Lost and Found Trip 2013 : Hong Kong -->Avenue of Star, 1881 Heritage, The Clock Tower

ada apa di Hong Kong di waktu malam?


kuar dari hostel, ktrng berjalan kaki ke depan. Plan asal nak ke Avenue of Stars...tapi tak nampak apa2 signage. so ikut je la kaki melangkah...tup tup jumpa 1881 Heritage.

 Info 1881 Heritage
1881 Heritage --> akan membawa anda ke era Victoria Hong Kong. Dari tahun 1880-an hingga 1996, ini adalah ibu pejabat Hong Kong Polis Marin. Beberapa bangunan dan artifak telah dipelihara dan dipulihkan, dan kini mempunyai sebuah pusat membeli-belah, hotel warisan, dan dewan pameran.

dah sampai pe lagi harus la tinggal jejak....




dah settle posing sambung jalan lagi sampai ke hujung jalan...tengok2 nampak clock tower ni....ha tinggal jejak lagi

INFO Clock Tower
Standing 44-metres tall, the old Clock Tower was erected in 1915 as part of the Kowloon–Canton Railway terminus. The once-bustling station is long gone, but this red brick and granite tower, now preserved as a Declared Monument, survives as an elegant reminder of the Age of Steam. It has also been a memorable landmark for the millions of Chinese immigrants who passed through the terminus to begin new lives not just in Hong Kong, but in other parts of the world via the city’s harbour.
dan bermula la kami menikmati keindahan malam di Hong Kong...cantik la bangunan ada lampu2...cuma xsempat nak ziarah waktu siang...masa suntuk sangat...tak pe la lenkali repeat...eceh....




tempat kami posing ni dah berdekatan dengan Star Ferry Pier..kalau nak naik ferry ke Central, boleh la naik dari sini...tapi sepanjang kat hong kong, tak sempat nak naik ferry...

dan ktrng jalan menyusuri kaki lima tu sampai ke hujung....dan akhirnya jumpa la Avenue of Stars...

Info Avenue of Stars
To pay tribute to outstanding professionals of Hong Kong's film industry, to promote tourism industry, and to consolidate Hong Kong's position as Asia's World City, the Avenue of Stars which is located at the Tsim Sha Tsui Promenade was given a glittering official opening on 27 April 2004. It was opened to the public and visitors from all over the world from 28 April 2004 onwards.



layan gambar je la ye....











 cubaan nak jadi pengarah x berjaya...
bontot aku besar so xlepas nak duduk
wakakakakaka



masa ni dah pukul 11pm, terus aku ajak diorang balik hostel....

naik je hostel dah tak tahan lapar...ha terus ngap roti + sambal ikan bilis + air kosong... :p

mandi, solat dan siap2 untuk tido....esok pengembaraan kami bermula....

dari Hong Kong ke Guangzhou plak....

......bersambung.......

INFO BUDGET

i) 1881 Heritage - FOC
ii) The Clock Tower - FOC
iii) Avenue of Stars - FOC

**gambar hanya guna camera compact & handphone. sorry image memang tak cun :(

Comments

  1. Esok dh nak ke Guangzhou...menarik ni..so check out atau mmg stay di HK je..tak sabar nk tahu another story ni

    Aha..kalau dari chungkin Mansion to..dari entrance..jln terus ke kiri..akan jumpa Avenue of star tu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol JM...tu jalan sepatutnya...balik ktrang ikut jalan tu...pergi je jalan sikit merapu :D

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz