon x murah sangat...cuma kat bawah tu je la byk jual baju/kasut.....dah tak de pe nak cari ktrang gerak je la ke tempat lain plak :p



dan last tempat shopping ktrang nak pergi Shangxia Jiu Pedestrian Street.

dari China Plaza ktrang turun ke metro dan terus ke Shangxia Jiu Pedestrian Street. kos CNY2/pax. so total CNY8...

kuar dari metro dah banyak kedai2 jual baju dan kasut...ada mall...tapi kami tak larat nak masuk...so jalan je slow2.usha je kiri kanan mana yang berkenan...

as siap beli sudu + rembat kasut america kat sini...aku belikan tshirt untuk adik aku selai....as belikan tshirt utk adik beradik lelaki dia....miza beli stokin...murah je dia jual tapi aku tak kuasa nak beli...3 pasang 10yuen...pui je x beli pape.... :p

masa tu dah pukul 10mlm, terus ktrang gerak balik hostel...badan dah lembik...tak larat rasanya nak jalan ke Shangxia Jiu Pedestrian Street....yang kami shopping tu kedai2 tepi metro tu je...tak sampai centre nye lagi hehehe

dan sampai je hostel terus masak nasi...laparrrrrrrrrrrrr. up dengan air chocolate...malam ni budak2 tu makan ayam kurma + sambal udang+serunding+sambal ikan bilis...makan x nak kalah...selera KL tetap ada kuikuikukui

kali ni ktrng nak jumpa Leanne-tuan hostel dan nak tny dia mana tempat yg ok...ktrang nak pergi la kan....sekali elok ada uncle cina masuk rumah....pui ingat uncle tu laki pada Leanne...so tny la...speaking bagai...elok aku keluar, aku ckp dgn uncle tu tp campur melayu sbb ckp dgn pui...elok uncle tu ckp melayu...

"uncle, dari malaysia ke?" pui
"ye la...i datang sini dah 2minggu" uncle..

bermula la cakap melayu di guangzhou...panas je mat salleh dengar ekeekke

dah bersembang, uncle ni panggil lg sorang kawan dia dalam bilik...ajak duduk kat meja makan luar tu bersembang sambil makan limau...tak habis2 kata limau tu sedap dan manis...sekali aku makan masam nak mati...muahahahha

uncle tu tolong ktrang tulis bahasa mandarin siap2....tq uncle...byk tolong kami...risaukan kami...memang macam daddy sangat....

berakhir hari penat di Guangzhou.... (^_^)

INFO BUDGET
i) Metro ke Beijing Lu CNY12
ii) Teksi I CNY20
iii) Teksi II CNY30
iv) Metro dari Beijing Lu ke China Plaza - lupa
v) Metro dari China Plaza ke Shangxia Jiu CNY8
vi) Metro dari Shangxia Jiu ke hostel CNY12
vii) Beli air manis CNY13.50
*shopping duit poket masing2 :)

.......bersambung.........

Thursday, September 26, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Dari HK ke Guangzhou

hari kedua di Hong Kong...

Hari Pertama : ketik I & II

Ahad 15 September 2013

Seawal 5.15am kami dah bangun. siap2 untuk checkout.

sebelum tu, breakfast roti + sambal ikan bilis + air choclate. nak kasi tenaga :)


settle check out & deposit HKD$40 return balik kat aku. lebih kurang 6.15am, ktrang gerak meninggalkan hostel. pagi ni kami nak ambik train straight sampai Guangzhou East.

 pakai baju yg sama... i love MY...
as meron, pui itam, aku biru, miza purple.
giordano wat sale..kalo x, haram nak rembat hohoho

dari Chungkin Mansion kami berjalan kaki ke station East Tsim Sha Tsui. naik 1 station dan stop kat Hung Hom Station. fare HKD$4.20.sampai situ exit D6 dan terus jalan ke depan untuk ambik train ke Guangzhou.



dekat sana, korang kene tahu exit mana yang nak kene guna. sbb terlalu banyak exit. kalo salah keluar alamat sesat dan x jumpa2 tempat korang nak pergi. so kene study ye :)


sampai di stesyen Hung Hom, ktrang beli tiket ke Guangzhou. HKD$190/pax. total 4 orang HKD$760.naik train ni akan sampai ke Guangzhou East.

 kene beli kat sini tiket nya



Pukul 7am boarding time. terus masuk melepasi imigresen dan naik train ikut gerabak mana.
 sementara tunggu ada yg study ada yg bergurau senda hehe

Pramu  kasi arrival card + air mineral....
pramu= pramugari/pramugar.senang...sebut pramu je tau la sape org nya...ni idea si as la ni ekekeke

train gerak je aku terus sambung zzzzz.....



bebetol sedar 9.20am...tu pon kelat2 nk buka mata...haha...jgn tny view luar nye camne...aku mmg tido mati wakakaka


sorang lg tgh study...

sampai je di Guangzhou East lebih kurang 9.30am. melepasi imigresen dan terus ktrang kuar ikut Gate 5. ada signage metro. ikut je signage tu sampai la ke station metro Guangzhou East Railway Station.


kat sini korang kene print map siap2. sebab nye senang nak jadikan rujukan. station mana nak berhenti semua. kalau kt duduk KL confirm tak salah route. dah biasa guna train Star/Putra kan...so sama je dengan sana....

sebabkan kami sampai duit yuen masih besar2..mesin ni terima CNY 5 & 10 je. so jangan panik g je customer service dia. sana boleh change duit. so senang :)


 dah dapat token....

hostel kali ni aku booking Sunshine Home. aku baca komen kat Hostelworld.com highly recommend. so terus booking...dari guangzhou east railway station ni kene tukar 2 line sebelum sampai Zhongshiban station. harga seorang CNY5. so total CNY 20.

