Merentas Pulau Jawa 2014 : Part II : Surabaya - Air Terjun Mandakaripura

klik [ Part I : Surabaya - Mt Bromo ]

dari Mt Bromo, kami sambung perjalanan pulang ke Surabaya. otw ke Surabaya, singgah di Air Terjun Mandakaripura.....sepanjang jalan ktrng tidur....letih sangat...

kecantikan air terjun ni pon aku tengok pada gambar....dan sekali lagi aku betol2 tak tahu yang ktrang kene berjalan kaki kedalam hutan untuk sampai di tempat air terjun yang cantik tu!

sungguhhh.....aku terlepas pandang wawawawa

sampai tempat parking, ktrang dinasihatkan beli selipar jepun dengan harga rp 10k....apa benda la semua kene beli....ni la hidden cost yang paling ktrang benci hahahah.... tadi je dah tabur duit kat baju sejuk + kuda....skang selipar plak.... ;p

bayaran masuk rp 5k/seorang....

ktrang kene bayar guide untuk masuk ke dalam rp 100k untuk 4 orang....aduhh.....hidden cost ni....sebab aku macam 50-50 nak singgah air terjun ni. tapi pikir balik bukan senang nak datang kan.....so redah je la....

nak sampai ke air terjun yang cantik tu kene rentas 6 anak sungai dan berjalan kaki ikut track....total kene jalan ke dalam 1.3km....jauhh tuu.....

guide ni memang sangat bagusss.....bebetol dia jaga kami...tolong ktrang rentas anak sungai.....dia sebenarnya sungai 1 je...tapi kene rentas kiri ke kanan, kanan ke kiri macam zig zag tu yang rasa rentas 6 anak sungai....


kali ni aku bebetol tak larat....letih panjat Bromo tak hilang lagi, sambung plak dengan air terjun ni plak....memang aku jalan paling last....berhenti banyak kali hohoho......track dia tu plak kejap naik bukit sikit...pastu turun sikit....furhhhh rasa mencabar ok.....

50 meter nak sampai, diorang jual baju hujan plak.... aduhhh rugi tak bawa....ada je dalam beg travel aku....dah kene sedekah rp 10k utk 1 baju....dah pakai baju hujan, ktrang teruskan jalan.time ni air terjun dah nampak......cantikkkk!


last track laluan agak mencabar....mmg kene berhati2....pijak batu2 tepi tu....guide tu plak ambik 1 by 1....terima kasih ye pak.....ehehe

nah......depan mata....cantikkkkkkkkkkkk........










 
bersama guide....

kalau nak ke sini, better korang pakai baju yang sesuai -- tshirt n seluar track + selipar jepun...sbb nya memang lencun habis...kalau baju sesuai, tak payah nak beli baju hujan kan....macam ktrng 60% kebasahan muahahhhaha

lepas puas bergambar, kami patah balik ke kereta.... sekejapan je dah sampai.....dah jalan menurun laju la kan :p

kami gerak meninggalkn air terjun mandakaripura dengan wajah keletihan....breakfast tidak, lunch pon tak....hanya 2 ketul jagung yang di kongsi 4 orang.....teguk air masak je dari tadi hohoho.....

request dengan Pak Zam nak makan menu tradisi sini.... dia rekemen Nasi Rawon....ok jom try.....


sayangnye, menu dia tak kene selera kami......ibarat makan nasi + daging masak black peper cair.....satay pon failed...tak de kuah rupanya satay diorang.....

nasi rawon

satay - begedil + daging + tempe

 
soto ayam

soda gembira = manis gile

kami sambung perjalanan ke Surabaya......sampai di pekan Sidoarjo pak zam bawa kami ke pusat tas tangan kulit....ktrang cuci mata je...tak de selera nak beli....bukan taste kami hehehe

dan akhirnya pak zam hantar kami ke Wisma Tamu - hostel yang bakal kami menginap untuk malam ni.... plan asal malam nya nak melepak dengan Mr Wong. tapi kami terlalu penat, maka cancel aje la nak ber hangout di kota surabaya....



 

masuk bilik, alhamdulillah selesa.....hostel untuk 6 orang/bilik tapi dikhaskan untuk ktrang ber 4....kos 1 malam rp 280k = rm78.40/bilik.... attached bilik air....disediakan 2 bilik air....memang selesa :)

6katil utk 6 orang

 
dan aku lah orang pertama mandi....cuba pikir balik bila last aku mandi ekekeke

sampai as kata aku dengan kuda dah sama je bau hahaha....sengal!

oh ye...sepnjang trip ni aku rasa bau ala2 kuda pun ktrang dah leh bau....sejak naik kuda kat kawah bromo tu, rasa macam bau dia ada dimana2....scary gile...tiap kali terbau kuda, mesti tak lama tu kuda muncul....nyampah sangat. yang pelik nye kuda tak nampak lagi, bau dah sampai kat ktrang .....hohohoho

settle mandi - solat....dan masak maggie kari + air choc + sambal ikan bilis ibu  utk malam pertama kami.....kat sini air masak kene beli ye....1 termos rp 1k...so aku beli 2 termos.... = rp2k = 60sen :)

dan akhirnya kami ketiduran.....letih yang amat....

berakhir kisah kami di Surabaya.........

p/s: details contact number + cost akan dishare kemudian :)

Comments

  1. hehehe ktorg dah tau info jalan jauh, rentas anak sg tu awal2 laaaa jd malas nak pi tu...elok gak korg tak tau, dpt tgk pemndangan indah tu...hehehe byk sgt hidden cost eh tu lari sikit bajet...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi elok la tak pergi...sbb letih bersambung2 la dj....kalo g esok nye ke xpe gak
      hehehe

      itu la...hidden cost yg masing2 leh naik angin jeeeeeee

      Delete
  2. Kalau mcm tu tine JM nk pegi nanti dah prepare awal2...selpar jeppanng, baju hujan, tracsuit so tak perlu lagi nk byr hidden cost tu tapi park kena bayar tour guide tu tak leh nk elak kan...kalau g reramai leh share..kalau sensorang tak berani pulak nk ke air terjun tu..bersama guide je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau boleh JM g la 3-4 org. rugi g sorang atau berdua...sbb nak membayar pak supir tu macam mahal...

      tolong...tolong bawa siap2...jimat la sikit...walaupun bape hengget je tapiiii tetap hidden cost hehehe

      Delete
  3. dasyat ko punya percutian kali ni....naik gunung..turun gunung...redah ank sungai...perghhhhhh kalo aku mau kena serangan asma dah....

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu la yus....belum pernah percutian sebegini rupa ok....pasrah!

      Delete
    2. kikikiki...kalo slalu trip ko cam gini mmg kurus ko emy....kikikikiki....

      Delete
    3. wow....kurus tu yg penting hehehe

      Delete
  4. Oh cantiknya air terjun ni ! Dulu ioll cancel sebab penat dan nak berlama2 di Bromo.

    Soda gembira tu sangat wajib kalau ke Indonesia (bagi aku la) hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai Jea,

      elok la cancel...kepenatan dia lain macam huhuhu

      yap...tapi manis giler kan

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz