testing

Friday, February 28, 2014

Besday Treat 2014: last day @ Kuching Sarawak

last day kami kat Kuching Sarawak.....

arini ktrang santai2 je...pukul 9am baru kuar bilik, dah cakap dengn en ali nak return kete pukul 12pm.....

dengn hotel plak mintak lewat checkout. kul 1pm baru kuar....shuttle nak ke airport pukul 1.30pm.... :)

ktrang terus kuar utk breakfast...kali ni ktrang try Kopi O'Corner....


nasi lemak ayam + mee apa ntah nama....sedap mee tu

 laksa sarawak....not bad!sedap...

rojak singapore....not bad!


lawatan aku ke kuching kali ni memang puas hati tang perut....smua sedap2 kecuali masa mula2 sampai tu je hehe....yg lain tak nyesal try dan lemak betambah hahaha

terus shoot ke Kampung Gersik....nak borong kek lapis dayang salhah.....

semalam ktrang dah pergi tp usha2 je...mana yang nak dibeli...so arini terus ambik saje....ktrang ke sana naik kereta....adoiii jauh betol...rasa nyesal plak x naik sampan je...tapi mengenangkan berat nak bawa kek lapis, tu yang bawa kete :)

sampai je sana, pilih2 dan ambik pastu bayar :)


pastu singgah waterfront kejap...aku je kuar sbb aku nak rembat kain batik songket.... :p

aku dok nampak orang pakai terus jatuh cintaaaaaaaaaaa.....nasib baik ada...terus rembat 2 helai....so baju raya dah ada hahahaha

dari situ singgah tugu kucing kebanggaan rakyat Kuching Sarawak. aku tak kuar pon...sebab jaga kete...tgk je la diorang posing dari dalam kete...jeles!


terus aku shoot balik hotel.....

packing sikit2 then aku bawa barang kuar ke lobby...return kunci kete kat en ali....pastu  aku sempat g melawat library branch kat sana....walaupun tgh bercuti tp ada masa aku melawat gak la kawan aku tu....ok ke x library sana....

dia pickup aku then tengok library sana....ok la...xlah secomel library HQ tapi kira ok la tu :p

dia anta balik aku ke hotel then terus shoot ke airport :)


 terus ktrang check in beg....lepak2 kat airport...sempat lagi aku rembat gelang....pui n miza rembat teh sarawak n kuih tebaloi...paw pui suruh belikan aku sekotak...nak bagi ibu rasa hehehehe

 tata meow meow.....

dan berakhir la percutian singkat kami di Kuching Sarawak :)

so overall aku puas hati sangat2....rasa berbaloi2 datang sarawak kali ni....misi kami nak bersantai2 memang jadi kenyataan....

so overall budget aku kat sana selama 3hari 2malam.....
i) tiket flite rm55/return/pax
ii) hotel 360 express rm122/nite = rm244
iii) sewa viva rm95/day + minyak rm20
iv) tempat makan : 25 bukit mata seafood @ topspot, ramai cafe, rj ayam penyet kopitiam, kopi o'corner
v) tempat menarik sempat jejak : sarawak cultural village, muzium kucing, muzium sarawak, semenggoh wildlife center, kuching waterfront, kg melayu seberang sungai
vi) tempat beli belah : waterfront, medan niaga satok kubah ria, kek lapis dayang salhah

kos : rm325/pax...cover semua sekali kecuali duit shopping :)

kalau tanya aku ok ke Kuching???aku jawab ok sangaaaattttttt :)

end

# Insyaallah esok aku n kks original n kks junior akan ke Kota Kinabalu, Sabah....memang misi aku tahun ni visit malaysia 2014 muahahahahahha

happy wekeend!! (^_^)

semua ni kos nye rm200....aku bawa rm200 je utk beli dan belah hehe
teh sarawak + kek lapis + FM + tshirt + kain batik songket +telur penyu + ikan masin terubuk + udang kering + gelang + keychain

Thursday, February 27, 2014

Besday Treat 2014 : Part 3 : Jalan-Jalan @ Kuching Sarawak II

sambung dari Part 2.....

dari Muzium Sarawak kami teruskan perjalanan. ternampak masjid jamek ktrang singgah nak solat siap2. nanti senang nak sambung jalan-jalan....

settle solat ktrang teruskan perjalanan ke Semenggoh Wildlife Centre... hajat hati nak tengok orang utan....

bayaran masuk rm5/pax...diorang bagi orang utan makan pagi dan petang.


pagi pukul 10am dan sessi petang pukul 3pm....


