Cambodia 2013 : Part 5 : Killing Fields Siem Reap, balik ke Phnom Penh

kuar dari Angkor Wat, salim tanya nak kemana....

ktrang kan keletihan...so kalau boleh rasa nak balik guesthouse n tido seround hahaha...tapi kami dah checkout awal2 pagi...salim plak lupa nak pesan tak payah checkout dulu :)

so ktrang cakap apa yang ada kat siem reap ni....dia kata nak pergi zoo tak...erkkk tak mo....pastu dia cakap dah pergi killing fields ke...ktrng cakap dah...SR ada killing fields ke?dia kata ada...ok jom la ke sana....

untuk mereka yang tak ke Phnom Penh, disediakan juga killing fields...ada la sejarah dan kisah Polpot.tapi tak sebanyak di PP...











kebetulan kat tepi tu ada peniaga jual souvenier.termasuk la shawl...miza boleh borong lagi!

habis memborong, ktrang tanya salim kat sini tak de masjid ke. dia kata dah nak dekat solat jumaat...tapi sempat lagi kalau nak pergi...so terus la ktrng naik tuk tuk ke sana.....



sebab ada masa lagi, ktrng tny la kat mana kedai yang jual kopi...nak lepak relax2 la kiranya...dia kata ada satu kedai ni..jom dia bawa....

sampai kedai ni, ha ambik...nak relax sangat kan...tu dia...semua pakai kerusi malas......muahahahah

dia letak tv besar n kerusi malas, perghhh...memang sempoi...kat malaysia ada tak eh...aku x jumpa lagi :)



kopi dia kasi manis terlebih...sampai berpinar plak ktrng nak minum...minta air masak...dah layan minum, aku minta salim belikan roti.bekalan kami dah kering gak la :p

so salim bawa beli roti. dia suruh beli roti pnjang mcm roti perancis tu. roti tu je yang yakin halal....so dah beli roti ktrng minta salim hantar balik ke guesthouse. ktrang lepak rehat, dia boleh solat jumaat.

lebih kurang pukul 2pm, salim datang guesthouse dan terus hantar kami ke tempat van Seila Angkor....


pas ktrng settle bayaran, masa nak naik van...bayarang salim untuk dua hari usd30...kira kos sorang usd10 la kan....tq salim bawa ktrang....apa yang dia beli semua pakai duit dia...supply air mineral memang berbotol2...cuma dia minta maaf sebab air tak sempat sejuk...masa mula2 sampai je air nye sejuk....tengok betapa bagusnya kan hahahahhaha

ok...masa untuk naik van.......

tapi.....

tak selesa macam datang ke SR. dah beli tiket lmbat dapat la seat paling belakang sekali...satu row tu plak 4 org. so imagine la 3org badan agak besar + badan lelaki duduk sebaris nak hadap 5jam perjalanan waawawawa.....



tuk tuk rakyat tempatan lagi sempoi...duduk atas kayu je...ramai2 leh naik... :)

memang membara ok...tapi dpat gak la tido...sempit tok sah cakap la..xpe ni namanya susah senang bersama...eceh...

sampai je PP, van stop dan suruh kami turun...dah la turun tepi jalan..dia suruh ktrang jalan ke depan lagi...kenderaan tak boleh masuk.jalan dah mula tutup...sebab diorang tengah buat persiapan untuk kebumikan raja mereka yang mati di china....

bayangkan la betapa hangin nye ktrang...tak tahu nak arah kemana....pastu tuk tuk charge ktrng usd4....aku terus x jadi naik...eh aku dah naik tp aku turun balik hahaha.....ktrng jalan sekali ada driver tuk tuk tegur...ktrng cakap nak ke riverside, dia kata usd2...terus naik..memang tak jauh pon...tapi kalau jalan confirm sampai bilik nangis kuikuikuikui

sampai riverside, ktrng sambung jalan kaki ke guesthouse...orang dah mula ramai memenuhi riverside...jalan dah tutup...so penuh umat manusia je la...jalan sampai guesthouse, ktrng tunggu air panas...as usual makan maggie n minum air coklat....hehehe

naik bilik masak maggie dan terus makan....mandi2...terus ktrng pengsan.....pengsan sampai pagi :)

tamat hari ke tiga di bumi Cambodia......

INFO

i) Killing Fields Siem Reap
masuk percuma

ii) service Salim dua hari usd30





Comments

  1. Tengkiyu.... boleh jadikan pedoman untuk backpack ke Indochina....

    ReplyDelete
  2. sama2...

    boleh tgk lain2 entry pasal cambodia kat sidebar tu :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz