testing

Thursday, July 24, 2014

# Sembang Orang Bujang : Hutang Kredit Kad

lama x sembang kosong :)

alhamdulillah....
alhamdulillah....
alhamdulillah....

akhirnya nawaitu aku untuk tutup kad kredit tercapai....leganyaaaa dapat settle semua hutang dalam kad kredit ni....memang sayang duit tapi dari aku bayar bulan2 pastu hadap interest 18% tu lagi sakit jiwa....

meh aku ceta sejarah awal aku terjebak dengan kredit kad!

 macam aku nye...tp aku tak de logo shell tu
cilok en google

bermulanya aku pakai kad kredit ni dengan CITIBANK...masa tu aku otw g Sogo....diorang buka booth kat Maju Junction. so aku terjebak...sebab terjebak adalah aku nak beg roda tu. harga beg tu je dah rm300...nak beli saje2 memang tak la kan...

 beg aku color hitam tapi saiz biru dlm gambar
cilok en google

dia kata once aku sign up dan swipe 3 kali any amount, aku boleh dapat beg roda tu....aku apa lagi laju laaaaaaaaaaa sign up...masa sign up tu memang janji, swipe 3 kali - beg sampai terus tutup... sebab anytime leh cancel....

dalam masa yang sama,  aku bleh sign up lagi satu kad kredit dengan OCBC....aku sign up 2nd kad kredit sebab REBET. ye rebet je...apa saje transaction ko buat, ko akan dapat rebet...

contoh

isi minyak rm50..rebet untuk minyak 5%...so dalam bil dia charge ko RM 47.50... +- banyak jimat..masa tu plak aku kan ada kete...ramai la cakap at least kene ada back up la apa la....

kalau g giant beli barang2 pon dapat 5% diskaun....beli apa2 saje + makan kat restaurant dapat rebet 1%...banyak lagi pilihan dia.....

so aku sign up.....masa tu memang disiplin...lepas pakai terus bayar...so clear la kad kredit aku tu :)

^
^
^
^
tup tup....trend smartphone mula menular di kalangan rakyat malaysia....aku plak masa tu memang kedekut gile nak tukar HP...so aku pakai HP sampai retak skrin....relax je...sekali dah terkena sampuk HP, terus swipe ok beli Samsung Advance RM1200.....pakai kredit kad CITIBANK...yang lagi best aku ambik 0% interest plan.....

Elok pakai x sampai sebulan lagi, HP Samsung aku dah kene rembat....arghhh kalo diingat aku jadi stress....baca SINI tragedi lama :p

oh ye kad kredit CITIBANK tu aku kene bayar...sebulan rm94 selama setahun.....sakit hati tau tak....bayar pada barang yang tiada!

stress nye pasal, aku swipe kad kredit OCBC aku untuk beli smart phone baru...kali ni Sony Experia plak....harga rm850....gile tak? dalam masa sebulan aku beli 2 HP...aku rasa aku giler sbb aku ni memang spesis kedekut nak beli barang mahal....susah sebenarnya...macam netbook....aku tak de laptop/netbook...ada pon sbb aku sign up streamyx then dpt free netbook....nama aku nak g beli memang tak...sbb xde kepentingan :)

so bermula la hidup aku dengn hutang 2 kad kredit..semata2 nak ber HP....kad citibank memang aku tak pakai sebab aku fokus untuk bayar HP Samsung yang hilang tu je....kebetulan rezeki ada sikit, aku tengok balance lebih kurang rm700++....so terus aku settle bayar habis then aku tutup citibank tu....maka berakhir la tragedi ngeri + kad kredit tu pon aku dah tutup.....
 
dannnn............elok aku pakai HP Sony tu 9bulan, sekali lagi HP tu hilang. kali ni kecuaian aku tetinggal dalam toilet Petronas....dah sampai sana cari2 balik memang kirim salam la kan....tak de dah HP aku.....time ni tak terkata apa2....terdiam sendiri wawawawa

kali ni tak stress...tapi aku beli HP baru....Ninetology....brand malaysia je.... aku beli HP baru pon alang bagi rm400....kesian agaknya tengok aku sedih tak de HP hehe....klik SINI dan SINI untuk drama itu hahahaha

macam mana dengan kad ocbc?

mula2 je aku disiplin....lepas tu aku lupa diri muahaha....apa yang aku rasa nak beli, aku swipe je....lantak kan situ....lagi2 tgh bulan g sogo, elok je beli kasut...rm59...nmpak kecik kan..tapi kalo dicampur hutang sedia ada, x ke makin tinggi?

