testing

Wednesday, November 26, 2014

Dari KL ke Penang .......Restoran Tuuu..... Diaa..... Pak Tam

salam....

skang ni tak bzy...buln 12 nanti kene join project campus...terikat 7bulan...so kene attend workshop 9am-5pm....yang tu confirm lemau.... :p

sebelum terikat aku kene fikirkan alternatif la nak travel....nak sangatttttttttttt g bercuti...kks plisssssssssssssssss :( :(

jumaat lepas, aku sempat larikan diri ke penang..tujuan dia satu -- ziarah ayah mertua alang yang kembali ke rahmatullah.....kebetulan pak lang dah balik awal sebab ayah dia demam..rupanya tu la petunjuk untuk ayah pak lang pergi selamanya.....



jumaat 6.30am gerak ke Penang....sampai sana dalam 10.30am...terus ke kubur....

 pakcik berdiri tu kubur mak paklang
masih dekat2....



yang jadi sedih, awal bulan aritu 9hb 11 mak pak lang meninggal....20hb 11 ayah dia plak...gap 11 hari je jadi anak yatim piatu dalam sekelip mata.....memang cinta sejati kan :(

settle kebumi, ktrang balik rumah...kebetulan ada makanan yang dh ada kat rumah....family pak lang order katering......

gulai ikan - kari ikan
ikan masin sepat masak bawang cili
sayur campur
ulam2
sambal belacan

sedap ok...sedap sangattttt.....ikan masin paling win! 2 kali aku tambah.....muahahhaha

aku suka kari utara....biasa panggil gulai kan....sebab keletihan, kul 5pm aku pengsan sampai maghrib...bangun mandi2 malamnye sambung makan lagi hahahhaha

malam kenduri arwah kat masjid....dalm pukul 10am aku  tido dah...lambat betul nak siang :p

sabtu.....aku balik KL....rodger gak kawan2 tapi semua bz....tak plan kan nak turun penang.....

cuma nak share pasal restoran Tuuu....Dia.... Pak Tam....

credit kat MARUFISH

otw ke penang ktrang singgah sarapan kat rnr Tapah...try restoran ni...seyes sedap...paling win roti bakar dia.....


suka minuman panas...sbb ala2 kopitiam.... hot choc, white coffee, mocha cappacino, caramel....ishhh syiokkk!!!


sebabkan angau,, balik ke KL singgah plak rnr Ulu Bernam....nak layan Pak Tam lagi.....haih laaaaaaaaaa.....sedap tau...rekemen sangat....


tak banyak try menu....tapi mee rebus ayam - sup ayam - roti bakar - nasi lemak ayam bagi aku not bad...leh je nak merepeat.....

google restoran ni rupanya ada kat Selayang....ok noted. leh la try lepak makan sana plak :)

Tu je cetanya.....tak sempat ke penang pon.....huhuhu

Tamat.

p/s: punyala hidup tengah bosan, update gak kisah ringan ni ekekekekke

Thursday, November 20, 2014

30 Days blogs challenge : Day 6 - Apa yang anda makan hari ini

selamat pagi..... :)

sengal plak rasa asyik memikir kan challenge ni....baru 6 hari dah sengal...acaner? ahhahaha

apa aku makan arini eh....

 nasi lemak telur goyang.....

kehebatan nasi lemak dia, sambal tu yang wallaaaaaaaaaaa....memang sedap...susah nak dapat sambal macam ni....telur goyang tu biasa telur kuning cair2 kan.... :)

sejak dua menjak ni, aku rajin bawa bekal....memang jimat la duit makan...tapi ikut rajin la kan.....aritu bawa nasi goreng bawang telur, semalam ni ha nasi paprik hehe

 aku masak sedap tau ekekekke

pagi tadi dapat ole2 meranti -- kek gulung dari medan....semalam dapt keychain...budak2 opis g 4 org ke medan...syok betol tgk pic deme....aku pergi?? ermm kalo leh nk lupakan terus ekekekke



korang makan pe?

updated :

sedap nye kek gulung meranti ni!!! sape nak g medan nak kirimmmmmm wawawa

Tuesday, November 18, 2014

30 Days blogs challenge : Day 5 - 3 perkara ingin katakan pada bekas kekasih

muahahahaha....

tak perlu nak kata apa-apa dah....yang lepas biarkan berlalu.....dah tak masuk port dalam memori ingatan....nak kenang balik pon tiada guna.....eceh.....

3 perkara eh....
^
^
^
^
^
^
^
^
^

skip!