 exit B.exit kene betol ye

sampai je Zhongshiban station, ktrang pon menyusuri la jalan nak ke Sunshine Home. memang dia bagi direction macam mana nak ke hostel dia. disebabkan ktrrng masing2 bawa bebanan, rasa hostel tu jauh gilerrrrrrrrrrr...siap menyesal booking ok...

aku n miza lagi la...tarik beg yang tak de roda tu...hazab tuhan je tahu....berat nak mampos....rasa tu mcm2 rasa la...wakakak....sampai tak tahan jalan jauh, ktrang stop n makan biskut dulu....dah sampai lapar mencucuk2 time tu..poyo kan hehe

akhirnya....jumpa gak Sunshine Home ni...ktrang dibawa masuk bilik...terus rasa legaaaa......berakhir dah bebanan aku hahaha....hostel ni memang cun...selesa...dia rumah apartment yang dijadikan hostel...1 rumah ada 5 bilik...so bilik ktrang untuk 4 org. ngam2 je :)

harga untuk 1 bilik ni lebih kurang duit kite rm118/nite...so sorang rm29.50.tapi aku dah bayar 10% deposit, balance kene bayar dengan orang hostel CNY201 + CNY100 untuk deposit kunci...

 bilik selesa..tak payah solat atas katil wakakaka

 view dari balkoni

 ruang tamu

 microwave n kettle disediakan...

toilet not bad...

hostel ktrang ni kebetulan ada 2org mat saleh, sorang minah saleh, 2org thailand, 4 gadis melayu + 2 uncle cina dari malaysia....dah mcm family la plak ekeke.....

masuk bilik terus masing2 rebah kan diri dulu...plan nye letak barang kuar terus...tp dah x terdaya....masing2 surrender n nak rehat...terus la masak nasi...lapar nye pasal ekeke....dan juga air chocolate....aku tak tahu la cmne punya nikmat air chocolate tu kalo minum time travel...rasa sedap betolllllllllllll :p

nasi + sup ayam dlm tin + rendang ayam dlm tin + serunding daging +
sambal ikan bilis + air chocolate...
aku makan bertambah..sekian

settle makan, ktrng solat siap2 dan meneruskan perjalanan kami....kemana? mana lagi tempat shopping yang femes emes tu la....

....... Beijing Lu......

bersambung.... :p

INFO BUDGET
i) Tiket train HK-Guangzhou HKD$190/pax = HKD$760
ii) Fare Metro CNY5/pax=CNY20
iii) Hostel - Sunshine Home CNY201 + CNY100 deposit kunci

Wednesday, September 25, 2013

Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -->Avenue of Star, 1881 Heritage, The Clock Tower

ada apa di Hong Kong di waktu malam?


kuar dari hostel, ktrng berjalan kaki ke depan. Plan asal nak ke Avenue of Stars...tapi tak nampak apa2 signage. so ikut je la kaki melangkah...tup tup jumpa 1881 Heritage.

 Info 1881 Heritage
1881 Heritage --> akan membawa anda ke era Victoria Hong Kong. Dari tahun 1880-an hingga 1996, ini adalah ibu pejabat Hong Kong Polis Marin. Beberapa bangunan dan artifak telah dipelihara dan dipulihkan, dan kini mempunyai sebuah pusat membeli-belah, hotel warisan, dan dewan pameran.

dah sampai pe lagi harus la tinggal jejak....




dah settle posing sambung jalan lagi sampai ke hujung jalan...tengok2 nampak clock tower ni....ha tinggal jejak lagi

INFO Clock Tower
Standing 44-metres tall, the old Clock Tower was erected in 1915 as part of the Kowloon–Canton Railway terminus. The once-bustling station is long gone, but this red brick and granite tower, now preserved as a Declared Monument, survives as an elegant reminder of the Age of Steam. It has also been a memorable landmark for the millions of Chinese immigrants who passed through the terminus to begin new lives not just in Hong Kong, but in other parts of the world via the city’s harbour.
dan bermula la kami menikmati keindahan malam di Hong Kong...cantik la bangunan ada lampu2...cuma xsempat nak ziarah waktu siang...masa suntuk sangat...tak pe la lenkali repeat...eceh....




tempat kami posing ni dah berdekatan dengan Star Ferry Pier..kalau nak naik ferry ke Central, boleh la naik dari sini...tapi sepanjang kat hong kong, tak sempat nak naik ferry...

dan ktrng jalan menyusuri kaki lima tu sampai ke hujung....dan akhirnya jumpa la Avenue of Stars...

Info Avenue of Stars
To pay tribute to outstanding professionals of Hong Kong's film industry, to promote tourism industry, and to consolidate Hong Kong's position as Asia's World City, the Avenue of Stars which is located at the Tsim Sha Tsui Promenade was given a glittering official opening on 27 April 2004. It was opened to the public and visitors from all over the world from 28 April 2004 onwards.



layan gambar je la ye....











 cubaan nak jadi pengarah x berjaya...
bontot aku besar so xlepas nak duduk
wakakakakaka



masa ni dah pukul 11pm, terus aku ajak diorang balik hostel....

naik je hostel dah tak tahan lapar...ha terus ngap roti + sambal ikan bilis + air kosong... :p

mandi, solat dan siap2 untuk tido....esok pengembaraan kami bermula....

dari Hong Kong ke Guangzhou plak....

......bersambung.......

INFO BUDGET

i) 1881 Heritage - FOC
ii) The Clock Tower - FOC
iii) Avenue of Stars - FOC

**gambar hanya guna camera compact & handphone. sorry image memang tak cun :(