Merentas Pulau Jawa 2014 : Part III : Jogjakarta - Jalan Malioboro

selamat pagi chenta!! hehehe

last weekend aku baru bercuti2 dengan family...lokasi A Famosa Resort, melaka....syiok la gak. selama ni travel dengan kawan2 je...kali ni invite family yg free n nak join.... family pok teh n pak itam tak dapat join...tak pe la...next year ok? :)

So sambung lagi kisah jalan2 aku ni...... (^_^)

***************************

Klik untuk kisah di Surabaya....

Part I
Part II

10.Mei.2014 : Sabtu

Seawal 5 pagi kami dah bangun n siap2 untuk check out. breakfast jam 6 betol2 luar pintu bilik, menu simple -- nasi kosong, kuah ala2 dal, keropok goreng dan tauhu goreng. sambal n kicap ada disediakan. sungguh tak reti nak makan. kuarkan sambal ikan bilis. baru la berasa sikit :)

Mr Wong awal lagi dah sampai. punctual tau hehe....sambil makan, sambil bersembang. tepat jam 7 kami gerak ke stesyen keretapi Surabaya. tunggu mr wong tukarkan tiket kami. oh ye betol2 dibantu kami utk tiket train dari surabaya-jogjakarta & bandung-jakarta...tak ke baik macam tu?

aku wat bayaran untuk pakej mr wong...termasuk duit beli tiket train. hanya Allah je la mampu membalas :) kami tinggalkan mr wong dan ready untuk naik train. masuk dalam nak tergelak pon ada dengan person in charge untuk buat announcement...


dia la yang wat announcement, dia la gak yang menyanyi dan menghiburkan orang sementara tunggu train. multitasking sungguh kan....


train sampai terus kami naik....aku awal2 lagi beli tiket eksekutif....selesa penting sebab perjalanan makan masa 5jam....sembang kejap pastu masing2 membuta.....ngantukkkk



kami tiba di kota Jogjakarta jam 1pm....terus call hostel tanya cara nak ke hostel dan kos taxi....anggaran rp30k - rp40k...elok keluar terus ke tempat taxi....rp60k dia charge...ok mahal....xmo...jalan ke depan lagi....ada pakcik tu tegur....dia kasi rp50k.....aku macam tak nak gak tapi bila toleh belakang tgk kawan2 muka letih tarik beg, setuju je la...berkira sangat kang kawan2 sakit lagi payah hehehe


driver taxi baik....share apa kami patut try makan kat sini....nk beli apa semua....sampai hostel tak boleh check in lagi....leh masuk bilik jam 3....so ktrng simpan beg then kuar balik area hostel.....

ktrang jalan ke depan nak cari indomaret...ala2 7eleven...beli air, maggie,roti n biskut, ktrang sambung jalan nak cari tempat makan....kali ni nak try nasi gudeg....tanya orang deme tunjuk la ke kedai makan tu....kedai tu tepi jalan je :)



sampai kedai tu, terus order nasi gudeg sorang 1....up dengan air tapai muntilan....furhhh sedap + rekemen!

 ayam + telur + tempe + rendang apa ntah + tahu = sedap

 air tapai hanya di indonesia!

perut dah kenyang, ktrang tanya orang kedai tu jauh ke nak pergi Jalan Malioboro...dia kata 'lumayan...kurang sejam' -- jauh dan lebih kurang sejam ....

pelik benar dah ktrang ni...hostel cakap x jauh.dalam 15minit je...so ktrang jalan la berpndukan map....ermm 10minit jalan kaki dah sampai jalan malioboro :p



 

kalau kat jogja ni, jalan malioboro ni femes.....sepanjang2 jalan orang menjual....semua ada tapi ktrang tak daya nak berjalan dari hujung ke hujung...so ktrang masuk je kedai terdekat.....

sebab kan aku nampak kedai ni ada aircond so jom la shopping sini je...kat ne? Mirota Batik....

aku rasa kalau korang nak mudah, shopping sini je. semua ada...semua pon berunsur batik....Mirota Batik ni memang cukup glemer kat malioboro ni.....kedai dua tingkat + macam2 ada...dari kain batik pasang, baju, tshirt, skirt, seluar, blouse, beg dll....macam2 la ada dalam kedai ni......cuma kalau nak cari FM kene naik tingkat atas ye....hehe

so 1st day lagi ktrang dah habiskan masa dengan shopping :p




yang aku berkenan semua yang mahal...harga bawah rp100k macam x cun je hehe...tapi bila pui n miza dapat murah, jeles plak.cmne tu



lama gak ktrang stay kat sini...last2 jom la balik....dan seperti biasa miza la ratu shoppingggggg


ktrang jalan2 cuci mata kat luar tu....dan tersangkut dengan akak ni beli brooch....comey2 je brooch nye....


