testing

Thursday, May 15, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : Alhamdulillah Done!

salam...... :D

Alhamdulillah....trip  2014 berjaya gak kami redah...dengan perbelanjaan yang sangat ketat.....makan bercatu.....last2 tamat :D

Transjava ni dah biasa blogger buat. dan aku pon saje la nak test2 round Indonesia...trip ala2 touch-n-go ni....letih sebenarnya sebab tak puas round kat satu tempat dah kene move ke tempat lain...tapi boleh la survey2 dulu...kot pasni nak repeat, dah tau ke mana :)

so trip kami --> KL - Surabaya - Jogjakarta - Bandung - Jakarta - KL = CAPEK! ekekeke

ktrang cover dalam masa 7 hari....semalam baru touch down kat KLIA2...bapakk jauhhhh kene berjalan kaki....dari turun flight + singgah toilet + lepasi imegresen + ambik luggage = 50minit....gile jauh ok....so kalau nak travel nanti pastikan masa cukup dari sampai - check in beg - berjalan ke gate...kene ready 2jam!

overall trip ni kira 98% seperti yang aku nak....semua nya smooth je....tak de la sesat ke...tapi hidden cost mesti ada...time tu dah pening mana nak cekau duit ekekekeke

cost 7hari = rm739.20/pax...all-include kecuali duit shopping....so bagi aku mahal tu...sebab aku target rm600 je.....tapi tu la...duit kami banyak habis dekat supir...no choice indonesia ni lokasi jauh2....gigih ke nak cari public transport kan....

kali ni ktrang semua sihat alhamdulillah...xde sakit2 macam pergi China-HK 2013 last year....sbb byk berehat....g mana2 duduk dalam kete, supir bawakan....sakit nye pon bawa beg je....sbb kene packing-masuk teksi-gerak ke destinasi lain... :)

aku kasi gambar2 dulu eh....rasa tak sabar nak up story....tapi Hong Kong nye ceta tak habis lagi kah kah kah..... Insyaallah....Hong Kong akan settle secepat mungkin :p

nah cuci mata.........

berlatar belakangkan mt. bromo-batok, surabaya

macam kat dunia lain!

naik kuda di kawah bromo

pasir berbisik...

love it!

air terjun mandakaripura, surabaya

candi borobudur di jogjakarta

bersama2 geng!

happy!


Tangkuban perahu @ bandung

nasi padang @ jakarta

beg beranak sebelum pulang :)

trip ni akan di update secepat mungkin (^_^)

p/s: kalau ada sesiapa nak FM Bandung, sudi2 la email....ada la beli lebih sikit....jangan malu ye...email je emytakeshi22@gmail.com :)

8 comments:

  1. Waduh..waduh...Ibu emy...jauh kau jalan kali ni ya...Surabaya- Jogja - Bandung - Jakarta...cuma habis RM700++ aja...kalau JM buat trip mcm tu mahu RM1500 cam tu..hai!...mmg tak pandai nk budget lah...murah tu kalau x sampai seribu..ajar sikit hikss

    Tak bestnya eport baru ni...jalan dari flight, collect luggage almost 1 hour?..hayookk..mmg tension lah..mahu 2-3 sblm depart dh kena terpacak kt depan kaunter tu

    Yang pasti view di Bromo mmg ohsem..aduss..nak cari siapa lah nk join JM ke sana coz kalau g sensorang rugi lah nk byr sewa supir tu huhuh

    FM bandung?...nak tapi malu heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami stay hostel je....sorang baru rm30/1malam.....hehee

      mmg x best....jauh sgt....tp jalan dalam bangunan + ada aircond....tu je....so kene budget time bebetol...tak pasal2 kene berlari kejar flite

      bromo supir dia mahal sikit dari yg lain...sbb dia jauh...at least ada 3org pon dah cun...utk bayar supir...kalo sorang2 bayar rp400k=rm112...masak2....hehehe

      Delete
  2. wah sakan tu perjalanan....jauh merentas tanah jawa...hehehe memang best kalo di indon, leh hire supir je...hehe kalo lg ramai lg bagus, leh share kos supir ni...hehehe wah murah sgt tuh rm700 jer utk 7 hari...bagus..bagus...sila hapdet segera ye citer transjava nih...hehee saya takleh nak buat tajuk post transjava sbb tiap kali pi semua masa lain2...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akan di hupdate secepat mungkin hehehe

      murah eh 700....ktrng rasa mahal plak :)

      Delete
  3. Pergghh, ni betul2 transjava. I even spent 4 days in Surabaya. Pun tak sempat nak cover habis. Banyak sangat tempat nak gi. Btw, beg beranak2 tue mmg terbaik lar. Hahaha. Mesti banyak shopping ni kan? Kalau tak borong kain, borong kerepek tempe la ni kan? Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zara,

      lg ok spent 4days dari kami touch n go ni...letih satu hal...lg satu x explore habis2...so kene repeat la jawabnya :)

      dua2....borong kain...dan juga makanan ringan hehehe

      Delete
  4. Replies
    1. malu nak ajak....sbb syieda dah pergi jogja :)

      Delete