Merentas Pulau Jawa 2014 : Final : Jakarta - KL

akhirnya.....berjaya aku habiskan entry Pulau Jawa ni :)

hari terakhir di bumi Indonesia..... 14 Mei 2014

pagi ni masing2 bangun solat mandi dan terus breakfast....sama macam kat bandung, hostel ni provide breakfast sendiri bikin.....roti,jem n air teh o/kopi.....

settle breakfast, mintak adik receptionist call kan taxi...kejap je tunggu taxi sampai....terus zass ke Thamrin City.....last shopping! hehehe

taxi dari hostel ke thamrin city rp30k + rp10k sbb kita call...ok x kisah... :)


kat Jakarta tempat shopping yang glemer -- Mangga Dua, Tanah Abang, Thamrin City....tanah abang lebih murah tapi thamrin city ni lebih selesa....


sebabkan masing2 duit dah tak bape ada, ktrang beli tudung...blouse....kain2 pasang tak masuk dalam buku....aku beli brooch...kain pelikat....tu je.... :)

bagi aku Thamrin City ni selesa.....shopping + ada aircond so rege diorang tidak la murah sangat2...tapi berbaloi la aku rasa.....

contoh blouse rupa gini....ktrang dapat rm28....kalo kat sini rm40-rm50 ada kot....penuh dengan manik2...ke lagi murah?? muahahahaha

 tudung bawal sulam tampal.... rm20

tudung halfmoon....rm10

ni pon kira beli sbb nak habiskan duit je.....malas plak nak tukar lagi....berkenan betol dengan selendang halfmoon ni...padahal aku x pakai selendang ni.....hehehe


settle shopping, ktrang tanya mana foodcourt. plan nak makan nasi padang....pehal g indon x makan nasi padang kan....diorang suruh keluar dari thamrin city, depan tu je ada....nasib baik dekat...merasa la ktrang layan nasi padang :)


  dari sebanyak2 lauk, ktrang pilih.....

 semua pon sedapppp......

thanks miza open table....ntah tetibe je nak belanja.... hehehhe

settle makan, miza nak memborong lagi....aduhhh...mabuk shopping agaknya....tukar duit kat money changer, then g borong blouse tadi....nak bagi sanak saudara katanya hehehe

settle smua, terus ktrang naik taxi balik ke hostel....driver taxi tu x hafal jalan....so aku kata xpe pak...kt sama2 cari jalan....hhehee

taxi dari thamrin city ke hostel rp30k....kami duduk area harmoni, jakarta.....

sampai je hostel, tumpang bilik nak solat....senang nanti...tak de la nak kene cari surau kan....settle g toilet n solat, pukul 2pm ktrang gerak ke airport....

mintak adik tu carikan 1 taxi besar ala2 avanza....tapi tak de plak...so deme hantar 2 taxi....oh ye nak selamat n rekemen oleh mereka2 yang dah sampai jakarta, sila la gunakan taxi blue bird.. sebab diorang ikut meter....tak de tipu2 pun melainkan ko sendiri nak kasi extra :)

ktrang gerak ke airport....2 taxi....aku n pui kene rp110k dan miza n as rp120k....tol masing2 kene bayar ye...rp13k ke airport :)

sampai airport posing dulu ekekekeke


check in luggage....total semua 100kg.... 1st time aku berjaya jalan lenggang kangkung naik flight...kalo tak selama ni mesti berangkut beg....tapi miza sbb dia paling banyak shopping so dia kene la bawa sikit naik flight.... :)

 
kalau korang perasan roda pergi pasar ni, yap ktrang memang bawa dari malaysia....so senang nak tarik beg berat2...sangkut kan je pastu tarik....badan x sakit....roda ni kami beli masa pergi china last year.... :) sbb tu beg ktrang beranak dengan hebat....ada roda senang....ikat je ketat2 dan tarik :p
 
tiba @ KLIA2 10.00pm

maka....berakhir la trip kami merentas pulau jawa.....idea trip ni aku la teringin nak rasa mengembara....komen masing2, enjoy sangat...badan x la seletih trip china-hong kong 2013....yang tu rasa penat betoll !!

tapi....pui as usual balik trip memang akan sakit...so pui lepas ni kamu dah kene pikir trip ala2 pakai agency la...backpackers tak sesuai dah dengan kamu hehehe

Insyaallah ada rezeki dan kelapangan memang nak repeat lagi....dapat jakarta pun tak pe la....kalo dah sampai jakarta, lajak kejap ke bandung hehehe....

p/s
1: baju putih dan tudung hijau sama je 2hari terakhir....semalam baju bali....kat jakarta baju jogja :p
2:segala info & budget akan di kongsi next entry ye..... (^_^)

Comments

  1. Fulamak..akhrinya habis sudah entry Merentas Pulau Jawa...6 hari je kan..kiranya setiap lokasi chec in smlm pastu check out..cam touch n go lah ek..tapi tk per yg pasti semua enjoy kan..Alhamdulillaj...Kalau sebut Jakarta - Bandung je semua orang akan ingat shopping heaven kan..tapi HAZAB duit je lah hikss

    ReplyDelete
  2. yeayyy habisss......hehehe

    yap...touch n go betol ni...kene menabung ni nak g shopping lagi hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz