Hong Kong : The Peak

mari kita sambng entry Hong Kong.....

tau dah basi tapi sayang gambar punya pasal wakakaka

apa la aku ni kan...kalah kan orang travel 2-3 bulan sekali pon berupdate....aku jalan setahun 2 kali pon jenuh nak habiskan ceta...kadang2 kalo bosan2, aku suka baca balik travelog aku ni...senyum2 sorang....eceh!

sbb sayang kisah Hong Kong ni, aku sambung ceta lagi.....

******************

sambungan dari entry di Macau....

"sampai kat Ferry Terminal, aku beli tiket nak balik ke Hong Kong. harga HKD$150. kali ni nak turun kat Macau Terminal. sebab nya nak sambung jalan2 kat Hong Kong. ktrang tak naik lagi The Peak ni"

sampai je Macau Ferry Terminal, ktrang kuar dari situ dan jalan menuju ke mrt terdekat. dari situ ambik mrt Sheng Wan menuju ke Central.. harga tambang $3.60...macam biasa pakai Octopus Card je :)

sampai stesyen Central, ikut exit J untuk ke tempat bas. elok sampai situ, ktrang terus nampak tram...dan terus naik...suka2 hati je naik hehehe....

tanya driver pun tak..ikut kaki je ni hehe....keunikan naik tram ni, nak turun nanti baru la touch card atau bayar kat driver tu....naik je dulu....harga untuk naik tram ni $2.30/way....

bila dah duduk dalam tram tu, baru tau ktrang salah tram kah kah kah....tapi ada local tu tunjuk jalan kat kami.....dia suruh turun next stesyen dan naik ikut mall....ikut signage HK Park....

beria cakap thanks kat mamat tu.....dah la ensem pastu membantu plak ekekeke....ktrang turun dan ikut dia cakap....yap memang ada signange ke HK Park....

aku rasa jalan sesat ni lagi senang dari jalan sebenar sebab nya ktrang tak perlu daki ke atas utk sampai ke The Peak...lalu ikut mall ni pakai escalator sampai ke atas.....

 
 kerana escalator ni, aku kene bahan....

kat hong kong ada satu escalator yang bersambung2 tu...ni pon dari bacaan blog la...aku cakap kalau sempat nak la g rasa naik...datang budak2 ni x faham nape nak kene naik escalator....

elok mall ni escalator dia sikit punya panjang dan bersambung macam mid escalator tu...so semua bahan aku cakap...dah x payah pergi...escalator semua sama.....puiiii hehehe

kuar dari mall tu dah nampak HK Park....kene jalan menyusuri HK Park ni dan turun ke bawah untuk sampai The Peak.....signage ada...so tak perlu risau :)


kat tengah2 taman tu nampak water dispenser ni.....ha apa lagi...topup air botol n minum seround hilangkan lelah :)




elok sampai ke tempat tiket The Peak tu, alangkah terkejut nye kami, seramai2 umat manusiaaaaaaa.......aduhhhh tak sangguppp nak beratur....duduk kejap hilangkan lelah dan discuss....ye la alang2 dah sampai tak kan tak nak naik....so aku suruh as n miza g beratur dulu...sementara aku n pui usha2 tiket....


tepi tempat tiket tu ada Madam Tassauds nye kaunter....so kalau beli tiket combo Madam Tassauds n tram The Peak ni, ktrang tak payah queue panjang2 tu. ada special lane...harga combo $225/pax....pejam mata je la....janji leh naik cepat ;p



settle beli tiket aku suruh pui beratur dan aku g cari diorang....sumpah jauh giler diorang kene beratur....syukur la ada jalan shortcut....ekekeke


walaupun shortcut tetap ramai orang beratur...cuma terus potong queue je la :) ktrang masuk ke tempat tram tu....xlama lepas tu dapat naik tram untuk ke atas.....



sampai atas, miza nak rembat tshirt HRC HK untuk member dia...kebetulan ada sale....buy 4 free 1....laju la miza merembat....sebab kan budak2 ni rajin layan staff HRC tu, staff tu kasi pui 50% utk FM HRC...aku n as sah la nak gak....tapi kenangkan dia leh pakai sekali transaction je, maka tak pe la....pui je la beli...lgpon dia mmg pengumpul FM HRC.....




settle kat HRC, ktrang kuar tengok view sebenar....lawa sangat....bangunan berlampu2 di waktu malam....layan posing sat...





pastu ktrang lepak minum kopi kat Pacific Coffee dan layan roti n sambal ikan bilis...sambil view mengadap bangunan2 di Hong Kong...wallaaaa....cantikkk......muahahahaha



feel syok sangat tapi syg nya sejuk....berangin jeee.....dalam pukul 8 lebih ktrang masuk Madam Tassauds plak.....

kat sini la kegilaan bergambar semua terserlah....sampai rasa nak marah sbb asyik2 ambik gambar ko...asyik2 ko lagi....pastu ko lagi hahahahha.....aku ni kureng sikit artis2 luar....so yang aku kenal sorang dua  je la....deme semuaaaaaaaaaaaaaaa kenal...ceh!

nah layan gambar....aku letak yang ada aku je ekeke.....




















banyak lagi gambar tapi malas nak letak :p

sebelum kuar, ktrang beli FM Madam Taussads...rege seketul $38...

posing lagi dengan signage MT ni hohoho

 

 

dah banyak sangat bergambar, dah macam patung plak aku tgk ko mieza....wakakaka

  

masa nak turun escalator tu, nampak view cun plak....posing lagi!





otw nk ke tram tu, singgah kejap kat Peak Market. atas tu ada tempat jual2...harga ada yang ok,...dan ada la mahal sikit...tapi ok je kalo nak beli ole2....aku pening nak beli pe kat mak sedara....so nampak table runner, ha apa lagi memborong terus 10....beli 10 percuma 1....merasa la semua dapat tabble runner je hehehhehe

masa nak balik pun sama...seramai2 umat manusiaaa beratur nak turun ke bawah....30minit gak kene queue...sampai bawah kebetulan bas baru je sampai....naik bas 15C untuk ke mrt stesyen....dan bas stop kat stesyen Central....tambang bas $4.80...



dari stesyen Central balik ke Mongkok tambang $10.80....kalau di convert ke duit RM, menyampah rasa.....tapi ktrang touch je...malas pikir...eh aku sorang je pikir sbb aku catit bape kene charge ehhehehee

so balik hostel, panaskan air...buat air choc dan maggie goreng....makan share2...pastu mandi-solat dan masa untuk beradu....

seyes penat.....kaki aku sakit melampau2......huhuhuhu

next update.... Hong Kong : Disneyland ...... yeayyyy!!!

Comments

  1. Ha'a..lama betul tak update..JM pun dh hampir terlupa kisah ke HK ni :-)
    Di Madame tussaude tu cam byk patung lilin yg baru lah..time JM pegi ri tu tak ada pulak hero kuku besi tu...Dulu nk bergambarn ngan patutng lilin jackie chan kena bayar..skrg FREE ke

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe....lama kan....tak de story la skang ni cool....skill berblog pon dah tak de...

      semua free...tak de bayaran....dulu kene bayar eh....jackie chan berdiri atas stage

      Delete
  2. Assalamualaikum... bestnyer jalan2....anyway saya blogwalking kt sini jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz