testing

Wednesday, June 5, 2013

Cambodia 2013 : Part 4: Angkor Wat

ok hari yang kami tunggu untuk ke Angkor Wat :)

balik dari jalan2 kat night market siem reap, lepak2 dan siap2 untuk tido...esok pepagi buta nak kuar ke Angkor Wat!

seawal 4pagi pui dh bangun. sbb pui ni kalau bersiap lama, so better dia mandi dulu hehe...then aku n miza...dah ready terus aku turun ke cafe minta diorang masakkan air panas...

5pagi mintak air panas...deme ngantuk lagi hahahaha

kami sarapan siap2...simple je air coklat n roti n maggie...kene isi perut sebab hari ni perjalanan banyak guna tenaga.....

5.30pagi salem dah sampai. terus kami memulakan perjalanan ke Angkor Wat. nak tengok sendiri kecantikan diwaktu sunrise....

bayaran masuk USD20 (RM60) seorang...untuk pass sehari sahaja...

seperti yang aku baca, memang dia snap muka kat pass tu muahahaha...kagum..kagum... :p

dah beli tiket, ktrang terus je ke temple kebanggan ramai....Angkor Wat...nak tengok sunrise :)

macam2 salem pesan...jangn beli buku dengan org tepi2 tu...jgn itu jgn ini...mcm2 la...dan kelebihan salem ni, sejak kami sampai dia la supply air mineral.seyes...stok memang sentiasa ada...siap kasi berbotol2 suruh bawa naik bilik...tak ke baik orangnya????

dan dia drop kami kat Angkor Wat. dah puas tengok cari dia kat tempat parking. itu pesan salem hehehe

dan.....

ramai sangat manusia nk ambik gmbar...masing2 dengan dslr...ktrng ada kamera HP je...kah kah kah...kelakar tapi nak buat macam mana.memang xde dslr kan :p

so ktrng tunggu gak la...sampai kehadiran sunrise jelas kelihatan, aku tengok semua orang dok snap snap snap snap....





dan akhirnya hari pon cerah....

ha...yang belakang tu semua pegang dslr ok...

kami....

dalam pada semua orang dok ambik gmbar, ada dua org ni je layan tido.....kelakar la plak hahahaha

tido beria2 ok...dari gelap sampai dah cerah...ktrng pon pelik...motif datang awal kalau mengantuk...baik datang lewat sikit...orang gigih datang pagi nak tengok sunrise di Angkor Wat, deme berdua boleh eh tidooo.....ekekeke

dah cerah, ktrng pun mula la explore kawasan sekitar. bahagian depan tengah renovate. so masuk je la bahagian dalam...

















Angkor Wat je dah buat ktrang mengah n berpeluh2...lom explore temple lain lagi muahahahaha....

dah agak2 puas, ktrng pon kuar dari sini...nak cari abam salem hehehe

tata Angkor Wat...

otw nak ke salem, nampak la orang jual air tebu...tak tahan oii nakkkk sebab dahaga giler...deme jual 1 cawan standard air pasar malam tu usd1...rm3...kami dah nak beli....elok plak salem panggil....aku pergi la cakap nak beli air...dia kata jangan2....mahal....

so musnah la harapan nak air tebu hahaha...sekali elok salem brenti depan belikan ktrang air tebu....dia kata kalau dia beli murah....kalao pelancong harga terus mahal :p

airr tebu deme letak lemon...aku suka je...mieza n pui kata x sedap :p

kami meneruskan perjalanan ke kawasan temple yang lain...

untuk makluman, Angkor Wat sendiri memang besar...tapi dalam kawasann tu lagi ada bykkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk temple....so ktrang teruskan perjalanan....

sampai satu gate, salem suruh ktrng turun....motif??

"bergmbar la depan sini...tempat ni ramai ambik gambar"

lor....pintu masuk ni je?ok la...posing je la....cheeseee....




pastu kene jalan kaki....hoi penattttt hehehe

dan...sejujurnya ktrang tak tahu pe nama temple2 yang salem suruh g....hahaa...malas pon ye tp sebab dah bayar mahal2 kan...so redah je la....Angkor Wat yang depan tadi tu besar giler...so tenaga dah habis pnjat turun kat sana....

so aku lumsum kan la....temple mana ntah kami posing je...























kalau tanya aku pe nama temple tu semua, memang aku tak tahu....banyak sangatttttt :(

sampai kan salem suruh turun, ktrang serender dah.,....malas..malas...malas....ekekeke

dah kami malas, dia rajin snap pic ktrng ekekek

dan sampai la ke temple jadi sebut-sebutan....  Ta Prohm....salem suruh kami turun...dia kata tempat ni la shooting filem Angelina Jolie....adoiii sebut la tempat shooting pe pon...aku mana pernh tengok movie omputih ni hahahaha

ktrng tanya... "jauh tak salem nak jalan"
dia... "boleh tahan jauh....tapi tak pergi rugi"

adoiii...dengar jauh lagi la malasssss....tp ktrang gagah gak...siap ugut salim...ni temple last ok...pasni nak balik...gituuuuuuuuuuuuuu

so....berjalan la kami masuk.....













tu la dia Ta Phrom...tempat shooting pe Tom Rider eh...ktrang pasrah je la....tapi kagum la ada pokok leh menjalar dalam temple hehehe

keluar dari situ, salem dah tunggu....so terus ktrang say gudbye kat Angkor Wat......

pada mereka dah sampai Siem Reap tapi tak singgah Angkor Wat, memang kerugian besar.....so pastikan menikmati keunikan dan kesenian temple ni sendiri...kalau penat tak pe...duduk je atas tuk tuk...

oh ye ktrng sempat berteduh lepak tepi tasik...lepak atas tuk tuk....rasa macam letih sangat round Angkor Wat ekekekeke

lagi satu ktrang bangga pakai baju i love KL....ramai pelancong tanya...from malaysia??kuala lumpur?? glemer sekejap hehe...so pasni kalau nk travel luar pakai la baju KL....sekurang2 nye promote deme datang malaysia hehehe

ok nanti aku sudahkan entry Cambodia....1 je lagi kot...pastu watamat :p

p/s: aku kagum dengan backpackerbusuk pergi Angkor Wat naik basikal!kagummmmmm


5 comments:

  1. Semua orang kagum dgn Fatt yang cycling kat Angkor Wat kan? Me too!

    Amik service Salim jugak? Alhamdulillah. Moga murah rezeki dia. He was such a good guy! Sangat! Last time when we were there, Nasir (Salim's brother) used to bring us around. Tapi sempat melepak dekat rumah family derang lar. Rugi kalau tak masuk Ta Phrom tue. One of the most beautiful and unique temple in Angkor.

    ReplyDelete
  2. hai zaraab,

    mana tak kagum, dia leh keliling AW dengan basikal. kami naik tuk tuk pon lotih :)

    kan...bagus la Salim tu..mmg rekemen sgt..

    tu la kami masuk akhirnya...jauh betol berjalan kaki...hehe...yap Ta Phrom mmg cantik

    ReplyDelete
  3. mcm mane nak contact salim dan leh tahu how much cost will be

    ReplyDelete
  4. hai teuku ruff...

    ni contact number salim

    Service Salim
    USD 30 (2 days)
    +85578996840
    http://angkor-tuktukservice.blogspot.com/

    ReplyDelete