testing

Thursday, May 29, 2014

Merentas Pulau Jawa 2014 : dari Bandung ke Jakarta

salam.....

arini sambung lagi..... :)

hari ke 6 - Bandung.....

pagi ni ktrang semua bermalas-malasan kat katil...pukul 9 baru nak turun sarapan...bakar roti n makan dengan jem...hostel provide roti je...air kopi n teh o...tapi ktrng bancuh 3in1 air choc :)

pastu ktrang gerak keluar...arini plan nya nak pergi lagi ke Pasar Baru......

kali ni ktrang gerak sendiri je....tanya dengn org hostel kat mana nak tunggu angkutan. ktrang kene keluar ke jalan besar dan tunggu seberang jalan.....

kebetulan nak melintas, nampak angkutan. deme tunggu sekejap....elok ktrang naik, ha ambik ko terus padat....orang sana kurus2 je...ktrng ha bagak2 ekekek



penyanyi jalanan naik sambil menghiburkan.....last2 dia hulur topi dia mintak upah....bagi la seikhlas hati :)


sampai je Pasar baru, terus mulakan misi...tukar tshirt...kat jogja as beli kecik...kat bandung aku plak....kalau kt pakai saiz L katakan, kene la extra kan sikit. sebab deme nye baju saiz x standard....


pastu budak2 ni tersngkut kat kedai lace....

semalam tak de plak nak beli...arini masing2 naik sheikh membeli....lawa2 ok...berkenan sangat tapi apakan daya.....arghhh malas nk beli....hehhe


masing2 merembat kain lace...harga pon murah....1 meter x sampai rm30 rasanya.....

dalam diorang dok mengusha lace, aku up sikit...prada lace ekekkeke

semeter rm84...aku beli 2meter :)

tak terkata bila aku sendiri beli lace mahal ni ekeke...aku pon x pasti nak buat baju raya ke tak...sayang plak sbb mahal hohoho

prada lace ni memang ada yang murah...tapi kain nye keras...aku nye ni lembut je...memang berkenan la....cuma tak cari lining je lagi....nanti nak g jakel.... :)

settle beli lace, terus ktrang decide nak makan kat food court....n nk try kedai DJ pergi -- KEMANGI.....

ktrang frust sikit sebab tak dapat try makan ala2 sizzling berasap tu...akak tu pon x explain menu dia...so berdasarkan menu depan kedai, masing2 order la nasi timbel....as nasi ayam penyet....tapi sedap gak sambal dia....cuma sambal as, pedas sangattttttttttt....kalah waroeng ss kat jogja....

bila dah habis makan, nampk meja sebelah deme anta lauk ala2 sizzling tu...elok akak tu cakap " tu la femes kat kedai ni...." laaaaa nape akak x cakap....hohoho...aku plak dah habis makan baru online g tgk blog DJ....aah la DJ makan yang ala2 sizzling tu....melepas :p


settle makan sempat lagi cari barang sikit then terus ktrang gerak balik ke hostel......kali ni naik angkutan lagi...dia x lalu depan area hostel...brenti kat persimpangan dan ktrang kene jalan kaki sikit....

kali ni aku duduk depan sebelh driver sbb aku malas nk bersempit dengan orang lain hehehe

ktrang asalnya nak g Kartika Sari...tapi aku risau jalan jem pastu area KS ni ke arah Jalan Dago....so ktrang cncel je la nak g memborong brownies...tapi aku ralat kot sbb brownies dia memang sedap....tak jumpa kat KL....

roti cheese yang glemer tu aku dah beli kat pasar baru....murah sikit...brand sama....cuma kartika sari tu packaging style sikit....yang pasar baru jenis timbang je ekekekke

so terus ktrang gerak balik hostel....lepak sejam sebelum gerak ke stesyen keretapi.....

minta org hostel call kan taxi...tapi dia call kawan dia pak supir datang ambik...ok gak tu..senang 1 kete je.... charge ke stesyen rp50k/kereta avanza.

singgah beli brownies kat Amanda....org hostel tu cakap brownies Amanda lagi sedap...dah alang2 area situ gak, tapau la gak brownies Amanda....nasib baik sedap.....puas hati gak la walaupun x dapat kartika sari....aku beli gak pisang bolen....dalam ada pisang n chocalate..... :)


ktrang gerak ke stesyen keretapi....turun je kat stesyen, porter tukang angkat beg dah standby....deme charge rp20k....miza je setuju...ktrang yang lain2 rela angkut sendiri...