tapi sayangnya.....orang utan tak muncul tiba....ada sekor tu pon dia mengintai...tak layan nye pekerja nak bagi makan....kami kecewa wawawa

pekerja tu kata kalau dalam hutan tengah musim buah, org utan sombong nak datang makan....diorang dah kenyang makan buah2 kat dalam hutan tu.....huhu

semua pun pulang hampa to'ki ehehehe





perjalanan dari bandar kuching ke semenggoh ni lebih kurang 1/2jam :)

ktrang gerak balik ke bandar kuching. time ni perut dah pedih sebab lapar. hehe...saje ktrang nak makan petang2... :)

hajat hati nak makan nasi ayam penyet kat Rj Ayam Penyet Kopitiam tapi time kami sampai tu kedai nya tak buka lagi....so ktrang terus ke Topspot...time tu baru pukul 4ptg....smlm tny kedai buka pukul bape...staff tu kata 4.30ptg dah buka....

sampai Topspot terus ke kedai no 25....terus aku tny staff tu kedai ni halal ke....diorang kata halal..siap tunjuk lagi sijil halal yang akan expired July 2014....senyum2 aku...ye la aku wat live update...pastu kawan aku komen kat FB tu....rasa dosa n bersalah tu menebal...gigih datang makan :)

dan kali ni kami order.....


ketam masak telur masin
siput sedut masak cili
ikan siakap sweet sour
sayur masak pe ntah...

semua pon sedap.....ketam tu wallaaaa......

 licin!

 

ktrang suka order fresh orange kedai sebelah...sedap terasa2 ni ha...pesal ntah fresh orange dia sedap hehe....total hangus rm81

settle makan ktrang jalan2 kat waterfront kuching tu....saje cuci mata....



ktrang sambung jalan sampai hujung dan naik sampan untuk ke seberang.. one way 50sen....

saje nak jalan2 tengok kek lapis...nak beli esok...arini saje nak makan free ekekeke

kat seberang ni ada dua kedai yang business...mira kek  lapis dan dayang salhah....kami singgah masuk mira tu...kek dia ok tapi tak kene tekak la....macam x sedap je hehe

pergi kedai feveret dayang salhah, macam2 ada...banyak kek baru dia buat skang ni....adoiii dap dap dap....ada kek lapis red velvet, kek coklat...ishh banyak la....

dan paling win kek lapis sisik ikan . kalo korang suka kek lapis masam manis skang kene try yang ni plak...lagi banyak duit syiling tu.staff situ suruh beli..

harga?ada yang seketul rm10....nak sedap sikit rm20....apa bezanya? yang murah dia pakai majerin...yang mahal dia pakai butter....ni semua staff tu layan ktrang....service diorang pun bagus :)






aku dah makan kek banyak siap terberak lagi hahahaha....perut meragam plak hohooho

balik tu baru posing dalam bot....wieee.....



turun dari bot ktrang menyusuri waterfront. cuci mata tengok orang meniaga tepi2 tu....pastu sampai la kat kedai brother ni...manis tau abang ni...suka sgt tengok.... :)


goda punya goda dapat gak la beli tshirt harga rendah sikit...kain batik sarawak dapat rm10....tshirt rm15...FM beli 10 free keychain....kira rezeki dia la kami memborong kat sini je...pastu orang mula meramai...beli macam2...rejeki abang tu la kan....xsia2 dia bagi ktrang harga murah....yang datang lepas tu ramai sampai tak terlayan......padahal tadi dia relax je... :D

kalau nk jumpa abang ni pastikan cari pangkalan haji omar ni...abang tu meniaga situ je hehehe


kalau dah sampai kuching kene try banana cheese ye? aku tak tau yang banana cheese ni. kalau tak jun asyik suruh pergi je, tak kuasa kami nak layan....jun memekak2 kat fb asyik tanya "dah try banana cheese ke blom?"


tu la tujuan nak ke Rj Ayam Penyet Kopitiam... nasi ayam penyet tak de la teringin mana tapi kerana banana cheese tu kami redah juga. perut memang FULL...senak dah pun...kali ni call kedai dulu tanya buka tak...dia kata kedai buka pukul 5.30ptg....tu yg pergi tadi tutup lagi :p


sedap melampauuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!

tq jun...kalau dia tak suruh ktrang g memang tak sampai rasanya....wallaaaa sedap nyaa...masih tercari2 rasa krim ala2 caramel tu...rasa nak buat sendiri hehhe...memang rekemen banana cheese ni....

disamping tu ktrang order gak nasi ayam penyet....ni makan main2 je...nak rasa punya pasal....miza order ayam goreng ayam penyet tu....ternyata sedap...dap dap dap.....

 ayam bakar....

dengan senak perut ktrng teruskan perjalanan balik ke hotel....parking hotel ni free...kene masuk basement...tp kene ambik kupon dulu kat receptionist hotel :D

balik bilik...mandi..solat...packing beg....dan ready untuk lenakan diri....malam terakhir kami di bumi kuching.....

INFO
1) Masji Jamek Kuching Sarawak

2) Semenggoh Wildlife Centre
Entrance : rm5/pax
10am & 3pm - feeding Orang Utan

3) Kek Lapis Dayang Salhah...
Kampung Gersik
Rm10 - RM20 / seketul

4) Sampan ke seberang kampung melayu
50sen/way/pax

5) Topspot - Seafood
Restoran Batu Mata 25

6) Rj Ayam Penyet Kopitiam
banana cheese + nasi ayam penyet - ayam goreng + bakar

Wednesday, February 26, 2014

Besday Treat 2014 : Part 2 :Jalan-jalan @ Kuching Sarawak I

sambung hari kedua di Kuching Sarawak....

Ahad 19 januari 2014

Disebabkan ktrang nak santai2, so tak de la rushing2 nak g mana2. janji dengan orang kete nak pakai kete kul 8.30am... so lepas subuh layan mata seround pastu baru siap2 nak keluar....

en ali - tuan sewa kete sampai kami turun. kat sana aku sewa kete Viva rm95 sehari. minyak kami isi rm30... tapi sebenarnya rm20 dah cukup nak pakai sampai esok pagi hohoho....

kami comey naik kete comey ekeke

gerak dari hotel terus aku minta miza on kan dia nye waze. ye la aku mana reti. aku ni kampung sikit...suka baca signboard...follow waze manjang tak berjaya.

so lokasi pertama ktrang nak pergi breakfast @ Ramai Cafe. tak sesat just follow waze alhamdulillah sampai :)

kat Ramai Cafe ni dia macam ala2 stall. macam2 menu ada. nasi lemak, roticanai, mee kolok, rojak singapore, laksa sarawak. sekali ko datang macam2 menu leh try. sebabkan kami nak rasa pelbagai, so kami try 3 menu lain2...
rojak singapore special
mee kolok
laksa sarawak
semua sedap!


rasa puas sangat makan kalo dapat yang kene dengan tekak...pastu sedap...dap dap dap hehehe.....puas hati...harga pon tak mahal. rm4-6 sepinggan...rojak singapore tu memang layan....kuah dia tu bila dihirup adoiii rasa nak lagi dan lagi hehe

settle ktrrng gerak ke Pasar Satok. saje nak beramah mesra tanya acik kedai tu macam mana nak ke sana... dari ramai cafe ni dah dekat sangat :)

sebelum ni Pasar Satok memang beroperasi di wisma satok tapi dah tukar lokasi ke Kubah Ria. tempat lagi besar. dan macam biasa parking susah sikit. tapi rejeki kami dapat parking dekat.....

ktrang g sini nak tapau ikan terubuk masin! jom....


aku rekemen kedai ni sebab ikan masin dia sedap. lg satu kan ikan diorang fresh. beli 5ekor yang besar free 1 ekor. tips nak ikan masin terubuk sedap kene beli yang besar. kalo saiz kecik tu tak bape umphh sangat

aku x suka ikan masin, beli pon utk ibu je. tapi bila layan ikan masin deme ni, terus suka ikan masin terubuk ekekekee

hasil rembatan ikan masin :p

aku beli gak udang kering....tapi 1/2kilo je. wat perencah kata mak aku :)




settle menapau ikan masin, ktrang teruskan perjalanan ke Muzium Kucing. dulu datang tak masuk pon. so kali ni saje la cuci mata tengok kucing walaupun aku x suka meow meow....





tiada bayaran masuk. cuma kene charge utk HP rm3 dan camera rm3...tu je :)

masuk muzium memang penuh dengan kucing...yang paling comey adalah kucing ni...garfield....hehehe



 ktrang teruskan perjalanan lagi ke Muzium Negeri plak.....

masuk dalam muzium memang tak boleh ambik gambar. bayaran masuk adalah percuma :)


dan....ktrang teruskan jalan-jalan kami......

sambung next entry eh :p

INFO

a) Sewa Kereta @ Kuching Sarawak
Viva auto rm95/day
019-8193559

b) JJCM @ Ramai Cafe
breakfast - mee kolok, laksa sarawak, rojak singapore, nasi lemak ayam,, roti canai

c) Medan Niaga Kubah Ria Pasar Satok
setiap sabtu dan ahad

d) Muzium Kucing
free entrance. rm3 untuk kamera dan HP yang ada camera

e) Muzium Negeri Sarawak
free entrance