ktrang sempat beli tshirt sorang selai....saje buat kenangan :p

gerak balik ke hostel...kali ni ktrang naik kereta kuda. plan macam nak naik becak...tapi 1 becak dia charge rp30k ke hostel...kalo aku je dah kene 1 becak....miza 1....pui leh la kot share dengan as....so 3 becak dah rp90k....kereta kuda lak rp100k....sekali ktrang rayu, mintak rp60k, pakcik tu terus setuju.....rp60k= rm16.80 :)



sampai hostel tunggu kejap untuk check in....

masing2 capekk!
 
elok dah dapat bilik, aku tny ada air panas tak. dia kta xde....dia sediakan ruang kat atas receptionist tu je air sejuk dan air panas....ok la...moh kt makan dulu

as usual......maggie yo! ekekeke

mie sedap soto ayam + aloe vera minute maid

kat sana minute maid diorang mcm2 tau...aloe vera ni sedap rasa masam2....pastu ada yogurt...mcm2 kami try....soto ayam ni pon not bad....likeee.....maggie goreng pon sedap :)

settle makan, aku n pui naik bilik dulu....as n miza layan wifi....oh ye wifi hanya available kat lobby je....

masuk je bilikkkkk........


tangga nak naik ke katil....sweet!





cun giler!!!!! paling berkenan katil tu ok....double decker tapi atas tu saiz sama macam katil bawah. aku rasa deme tempah ni....tak pernah jumpa lagi katil macam ni...terus berangan nak tempah katil yg sama ekekeke

ktrang stay kat Edu Hostel....rate 1bilik utk 4orang = rp460k = rm128.80 = rm32.20/pax

dan malam kedua kami, ktrang lepak mencuba baju/skirt dibeli....as punya tshirt kecik sikit so plan esok malam nak g tukar dulu.....

settle bersihkan diri n solat, ktrang mentidurkan diri.....

selamat malam jogjakarta!

 hasil rembatan di mirota batik....rekemen :)

 ..................bersambung............

Comments

  1. Emy!..JM ada soalan lah...sbb masih blur2 sebenarnya nih..katakan JM nk wat trip Surabaya - Yogja - Bandung - Jakarta, kiranya beli tiket KL - Surabaya dan Jakarta - KL, then between surabaya ke yogja, yogja ke Bandung dan bandung ke Jakarta tu naik tren lah kan..mcm mana cara nk beli tiket tren tu..beli online atau beli di kaunter tren atau boleh minta tour guide di surabaya (Mr Wong) uruskan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betol...kalau nak balik dari jakarta mcm ktrang, gitu la plan nye....

      1) Kl - surabaya = flight
      2) surabaya - jogja = train
      3) jogja - bandung = train
      4) bandung - jakrta = train
      5) jakarta - kl = flight

      nak beli tiket train boleh beli online / minta mr wong belikan :)

      tgk train mana jam berapa n bg details penumpang...tu je :)

      lg satu.....kalau boleh JM stay 1 tempat tu biarlah lama sikit ikut keperluan....sbb mcm ktrng kan...surabaya punya pekan pon x jalan2....so spent masa sikit dan sempat la jalan2 sekitar tu....

      nak balik dari bandung pon ok dah....jakarta lenkali singgah hehehe

      Delete
    2. Emy!!!..sayang sama kamu...explanation yg detail..ok..ok..faham..tgh draft itie sebenarnya...terimak asih tau..nanti jgn lupa kongsi info berkenaan Mr Wong tu ..dulu JM ke Siem Reap pun info pasal si Salim tu JM dapat dari Emy...suka sgt :-)

      Delete
    3. orait...pergi cepat2 ye hehe....

      tapi kalo JM g tahun ni, gunung merapi x boleh pergi sbb dalam tempoh waspada....

      akan di share....lagi 5 entry nak habis dah ni :D

      Delete
  2. Thorrbaik la emy vacation ke Jogjakarta ni...x sabar nk baca entry seterusnya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe....

      tungguuuuuuuuu....esok up lagi 1 entry

      Delete
  3. best naik keta kuda tu keliling kampung!hahahaha ada pi naik basikal kayuh sendiri di alun2?hehehe

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Jalan-jalan Cari Makan di Teluk Intan

Summary Percutian budget ke Koh Lipe, Thailand

#Sembang Orang Bujang : Perodua Axia vs Proton Iriz