Monday, November 17, 2014

30 Days blogs challenge : Day 4 - Buku kegemaran

salam pagi isnin....

jom la sambung blog challenge tu :)

aku ni dari dulu lagi susah sikit nak membaca novel...sebab nya aku kalau datang kemaruk, aku tak nak stop plak...sampai x tido la kalau boleh nak habiskan novel tu

tapi susah sangat la aku nak suka novel melainkan ko dah habis baca dan rekemen cakap jalan ceta best, baru aku paksa diri baca....

antara novel kegemaran aku :-

1. Selamat tinggal sayang - Ma Lee Chuswan
2. Atas nama cinta - Isa Kamari (kisah Natrah)
3. Buku2 Ramli Awang Mursyid - kisah laksaman sunan --> bagaikan puteri, cinta sang ratu, hijab sang pencinta dll)

ni je yang bermain dalam kepala aku hehe...sejak penulis novel tumbuh macam cendawan selepas hujan, aku dah jadi x terbaca la kan.....ada 1 2 novel lagi aku baca...ni yang aku ingat....

tapi sejak awal tahun, aku dah bertukar minat membaca buku ni.....dah berubah ke buku motivasi....muahahahah

sejak baca buku2 ni, memang aku dapat rasakan aku dah berubah dari segi kewangan....kita dah jadi bijak sikit berpikir sebelum membeli.....dan rasa sayang sangat nak guna duit tak tentu hala :)

Insyaallah aku sharing kan nanti apa aku dapat dari hasil pembacaan buku2 ni...tapi seyes aku rekemen at least korang beli 1 buku -- bijak mengurus wang penulis hajah rohani datuk hj mohd shahir...buku ni sesuai sangat jadi guide korang :)

done....day 4 :D

Thursday, November 13, 2014

Sepupu ku naik pelamin : Ad & Shieda

asyik la up orang naik pelamin, aku ni nak kawen pon tak tahu bila :p

muahhahahaha...............

aku tgk2 album dalam PC aku ni...ada lagi tak up story pasal wedding ad ni...meh la share pic kat sini.....

ujung Oktober aritu, sorang lagi sepupu aku naik pelamin....ni sepupu belah johor plak :) aritu belah selangor...dan kebetulan nya dua2 pon lelaki yang kawen tahun ni

jumaat nikah....aku plan nak pergi pastu kemalasan...sudahnya membuta je kat rumah..... eh tgh hari kuar lepak kat putrajaya...ptg sambung lepak kat sentul...dengan geng chubby pretty :p


sabtu....seawal pagi dah kuar breakfast...pinjam kete orang lagi (#fruitheart jadi mangsa) cuci kete siap2 then balik rumah ambik ibu....siap2 nak g rawang....dalam kul 12 gerak, kul 1pm dah sampai sana...

bulat betol pipi aku skang..tangan pon keras je wawawa

lepas Zuhur baru ktrang gerak menganto pengantin lelaki ke rumah pengantin perempuan....tak jauh pon...dari antara gapi serendah ke batang kali ada la 15minit je....

 tumpang kete orang je...

ready semua.....berarak la kami....ni kakak2 pengantin...kira orang kuat la ni....


 kalau tak poyo tak sah kan??


sampai2 terus diorang duduk atas pelamin...buat syarat je...ktrang pon terus la makan....lapooooo........... :p

settle makan acara potong kek....

 pastu bergambar bersama family......

 aku n ibu je yang datang....
yang lain datang ahad :)

mak edah & family....mak edah ni adik ayah aku


rombongan family lelaki....

balik dari kenduri, solat asar n tukar uniform...terus la bergotong royong buat keje sebab malam tu ada kenduri doa selamat.....

yang lebih syiok tu, aku n sepupu aku lyn kene masak nasi.... OMG...mana reti....utk 100 orang makan....masak nasi sikit pon x lepas ni kan pulak nasi kenduri! muahahahahaha


 petang2 meriah wat persiapan....

alhamdulillah nasi tu sedang elok je masak nya.....dan juga cukup la makan utk semua orang :) sbb risau x cukup kan....lauk mak edah tempah....sedap lauk2 nya....

dalam kul 10 aku gerak balik...tumpang tido umah budak2 yang ibu bela dulu.....cempaka n aniq najmin :)

esoknya....kenduri besar :D

pestime pakai inner lembut ni

dulu aku pernah pakai inner ni...sekali melepek ke muka aku...so nampak bulat gile...tapi bila try ariani punya, mak ai sedapnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaa......terus rembat 2 color....senang bentuk gak dan x melekat bulat ke muka aku :)

selendang pon ariani gak...aritu ada sale aku rembat le...ada org sponsor kan....kalau duit sendiri memang tak laaaaaaaaaaaaa aku nak beli!

siap2 sarapan terus g rumah makcik aku....kebetulan adik aku pon baru sampai gak....tema purple-pink :)



bersama orang kuat....

lebih kurang pukul 2pm, rombongan pengantin perempuan sampai....deme suruh aku menyambut dan iring rombongan tu...


"nak duduk pelamin dulu ke makan terus?" aku
"ikut emy la...." mak edah
"kalau kita makan dulu sbb dah sampai lambat..." aku
"xkisah...." mak edah

so terus je aku suruh deme makan dulu....rodger emcee suruh jemput keluarga ke meja disediakan....


meja makan beradap ni bagi aku kene mansuhkan la...sebab pe? susah bebenor deme nak duduk depan tu....kt ni beria la mengajak tapi ada sorang makck tu tunjuk protes dia langsung x makan kat meja beradap...peluk tubuh lagi....

bila aku tak de, laju dia bangun n makan kat meja yg ada dome tu....tak pela....ikut ko la makcik...tapi nak pesan 1 je -- jangan bawa perangai kampung tu leh tak..??? hormat la orang yg beria2 melayan tetamu ni.... huhuhu 

family cempaka n aniq pon ada :)

dalam pukul 2pm, adik aku balik dulu....anak dia dah mula serba tak kena.... geram je amat ni tau.....
elok dia sampai KL, dia call kunci rumah tak bawa....eeeiiiiiiiiiiii nyusahkan betol laaaaaa....nak tak nak ktrang terus gerak balik KL gak....



kesian mak edah, kul 3pm ktrang dah lari...xsempt menolong apa pun.....kalau dikenang masa adik aku kenduri, family mak edah la bertungkus lumus tau.....sedihhhh :(

settle la kenduri Ad 3hari berturut2 tu.....penat pon sekali harung je kan....

untuk Ad n isteri, selamat pengantin baru!!!!

canje mama long......geyam tau...
suka sgt serius kalau org nak snap gambo

Wednesday, November 12, 2014

Cuti-cuti Malaysia : Bye Tawau

Tadaaaaa............ :)

I'm back! hehe

konon nak sahut challenge 30days, baru 3 hari dah lupa ada lagi 27hari kene complete kan hehehe...

to be continue soon....eceh!

ok..ok...nak ceta...best ke Tawau? :p

sedih ni sebab sepatutnya today aku n kks akan menghabiskan percutian 2014 ke Tawau...feeling2 lepak mabul la kan....tapi itu la...bukan rezeki kami....

setelah di ambil kira semua pendapat, better la ktrang let go je trip ni....risau mestilah kan...pastu nape ntah sampai 5hari aku nak bertapa kat sana hehehe

plan nak ganti g mana2 yang dekat...tapi kene bentang budget dulu la...kalo kks approved, baru leh ON... :)

Tawau...semporna....mabul...... tak de rezeki kita bertemu.....

wawawawawa.................... :(

Saturday, November 8, 2014

30 Days blogs challenge : Day 3 - Sesuatu yang menguatkan anda

yeayyy!!! sambung lagiiiiiiiiiiii :)

sesuatu yang menguatkan anda? apa eh...sesuatu sangatttt hehe

Ada masa kita akan sedih gundah gelana...ada masa kt happy yang x bertepi kan...ada masa kita nak kekuatan....jiwa ni sukar di baca kadang2....

kadang-kadang apa lagi kita nak...kita sendiri tak dapat jawapan....

kalau tanya aku, kekuatan aku memang la dari Allah kan...dia yang uji kita dia yang nak kita mengadu balik kat dia...di sebalik semua ni kekuatan aku sebenarnya IBU aku....

ye..... IBU....

sebab betol kata orang kalau kt kenang ibu ayah kita, nak buat jahat pon x berani walaupun sebenarnya aku tak de la baik mana....dulu aku n ibu Allah je tahu...macam anjing n kucing....suka bergaduh...ada je x kena...

sampai skang pon sebenarnya hahahaha

1 je ibu tak rasa dari aku -- manja dengan dia...kadang2 korang leh peluk2 mak cium smua kan...tapi benda tu aku tak reti buat...

