Medan 2011 : Parapat - Berastagi - Kota Medan

hari kedua di Medan...

seawal 6pg ktrang dah sedar.selak langsir tengok tasik danau toba je depan bilik....mmg cantik tasik nye.membiru je depan mata... :D





lebih kurang pukul 8.30 ktrang meninggalkan hotel tu.breakfast & posing sekitar hotel..















harga utk satu malam rm80...ktrang ambik 2bilik...breakfast ok.bilik pon ok... :D

pastu ktrang gerak ke jeti untk ke seberang.perkampungan orang batak --> Tomok





menaiki bot untuk ke seberang memakan masa 45 minit.memang slow and steady je diorang bawa bot tu hehe..tambang untuk seorang x sampai rm2...





sampai je sana, ktrang jalan2 sekitar situ.dan bergambar di rumah adat kaum batak.tapi kami terlepas tengok replika-replika dan pertunjukkan orang batak ni....huhuuhu...rugi :(











ktrang berada kat pulau tu tak lama.pastu naik bot untuk ke seberang balik :)



sempat shopping souvenier kat situ dan gerak meninggalkan Parapat...kali ni ktrang ke Berastagi plak...





dari Parapat ke Berastagi makan masa 3jam.singgah bergambar @ Air terjun Si Piso Piso :D kat sini la pengakhiran tasik danau toba tu...memang sebesar-besar tasik la















kemudian singgah di Berastagi.dari review kat blog yang aku baca tempat ni best.leh naik kuda dan makan jagung bakar.ada yang kata sejuk macam Cameron....dari bacaan memang la best kan....

sekali ktrang pergi rasa macam hampeh.taik kuda bersepah-sepah.busukkkkk...pastu kuda merata2....sejuk?ada la sikit...singgah makan jagung bakar.nak makan pon x lalu.tiap kali hirup udara, naik kot bau taik kuda tu...uweekkkk.......








kalo tahu la berastagi ni mcm ni, serik oii nak singgahhhhhh hehe...tapi sempat la ktrang menyopping baju sejuk....aku suka baju sejuk diorang jual... :)





lepas puas jalan2 area situ, ktrang sambung perjalanan ke Kota Medan....sambung lagi 2 jam...

lebih kurang kul 9.30 kami sampai.terus cari makan.konon nak try makanan sunda plak.semua order sama Nasi Timbel.tapi sambal dia pedas nak mati.sangat pedas wawawawa.....







nampak x shawl merah tu?tu la yang aku beli kat berastagi..dia mcm shawl biasa.tapi yang ni ada tempat masuk tangan.so dia x kan jatuh la kat bahu tu kalo kite dh masuk kan tangan....mmg sempoi...harga pon tak mahal rm15 je.miza borong banyak.tapi sampai malaysia aku beli lg 1, as beli lagi 2...sudahnya miza tukang bawa balik malaysia je hahaha

pas makan perut kenyang terus check in @ Hotel Lubuk Raya.okla hotel ni.rm80 gak satu malam.tapi hotel kat parapat lagi terbaekkkk :)

lepak bilik, mandi2 n tidoo..zzzzzz

Comments

  1. aku rasa time ko pegi unlucky sikit kot...tu yg tak sama dgn review blog lain..kebetulan lak kuda tu nak berak berjemaah kot time tu...adeh la...kesian ko...

    apapun, aku suka tgk view danau toba tu...

    ReplyDelete
  2. wahid,
    tu la kan...bukn rezeki aku...tp kalo aku pikir2 pon mmg x lalu la...taik kuda bykkkkk sgt hehehe

    ReplyDelete

  3. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Saya mohon maaf pada Tuan/Puan untuk boleh iklan sedikit disini, semoga kebaikan hati Tuan/Puan untuk memberi izin iklan ini, menjadi amal ibadah disisi Allah SWT hendaknya amiin….

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445 ( WhatsApp )
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.



    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz