Merentasi Pulau Jawa 2014 : Budget & Info

Salam....

seminggu tak de entry....hehehe

plan asal nak up entry ni terus...pastu x sedar kebzyan...tu la delay plak....ermmm.....

so....aku sambung eh...penutup la kiranya ni :p

Kat sini aku sharekan budget & info untuk 4 kota yang sempat aku jelajah:


   kutipan setiap orang = rp2juta 700ribu
rm756/pax
total = rp10juta 800ribu = RM3024

Tukaran wang = 1juta rupiah = RM 280 


degree of currency + waktu solat
wajib bawa....

Tiket Flight
Air Asia Free Seat
a) KL - Surabaya
b) Jakarta - KL
RM165/pax
Penginapan
a) Surabaya - Wisma Tamu
b) Jogjakarta - Edu Hostel
c) Bandung - Hunny Hostel Bandung
d) Jakarta - Hunny Hostel Jakarta

Tiket train
Option nak beli tiket train
1) Beli online --> http://www.kereta-api.co.id/
2) Beli di kedai Indomaret. dapat resit buat pertukaran tiket di stesyen keretapi
3) mintak tolong pak supir :)

sepanjang trip kami di Surabaya, aku serahkan semuanya kat Mr Wong. aku bagitau nak g Mt Bromo - Air terjun Mandakaripura - stay 1 malam kat Surabaya - nak ke jogja naik train... semua urusan Mr Wong settlekan.. dia kasi aku invoice...bayar je.... :)

atas kepercayaan, tak perlu bank in duit ye...last day before balik baru bayar :D

a) Surabaya
Agent : Mr Wong Kong
Hp number : +6285850713331 (sms, whatssap)
Email : cuti2surabaya@gmail.com

1) Sewa Kete Avanza rp400k - dari airport ke bromo ke hostel
2) Upah supir rp250k
3) Minyak rp200k
4) Bayaran pakej bromo + jeep - rp800k (Pak Eddie)
(penajakan 1, kawah bromo, savanah, batu singa, pasir berbisik)
5) Tips supir Pak Zam rp50k
6) Lain2 kos (parking, entrance air terjun, tol) rp50k
7) Entrance Mt Bromo rp217,500 x 4 = rp870k
8) Hostel - Wisma Tamu = rp280k/bilik/nite
9) Guide Air Terjun rp100k - utk 4org/group
10) Train - Surabaya - Jogjakarta rp135k/pax = rp540k

TOTAL = Rp 3,540,000 = RM 991.20 [rm 247.80/pax]

di jogjakarta plak, ktrang tak pakai supir. cuma adik tony dan hassan tolong drivekan. sewa avanza dan minyak sendiri. kalau ktrang lama di jogja, mungkin ktrang gamble sewa motor....tapi sebab sehari je, kene ada yang drivekan :)

b) Jogjakarta
1) Hostel - EDU Hostel rp460k/nite + breakfast
2) Taxi dari train stesyen ke hostel = rp50k
3) Sewa kereta rp400k/day
4) Minyak rp100k/day
5) Entrance - Candi Borobudur rp230k/pax = rp920k
6) Naik kuda dari Jalan Malioboro - Hostel = rp60k
7) Train Jogjakarta - Bandung = rp285k/pax = rp1,140k

TOTAL = Rp 3,130,000 = RM 876.40 [rm 219.10/pax]

bandung....ambik supir under Hayyueka Bandung. rekemen dari blog orang yang lain, so try guna. memang murah dan servie ok....

c) Bandung
1)  Hostel - Hunny Hostel Bandung rp400k/nite
2) Supir - Hayyueka Bandung rp390k/all include
3) Entrance Tangkuban Perahu + kereta
   = rp75,000 x 4 = rp300k + transport rp15k = rp 315k
4) Train - bandung - jakarta = rp100k/pax = rp400k
5) Taxi dari hostel ke stesyen keretapi = rp50k

TOTAL = Rp 1,555,000 = RM 435.40 [rm 108.85/pax]

tak ambik supir...guna taxi blue bird je. request dari staff hostel. mudah...dan tambang teksi murah dan berbaloi :)

d) Jakarta
1) Hostel - Hunny hostel Jakarta rp480k/nite
2) Taxi dari train ke hostel - rp80k
3) Taxi dari hostel ke Thamrin City - rp40k
4) Taxi dari Thamrin City ke Hostel - rp30k
5) Taxi dari hostel ke airport (2taxi) + tol - rp260k

TOTAL = Rp890,000 = RM 249.20 [rm 62.30/pax]

GRAND TOTAL = RP 9,115,000 = RM 2,552.20.