ye la...dari kecik dah berdikari -- duduk dengan nenek dan mak sedara....so rasa janggal sikit :p

percaya tak dengan pendapatan ibu rm500 sekolahkan aku 3 beradik...masa tu aku kat uitm, adik no 2 kat asrama yang kecik duduk dengan dia.....kadang2 balik shah alam aku dapat belanja rm25 je...sedih ok....tp bila kenangkan badan aku tetap GEMUK mesti orang x percaya aku tak cukup makan hahahahhaha

selain IBU harusla FAMILY..... style aku kalo jatuh langgar batu pon, habis semua orang tau aku jatuh....so semua akan tanya dah ok ke...dan kt akan rasa orang sayang je kat kt....sikit pon kasih syg x kurang....

terima kasih Allah beri aku family camni....x kaya duit tapi kaya kasih sayang :D

*sebak

Friday, November 7, 2014

30 Days blogs challenge : Day 2 - 5 cara memenangi hati kita

salam jumaat....

semangat kan buat challenge ni hehe....

arini 5 cara memenangi hati ini...eceh...memenangi la sangat kan...tapi aku bagi scope general.... kawan ke, bf ke... scope family tak yah la sbb family dah melampau2 memenangi hati aku dari kecik lagi kan ekekekek

1. terima aku seadanya
Ye. terima aku diri aku seadanya aku....aku kan suka makan banyak, gelak besar, byk cakap, kasar, suka menganjing orang, bebel dan macam2 la...xkisah la bf ke kawan ke, bila ko dpt terima aku seadanya, kira dah berjaya memenangi hati aku.....

2. jujur
"jujur la padaku...bila kau tak lagi suka, tinggalkan lah aku kt x mungkin bersama" 

ni je aku nak..jujur...sebab aku selalu jujur dengan orang...tapi orang suka x jujur dengan aku...nape eh? pelik kan? tapi bila aku tau ko PENIPU, sampai 7 keturunan ko aku ingat....aku plak jenis suka pulang paku buah keras...sama ada aku perli, aku sound ko direct atau pun ko tak yah kawan dengan aku lagi....

3. caring...take care...
ala semua orang suka kan kalau orang lain caring kat dia....kalo nak mengayat pon, berbunga je rasa hati ada orang call tanya awak kat mana...awak kat mana.....hehe... buat apa...dah makan ke....eh nape x makan lagi.....semua suka laaa....hehe

kalo KKS pon, sehari tak update sama ada masing2 bzy keje atau tengh gundah gulana, biasanya ktrang akan call.... "senyap je...xsihat ke" so kawan2 caring pon seronok tau....

kawan opis caring -- "ko dah lunch ke?nape x makan lagi nanti sakit perut" 

haaa.......memang lumrah kita suka je orang caring kat kita kan....rasa banyak kasih sayang kt rasa...ni pon dah memenangi hati aku hehe

4. tak berkira
apa jua situasi, dia tak berkira dengan aku....so otomatik aku pon tak berkira la jadinya....kt jadi x sampai hati nak menolak/berkira dengan orang yang baik sangat dengan kita....ada masa kita plak rasa serba salah sbb tak dapat tolong dia.....aku pegang ayat ni -- arini turn dia kita tolong, esok lusa maybe turn kt plak kan :)

5. ketawa bersama, menangis bersama....
masa senang ko munculkan diri, masa susah pon ko tetap munculkan diri.....ni yang susah nak jumpa tapi alhamdulillah...aku dikelilingi orang2 yang baik budi pekerti nya...tak de yang busuk hati ke apa...kawan2 aku yang aku boleh jadikan bahu untuk aku tumpang kalau tgh di landa badai...eceh....

tu je....siap!

happy wekends!!!!!!!!!!!

Thursday, November 6, 2014

30 Days blogs challenge : Intro & Day 1

Muahahahahhaa.....................

banyak sangat la free time aku kan...siap nak hupdate blog & join -- 30 days blogs challenge...sebenarnya tak de sape pon tag tapi seronok plak bila baca blog orang...antara yang buat blog MOON....

So saje nak challenge diri gak pastu entah bila la akan siap kan (doakan complete 30 days) so arini buat 1st task dia...


day 1 : Gambar terbaru anda dan 5 fakta tentang diri anda




pic latest... 1/11/2014 :D

5 fakta tentang diri aku...