nah....angkut la korang! hehehe



tapi....caturan miza mmg betol....jauh ok nak sampai gerabak tu....dari stesyen masuk ke dalam nak tunggu train...kene g line 5...siap cross jalan kene masuk gerabak keretapi lain kuar balik sbb nak ke seberang....gile berliku nak sampai hehehe

pakai porter dia siap anta sampai atas train....hohoho.walaupun miza je bayar, tapi porter tu angkut kan gak beg ktrang. so aku  bagi extra sbb dia tolong kan :)

sementara tunggu nak gerak, posing dulu....



tepat 4.30pm keretapi gerak meninggalkan bandung....thanks bandung....bagi kenangan manis-manis kat kami :)

perjalanan ke jakarta 3 jam....kami bersembang.....pastu aku n pui tdo kejap....dan sambung sembang sampai la kami tiba di jakarta......



 dalam train wajib order ni.....
air guava + pai apa ntah tapi seyes sedap sangaattttt......

sampai di stesyen Gubeng Jakarta, terus ktrang setuju pakai porter....hehehehhe....memang lega la beg ada orang bawakan....lagi 1 stesyen keretapi gubeng ni pakai tangga...tinggi plak tu...so mmg kene pakai porter...tapi kalau beg sikit tak yah la hehehe

turun je bawah, terus orang tanya pasal transport....aku plan nak naik taxi je....tapi kalo dapat avanza ok gak....ada pak supir ni letak harga rp150k....mahalnyeee.....kalo taxi blue bird rp30k/taxi...so kalo 2 baru rp60k....so pas kawtim miza cakap rp80k (rm22.40)....last2 setuju gak dia....

terus kawan2 dia yang lain marah....sbb setuju harga rendah tu.....peduliiii.....nak murah gak hehe

time nak cari hostel ni, ktranag terlajak...hostel bagi landmark tengok pokok mangga....dah malam mana la nk nampak pokok mangga....pak supir ni marah sebab dia x jumpa hotel nye....dia bayangkn hotel...rupanya rumah a.k.a hostel hehe.....oh ktrng stay kat hunny hostel gak...sbb ada kat jakarta, ambik je le....

sampai rumah tu, terus check in.....kali ni dapat bilik 4org + toilet dalam bilik ......legaaaaa



naik tangga ke bilik


terus ktrang siap2 mandi n solat...pastu turun bawah lepak kat dapur....masak maggie...bancuh air choc...habiskan roti n sambal ikan bilis....

settle semua bersembang dalam bilik...sessi membayar hutang piutang....dan ktrang semua zzzzzzz

..........bersambung...............

6 comments:

  1. kemangi tu ada udang sizzling kuah apetah, pedas meletop!sengal rasa tp sedap la...hehehe takpe, saje la tu nak suh repeat tu kan..hehehe

    porter kat stasiun bandung tu mcm citer tamil pun ada masa ktorg kat sana dulu!wakakaka!

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak kene menabung ni kalau nk g bandung lagi hehehe

      nape mcm ceta tamil?angkat beg byk2 tu ke

      Delete
  2. kalau bab makan sedap tempat yg di lawati memang sesuai blog DJ di terjah..semua tempat dia pegi mesti ada tempat makan best2.kalau JM nk ke sana pun akan terjah tempat makan di blog beliau

    Hai...mcm2 cara dorang ni cari duit kan..masuk angkutan nyanyi skit terus minta duit..nak tak nak kena bagi..lain lah kalau dia nyanyi di jalanan kan..Syukur kita jadi rakyat msia kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan.....blog DJ sentiasa jadi rujukan...eh blog JM pun tau :)

      tapi kt salute kat diorang....nak duit kene keje. tak de mintak sedekah. kalau kat malaysia mintak sedekah je ramai2...sana angkat beg kene bayar, nyanyi kene bayar...apa lagi...apa saja yg leh dapat duit mesti deme sanggup buat. bab tu kt salute.....kt bagi pon bukan byk...rp1k=30sen :)

      Delete
  3. Emy, wahh memborong sakan nampaknya heheh..dari hunny hostel tu bebenornya ada jln shortcut ke pasar baru....tapi angkut pun ok tak perlu nak menapak hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau zilla, memang pangkah bab memborong ni kan :)

      aah naik angkut pon kejap je dah sampai pasar baru

      Delete