testing

Wednesday, July 16, 2014

# 18 Ramadhan : Juadah berbuka puasa

salam pagi isnin.... :)

bila nak letak tajuk entry ni, tengok2 dah 18 ramadhan...tu pun aku check kalendar...pesal cepat sangat ni????

tengok dalam HP banyak betol pic makanan...sepanjang bulan puasa bertambah rajin la aku snap pic kan....tapi kali ni ibu tak masak beria sangat...boleh dikira dengan jari bape kali je masak yang betol2 masak.....

so kat bawah ni antara menu yang sempat masak sepanjang ramadhooonnnnn.....hehehe

1. SOTO


aku la teringin nak makan soto...nak complete set punya..tak mau buat ala2...so semalam gigih la aku buat dari kul 12 dah start masuk dapur....

sup - buat stock ayam. rebus ayam + air + sup bunjut soto + bawang hiris+bunga lawang...biar dia mereneh..dah agak2 mendidih, kuarkan ayam...ayam lumur dengan kunit n garam....bahan tumis- bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, buah keras (blend)..dah tumis dan naik bau dan ada mcm garing2 sikit terus masukkan dalam sup tadi..biarkan mereneh dengan api kecik...masukkan garam....siap!

begedil - potong 6 biji kentang dan hiris...pastu goreng....dah siap goreng lumatkan bersama 2 keping daging burger....campur sekali bawang yg dicincang + daun sup hiris + daun bawang hiris....masukkan garam...gaul sebati....bentukkan bulat2 dan kecik2 tu....utk goreng, pecah telur 2 biji dan celup begedil kemudian goreng


nasi impit - rebus yg segera punya...

bahan tambahan - suun digoreng + kacang digoreng + bawang goreng + taugeh... + ayam goreng disiat + sambal kicap

dan hasilnyaaa......................

memang aku makan banyakkk....sedapppppp!!!! hehehe
desert - puding caramel...adik aku buat :)

2. NASI LEMAK



saje bungkus dengan daun pisang....
nak wangi dan naik selera masa makan hehehe

ni pon aku gak teringin...so aku cakap la dengan ibu meh aku try buat....tapi hasil bantuan ibu gak :)

nasi - basuh beras dan last sekali sukat santan kotak + sikit garam + daun pandan.....masak guna periuk elektrik

sambal - masakkan cili boh bersama bawang putih dan bawang merah....biar sambal betol2 masak....masukkan garam....biar sambal mereneh....masukkan sikit gula merah yang telah dicairkan....masukkan gula merah bila sambal dah masak.....last sekali masukkan ikan bilis....siap!

bahan tambahan - telur direbus + timun di hiris + kacang digoreng + telur mata kerbau + ikan bilis digoreng.....

dan hasilnyaa.........


sedapppp!!!!
ekekekekeke

3. Ikan cencaru masak kicap + sayur campur

Kebetulan adik aku singgah nak buka puasa....pastu tengok dalam peti ada ikan cencaru je....jom la kita masak...

kali ni memang 100% air tangan aku...tak de campur tangan orang sekeliling hehehe

ikan cencaru masak kicap - goreng ikan cencaru....tumis bawng putih, bawang merah n halia...masukkan 2 sudu cili boh...tumis sampai naik bau....masukkan kicap....masukkan 1 sudu cuka....masukkan ikan, bawang besar dan cili merah.....

sayur campur - tumis bawang merah, bawang putih dan ikan bilis (tumbuk)....masukkan air....masukkan sos tiram 2 sudu....masukkan carrot n kacang ...kacau dan last sekali masukkan sayur2 lain...sikit garam...

dan......



ni je menu yang serius ktrang masak kat rumah....serius ok....yang x serius camne plak? hehe....

kuih muih - ondeh-ondeh, karipap, roti jala, puding caramel ada gak buat tapi aku tak ambik port sebab malas....so adik2 aku je yang tolong ibu buat :)

lain2 ktrang makan apa ada je....kadang2 makan kuih muih kat bazar.....tapau nasi ayam ke....nasi kerabu ke....ikut la....kali ni memang jimat duit lauk :)

So itu saje resipi dari dapur cik emy....... (^_^)

4 comments:

  1. wah rajinnyeee memasak!kitorg masak kat bazar je la..hehehe kalo rajin, weekend je laaa memasak...hehe soto tu looks nyummeh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama....weekday mmg hentam je menu nya...nak masak time cuti...

      soto sedappppp

      Delete
  2. ya ampun menyelerakan...Emy pandai MASAK!!!!..untunglah siapa dapat Emy nanti makan terjaga heee

    Selamat berpuasa Emy...cepat kat less than 2 week dh nak raya..Baju raya dh ader ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. mana de pndai JM...byk lagi kene blajar ni :)

      selamat berpuasa JM.....baju raya mak tak jahit lagi....hehehe

      Delete