1. anak sulung dari 3 beradik
2. cepat naik hantu - kira2 garang...
3. suka merajuk...sensitif...cepat tacing...
4. banyak bercakap...bercakap...bercakap...
5. consultant buat kawan2 - kawan2 suka mintak pendapat/idea apa jua situasi

done! (^_^)

Tuesday, November 4, 2014

Sabtu yang havoc..havoc...havoc...

furhhh........

skang ni patutnya aku ada meeting dengan bos. tapi postponed ke pukul 2pm.. so aku saje lepak kat blog ni :)

sabtu lepas, memang aku rasa macam x cukup rehat je...aku paling tak suka dalam 1 hari tu macam2 benda aku kene buat... rasa macam tekejar2 tu la paling aku menyampah hehe

sabtu nye event
- farik kenduri
- ika konvo
- exam online * gatal nak apply gomen ehehhe

so awal pagi aku dah kuar anta #fruitheart g keje. sebabnya aku nak pinjam kete dia...kesana kemari tak de kete memang payah kan....g bekpes jap, anta dia g keje then otw balik KL singgah cuci kete...singgah giant cari tudung...ambik parcel kat Pos laju..

sampai umah lepak 1/2 jam terus siap2 nak g kenduri....

berjinak2 dengan shawl...
pakai g kenduri ok lagi...kalau time keje leceh sikit :)

farik ni kawan kampung aku + geng kamceng  la kiranya...masa dia bgtau dia nak kenduri tu tersentap gak aku...sbb nya tak sangka...konon aku nk seperise kan dia, last2 aku seperise sendiri muahaha....

farik buat kenduri kat Putrajaya....nasib la dewan tu area PICC...so agak familiar la...tak sesat pon....tapi kalau area lain aku rasa mau meraung....hehe

aku dan putrajaya memang tak SERASI :)

 pengantin atas pentas...

 jumpa aboi...

zana - farik dan isteri - aku

tacing plak aku masa aku snap pic farik atas pelamin, dia ckp " terima kasih"... ye la ramai kawan2 tak dapat hadir....berapa ketol je tunjuk muka... :(

masa anta kad kawen tu lama gak ktrang lepakk sembang masa depan....sempoi2 farik ni nak beli rumah yang ke 3 dah...tgh dalm pembinaan wawawa.....aku mmg pantang orang ceta pasal harta/rumah....i is cemburu!!!!!!!! hehehe

lepas kenduri farik, gerak ke kajang....berpusing2 aku dalam putrajaya tu...x jumpa plak simpang kajang/bangi tu...akhirnya jumpa gak jalan tu setelah sesat tak berapa nak sesat....hehe

drop kan zana kat ktm ukm, ambik adik aku n kawan dia dari ktm yg sama then shoot ke ukm...sbb sepupu aku ika konvo...aku tgk jam dah kul 4 lebih....malam kang nak exam ni...so aku pikir tak pe la aku tak g la ika konvo...aku takut x sempat balik...time tu pon jem teruk depan ukm tu....

drop kan adik aku kat ukm, aku terus shoot ke homestay @ sungai sekamat.....saje sepupu aku ambik homestay...malas nak rushing balik kampung terus :)

sampai2 homestay, i is tergoda...sungguh tergodaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa










nama homestay ni --> UMMI HOMESTAY...lokasi kat sungai sekamat, kajang...dekat area umah adik aku n pokteh...

aku sampai 5 lebih...rehat jap pastu aku ready nak jawab exam....aku kan bijak, g on laptop sebelah tv.. tak teringat final JDT vs Pahang....sambil jawab exam, sambil orang jerit2 tengok bola...muahahaah

Settle jawab exam pukul 10pm, ktrang celebrate besday ika plak....kebetulan konvo & besday...yeayyy!!! dah jadi konvojadi hehe

yang ada malam tu -- family ayah ngah , pokteh, family aku n alang....

 request nak bunga matahari....

 aku malas bagi bunga...aku kasi belon & hadiah buku :)

 ika n adik aku besday bulan yg sama....

 satay -- kek -- nasi goreng

settle makan, kul 10.45 aku gerak balik KL...jem jalan malam tu...maklum la ada game kat bukit jalil kan....anta adik aku kat uia then shoot ambik #fruitheart kat taman melati....

dia anta balik sampai umah 12.30am..terus pengsan kat sofa rumah...letih betol!!!!!!

esoknya deme celebrate makan2 kat cibiuk bangi...wawawa...jeles...tak dapat join :(

family ayah ngah.....
Fatin (sepupu baru) tukang snap gambar rasanya....

dan last sekali....
 
nampak sebaya padahal sorang darjah 1 sorang 3thn hehe
songkok - sepupu
baju kuning - anak buah sepupu

ahad nya aku bangun pukul 10 pagi....

sekian hahahahahaha