so aku makin lama makin menyampah dengan kad kredit ni....aku bayar tiap2 bulan rm200...balance tetap ada je......

sampai la  16 ramadhan aritu, aku tekad nak kuar duit saving, kasi settle kad kredit aku tu....bayangkan ada duit je aku bayar...ada duit je bayar...sampai nk wat persiapan raya pon xde duit dah...gaji bulan lepas habis ke kad kredit je....

aku g bank kuarkan duit saving.....melayang 2k bayar kredit kad wawawawa

dan skang....sekali lagi aku berjaya tutup kad kredit aku ni....akhirnyaaaa.......

selamat tinggal.....

aku tobat nak pakai kad kredit dah...seyes tobat...ni la satu kesilapan besar dalam hidup yang aku buat...PAKAI KREDIT KAD.....sama kes gak dengan pakai bil untuk HP....aku jenis x pandai kontrol....bil sampai je mesti rm100- rm150....asyik kene rm150 je terus aku terminate....so skang ni HP aku pakai prepaid...sebulan top up rm50....rm30 untuk mobile internet + rm20 untuk call...ala nak call sape pun...call #fruitheart memang FREE 24Hours hehehe

ni la kisah kad kredit aku.....kalau tau aku x nak terjebak dari awal lagi...kerana beg roda + rebet, aku tanggung hutang hampir 2thn....scary...scary......

ada dua hutang yang still aku tanggung -- personal loan & ptptn....ni pon kene pikir strategy nak settle hutang secepat mungkin :D

nanti kita ceta lagi ye..... :)

13 comments:

  1. hahah nasib baik sedar awal.. ok lagi tu.. dah lepas ni jgn berhutang dgn cc lagi

    ReplyDelete
  2. Alamak kalau ckp pada CC ni..JM ada satu keping..tapi waktu sign up tu bukan sbb tergoda dgn tawaran nk beli beg roada tau apa..tapi sbb nk booking HOTEL tuk travel mudah...pastu bila dh ada bukan tujuan tu je..pantang nampak mesin jahit beli guna CC..pastu baru ni nampak Threadmill pun beli jugak guna CC...huhuh..mmg x sedar diri..skrang ni baru padan muka bulan2 byr CC lah..dh nk sgt kan hutang heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow threadmill.....syok2...hehe

      kt x leh la JM...sakit hati sbb kene bayar...tu je cetanya....geram je 200 bayar hnya kat kad kredit....

      pasni kene pinjam cc member la kalo nak booking hotel...kawan2 kt smua xde kad kredit...kalo ada pon limit x lepas hehehehe

      Delete
  3. citer psl kad kredit ni...aku pun stress...dah abes bayar, dia tambah lagi hutang....haish laaa....sebab tu kami gelar kad ni kad 'puaka'...hahaha ok la nak berazam clear kan hutang dan patah kan kad...huhuhu~

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol3....kad puaka leh gak :)

      jom berazam jgn guna kad kredit lagi!

      Delete
  4. akak kau ni lagi la hutang ribu ribu lemon dik oiii.
    taktau la rasa dah bayar banyak tapi awat macam tak susut2.
    tiap2 tahun berazam nak setel bila dapat bonus tapi tak setel2 gak.
    tskkk..

    ReplyDelete
    Replies
    1. aduhh ye ke...

      jom kak tanam azam nyahkan kredit kad tu....hehe...

      katakan tidak pada kredit kad!!!

      Delete
  5. hahaha..emy..aku ingat aku je yg mempunyai tabiat guna CC tanpa berfikir...rupa2 nya kita serupa...aku pun dah buang sume CC aku tu tahun lps..skrg idup aku bahagia..hahaha

    ReplyDelete
  6. kite xde kad kredit, tp pernah terpikir nk bt kredit card tu in case lau ade emergency...ape pndapt akak...hehehe..mmg betul2 puaka ke kad tu..so akak guna selama 2 thun ek..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau tak de kredit kad, ada baik nya tak payah apply...

      mmg betol utk emergency...skang ni xde plak emergnecy kan...tp nanti dah ada cc, otomatik ada emergency spt shopping tgh bulan hehe

      ada baiknya tak payah...tapi awk kene standby duit kat ATM at least rm500....kot la ada emergency leh draw je kan...lebih pon tak de masalah lagi bagus... :)

      kalau tanya akak, say NO to credit card hehehe

      Delete
  7. hi sis. kalau terminate kad kredit citibank, ada kena bayar apa2 extra tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi Zana

      akak settlekan outstanding then call citibank utk cancellation. tak pape bayaran :)

      Delete