RM 638.05 + RM 117.95 (makan,jajan,air,dll) = RM 756/pax

KOS= RM 756 + 165 (flight) +
50 (luggage balik) + 20 (order makan dlm flight) + 10 (kl central-lcct) 

TOTAL = RM 1,001/pax

rajin tak aku details perbelanjaan ni hehe....

total sebenar underground rm 739/pax....balance lebih kurang rm17 tu ktrang beli makanan masa kat airport jakarta + dalam flight. misi tak nak bawa duit rupiah balik :)

untuk kos shopping aku tukar 4juta.... rm 1120... then balik aku ada duit rm400...so aku assume la aku shopping +- RM700.... baju sulam + blouse + tshirt + skirt + baju batik + fridge magnet + makanan + brooch + prada lace + tudung + selendang......kira mcm2 aku dapat hehe

trip ni enjoy dan semua happy..... Insyallah kalau ada peluang, aku akan repeat lagi....tapi kali ni fokus 1 tempat je....tak mo dah touch-n-go....target --> jogjakarta / bandung hehehe


susu cair perisa coklat yang ada kat sana.....saja la beli nak buat air kat sini...memang tak kan dapat kat malaysia....mampu beli 1 je wat rasa hehehe

Merentas Pulau Jawa 2014...........tamat.... (^_^)

# sebarang pertanyaan ke idea ke pendapat ke boleh la email ye. akan di story mory lebih details lagi....

Comments

  1. JM suka budget detail seperti ini bukan apa nanti leh budget kalau nk ke sana...JM snediri tak boleh prepare budget detail camni..respect sama Emy..

    Pstt : Emy!..ni busget 7 hari 6 mlm atau 6 hari 5 mlm eh..murah tu flight tiket..lagi ramai lagi murah kan leh bayar kongsi

    Ishh susah bg JM nk dpt travel partner ramai2 yg avalaible huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kali ni plak rajin detailkan...selama ni kt lumsum je hehehe

      budget dari 8hb mei malam sehingga 14mei = 6h5m.... :)

      kami kawan dr belajar lg + ni je yg tinggal tak kawen2 lg JM...

      jom JM kt try travel sama2....hehehe

      Delete
  2. Pergh complete sungguh ni .. amat bagus huhuhuu.. :D
    Kalau lah kita pandai nak buat macam nie kan .. mesti best :D

    http://timetravelafif.blogspot.com/2014/01/brunei-part-1-jalan-jalan-di-kuala.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. kebetulan je ni afif....kalo tak mana de details :)

      Delete
  3. murah tuuuu....jeless....hahahaha tp mmg untung ramai2 ni if utk bayar supirla kan...hehehe mr wong mmg best...dah la banyak ckp tanpa henti...hahahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ada je benda dia nak share kan :)

      murah ke....nape kita rasa mahal....nak murah lagiii hehehe

      Delete
  4. terbaiklah emy...

    untung travel ramai2 sebab blh share kos..nak ambil supir pun no hal tapi kalau travel sorang2, baiklah turun naik public transport.terasa 'sakitnya' poket nak cover semua benda hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol...ada la jimat sikit....sbb share 4org

      tp zilla nye trip lain...kasi conquer indonesia...kene kuat kan nak turun naik public transport....hehe....

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum wr wb.

    Sebelumnya saya mohon maaf jika Tuan/ Puan/ Abang/ Akak kurang berkenan. Salam perkenalan nama saya Jati dari Ganesha Jogja Tour & Travel. Kami adalah perusahaan pelanjongan khususnya dalam pakej pelancongan Jogja. Bilamana tuan/puan, abang/akak hendak melancong kat Jogja sila bole kol / whatsapp saya. Insya Allah saya bagi quotation menarik dengan harga yang berpatutan.

    Kami bole bagi harga yang berpatutan dengan pelayanan maksimal kerana semua kami handle langsung dari Jogja. Jika tuan/puan, abang/akak hendak melawat ke Jogja jangan sungkan whatsapp saya +628985101301 atau kol +62 85104919010. Tanya2 dulu tidak mengapa.. 

    Selain pakej pelancongan Jogja kami juga melayani paket pelancongan luar kota seperti Solo, Dieng, Bali, Lombok, Bromo, Karimunjawa dan lain-lain. Ada juga sewa kereta / van / minibus dengan harga yang berpatutan. Harga bole kami sesuaikan dengan bajet Tuan/ Puan/ Abang/ Akak sekalian.

    Berikut contoh pakej pelancongan dari kami:

    Jogja 4D3N Tour + Goa Pindul, Indrayanti (FULL BOARD / ALL IN)

    1st day (pusat kerajinan gerabah Kasongan, Parangtritis beach, Pusat kerajinan kulit Manding)

    11.15-11.45 airport
    11.45-12.15 goto localresto
    12.15-13.00 lunch
    13.00-13.30 go to hotel c/in
    13.30-14.30 istirahat sejenak di hotel
    14.30-15.15 go to pusat kerajinan gerabah kasongan
    15.15-16.00 kasongan
    16.00-16.30 goto parangtritis
    16.30-17.30 parangtritis
    17.30-18.15 go to pusat kerajinan kulit manding
    18.15-19.00 manding
    19.00-19.30 go to local resto
    19.30-20.00 dinner
    20.00-20.30 drop hotel

    2nd day (Borobudur, Lava tour merapi using jeep, chocolate Tugu / monggo, Masjid mataram kotagede (bole diganti dengan pusat kerajinan batik), Pusat kerajinan perak kotagede)

    08.00-09.30 go to borobudur
    09.30-10.30 borobudur
    10.30-11.30 goto local resto
    11.30-12.00 lunch
    12.00-13.00 go to lava tour merapi
    13.00-14.30 lava tour merapi
    14.30-15.30 menuju chocolate monggo
    15.30-16.00 chocolate monggo
    16.00-16.15 go to masjid mataram kotagede
    16.15-17.00 masjid mataram kotagede
    17.00-17.15 menuju pusat kerajinan perak kotagede
    17.15-18.00 pusat kerajinan perak kotagede
    18.00-18.30 menuju local resto
    18.30-19.00 dinner
    19.00-20.00 drop hotel

    3rd day (Kraton, Tamansari, Goa pindul, Indrayanti beach, Bukit bintang)

    08.30-09.00 go to kraton
    09.00-10.00 kraton
    10.00-10.15 go to tamansari
    10.15-11.30 tamansari
    11.30-12.00 go to local resto
    12.00-12.30 lunch
    12.30-14.00 goto goa pindul
    14.00-15.00 cave tubing goa pindul
    15.00-16.00 goto indrayanti beach
    16.00-17.00 indrayanti beach
    17.00-18.00 goto bukit bintang
    18.00-19.00 bukit bintang
    19.00-19.30 dinner @bukit bintang
    19.30-20.30 drop hotel

    4th day (drop airport, bole mampir tempat oleh2)
    tba c/out hotel
    tba drop airport

    Price start from: RM 482

    All package types include:
    • Private Car AC (Toyota Avanza / Grand Livina for 2-6 pax, isuzu elf 11 seats for 7-11 pax, isuzu elf 16/17 seats for 12-16 pax, medium bus 31-33 seats for 17-33 pax, bigbus 44-54 seats for more than 33 pax)
    • Hotels 3 nights *2/*3/*4 (+breakfast)
    • Driver
    • Driver Meals
    • Parking fees
    • Tour guide
    • Entrance ticket’s stated in itinerary
    • Dinner and lunch based itinerary
    • Documentation (by request)

    Exclude:
    • Airport taxes
    • Personal expences (laundry, pulsa, shopping dll)
    • Additional menu for dinner / lunch (if included)
    • Driver, driver’s assistant, guide tips (optional)

    Note:
    Harga dapat berubah sewaktu-waktu
    Harga tidak berlaku bagi high season

    Banyak lagi pakej yang lain seperti Jogja + Solo, Jogja + Dieng, Jogja + Semarang dan lain2. Sila jangan sungkan kol saya di +6285104919010 / whatsapp saya di +628985101301 (FREE). Atas perhatiannya kami ucapkan banyak2 terimakasih.

    Wassalamualaikum Wr Wb

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz